Άρθρα

“Νους υγιής εν σώματι υγιεί”

“Νους υγιής εν σώματι υγιεί”

“Νους υγιής εν σώματι υγιεί” έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Σήμερα όποιος ακούσει ή διαβάσει, κάπου την συγκεκριμένη φράση ο νους του θα πάει στην γυμναστική.

Στην πραγματικότητα όμως οι αρχαίοι φιλόσοφοι και οι Ορθόδοξοι μοναχοί λέγοντας το, σίγουρα δεν είχαν στο νου τους, ή δεν έχουν, την γυμναστική, αλλά την εγκράτεια και την σωστή διατροφή παράλληλα με αυξημένη κίνηση.

Οι αρχαίοι μας πρόγονοι είχαν αναγάγει την διατροφή σε επιστήμη και γνώριζαν ότι η σωστή διατροφή προάγει την υγεία και χαρίζει μακροζωία. Πίστευαν ότι η σωστή διατροφή είναι φάρμακο ικανό να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ασθένεια και για τον λόγο αυτό, είχαν γράψει ειδικά συγγράμματα διατροφολογίας .

Πρώτος διατροφολόγος της αρχαιότητας ήταν ο Πυθαγόρας, ο  οποίος είχε αντιληφθεί την τεράστια σημασία που είχε η σωστή διατροφή, τόσο για την σωματική όσο και για την ψυχική υγεία των ανθρώπων. Επίσης ο συγκεκριμένος ήταν και υποστηρικτής της χορτοφαγίας και σε πολλά του συγγράμματα τόνιζε ότι η άκρατος κρεοφαγία είναι ιδιαιτέρως βλαβερή για τον οργανισμό μας.

Ας έρθουμε τώρα στο τι έτρωγαν. Είχαν μία πολύ μεγάλη ποικιλία φαγητών. Βασικά όμως ήταν ιχθυοφάγοι. Μια ποικιλία θαλασσινών, μαλακίων ή ιχθύων, με συνοδευτική σαλάτα από βολβούς, αγκινάρες, ραπανάκια ήταν ένα γεύμα γνώριμο στην αρχαία Ελλάδα. Παράλληλα πολύ γνώριμο γεύμα είναι και ήταν και για τους Ορθόδοξους μοναχούς.

Στην Αρχαία Ελλάδα τα όσπρια, τα λαχανικά και τα χορταρικά ήταν τα συνηθέστερα φαγητά και καταναλώνονταν σχεδόν καθημερινά. Για να τα νοστιμίσουν χρησιμοποιούσαν λάδι, αλάτι, πιπέρι, ξύδι, δυόσμο, σέλινο, μάραθο, άνηθο, σκόρδο, ρίγανη, κύμινο, κάπαρη, ξυδόμελο, κόλιανδρο, γλυκάνισο, και μέλι, αναλόγως ποιο ταίριαζε σε κάθε φαγητό.

Οι διαφορές που έχει η σημερινή ελληνική κουζίνα από την αρχαία είναι ότι κάποια από τα τρόφιμα που εμείς καταναλώνουμε σήμερα και μάλιστα πολύ, τότε δεν υπήρχαν. Αυτά είναι τα μακαρόνια, το ρύζι, οι πατάτες, οι ντομάτες, ο καφές, η ζάχαρη το κακάο . Επίσης αυτό που σήμερα αγνοούμε είναι ότι τα εθνικά μας φαγητά σήμερα είναι οι πιο διαδεδομένες αρχαιοελληνικές συνταγές.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Γιώργος Αντάσουρας

Ο Γιώργος έχει γεννηθεί στα Χανιά όπου και κατοικεί με τη σύζυγο και τα 2 παιδιά του. Σπούδασε στο τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης. Έχοντας αποκτήσει πολύπλευρη εργασιακή εμπειρία, από το 2010 έως και σήμερα λειτουργεί την δική του ανεξάρτητη Διαιτολογική Μονάδα με έδρα τα Χανιά εισάγοντας ένα νέο τρόπο διατροφής αλλά και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας με ειδικό τμήμα Συμβουλευτικής αλλά και με εξειδικευμένο εξοπλισμό καταπολεμώντας το τοπικό λίπος. Το πελατολόγιο του καλύπτει όλη τη γκάμα ασθενειών και παθήσεων, που συσχετίζονται με τη διατροφή, την παιδική διατροφή, καθώς και τις ομάδες (π.χ. εγκύους, αθλητές) που έχουν ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες.

Μετάβαση στο περιεχόμενο