Vegan/vegetarian

Καραμελωμένα καρύδια (για σοκολατάκια, για σαλάτες, για πολλές χρήσεις!)

Καραμελωμένα καρύδια (για σοκολατάκια, για σαλάτες, για πολλές χρήσεις!)

Δεν μένεις μόνο σε ένα!

Όλο και κάποια καρύδια θα περισσέψουν αυτές τις μέρες από τις παρασκευές των μελομακάρονων και των εορταστικών σιροπιαστών γλυκών. Μα ακόμη κι αν δεν περισσέψουν, αξίζει τον κόπο να σπάσουμε λίγα ειδικά για να τα καραμελώσουμε! Τα καραμελωμένα καρύδια έχουν πολλές χρήσεις! Χρησιμοποιούνται σε σοκολατάκια, σε σαλάτες, ως συνοδευτικό ποτών, ως γαρνίρισμα γλυκών!

Καραμελωμένα καρύδια (για σοκολατάκια, για σαλάτες, για πολλές χρήσεις!)

Πριν από λίγες μέρες δοκιμάσαμε μια νόστιμη σαλάτα σε γνωστό εστιατόριο που ανάμεσα στις άλλες γαρνιτούρες είχε και καραμελωμένα καρύδια. Μου άρεσαν. Είμαι του συνδυασμού γλυκού και αλμυρού και στις παραδοσιακές και στις σύγχρονες εκδοχές! Όπως θα ξέρουν οι τακτικοί αναγνώστες συνταγές από επαγγελματίες εγώ δεν ζητώ, πείτε γιατί θεωρώ ότι δεν οφείλουν να μου τις αποκαλύψουν, πείτε γιατί θέλω να περνώ απαρατήρητη από κάποιους χώρους…

Καραμελωμένα καρύδια (για σοκολατάκια, για σαλάτες, για πολλές χρήσεις!)

Μ’ αρέσει εξάλλου να δοκιμάζω να τις συνθέτω αυτοσχεδιάζοντας. Μόνη μου παλιότερα και με τη βοήθεια του διαδικτύου στις μέρες μας.  Μια απλή αναζήτηση μας βγάζει σε εκατομμύρια αποτελέσματα! Κι εδώ αρχίζουν οι δοκιμές. Δοκίμασα λοιπόν καραμέλωμα με βούτυρο αλλά και με σκέτο νερό όπως συστήνουν οι περισσότερες συνταγές που είδα σε ξένες ιστοσελίδες.

Καραμελωμένα καρύδια (για σοκολατάκια, για σαλάτες, για πολλές χρήσεις!)

Κατέληξα στο νερό γιατί θεωρώ ότι το βούτυρο τα βαραίνει. Άλλωστε από την πρώτη στιγμή που τα είδα μου έκανε «κλικ» ο συνδυασμός τους με σοκολάτα, οπότε θα ήταν πολύ βαρύ το όλον! Έτσι κατέληξα στις αναλογίες που θα δείτε για το καραμέλωμα. Χρησιμοποίησα λίγα από τα σημερινά καραμελωμένα καρύδια στη σαλάτα μας και τα υπόλοιπα τα τύλιξα με σοκολάτα!

Καραμελωμένα καρύδια (για σοκολατάκια, για σαλάτες, για πολλές χρήσεις!)

Το κρατς στο δόντι μαγικό, ο συνδυασμός -υποθέτω ότι γίνεται αντιληπτό εύκολα- απ’ αυτούς που σε κάνουν να απολαμβάνεις με κλειστά μάτια!  Δεν λέω τίποτα άλλο… Θέλει δύναμη να μείνεις στο ένα!

Καραμελωμένα καρύδια (για σοκολατάκια, για σαλάτες, για πολλές χρήσεις!)

Παρατηρήσεις

  • Είναι σημαντικό να έχουμε μαζεμένα όλα τα υλικά και «εργαλεία» που θα μεταχειριστούμε στο καραμέλωμα γιατί η καραμέλα στερεοποιείται πολύ γρήγορα και δεν θα χωρίζουν οι πεταλούδες μας. Γι αυτό συστήνω και μικρή ποσότητα καρυδιών (1 κούπα το πολύ κάθε φορά).
  • Αν φτιάξουμε σοκολατάκια προτιμούμε ολόκληρες «πεταλούδες» καρυδιών. Αν τα θέλουμε για σαλάτες μπορούμε να καραμελώσουμε και μικρότερα κομμάτια, όχι όμως εντελώς τριμμένα καρύδια.
  • Τα καραμελωμένα καρύδια είναι υπέροχα και μόνα τους ως συνοδευτικό ποτού μαζί με άλλους ξηρούς καρπούς.
  • Μπορούμε ακόμη να τα χρησιμοποιήσουμε στο γαρνίρισμα άλλων γλυκών ειδικά στην παρασκευή άλλων σοκολατένιων σκευασμάτων (σοκολατάκια βελούδινα, κτιστό κλπ).
  • Χρησιμοποιήσαμε σε σαλάτα με διάφορα ντρέσινγκ το καραμελωμένα καρύδια. Ταιριάζουν με όλα και περισσότερο με το αγαπημένο μας ντρέσινγκ με μαρμελάδα ποστοκάλι.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο