Γιατί οι υποσχέσεις πρέπει να τηρούνται 😉
Η τελευταία συνταγή του Αυγούστου ήταν ένα νηστίσιμο κέικ με ινδοκάρυδο, κι ίσως φανεί παράξενο που η πρώτη του Σεπτεμβρίου είναι ένα παρόμοιο κέικ. Έχω όμως παρατηρήσει ότι όταν υπάρχει μια «υπόνοια» υπόσχεσης συνταγής σε κάποια ανάρτηση, πολλά μηνύματα και σχόλια είναι ένα απλό «αναμένω». Το ίδιο έχει συμβεί με ένα κέικ με σταφίδες που έχω αναφέρει ότι θα δημοσιεύσω στα προσεχή. άλλωστε αρχίζει η εποχή που χρειαζόμαστε συνταγές για κέικ για το σχολείο και για το γραφείο, έτσι δεν είναι;
Έλεγα λοιπόν σ’ εκείνη την ανάρτηση ότι ήδη έχω στα κιτάπια μου κι άλλο κέικ με ινδοκάρυδο, αλλά αρτύσιμο αυτήν τη φορά, και είχα επιλέξει το νηστίσιμο επειδή μπορούσε να παρασκευαστεί και ως φανουρόπιτα. Ξέρω ότι το ινδοκάρυδο -την καρύδα- ή το αγαπάς ή το μισείς, αλλά εμείς ανήκουμε στην πρώτη κατηγορία κι έτσι εδώ μέσα θα βρείτε πολλές συνταγές που το περιέχουν.
Αυτή τη φορά το κέικ μου ήταν καθαρός αυτοσχεδιασμός που έγινε την πρώτη φορά κυριολεκτικά με ό,τι υπήρχε στο ντουλάπι και στο ψυγείο κοντά στην ημερομηνία λήξης. Κι επειδή τη δεύτερη φορά δεν υπήρχαν τα ίδια υλικά στο ντουλάπι και στο ψυγείο. κι ούτε ήταν εύκολο να τα προμηθευτώ στο γιαλό που το έφτιαξα, το κέικ φτιάχτηκε κάπως αλλιώς, κι έτσι εδώ θα δείτε και τις δυο εκδοχές του.
Είχα κι ένα μικρό ατύχημα λόγω της παλαιότητας της φόρμας που χρησιμοποίησα (από τα νεύρα μου πήγε κατ’ ευθείαν στα σκουπίδια όπως έπρεπε να έχω κάνει εδώ και πολύ καιρό…) κι έτσι η δημοσίευση της πρώτης παρασκευής αναβλήθηκε. Μάλλον για καλό ήταν όμως αφού τη δεύτερη φορά δοκιμάστηκε η συνταγή με υλικά που βρίσκουμε πιο εύκολα. Αφήστε που η φόρμα αντικαταστάθηκε με μια εξαιρετική πολύ μοντέρνα που είχα βάλει στο μάτι εδώ και καιρό 😉 ! Θα σας τη δείξω σε επόμενη ανάρτηση μαζί με τον τόπο που την προμηθεύτηκα.
Και τις δυο φορές έγινε ανάρπαστο. Το κακοξεφορμαρισμένο (τι λέξη!) , πήγαινε στην αρχή για cake pops (αυτή τη λύση έδωσαν οι εγγονούλες μου που ήταν ακόμη εδώ…) αλλά τελικά φαγώθηκε πριν το καταλάβουμε κι έτσι ατύχησαν τα cake pops. Τη δεύτερη φορά η φόρμα ήταν πιο αξιόπιστη και βγήκε αξιοπρεπώς (δείτε στο “επί το έργον”). Τα δείχνω όμως και τα δυο γιατί στη φωτογραφία του πρώτου φαίνεται ότι και με το αλεύρι καρύδας που χρησιμοποίησα την πρώτη φορά, η υφή του είναι εξαιρετική.
Υλικά
200ml ελαιόλαδο
4 αυγά
300-350gr ζάχαρη
1 κεσέ γιαούρτι που θα συμπληρώσουμε με γάλα ώστε να γίνει 250ml
90gr ινδοκάρυδο
150gr αλεύρι καρύδας (δείτε στην παραλλαγή την αντικατάστασή του)
70gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 κουταλάκια μπέικιν
2-3 κουταλάκια κακάο
1 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλιά κονιάκ ή λικέρ
Η κούπα μου είναι 250ml η κουταλιά 15ml και το κουταλάκι 5ml
Δείτε στην ενότητα «παραλλαγή» τις αντικαταστάσεις της δεύτερης παρασκευής.
Επί το έργον
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο να γίνουν σαν κρέμα. Βάζουμε το γιαούρτι σε κούπα 250ml και συμπληρώνουμε με γάλα (ή με λίγο ακόμη γιαούρτι) ώστe να γίνει ένα μείγμα 250ml. To προσθέτουμε στο μείγμα του κέικ. Ανακατεύουμε τα αλεύρια με το ινδοκάρυδο και το μπέικιν και τα ενσωματώνουμε με μια σπάτουλα στο μείγμα.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις). Παίρνουμε 1 κούπα (250ml) από το μείγμα και την αδειάζουμε σε ένα μπολ. Εκεί προσθέτουμε το κακάο, την κανέλα και το κονιάκ και ανακατεύουμε να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Βάζουμε το μισό από το λευκό μείγμα σε καλολαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα 22-24 νούμερο, απλώνουμε το καφέ μείγμα από πάνω και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο λευκό.
Στρέφουμε ένα κουτάλι περιμετρικά στο κέικ μας για να γίνουν τα «σύννεφα» χωρίς όμως να το ακουμπάμε στα τοιχώματα της φόρμας. Ψήνουμε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο για μια ώρα περίπου, σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες για ψήσιμο κέικ. Το αφήνουμε να περιμένει 10 λεπτά στη φόρμα και το αναποδογυρίζουμε.
Αν θέλουμε το αλείφουμε με ελάχιστο μέλι ή μαρμελάδα και το πασπαλίζουμε με ινδοκάρυδο.
Παραλλαγή
Αντί αλεύρι καρύδας (που όπως προανέφερα δεν το έχω πάντα στο σπίτι…) τη δεύτερη φορά έβαλα αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Έτσι συνολικά χρησιμοποίησα 250 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις (θέλει λίγο παραπάνω από τα συνολικά 220 της πρώτης εκδοχής γιατί το αλεύρι καρύδας σηκώνει περισσότερα υγρά. Επίσης στη δεύτερη Παρασκευή είχα αρκετό γιαούρτι οπότε η κούπα συμπληρώθηκε μόνο με γιαούρτι και δεν έβαλα γάλα.Παρατηρήσεις
- Στο καφέ μείγμα μπορούμε να αντικαταστήσουμε λίγο από το κακάο με στιγμιαίο καφέ. Ο συνδυασμός αυτών των τριών αρωμάτων κακάο-καφές-κανέλα μας άρεσε όταν τον πρωτοδοκιμάσαμε σε άλλο «συννεφιασμένο» κέικ και τον καθιέρωσα.
- Αντί οινοπνευματώδες μπορούμε να βάλουμε χυμό ή γάλα στο καφέ μείγμα.
- Το γιαούρτι μου ήταν και τις δυο φορές απλό γιαούρτι, όχι στραγγιστό.
- Αν σας ενδιαφέρει η συνταγή με όγκους, πείτε μου να σας δώσω τις μετατροπές…