Καραμελωμένα καρύδια (για σοκολατάκια, για σαλάτες, για πολλές χρήσεις!)

Καραμελωμένα καρύδια (για σοκολατάκια, για σαλάτες, για πολλές χρήσεις!)

Δεν μένεις μόνο σε ένα!

Όλο και κάποια καρύδια θα περισσέψουν αυτές τις μέρες από τις παρασκευές των μελομακάρονων και των εορταστικών σιροπιαστών γλυκών. Μα ακόμη κι αν δεν περισσέψουν, αξίζει τον κόπο να σπάσουμε λίγα ειδικά για να τα καραμελώσουμε! Τα καραμελωμένα καρύδια έχουν πολλές χρήσεις! Χρησιμοποιούνται σε σοκολατάκια, σε σαλάτες, ως συνοδευτικό ποτών, ως γαρνίρισμα γλυκών! 

Πριν από λίγες μέρες δοκιμάσαμε μια νόστιμη σαλάτα σε γνωστό εστιατόριο που ανάμεσα στις άλλες γαρνιτούρες είχε και καραμελωμένα καρύδια. Μου άρεσαν. Είμαι του συνδυασμού γλυκού και αλμυρού και στις παραδοσιακές και στις σύγχρονες εκδοχές! Όπως θα ξέρουν οι τακτικοί αναγνώστες συνταγές από επαγγελματίες εγώ δεν ζητώ, πείτε γιατί θεωρώ ότι δεν οφείλουν να μου τις αποκαλύψουν, πείτε γιατί θέλω να περνώ απαρατήρητη από κάποιους χώρους…

Μ’ αρέσει εξάλλου να δοκιμάζω να τις συνθέτω αυτοσχεδιάζοντας. Μόνη μου παλιότερα και με τη βοήθεια του διαδικτύου στις μέρες μας.  Μια απλή αναζήτηση μας βγάζει σε εκατομμύρια αποτελέσματα! Κι εδώ αρχίζουν οι δοκιμές. Δοκίμασα λοιπόν καραμέλωμα με βούτυρο αλλά και με σκέτο νερό όπως συστήνουν οι περισσότερες συνταγές που είδα σε ξένες ιστοσελίδες.

 

Κατέληξα στο νερό γιατί θεωρώ ότι το βούτυρο τα βαραίνει. Άλλωστε από την πρώτη στιγμή που τα είδα μου έκανε «κλικ» ο συνδυασμός τους με σοκολάτα, οπότε θα ήταν πολύ βαρύ το όλον! Έτσι κατέληξα στις αναλογίες που θα δείτε για το καραμέλωμα. Χρησιμοποίησα λίγα από τα σημερινά καραμελωμένα καρύδια στη σαλάτα μας και τα υπόλοιπα τα τύλιξα με σοκολάτα!

Το κρατς στο δόντι μαγικό, ο συνδυασμός -υποθέτω ότι γίνεται αντιληπτό εύκολα- απ’ αυτούς που σε κάνουν να απολαμβάνεις με κλειστά μάτια!  Δεν λέω τίποτα άλλο… Θέλει δύναμη να μείνεις στο ένα!

 

Υλικά:

Α. Για τα καρύδια

Καρύδια πεταλούδες στην ποσότητα που θέλουμε, όχι πολλά όμως (δείτε παρατηρήσεις)

Ζάχαρη στο μισό από τον όγκο των καρυδιών

Νερό στο ¼ από τον όγκο των καρυδιών

Ελάχιστη κανέλα αν θέλουμε

Ελάχιστο ελαιόλαδο

Β. Για κάλυψη 30 καραμελωμένων καρυδιών με σοκολάτα

100-125 gr σοκολάτα κουβερτούρα πάνω από 50% σε κακάο

30-40 gr βούτυρο

1 κουταλάκι του γλυκού μέλι

Προαιρετικά, ελάχιστο αλάτι (ιδανικά ανθός αλατιού)

Επί το έργον:

Α. Για τα καραμελωμένα καρύδια

Στρώνουμε λίγο χαρτί ψησίματος σε ένα ταψί και το αλείφουμε με ελαιόλαδο. Έχουμε έτοιμα και 2 πιρούνια στο πλάι… Σε τηγάνι με βαρύ πάτο βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία.  

