Γλυκά

Μπισκοτογλυκό με ζελέ, άνθος αραβοσίτου και φρέσκα φρούτα

Ο πιο δροσερός και απλός συνδυασμός με νέο τρόπο παρασκευής!

Δεν τελειώνουν αυτά τα γλυκά με μπισκότα. Με κορυφαία τα cheesecakes φούρνου ή ψυγείου, τα γλυκά που συνδυάζουν μπισκότα με κρέμες είναι αγαπητά από μικρούς και μεγάλους. Ένα ακόμη μπισκοτογλυκό στη σημερινή ανάρτηση όπου το ζελέ λεμόνι και τα φρέσκα βερίκοκα συνδυάζονται με μια απλή κρέμα με άνθος αραβοσίτου. Ένα εύκολο, μαμαδίστικο γλυκό σε νέα παραλλαγή.

Εκεί που είχα σκοπό να φτιάξω το συνηθισμένο μου γλυκό με τα ίδια περίπου συστατικά, μου ήρθε η ιδέα της ανάμειξης του ζελέ με την κρέμα. Δεν ήθελα να βάλω βούτυρο, ήθελα να της δώσω έναν αέρα δροσιάς με το ζελέ. Το πείραμα πέτυχε κατά τη γνώμη μας και η κρέμα απέκτησε άλλη γεύση, δροσερή και λεμονάτη!

Τα μπισκότα αντικατέστησαν τις φρυγανιές και τρίφτηκαν για να γίνει πιο γρήγορα η ενσωμάτωσή τους στο γλυκό, αλλά αν έχουμε χρόνο θα μπορούσε να στρωθούν ολόκληρα ανάμεσα στην κρέμα. Η πιο ωραία όμως παρέμβαση θεωρώ ότι ήταν η πολτοποίηση των βερίκοκων και όχι το κόψιμό τους σε μικρά κομματάκια όπως έκανα συνήθως σε αυτά τα γλυκά. Η επικάλυψη ήταν αποκάλυψη!

Δοκιμάστε το όποτε μπορέσετε, ειδικά αν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι. Θα τους αρέσει, γιατί συνδυάζει μαμαδίστικες γεύσεις μπισκότου και άνθους αραβοσίτου με φρούτα και είναι σίγουρα πιο υγιεινό από άλλα γλυκά. Αλλά και οι μεγάλοι θα το απολαύσουν ακόμη και ως επιδόρπιο μετά από ένα οικογενειακό ή φιλικό γεύμα!

Υλικά:

Η κούπα μου είναι 250ml και η κουταλιά μου είναι η δοσομετρική των 15ml

3 κούπες γάλα

6 κουταλιές άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλια

6 κουταλιές ζάχαρη

1 φακελάκι ζελέ λεμόνι

1 κούπα καυτό νερό (δείτε και 4η παρατήρηση)

1 κούπα κρύο νερό

150 gr μπισκότα τύπου πτι μπερ

5 ώριμα βερίκοκα ( 150-180 gr ζυγισμένα χωρίς το κουκούτσι)

Επί το έργον:

Ετοιμάζουμε την κρέμα με άνθος αραβοσίτου: Βάζουμε τις 2,5 κούπες γάλα να βράσουν με τη ζάχαρη αι στην υπόλοιπη μισή κούπα  διαλύουμε το άνθος αραβοσίτου. Μόλις πάει να φουσκώσει το γάλα στην κατσαρόλα ρίχνουμε το διάλυμα και ανακατεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πήξει η κρέμα μας.

Αφήνουμε στην άκρη και ετοιμάζουμε το ζελέ: Στο καυτό νερό διαλύουμε εντελώς το ζελέ και προσθέτουμε το κρύο νερό. Παίρνουμε 1 κούπα από το διάλυμα και την προσθέτουμε στην κρέμα μας. Ανακατεύουμε καλά. Αλέθουμε τα μπισκότα και απλώνουμε τα μισά σε σκεύος με διαστάσεις. Αδειάζουμε από πάνω τη μισή κρέμα με ένα κουτάλι για να μη ανακατευτεί με τα μπισκότα.

Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα μπισκότα και αδειάζουμε και την υπόλοιπη κρέμα. Πολτοποιούμε τα βερίκοκα και τα αδειάζουμε τον πολτό στο υπόλοιπο ζελέ.

Αφήνουμε να πήξει ελαφρά η κρέμα του γλυκού (δοκιμάζουμε σε μια γωνίτσα να μη βυθίζεται το ζελέ με το φρούτο) και με ένα κουτάλι απλώνουμε το μείγμα του ζελέ πάνω από το γλυκό. Βάζουμε 2-3 ώρες στο ψυγείο και σερβίρουμε.

Παρατηρήσεις:

  • Επειδή θέλουμε να στέκονται οι κρέμες σ’ αυτά τα γλυκά, αυξάνουμε λίγο την ποσότητα του άνθους αραβοσίτου ή ελαττώνουμε λίγο τα υγρά. Γι αυτό και οι 7 κουταλιές σκόνης ενώ οι οδηγίες θα συνιστούσαν 6 στις 3 κούπες γάλα.
  • Εμείς θεωρούμε αρκετή τη γλύκα του ζελέ και δεν προσθέτω ζάχαρη όταν τον χρησιμοποιώ σε γλυκά. Αν θέλετε προσθέστε 1 κουταλιά.
  • Έφτιαξα το γλυκό με γάλα χαμηλών λιπαρών (1,5%) και πάλι ήταν πολύ νόστιμο. Υποθέτω ότι η κρέμα θα είναι ακόμη πιο νόστιμη με γάλα κανονικών λιπαρών. Ειδικά για παιδιά απ’ όσο ξέρω, δεν συνιστώνται τα γάλατα με χαμηλά λιπαρά…
  • Αντί για ζελέ λεμόνι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε άλλο ζελέ μας αρέσει και αντί βερίκοκο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ροδάκινο ή πεπόνι. Αν τα φρούτα μας είναι πολύ ζουμερά  μπορούμε να μειώσουμε λίγο τα υγρά της παρασκευής του ζελέ (από 500ml σε 450 ml ή και 400ml αν μας αρέσει το σφικτό ζελέ).

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Καλή δύναμη σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς! 

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές