Αλμυρά

Πρασοτυρόπιτα χωρίς φύλλο

Πρασοτυρόπιτα χωρίς φύλλο

Φθινοπωρινή, νόστιμη, εύκολη!

Οι  πίτες χωρίς φύλλο είναι σημαντικά πιο εύκολες από τις …φυλλένιες. Εντάξει, δεν είναι το ίδιο. Νόστιμες, εύκολες, αλλά… Άλλο πράγμα το κρατς στο δόντι! Έλα σου όμως που για πολλούς και διάφορους λόγους καταφεύγουμε συχνά σ’ αυτές. Στο πλαίσιο αυτό και η σημερινή μου πρασοτυρόπιτα!

Πρασοτυρόπιτα χωρίς φύλλο

Και για όσους αναρωτηθούν για το ποιοι είναι οι προαναφερόμενοι λόγοι εκτός από την «τεμπελιά» της νοικοκυράς, ας απαριθμήσω ενδεικτικά κάποιους: α) έλλειψη χρόνου β) επιθυμία ή ανάγκη για ελάττωση των θερμίδων γ) μικρή εμπειρία στο άνοιγμα φύλλου δ) παιδάκια στο σπίτι που προτιμούν τις πιο μαλακές πίτες χωρίς φύλλο. Θέλετε κι άλλους; Ο καθένας έχει τελικά τους δικούς του!

Πρασοτυρόπιτα χωρίς φύλλο

Οι δικοί μου στην προκειμένη περίπτωση ήταν ότι είχα περισσευούμενα 2-3 πράσα, ήθελα πολύ μικρή πίτα (ελάχιστοι οι «καταναλωτές» πια στο σπίτι…) και δεν ήθελα να μπω στη διαδικασία ζυμαριού για αυτές τις μικρές ποσότητες υλικών που διέθετα. Έτσι δεν έφτιαξα τη κλασική μου εύκολη πρασοτυρόπιτα με φύλλο αλλά ετούτη εδώ την ακόμα πιο εύκολη, και μάλιστα τη μισή από τη συνήθη δόση.

Πρασοτυρόπιτα χωρίς φύλλο

Συνταγές χωρίς φύλλο έχω για πάσης φύσεως πίτες, αλλά τις περισσότερες φορές αυτοσχεδιάζω. Τι θέλει μια τέτοια πίτα; Λαχανικά της επιλογής μας που να συνδυάζονται ωραία μεταξύ τους, κανένα αυγουλάκι, γιαούρτι ή γάλα, αλεύρι ή κάποιο άλλο πηκτικό (νιφάδες βρώμης, σιμιγδάλι κλπ) και φυσικά ΤΥΡΙΑ! Αυτά είναι που νοστιμίζουν αυτές τις πίτες.

Πρασοτυρόπιτα χωρίς φύλλο

Τούτη λοιπόν η συνταγή έγινε εκ των ενόντων λαχανικών και τυριών σε παραλλαγή παλιάς μου συνταγής αλλά άρεσε πολύ, και ευτυχώς είχα καταγράψει τις ποσότητες οπότε μπορώ να σας δείξω την πανεύκολη πρασοτυρόπιτά μου!

Παρατηρήσεις

  • Η παλιά μου συνταγή στην οποία βασίστηκα γι αυτήν εδώ, έχει περισσότερα αρωματικά και λιγότερο καρότο, δηλαδή 150 στη διπλή δόση από αυτήν που γράφω εδώ. Μπορούμε λοιπόν να αυξομειώσουμε τις ποσότητες προσθέτοντας και μάραθο και μαϊντανό.
  • Η ποσότητα του αλευριού εδώ εξαρτάται από την υγρασία του γιαουρτιού και από το μέγεθος του αυγού (και από το είδος του τυριού, η ξινομυζήθρα είναι πιο στεγνή από τη φέτα) οπότε μπορεί να αυξομειωθεί κατά 1-2 κουταλιές γι αυτό λέω 100-130 gr. Το τελικό μείγμα πρέπει να είναι λίγο πιο πηκτό από το μείγμα του κέικ. Δεν είναι ζύμη.
  • Το γάλα μπορεί να αντικατασταθεί από το γιαούρτι και αντιστρόφως. Αν βάλουμε μόνο γάλα πιθανόν να «σηκώσει» παραπάνω αλεύρι.
  • Αν θέλουμε πιο ζυμαρένια την πίτα μας μπορούμε να κάνουμε μια βάση τάρτας με ελαιόλαδο και να χρησιμοποιήσουμε το μείγμα ως γέμιση.
  • Αν φτιάξουμε διπλή δόση θα αυξηθεί ο χρόνος ψησίματος. Πιθανόν τότε να χρειαστεί να σκεπάσουμε την πίτα για να μην καεί στην επιφάνεια.

 

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! Να προσέχουμε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο