Σε ελάχιστο χρόνο και με ελάχιστα υλικά, κι όμως αρέσουν!
Έχω πουλιά κι αυγά! Αυτή την έκφραση χρησιμοποιούμε στα μέρη μας όταν έχουμε πολλές δουλειές. Μάλλον είναι απομεινάρι εποχών που τα νοικοκυριά είχαν κοτέτσια και όταν είχαν κλωσσού (δηλαδή κλώσσα) είχαν αυξημένες υποχρεώσεις. Πουλιά κι αυγά λοιπόν είχα αυτές τις μέρες. Δουλειές επαγγελματικές και προσωπικές και οικογενειακές, κοινωνικές υποχρεώσεις (δυστυχώς όχι πάντα ευχάριστες) και τρέξιμο γενικώς. Όχι δηλαδή ότι έχω αλαφρώσει εντελώς τώρα, αλλά κάπως τα ελέγχω προς το παρόν τουλάχιστον, γιατί κι άλλα τρέχουν…
Γι αυτό και η απουσία από τη μπλοκογειτονιά και το πολύ βιαστικό πέρασμα από τα φιλικά μου blogs . Ούτε καν στα σχόλια στο δικό μου δεν απαντώ στην ώρα τους. Συγχωρήστε με, θα επανέλθω.
Ένα εύκολο λοιπόν σνακ, προσαρμοσμένο στις χρονικές δυνατότητες αυτών που «τρέχουν». Υπόθεση ελάχιστου χρόνου και ελάχιστων υλικών είναι η συνταγή, που δίνει όμως τραγανά και νόστιμα αλμυρά μπισκοτάκια.
1 κούπα τριμμένο τυρί ( κρητική κεφαλογραβιέρα, κεφαλοτύρι ή άλλο
σκληρό ή ημίσκληρο τυρί)
2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
½ κούπα ελαιόλαδο
½ κούπα νερό
¼ – ½ κουταλάκι αλάτι (ανάλογα το είδος του τυριού)
2 κουταλιές γάλα
Σουσάμι μαύρο ή άσπρο
Επί το έργον
Βάζουμε το τυρί , το αλεύρι και το αλάτι σε λεκανίτσα και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το νερό σταδιακά και ζυμώνουμε να γίνει μια μαλακιά ζύμη. Αφήνουμε να ξεκουραστεί κανένα τέταρτο και την ανοίγουμε με το χέρι μας ή με το ρολό ανοίγματος σε χοντρό φύλλο (πάχους περίπου μισού εκατοστού).
Κόβουμε με κουπ πατ τα μπισκοτάκια και τα αραδιάζουμε στο ταψί.Το περίσσευμα της ζύμης το ξαναμζεύουμε , ξανανοίγουμε και ξανακόβουμε. Γι αυτό δεν βάζουμε αλεύρι στο άνοιγμα για να μη σκληρύνουν. Προτιμούμε να παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης.
Τα περνάμε με ελάχιστο γάλα και τα πασπαλίζουμε με άσπρο ή μαύρο σουσάμι. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 200ο φούρνο για 20 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσουν. Διατηρούνται σε κλειστό δοχείο. Δεν λέω πόσο κρατάνε γιατί δεν είναι πολλά (ένα ταψάκι του φούρνου όλο κι όλο) και φεύγουν γρήγορα.
Παρατηρήσεις
1) Το τυρί που χρησιμοποιώ συνήθως είναι κεφαλογραβιέρα που έχει ξεμείνει , ή τριμμένο κεφαλοτύρι αλλά μπορούμε να βάλουμε ό,τι τυρί μας περισσεύει ή μείγμα τυριών.
2) Μπορούμε να τα κάνουμε πιο μεγάλα (αλλά λίγο πιο λεπτά) και να τα
χρησιμοποιήσουμε σαν βάση για καναπεδάκια.
Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!
καλημεραααααααααααααα…τέλεια η συνταγούλα σου…φαίνονται τόσο τραγανά..θα τα δοκιμάσω σίγουραααα!!!φιλιααααααααα
Καλημέρα Vita μου πολύ ωραία!Θα τα φτιάξω άμεσα!!!
