Από τις πιο παραδοσιακές ελληνικές σούπες!
Η ψαρόσουπα βέβαια είναι παντός καιρού και χρόνου, αλλά για την περιοχή μου είναι το εθιμικό πιάτο Του Ευαγγελισμού. Μεθαύριο και η θρησκεία μας όχι απλώς επιτρέπει το ψάρι εν μέσω σαρακοστής, αλλά το επιβάλλει. «Αν δεν μπορείς να αγοράσεις ή να ψαρέψεις, να βρεις να γλύψεις έστω ένα ψαροκόκκαλο ακόμη κι απ’ το δρόμο» λέει το έθιμο στα μέρη μας. Στα μέρη μας παλιότερα δεν ήταν καθιερωμένος ο μπακαλιάρος-σκορδαλιά της υπόλοιπης Ελλάδας.
Ψάρι έλεγε το έθιμο κι όπως νάναι! Φυσικά ο μπακαλιάρος είχε τη θέση του, αλλά συχνότερα γινόταν βραστός, πλακί ή με μάραθα και άλλα χορταρικά.Επίσης φαγητό της ημέρας ήταν ο σαλμός πλακί. Σαλμούς λέγανε κονσέρβες ψαριού, και τις έφτιαχναν με μπόλικα κρεμμυδάκια και μαϊντανό στην κατσαρόλα.Αλλά και οποιοδήποτε άλλο ψάρι πλακί στο φούρνο ή στην κατσαρόλα, είναι ακόμη και σήμερα το «δεύτερο πιάτο» σε πολλά σπίτια. Το πρώτο είναι ψαρόσουπα.
Υλικά
Περίπου 1,5 κιλό ψάρια κατά προτίμηση διαφορετικά (συνήθως παίρνω συναγρίδα ή σφυρίδα , ή μπακαλιάρο και κανένα κοκκινόψαρο του μισού κιλού το καθένα)
5-6 καρότα
5-6 μέτρια κολοκυθάκια πολύ φρέσκα (ή περισσότερα αν είναι μικρά)
3 σχετικά μεγάλες πατάτες
1 μάτσο σέλινο (5-6 μεγάλα κλωνάρια και τα φύλλα και το κοτσάνι)
2 μέτριες ντομάτες
1 κούπα ελαιόλαδο
3 μεγάλα κρεμμύδια
Μισή κούπα ρύζι
2 αυγά
1/3 κούπας χυμό λεμονιού
Αλάτι
Πιπέρι (προαιρετικά)
Για το σερβίρισμα του ψαριού, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, αλάτι και προαιρετικά λίγη μουστάρδα.
Επί το έργον
Καθαρίζουμε τα ψάρια από τα λέπια τα εντόσθια και τα βράγχια , και τα ξεπλένουμε πολύ καλά. Τα αλατίζουμε και σφίγγουμε πάνω τους το χυμό ενός λεμονιού, ενώ κόβουμε τις λεμονόκουπες σε κομματάκια και τα βάζουμε στην κοιλιά τους.Τα αφήνουμε να περιμένουν στο ψυγείο.
Βάζουμε περίπου 2 λίτρα νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε σε φέτες τα κρεμμύδια, σε ραβδιά τα καρότα και τα κολοκυθάκια ολόκληρα, απλώς χαραγμένα σε δύο ή σε τέσσερα.
Όταν αρχίσουν να βράζουν, προσθέτουμε τις πατάτες σε χοντρές φέτες , τις ντομάτες , το σέλινο και το ελαιόλαδο. Αλατίζουμε και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν σχετικά τα λαχανικά, περίπου 20 λεπτά(κανονίζουμε ανάλογα το μέγεθος του ψαριού το χρόνο γιατί ένα μεγάλο ψάρι θα θέλει πολύ χρόνο οπότε θα λιώσουν τα λαχανικά μας).
Προσθέτουμε το ψάρι . Συνήθως τυλίγω χωριστά κάθε ψάρι σε ένα κομμάτι τούλι ή σε δίκτυ σιλικόνης και το βάζω στην κατσαρόλα.Μπορεί να χαλάει λίγο την εμφάνισή του αλλά έτσι δεν έχω την έγνοια των αγκαθιών στη σούπα μου. Αν χρειάζεται νερό προσθέτουμε σ’ αυτή τη φάση μέχρι να καλύπτονται όλα τα υλικά. Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να γίνει το ψάρι (περίπου 20 λεπτά για μισόκιλα ψάρια).
