Ένα σφουγγάτο διαίτης!
Την αγάπη μου για τα αυγά την έχουν σίγουρα αντιληφθεί ότι παρακολουθούν συστηματικά το site αλλά και τις κοινοποιήσεις καθημερινών μας πιάτω στα social media της σελίδας. Είμαι από τους τυχερούς ανθρώπους που δεν ανεβάζουν εύκολα χοληστερίνη –αν και λίγο ενοχοποιούνται γι αυτήν τ’ αυγά σύμφωνα με τις πιο νέες μελέτες- οπότε είναι συχνά πυκνά και με διάφορους τρόπους στο πιάτο μου.
Είναι και από τις εύκολες λύσεις στην κουζίνα μας, είναι και από τα πιο οικονομικά υλικά (με δυο αυγά, μια σαλάτα και λίγο ψωμί έχεις φαγητό), κι έτσι ποτέ δεν λείπουν από το ψυγείο μου. Νοιώθω βρε παιδί μου μια «ασφάλεια» όταν υπάρχουν, έχουμε να φάμε κάτι που μας αρέσει και που ετοιμάζεται γρήγορα! Από τα παιδικά μου χρόνια θυμάμαι τη φράση “σπάσε δυο αυγά στο τηγάνι”, σκέτα ή σε συνδυασμό με χόρτα ή λαδερά που περίσσευαν…
Τα σφουγγάτα παντός είδους και τα αυγά μάτια μέσα σε ντομάτα είναι ίσως το πιο αγαπημένο μου fast food. Έλα σου όμως που όπως και να το κάνουμε τις έχουν τις θερμίδες τους… Λίγο το λαδάκι τους, λίγο το προτηγάνισμα των υλικών τους όλο και μαζεύονται θερμίδες. Έτσι φέτος κατέφυγα αρκετές φορές στο «πατατοτήγανο του Γιάννη».
Έτσι ονομάζει την ομελέτα που φτιάχνει με πατάτες ο αγαπητός μου πόντιος μπατζανάκης ο Γιάννης, κι έτσι τη λέω κι εγώ για να τη διαχωρίζω από το δικό μας σφουγγάτο-ομελέτα με πατάτες. Δεν ξέρω αν είναι παραδοσιακή ποντιακή συνταγή, ξέρω όμως ότι είναι μια πολύ νόστιμη εκδοχή της ομελέτας και με πολύ λιγότερες θερμίδες μάλιστα. Τι κάνει λοιπόν ο Γιάννης; Πρωτοβράζει τις πατάτες και μετά τις κάνει ομελέτα! Φυσικά εκείνος βάζει το κανονικό του λαδάκι, αλλά εγώ διαπίστωσα ότι και με ελάχιστο λάδι το πατατοτήγανο είναι μια χαρά! Να σημειώσω ότι ο Γιάννης είναι πολύ μερακλής σε πολλά, και στο φαγητό. Ήδη σας έχω δώσω μια συνταγή του για ένα πολύ εύκολο τουρσί!
Κι επειδή τρώγεται ακόμη και σε θερμοκρασία δωματίου, και θεωρώ ότι θα χρειαστούνε τέτοια φαγάκια για τα ταπεράκια που θα πηγαινοέρχονται από αύριο, η ανάρτηση για τη συνταγή του πατατοτήγανου πήρε τη θέση μια άλλης που είχα ετοιμάσει για να σας δώσω την ανταπόκριση και τις συνταγές από το φετινό μας μας ταξίδι.
Φέτος πήγαμε στο Βερολίνο, και έχω να πω πως το ταξίδι μας ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον και επιτυχές και από γαστρονομικής απόψεως. Επιφυλάσσομαι λοιπόν σε επόμενη ανάρτηση να σας πω τα «γερμανικά» μου κατορθώματα! Αν και οι πατάτες όπως θα ξέρετε είναι από τα βασικά υλικά της γερμανικής γαστρονομίας. Ας δούμε λοιπόν σήμερα το πατατοτήγανο του Γιάννη, με την υποσημείωση ότι οι ποσότητες που θα δώσω είναι ενδεικτικές.
Υλικά
5-6 μέτριες πατάτες
4 αυγά
Αλάτι
3 κουταλιές ελαιόλαδο (45ml)
Προαιρετικά, λίγο πιπέρι στο σερβίρισμα
Επί το έργον
Πλένουμε τις πατάτες και τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν εντελώς. Αν είμαστε βέβαιοι ότι δεν είναι από περιοχές με φυτοφάρμακα τις βράζουμε ολόκληρες και με τη φλούδα, αλλιώς τις βράζουμε καθαρισμένες και κομμένες σε σχετικά μεγάλα κομμάτια. Όταν κρυώσουν ελαφρά και μπορούμε να τις πιάσουμε, αφαιρούμε τη φλούδα και τις κόβουμε σε λεπτές ροδέλες. Αν οι ροδέλες είναι μεγάλες τις κόβουμε στα δύο. Αλατίζουμε ελαφρά.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με διάμετρο 22-24cm, βάζουμε το ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί καλά απλώνουμε τις πατάτες να τηγανιστούν ελαφρά. Χτυπάμε τα αυγά με λίγο αλάτι και τα περιχύνουμε τις πατάτες. Με ένα πιρούνι κάνουμε «κοψιές» εδώ κι εκεί για να βράζει η ομελέτα και στο κέντρο της. Όταν ροδίσει από τη μια πλευρά την αναποδογυρίζουμε με ένα μεγάλο επίπεδο σκέπασμα κατσαρόλας ή με ένα μεγάλο ρηχό πιάτο. Δείτε τη διαδικασία σε βίντεο στη συνταγή της κλασικής ομελέτας. Αφού ψηθεί και από την άλλη πλευρά αποσύρουμε το τηγάνι από το μάτι και σερβίρουμε το πατατοτήγανο ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Από παρασκευή με καθαρισμένες πατάτες:
Παρατηρήσεις
- Οι ποσότητες των υλικών είναι ενδεικτικές όπως προανέφερα. Θέλω να εστιάσετε στη διαδικασία. Όπως θα διαπιστώσετε η ομελέτα με προβρασμένες τις πατάτες είναι εξαιρετικά νόστιμη ακόμη κι αν έχει ελάχιστο ελαιόλαδο
- Στην παρασκευή με τις πατάτες που έχουν βράσει ξεφλουδισμένες, οι ποσότητες ήταν: 120 γραμμάρια βρασμένες πατάτες- 2 αυγά-1 κουταλιά ελαιόλαδο. Κι όμως ήταν πεντανόστιμο το πατατοτήγανο!
- Για πιο «σπογγώδες» αποτέλεσμα μπορούμε να προσθέσουμε στα αυγά 1-2 κουταλιές γάλα.
- Εννοείται ότι αν δεν μας εμποδίζουν διατροφικοί περιορισμοί όχι μόνο μπορούμε να αυξήσουμε λίγο το ελαιόλαδο αλλά και να προσθέσουμε στο πατατοτήγανο κάποιο αλλαντικό ή τυρί της επιλογής μας!