Φιλιά!!!
ΤΕΛΕΙΑ Βαγγελιώ μου, αν τα δικά μου "πουλιά και αυγά" μου το επιτρέψουν θα τα φτιάξω σήμερα κιόλας!
Πολλές καλημέρες και με το καλό σε πιο νορμάλ ρυθμούς… εύχομαι.
Βιτάκι μου τι ωραίο αυτό το κουπ πατ που έχεις ??? δεν το έχω ξαναδεί, τέλειο για μπισκοτάκια !!!!
Παιρνω απο το κερασματακι σου με μεγάλη ευχαρίστηση γιατι όπως βλέπεις είναι και δυσκολη η ωρα με αυτα που βλέπω !!!
εύχομαι να τελειώσεις με τις υποχρεωσεις σου λίαν συντόμως και να απολαύσεις το καλοκαιράκι !!!!!
καλημερα σε ολη την παρεα.
"Πουλιά κι αυγά", μου άρεσε πού αυτή η έκφραση!!!
Τα μπισκοτάκια φαίνονται υπέροχα, σαν μπατόν σαλέ μοιάζουν, και το κουπ πατ σαν την Μαρία το ζήλεψα!
Καλή σου μέρα Βαγγελίτσα μου, φιλιά!
Μιαμ μιαμ! Φαίνονται πεντανόστιμα! Ζήλεψα και εγώ το κουπ πατ.
Καλημέρα
thelw ena piattaki twra me to kafe mou!
Είναι πάρα πολύ εύκολα και φαίνονται πεντανόστιμα!
Φιλιά Βαγγελιώ μου!
Πανεύκολα πραγματικά!!! Μου θυμίζουν μπατόν σαλέ!!!
Απλά και υπέροχα πραγματικά!!!!
Πεντανοστιμα!!!! και γρηγορα!!!!μπραβο!!!!Βαγγελιω!!!!
Με τα "πουλιά και με τ' αυγά" μπορεί να χάσει κανείς "τ' αυγά και τα καλάθια". Αλλά εσύ δείχνεις να κρατάς καλά τον έλεγχο, και φυσικά τα πιάτα σου το αποδεικνύουν περίτρανα!Φιλιά μεταμεσονύχτια!
Αυτά τα μπισκοτάκια φαίνονται εξαιρετικά, πολύ ωραία σαν σνακ στο γραφείο.
Φιλάκια
Τι νοστιμιές πάλι είναι αυτές ;
Tου γλυκού δεν είμαι πολύ αλλά το αλμυρό δυσκολεύομαι να το πετάξω απ'τη ζωή μου.
Να'σαι καλά και σ'ευχαριστούμε γιά τις όμορφες (πάντα) συνταγές σου.
Τί ωραία μπισκοτάκια και μάλιστα αλμυρά! Απλά και νόστιμα. Και το δεύτερο tip πάρα πολύ ενδιαφέρον! Ήδη σκέφτομαι τί μπορώ να βάλω από πάνω!
Καλό μεσημέρι Vita!
Πολύ ωραία μπισκοτάκια Βαγγελιώ. Τέλειο σνακ!
Καλές μου φίλες έχω τόσα πολλά τρεξίματα που οι απαντήσεις στα σχόλιά σας θα είναι ούτως ή άλλως ετεροχρονισμένες. Σας ευχαριστώ όλες για τις επισκέψεις σας και ελπίζω στο εξής να είμαι πιο συνεπής στην επικοινωνία μου. Να είστε καλά!
Οφείλω να σας ευχαριστήσω γιατί είναι μια εξαιρετική συνταγή με τα απλούστερα υλικά! Είναι τόσο επιτυχημένη! Υλικά αγνά και απλά, σούπερ γρήγορη εκτέλεση και μεγάλη απόλαυση
Την έχω κάνει πάάάάρα πολλές φορές τα παιδιά μου δεν παύουν να τα ζητούν όλες τις ώρες!
