Φθινοπωρινή, νόστιμη, εύκολη!
Οι πίτες χωρίς φύλλο είναι σημαντικά πιο εύκολες από τις …φυλλένιες. Εντάξει, δεν είναι το ίδιο. Νόστιμες, εύκολες, αλλά… Άλλο πράγμα το κρατς στο δόντι! Έλα σου όμως που για πολλούς και διάφορους λόγους καταφεύγουμε συχνά σ’ αυτές. Στο πλαίσιο αυτό και η σημερινή μου πρασοτυρόπιτα!
Και για όσους αναρωτηθούν για το ποιοι είναι οι προαναφερόμενοι λόγοι εκτός από την «τεμπελιά» της νοικοκυράς, ας απαριθμήσω ενδεικτικά κάποιους: α) έλλειψη χρόνου β) επιθυμία ή ανάγκη για ελάττωση των θερμίδων γ) μικρή εμπειρία στο άνοιγμα φύλλου δ) παιδάκια στο σπίτι που προτιμούν τις πιο μαλακές πίτες χωρίς φύλλο. Θέλετε κι άλλους; Ο καθένας έχει τελικά τους δικούς του!
Οι δικοί μου στην προκειμένη περίπτωση ήταν ότι είχα περισσευούμενα 2-3 πράσα, ήθελα πολύ μικρή πίτα (ελάχιστοι οι «καταναλωτές» πια στο σπίτι…) και δεν ήθελα να μπω στη διαδικασία ζυμαριού για αυτές τις μικρές ποσότητες υλικών που διέθετα. Έτσι δεν έφτιαξα τη κλασική μου εύκολη πρασοτυρόπιτα με φύλλο αλλά ετούτη εδώ την ακόμα πιο εύκολη, και μάλιστα τη μισή από τη συνήθη δόση.
Συνταγές χωρίς φύλλο έχω για πάσης φύσεως πίτες, αλλά τις περισσότερες φορές αυτοσχεδιάζω. Τι θέλει μια τέτοια πίτα; Λαχανικά της επιλογής μας που να συνδυάζονται ωραία μεταξύ τους, κανένα αυγουλάκι, γιαούρτι ή γάλα, αλεύρι ή κάποιο άλλο πηκτικό (νιφάδες βρώμης, σιμιγδάλι κλπ) και φυσικά ΤΥΡΙΑ! Αυτά είναι που νοστιμίζουν αυτές τις πίτες.
Τούτη λοιπόν η συνταγή έγινε εκ των ενόντων λαχανικών και τυριών σε παραλλαγή παλιάς μου συνταγής αλλά άρεσε πολύ, και ευτυχώς είχα καταγράψει τις ποσότητες οπότε μπορώ να σας δείξω την πανεύκολη πρασοτυρόπιτά μου!
Υλικά
250 gr πράσα, ζυγισμένα καθαρισμένα (το λευκό ή/και το τρυφερό πράσινο μέρος)
120 gr καρότα ζυγισμένα καθαρισμένα
60 ml ελαιόλαδο
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
1 αυγό
80 gr γιαούρτι
45 ml γάλα
3-4 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό ή μάραθο
120 gr ξινομυζήθρα ή φέτα σε τρίμματα
80 gr γραβιέρα
2 κουταλάκια μπέικιν
Αλάτι
Πιπέρι
100-130 gr αλεύρι
Λίγο σουσάμι για την επιφάνεια (αν θέλουμε)
Επί το έργον
Καθαρίζουμε τα πράσα και τα κόβουμε σε ροδέλες. Σε ένα κατσαρολάκι τσιγαρίζουμε λίγο το κρεμμύδι σε καρεδάκια με το μισό ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα πράσα. Χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία και βράζουμε για 10 λεπτά, να απορροφηθούν τα υγρά και να μαλακώσουν λίγο.
Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και προσθέτουμε στο κατσαρολάκι το καρότο τριμμένο και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο. Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις). Σε μπολ ανάμειξης ανακατεύουμε το γιαούρτι, το γάλα, το αυγό, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα τυριά και αλατοπιπερώνουμε.
Προσθέτουμε τα λαχανικά και το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν και ζυμώνουμε.
Αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος με διαστάσεις 30Χ15 και πασπαλίζουμε την επιφάνεια αφού τη στρώσουμε, με λίγο σουσάμι.
Ψήνουμε την πίτα λίγο πιο κάτω από τη μεσαία σχάρα για 45-50 λεπτά, να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια. Τρώγεται χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Παρατηρήσεις
- Η παλιά μου συνταγή στην οποία βασίστηκα γι αυτήν εδώ, έχει περισσότερα αρωματικά και λιγότερο καρότο, δηλαδή 150 στη διπλή δόση από αυτήν που γράφω εδώ. Μπορούμε λοιπόν να αυξομειώσουμε τις ποσότητες προσθέτοντας και μάραθο και μαϊντανό.
- Η ποσότητα του αλευριού εδώ εξαρτάται από την υγρασία του γιαουρτιού και από το μέγεθος του αυγού (και από το είδος του τυριού, η ξινομυζήθρα είναι πιο στεγνή από τη φέτα) οπότε μπορεί να αυξομειωθεί κατά 1-2 κουταλιές γι αυτό λέω 100-130 gr. Το τελικό μείγμα πρέπει να είναι λίγο πιο πηκτό από το μείγμα του κέικ. Δεν είναι ζύμη.
- Το γάλα μπορεί να αντικατασταθεί από το γιαούρτι και αντιστρόφως. Αν βάλουμε μόνο γάλα πιθανόν να «σηκώσει» παραπάνω αλεύρι.
- Αν θέλουμε πιο ζυμαρένια την πίτα μας μπορούμε να κάνουμε μια βάση τάρτας με ελαιόλαδο και να χρησιμοποιήσουμε το μείγμα ως γέμιση.
- Αν φτιάξουμε διπλή δόση θα αυξηθεί ο χρόνος ψησίματος. Πιθανόν τότε να χρειαστεί να σκεπάσουμε την πίτα για να μην καεί στην επιφάνεια.
Μιλάμε την έφτιαξα ,τη φάγαμε με λαιμαργία και δεν υπάρχουν λόγια …ΥΠΕΡΟΧΗ!!! Εβαλα πολύ περισσότερη ποσότητα μυρωδικών (ειδικά μαραθο φρέσκο) ,γιαούρτι αντί γάλα και περισσότερη ίσως ποσότητα διαφορετικών τυριών. ΑΞίζει να τη δοκιμάσει οποιοσδήποτε!!!Συγχαρητηρια και ευχαριστουμε για τη δημοσίευσή της
Καλημέρα σας! Ευχαριστώ πολύ που τη δοκιμάσατε και μπήκατε στον κόπο να γράψετε τη γνώμη σας! Πολύ χαίρομαι με τις παρεμβάσεις που προσαρμόζουν μια συνταγή στα γούστα εκείνου που τη φτιάχνει. Σας ευχαριστώ που τις μοιραστήκατε!
συγχαρητήρια. μόλις έκανα την συνταγή και ειναι υπέροχη. πανεύκολη και νόστιμη.
Σας ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σας άρεσε!
Η ωραιότερη πιτα που εχω φτιαξει! Οι αναλογίες ολόσωστες. Πόσο να σας ευχαριστήσω?
Πολύ χαίρομαι που σας άρεσε! Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και τα καλά σας λόγια!