Βγάζουμε τα ψάρια με τρυπητή κουτάλα καθώς και όσα από τα λαχανικά θέλουμε (φροντίζουμε να είναι αυτά που έχουν μείνει ολόκληρα).Με ένα ψαλίδι κόβουμε και πετάμε το τούλι. Αφήνουμε τα υπόλοιπα να βράσουν λίγο ακόμη ώστε να αλέθονται εύκολα. Τα αλέθουμε είτε με mini primmer κατευθείαν μέσα στην κατσαρόλα (αν δεν έχουμε τον κίνδυνο αγκαθιών) ,είτε με το multi βάζοντας τα λίγα λίγα μαζί με το υγρό της κατσαρόλας, είτε με το τον παλιό κλασικό μύλο του πουρέ (έτσι ελέγχουμε και τα αγκάθια αν δεν έχουμε χρησιμοποιήσει τούλι).
Βάζουμε να βράσει το ζουμί μας με τα αλεσμένα λαχανικά (που δεν πρέπει να είναι πολύ πηχτό γι αυτό προσθέτουμε νερό αν χρειάζεται) και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε το ρύζι. Ελέγχουμε το αλάτι και διορθώνουμε. Ανακατεύουμε να μη σβολιάσει το ρύζι. Μετά από 10-15 λεπτά, όταν έχει βράσει το ρύζι αλλά κρατάει ελάχιστα στο δόντι, σφίγγουμε τα λεμόνια και αρχίζουμε να χτυπάμε τα αυγά.
Προσθέτουμε σαν κλωστή το λεμόνι στα χτυπημένα αυγά και μετά λίγο λίγο ζουμί που βράζει από την κατσαρόλα. Όταν γεμίσει το πιάτο, κλείνουμε το μάτι και αδειάζουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα ανακατεύοντας ταυτόχρονα .
Αφήνουμε για μισό λεπτό τη σούπα πάνω στο μάτι ανακατεύοντας και την αποσύρουμε.
Ετοιμάζουμε το λεμονόλαδο χτυπώντας χυμό λεμονιού με ελαιόλαδο (το αγουρόλαδο είναι ιδανικό) σε αναλογία 1 μέρος χυμό λεμονιού, 2 μέρη ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Αν θέλουμε προσθέτουμε ελάχιστη μουστάρδα. Σερβίρουμε τη σούπα και το βραστό ψάρι σε πιατέλα με τα λαχανικά , περιχυμένο με το λεμονόλαδο, ή σε ατομικά πιάτα ώστε να σερβίρει ο καθένας την ποσότητα που θέλει.
Παρατηρήσεις
1)Στην ψαρόσουπα δεν χτυπώ χωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους για να μη γίνει πολύ αφρώδης. Γι αυτό εξάλλου βάζουμε και λιγότερα αυγά από την αντίστοιχη ποσότητα κρεατόσουπας Μάλιστα, πολλοί δεν την θέλουν την ψαρόσουπα αυγοκομμένη.
2)Ειδικά η ψαρόσουπα του Ευαγγελισμού, γίνεται με αλευρολέμονο λόγω της νηστείας. Χτυπάμε 2-3 κουταλιές αλεύρι με το λεμόνι και προσθέτουμε μετά λίγο λίγο το ζουμί όπως στο αυγολέμονο. Μόνο που τώρα αφήνουμε να πάρει μια δυο βράσεις για να μη μυρίζει αλευρίλα…
3)Επίσης η ποσότητα του ρυζιού είναι θέμα γούστου. Σ’ εμάς δεν αρέσει πολύ ρύζι στην ψαρόσουπα οπότε βάζω μισή κούπα στα 3 περίπου λίτρα ζουμί.
4)Αν τα ψάρια είναι διαφόρων μεγεθών , βάζουμε πρώτα τα μεγαλύτερα και μετά από λίγο τα πιο μικρά. Αν είναι πολύ μεγάλα τα κόβουμε στα δύο και τα “συναρμολογούμε” στο σερβίρισμα.