Και για τους λάτρεις της ζυγαριάς -αν δεν έχετε αντίρρηση- σας μεταφέρω ότι χρησιμοποιούμε 100γρ τριμμένο τυρί, 250γρ αλεύρι, 100 γρ λάδι και 100 γρ νερό!
Χίλια Ευχαριστώ και πάλι!
Μαρία από τη Σητεία..
την φτιαχνω τωρα…κι εγω οφειλω να σε ευχαριστησω για αλλη μια φορα γιατι με συντροφευεις και με βγαζεις ασπροπροσωπη με τις συνταγες σου…να σαι παντα καλα να σε χαιρομαστε..
Αντωνια Γεωργοπουλου
Καλημέρα! Έφτιαξα χθες την συνταγή σας και τα κουλουράκια βγήκαν όντως υπέροχα! Επειδή δεν είμαι φίλη του σουσαμιού, έτριψα από πάνω λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Πραγματικά πανεύκολη συνταγή και εκτέλεση. Τα ευχαριστιέμαι σήμερα για πρωινό με ξινόγαλο. Σας ευχαριστώ!
Καλησπέρα !
Είναι η 2η φορά που φτιάχνω την συνταγή και τα κουλουράκια μου, μου βγαίνουν μαλακά 🙁
Στενοχωριέμαι τόσο πολύ, γιατί από τη μία έταξα σε όλους κουλουράκια τραγανά και από την άλλη, κρίμα τα υλικά, κρίμα και ο κόπος μου 🙁
Σίγουρα φταίω εγώ και όχι η συνταγή, αλλά τί κάνω λάθος και μάλιστα δεύτερη φορά ? Παρακαλώ μπορείτε να με βοηθήσετε ???
Καλημέρα Σας!Θα μπορούσα αντί για μπισκοτάκια να τα κάνω “κορδονάκια”?Μου αρέσεο πολύ σαν σχήμα).
Και θα ήθελα να ρωτήσω αν τυχών εχετε κάποια συνταγή για κουλουράκια ή κριτσινια με τυρί, ή καρότο ή σπανάκι.Τα έχουν στους φούρνους, αλλά σπητικα είναι πάντα σπητικά).Και Σας έχω εμπιστοσύνη – όλες συνταγές που έχω κάνει είναι τέλειες!
Βέβαια! Γιατί όχι; Δείτε εδώ κουλουράκια με σπανάκι: https://staging.cretangastronmy.gr/2016/04/%CE%AC%CE%B3%CE%BB%CF%85%CE%BA%CE%B1-%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CF%83%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BA%CE%B9-%CE%BD%CE%B7/
Σας ευχαριστώ πάρα πόλυ!
Είναι τέλεια!Τα έφτιαξα χθες, και σήμερα μου ζήτησαν να τα ξαναφτιάξω!Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Χαίρομαι που σας άρεσαν! Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη!
Μόλις τα έκανα.. πραγματικά υπέροχα! Ευχαριστούμε πολύ για την συνταγη
Tα έφτιαξα απόψε και ήταν πράγματι πολύ νόστιμα.Όμως μπισκοτάκια δεν ήταν σε καμμιά περίπτωση.Έίναι τραγανά απέξω και μαλακά μέσα. Στα 20 λεπτά στους 200 βαθμούς είχαν πάρει το χρώμα που έπρεπε όμως το εσωτερικό τους ήταν λασπωμένο.Για να τα σώσω τα άφησα 15 λεπτά ακόμη στους 150-160 βαθμούς.Κάπως ψήθηκε το εσωτερικό αλλά και πάλι παρέμεινε μαλακό.Ίσως είναι λάθος οι 200 βαθμοί.
Μάλλον ήταν πιο χοντρό το φύλλο σας. Δεν μου έχει τύχει αυτό που λέτε ποτέ. Ή ίσως να ήθελε λίγο ακόμη αλεύρι η ζύμη. Αυτή μην εποχή με την υγρασία σχεδόν πάντα αλλάζουν λίγο οι ποσότητες του αλευριού. Χαίρομαι που τουλάχιστον σας αρεσαν και δεν θα πάνε χαμένα…