Για το πρωινό, για το κολατσιό για όλες τις ώρες!
Όταν εκεί γύρω στις Απόκριες αναδημοσίευσα τη συνταγή για την ξυγκόπιτα, μια παραδοσιακή αποκριάτικη πίτα που φτιάχνουμε με ξύγκι, είχα πολλά μηνύματα και συνταγές από φίλες κρητικιές που τη συνηθίζουν. Μικρές παραλλαγές κατά περιοχή, που έχουν όμως σημασία για το τελικό αποτέλεσμα. Ήδη έχουν δοκιμαστεί δύο και θα δημοσιευτούν κάποια στιγμή. Θα μου πείτε, τι σχέση έχουν τώρα αυτές με τα σημερινά στριφτά ψωμάκια βουτύρου;
Και έχουν και δεν έχουν… Ανάμεσα στα πολλά σχόλια και στα μηνύματα εκείνης της ανάρτησης, είχα και κάποια που μου μίλησαν για το ψωμί με τη γλίνα (θα μιλήσουμε κι άλλη φορά γι αυτό…) και για μια πλακόπιτα όπου βούτυρο ή γλίνα ανακατευόταν με αλεύρι και αποτελούσαν γέμιση πίτας παρόμοιας κατασκευής με τη γνωστή σφακιανόπιτα. Ανάμεσα δηλαδή στο φύλλο ζύμης, έμπαινε μια απλή γέμιση με μείγμα γλίνας-αλευριού.
Όπως έγραφα και στην ξυγκόπιτα, η χρήση ζωικού λίπους σε αρτοσκευάσματα συνηθίζεται σε πολλά μέρη του κόσμου. Ξύγκι και γλίνα χρησιμοποιούνταν κατά κόρον και στην δική μας κουζίνα, σε πίτες, γλυκίσματα, ψωμιά. Λένε όσοι τους έχουν δοκιμάσει ότι οι κουραμπιέδες με γλίνα είναι μοναδικοί.
Παρόλο που για χρόνια είχε σταματήσεις η χρήση τέτοιων σκευασμάτων, τελευταία υπάρχει μια απενοχοποίηση αυτού του λίπους. Ειδικά όσοι ακολουθούν κετογονική διατροφή έχουν περάσει στον αντίποδα και θεωρούν το ζωικό λίπος εξαιρετική πηγή ωφέλιμων λιπαρών. Το έχω διαπιστώσει από σχετικές συζητήσεις, το επισημαίνει και το τελευταίο σχόλιο στην ανάρτηση για τη γλίνα!
Επειδή όμως και δυσεύρετο είναι, και οι περισσότεροι διστακτικοί είμαστε στη χρήση του, χρησιμοποίησα γι αυτά τα ψωμάκια βούτυρο αντί της γλίνας που περιείχε η συνταγή που μου δόθηκε. Επίσης άλλαξα το κλασικό τύλιγμα που θέλει άλειμμα με γλίνα, τύλιγμα σε ρολό και δημιουργία κουλούρας. Ήθελα να κάνω πιο μικρά ατομικά ψωμάκια και έτσι κατέφυγα σε τύλιγμα που έχω δει σε διάφορα βίντεο βαλκανικής προέλευσης.
Φυσικά, αν έχετε γλίνα, μπορείτε να αντικαταστήσετε το βούτυρο της συνταγής με αυτήν. Πάντως δεν είναι πολύ. Τα 80-100 gr στα 8 μεγάλα σχετικά ψωμάκια, σημαίνουν 10-12 gr ανά ψωμάκι. Και φυσικά δεν θα τα αλείψουμε με πρόσθετο όταν θα τα απολαύσουμε! Λίγο μέλι ή μαρμελάδα ή ένα κομμάτι τυρί αρκούν για να τα συνοδεύσουν! Ταιριάζουν και με αλμυρά και με γλυκά!
Υλικά
Για το ζυμάρι:
125 ml (1/2 κούπα) νερό
125 ml (1/2 κούπα) γάλα
80 ml (5 κουταλιές σούπας +1 κουταλάκι) ελαιόλαδο
Το ασπράδι ενός αυγού
½ κουταλάκι αλάτι
10-12 gr (1 κουταλιά) ζάχαρη
1 φακελάκι (8 gr) ξηρή μαγιά
500 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το πλάσιμο:
30 ml (2 κουταλιές) ελαιόλαδο
80-100 gr βούτυρο
Για την επικάλυψη:
Ένας κρόκος αυγού
προαιρετικά, λίγο σουσάμι
Επί το έργον
Δείτε το βίντεο, πιστεύω ότι δεν αφήνει απορίες! Σε κάθε περίπτωση αν χρειάζονται διευκρινίσεις μπορείτε να τις ζητήσετε με σχόλιο εδώ ή στα social media της σελίδας!
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Παρατηρήσεις
- Όπως σε όλα τα παρασκευάσματα με μαγιά, τα υλικά είναι καλό να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Αντί ξηρής μαγιάς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νωπή, σε τριπλάσια ποσότητα. Τότε θα την ενεργοποιήσουμε με το νερό της συνταγής και λίγο από το αλεύρι και όταν φουσκώσει και αφρίσει θα συνεχίσουμε όπως στο βίντεο.
- Συνηθίζω να αραιώνω λίγο με νερό ή γάλα τον κρόκο αυγού που χρησιμοποιώ για το άλειμμα κάποιων παρασκευασμάτων.
- Μπορούμε να τα φτιάξουμε και με άλλου τύπου αλεύρι (κατάλληλου για ψωμί, δηλαδή όχι μαλακό) με διαφοροποίηση της ποσότητάς του. Θέλουμε μαλακή, εύπλαστη ζύμη που να μη κολλά στα χέρια.
Yπέροχη συνταγή – όπως πάντα! Μπορώ να παραλείψω τον κρόκο; Και αν ναι, να αντικαταστήσω με γάλα πχ; Ευχαριστώ! DN
Ναι, μια χαρά θα είναι η αντικατάσταση του κρόκου με γάλα! Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!