Αγαπημένη σούπα έτσι την κάνω κι εγώ!!Το μεσημέρι έψαχνα το κουρκούτι σου να το προτείνω σε μια φίλη αλλά να το κάνω κι εγώ την Κυριακή.
Καλά να περάστε και Χρόνια σου Πολλά!!! αν και θα τα ξαναπούμε!!
Πολλά φιλιά
Θα μπορούσα να τρώω ψάρι κάθε μέρα !!! Ψαρά έπρεπε να παντρευτώ. Αυτή την αγάπη για τα ψάρια την έχει πάρει και η μικρή. Υπέροχη η σούπα σου αλλά και οι υπόλοιπες προτάσεις. Χρόνια πολλά για μεθαύριο (δεν βλέπω να προλαβαίνω να μπω ξανά)
φιλιά
Χρόνια σου πολλά για μεθαύριο, εύχομαι ότι καλύτερο!!!Πολύ ωραίες οι προτάσεις σου μου αρέσει πολύ και η σούπα και το πλακί!!!Καλό βράδυ!!!
Να περάσεις καλά!!!
Φιλιά!!!
Χρόνια σου πολλά και ευτυχισμένα! Και του χρόνου με υγεία!
Κατ' αρχήν τι ωραία φωτό η 1η και αυτή πάνω από τα υλικά! Λαχταριστές!
Κατά δεύτερο αυτή η συνταγή με τα μάραθα με εξιτάρισε. Μου αρέσει ο μάραθος και η ουζένια γεύση του! Είναι τα γιαχνερά που λες; Θα πάω να δω!
Χρόνια πολλά για αύριο!
Ολες οι προτάσεις σου είναι διαλεκτές!!
Αλλά και η σουπίτσα δείχνει όνειρο!
Πολλές πολλές ευχές για αύριο Βαγγελιώ μου, από καρδιάς ότι επιθυμείς!!!!
Τι να πρωτοδιαλέξω…όλα όμορφα και αγαπημένα είναι καλή μου.
Να ευχηθώ για την σημερινή μέρα Χρόνια Πολλά αλλά και για την γιορτή σου Χρόνια Πολλά και γεμάτα με όλα τα Καλά που εσύ επιθυμείς και έχεις ανάγκη.
Και του Χρόνου με Υγεία πάνω απ΄ όλα Βαγγελιώ μου.
Χρόνια Πολλά και ευτυχισμένα! Να είσαι γερή και ευτυχισμένη!
Σου στέλνω χίλιες ευχές από το Ν Ημισφαίριο (ξέρεις αυτές οι ευχές πιάνουν περισσότερο γιατί περνούν από τα 40 κύματα! :)))
vita μου χρονια πολλα. δημιουργικα και ευτυχισμενα!
τα πιατα σου τελεια. τι να πρωτοδιαλεξει κανεις????
ειρηνη
Χρόνια πολλά Βαγγελιώ με υγεία και όλα τα καλά. Να χαίρεσαι την οικογένεια σου.
Η σούπα σου πολύ ωραία, είναι από τις σούπες που τρώω πάντα ευχάριστα.
Φιλιά πολλά 🙂
Τα θερμα μου συγχαρητηρια,και εκ μερους του συζυγου μου.Δεν εχω φαει ωραιοτερη ψαροσουπα.Σε ευχαριστω ακομη για τα αποξηραμενα λαχανικα,τα κριθαρενια και αλλα.Τυχερη η οικογενεια σου και εμεις που σε απολαμβανουμε.Μπουχτισαμε απο συνταγες,εσυ ομως διαδιδεις αυτες που θα χαθουν λογω βλακειας μας.Βρες κιαλλες αν μπορεις παραδοσιακες και χαρισε μας τες με τον υπεροχο τροπο που ξερεις.ΣΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Να είστε καλά. Χαίρομαι που σας άρεσε η ψαρόσουπα και τα υπόλοιπα. Έχει βέβαια να κάνει και με το ψάρι :-). Ευχαριστώ που δοκιμάζετε τις συνταγές μου και μπήκατε στον κόπο να σχολιάσετε!
[…] να λαχταρήσουμε τον τηγανητό μπακαλιάρο ή την ψαρόσουπα. Θα μου πείτε, έχουμε τόσους τρόπους να τον […]