Μόλις πάρει βράση ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε την κανέλα. Συνεχίζουμε το βράσιμο για 3-4 λεπτά να αρχίσει να αποκτά υφή πηκτού σιροπιού και να σκουραίνει το μείγμα μας.

Προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε. Στην αρχή η ζάχαρη θα ξανακρυσταλλιάσει (φαίνεται στην φωτογραφία) και μετά από λίγο θα ξαναλιώσει και θα αποκτήσει καστανό χρώμα και υφή σιροπιού καραμέλας. Ανακατεύουμε να καλυφτούν καλά όλα τα καρύδια και προσπαθούμε να τα χωρίσουμε να μην είναι κολλημένα μεταξύ τους.

Μόλις αρχίσουν να μυρίζουν ευχάριστα, αδειάζουμε στο λαδωμένο χαρτί και με τα δυο πιρούνια όσο πιο γρήγορα μπορούμε τα χωρίζουμε ένα ένα. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα αποθηκεύουμε σε μπολ να μη πάρουν υγρασία.

Β. Για τα σοκολατένια καρύδια

Βάζουμε σε μπεν μαρί (αυτοσχέδιο φτιάχνω εγώ με 2 κατσαρόλες…) την σοκολάτα σε κομματάκια με το βούτυρο. Μόλις αρχίσει να λιώνει προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε.

Δεν περιμένουμε να λιώσει όλη, απομακρύνουμε από το μάτι, προσθέτουμε το αλάτι αν βάλουμε, και ανακατεύουμε ζωηρά να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Προσθέτουμε τα κρύα καρύδια και ανακατεύουμε να καλυφθούν. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά το μείγμα μας για να μην είναι τελείως ρευστή η σοκολάτα και βγάζουμε τα σοκολατάκια με ένα πιρούνι πάνω σε λαδωμένο χαρτί ψησίματος (εδώ χρησιμοποίησα το ίδιο της προηγούμενης παρασκευής γιατί έφτιαξα αμέσως μετά τα σοκολατάκια).

Αφήνουμε να στερεοποιηθεί η σοκολάτα, τα βάζουμε για λίγο στο ψυγείο. Τα ξεκολλάμε από το χαρτί (ξεκολλούν πανεύκολα) και φυλάσσουμε στο ψυγείο, σε φοντανιέρα ή σε μπολ που σκεπάζει.

Παρατηρήσεις:

  • Είναι σημαντικό να έχουμε μαζεμένα όλα τα υλικά και «εργαλεία» που θα μεταχειριστούμε στο καραμέλωμα γιατί η καραμέλα στερεοποιείται πολύ γρήγορα και δεν θα χωρίζουν οι πεταλούδες μας. Γι αυτό συστήνω και μικρή ποσότητα καρυδιών (1 κούπα το πολύ κάθε φορά).
  • Αν φτιάξουμε σοκολατάκια προτιμούμε ολόκληρες «πεταλούδες» καρυδιών. Αν τα θέλουμε για σαλάτες μπορούμε να καραμελώσουμε και μικρότερα κομμάτια, όχι όμως εντελώς τριμμένα καρύδια.
  • Τα καραμελωμένα καρύδια είναι υπέροχα και μόνα τους ως συνοδευτικό ποτού μαζί με άλλους ξηρούς καρπούς.
  • Μπορούμε ακόμη να τα χρησιμοποιήσουμε στο γαρνίρισμα άλλων γλυκών ειδικά στην παρασκευή άλλων σοκολατένιων σκευασμάτων (σοκολατάκια βελούδινα, κτιστό κλπ).
  • Χρησιμοποιήσαμε σε σαλάτα με διάφορα ντρέσινγκ το καραμελωμένα καρύδια. Ταιριάζουν με όλα και περισσότερο με το αγαπημένο μας ντρέσινγκ με μαρμελάδα ποστοκάλι.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Print Friendly, PDF & Email