Εύκολο, νόστιμο και χορταστικό πιάτο!
Είχαν ξεμείνει στην κατάψυξη από τον Δεκαπενταύγουστο. Μικρά κατεψυγμένα καλαμαράκια, καθαρισμένα. Ω τι ευκολία! Όχι πως το φαγητό δεν γίνεται και με φρέσκα, κάθε άλλο… Αλλά σε κάποιες συνταγές που έχουν «το κατιτίς τους» σε υλικά, και τα κατεψυγμένα θαλασσινά δίνουν νόστιμο αποτέλεσμα. Έπρεπε λοιπόν να καταναλωθούν γιατί δεν μου αρέσει να κρατάω πολύ καιρό τρόφιμα στην κατάψυξη.
Όταν λέω παραπάνω «το κατιτίς τους», εννοώ μυρωδικά και μπαχαρικά. Όχι πολλά, δεν είναι ανάγκη να γίνουν πικάντικα στην καθημερινότητά μας. Ίσα για να αντικαταστήσουν το άρωμα της φρεσκάδας και της θάλασσας. Αυτό λοιπόν το φαγάκι είναι καθημερινό και είναι πλήρες και χορταστικό. Με μισό κιλό καλαμαράκια στο τηγάνι, μόνο να συνοδέψεις όσπρια μπορείς ή να τα βγάλεις σαν μεζέ ανάμεσα σε πολλούς άλλους. Αλλά συνδυασμένα με το ζυμαρικό είναι φαΐ!
Τα καλαμαράκια μου ήταν πολύ μικρά αλλά ήταν καθαρισμένα και η συσκευασία τους ήταν των 450 γραμμαρίων. Μ’ αυτήν την ποσότητα κανόνισα τα υπόλοιπα υλικά, αλλά όπως συμβαίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις λίγο πάνω λίγο κάτω δεν βλάπτει… Σηκώνουν και περισσότερα από τα προτεινόμενα ζυμαρικά, ανάλογα με το πόσους θα έχουμε στο τραπέζι μας και με το πόσο καλοφαγάδες είναι 😉 …
Αλλά ας δούμε την απλή και νόστιμη σημερινή συνταγή. Αν σας αρέσει ο συνδυασμός θαλλασινών με ζυμαρικά θα την απολαύσετε! Και βέβαια, το κοφτά μακαρόνια δεν ταιριάζουν μόνο με το χταπόδι. Και με τα πιο οικονομικά καλαμαράκια το πιάτο είναι θαυμάσιο. Έτσι όπως η σάλτσα εισχωρεί στο εσωτερικό τους τούς δίνει περίσσια νοστιμιά!
Υλικά
500gr καλαμαράκια φρέσκα ή κατεψυγμένα
¼ κούπας ελαιόλαδο (60-65ml)
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
2-3 σκελίδες σκόρδο
1/3 κούπας (80ml) κρασί (ροζέ ή λευκό)
1 κούπα τριμμένη ντομάτα φρέσκια ή του εμπορίου
½ κουταλάκι πελτέ
Αλάτι
Πιπέρι
2-3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κούπες κοφτό μακαρονάκι
Η κούπα μου είναι 250ml και η κουταλιά μου είναι 15ml
Επί το έργον
Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια αν δεν είναι καθαρισμένα και τα αφήνουμε στην άκρη να στραγγίξουν. Σε μια κατσαρόλα μαραίνουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και το σκόρδο και προσθέτουμε τα καλαμαράκια. Τα γυρίζουμε να αλλάξουν χρώμα και όταν αρχίσει το «τσιτσίρισμα» τα σβήνουμε με το κρασί. Σιγομαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 15-20 λεπτά και προσθέτουμε την ντομάτα και τον πελτέ διαλυμένο στο ζουμί της κατσαρόλας ή σε λίγο νερό.
Συνεχίζουμε για 10 λεπτά ακόμη, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και 4 κούπες νερό. Όταν πάρει βράση προσθέτουμε τα μακαρονάκια αλατίζουμε πάλι λίγο και αφήνουμε να βράσουν όσο χρόνο λέει η συσκευασία τους. Τα ανακατεύουμε να μην κολλήσουν μεταξύ τους ή στον πάτο της κατσαρόλας. Αν τελειώσουν τα υγρά προσθέτουμε λίγο νερό κατά προτίμηση βραστό.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι πριν στεγνώσει εντελώς το φαγητό μας. Περιμένουμε 5-10 λεπτά να μαρουβίσει και σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις
- Οι χρόνοι εξαρτώνται από το μέγεθος των καλαμαριών. Τα δικά μου ήταν πολύ μικρά. Αν είναι μεγάλα τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Έχω φτιάξει αυτό το φαγητό και με ροδέλες καλαμαριών και πήρε λίγο παραπάνω χρόνο πριν να προσθέσω την ντομάτα.
- Ενώ παλιότερα διέλυα τον πελτέ σε νερό, τώρα τις περισσότερες φορές τον προσθέτω κατευθείαν στο φαγητό ανακατεύοντας ή μάλλον τρίβοντάς τον στον πάτο της κατσαρόλας ώστε να διαλυθεί στα υγρά του φαγητού. Αν δεν έχουμε πελτέ βάζουμε χυμό ντομάτας.
- Αντί για κρασί μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ούζο στο σβήσιμο των καλαμαριών. Ταιριάζει πολύ με όλα τα θαλασσινά. Εγώ σ’ αυτήν την παρασκευή είχα ροζέ κρασί αλλά ταιριάζει και το λευκό.
- Μπορούμε να προσθέσουμε στο φαγητό μας κι άλλα λαχανικά (μανιτάρια, καρότα, ψιλοκομμένη πιπεριά κλπ). Θα τα βάλουμε λίγο μετά το κρασί στην κατσαρόλα μας. Βολεύει πολύ αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι.
- Σ’ αυτά τα φαγητά φροντίζω να έχουν απορροφηθεί τα υγρά πριν προσθέσω το νερό. Έτσι κανονίζω πιο εύκολα την ποσότητά του.