Λίγοι θα τους αντισταθούν!
χριστουγεννιάτικο ή το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Τώρα δεν θέλουμε ορφανούς-νηστίσιμους λαχανοντολμάδες. Θέλουμε πλούσια γέμιση με κιμά, και απαλή και αρωματική κρέμα αυγολέμονο .
νοικοκυροσύνης παλιότερα στην Κρήτη, ήταν το μέγεθος για τα ντολμαδάκια με κληματόφυλλα που έπρεπε να είναι μικρά μικρά . Στους λαχανοντολμάδες και ιδιαίτερα σ’ αυτούς με τον κιμά αυτό είναι μειονέκτημα (πάντα κατά τη δική μου γνώμη…).
Υλικά
Για τους λαχανοντολμάδες:
1 αφράτο λάχανο 1,5-2 κιλά
500-600 γραμμάρια κιμά μισό χοιρινό μισό μοσχαρίσιο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
2 μέτρια καρότα
Μαϊντανό ψιλοκομμένο (περίπου
1 κούπα)
Άνηθο ψιλοκομμένο (περίπου 1/2 κούπα)
2-3 κουταλιές σπιτική σάλτσα ντομάτας ή ½ κούπα τοματάκια
κονκασέ ή ½ κούπα χυμό ντομάτας
½ κούπα ρύζι για γεμιστά (εγώ συνηθίζω το νυχάκι ή την
καρολίνα εδώ)
Αλάτι
Πιπέρι
1 /4 κούπας ελαιόλαδο
Προαιρετικά, λίγο μάραθο (1/2 -3/4 κούπας ψιλοκομμένο, χωρίς
τα σκληρά κοτσάνια)
Επί πλέον, ½ -2/3
κούπας ελαιόλαδο για το ταψί
Για την κρέμα αυγολέμονο:
2 ( + ½) κούπες νερό
( χρησιμοποιούμε όσο ζωμό μπορούμε από το ταψί και συμπληρώνουμε με νερό)
2 αυγά
¼ – 1/3 κούπας χυμό λεμονιού
3 κουταλιές σούπας κορν φλάουρ διαλυμένες
2 κουταλιές ελαιόλαδο ή βούτυρο
Αλάτι και πιπέρι
Προαιρετικά (συνήθως όταν δεν έχει περισσέψει ζωμός στο
ταψί) 1 κύβο λαχανικών (σπιτικό κατά προτίμηση…)
Επί το έργον
Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα αρκετό νερό να βράσει. Βγάζουμε τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου , με ένα μαχαίρι «σκάβουμε» το κοτσάνι να ξεχωρίζουν τα φύλλα και το βάζουμε στην κατσαρόλα με το νερό με το κοτσάνι προς τα κάτω ώστε το βραστό νερό να εισχωρεί στο εσωτερικό του.
Όταν αρχίσει να βράζει περιμένουμε 2-3 λεπτά και το γυρίζουμε ανάποδα προσέχοντας να μη ζεματιστούμε . Αν η κατσαρόλα μας είναι αρκετά μεγάλη και μπορεί το νερό να το καλύψει, αυτό μπορούμε να το αποφύγουμε. Βγάζουμε σταδιακά τα φύλλα σε μια πιατέλα, συνεχίζοντας το βράσιμο μέχρι να τελειώσουν όλα.
Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά και ετοιμάζουμε τη γέμιση: Σε μπολ ανάμειξης βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι χοντροαλεσμένο
αλεσμένο στο multi (2-3 κοφτά πατήματα) ή τριμμένο στον τρίφτη της ντομάτας , το καρότο τριμμένο στον τρίφτη επίσης, την ντομάτα , τις πρασινάδες . Προσθέτουμε το ρύζι πλυμένο (μέσα σε στραγγιστήρι ) και αλατοπιπερώνουμε.
Προσθέτουμε και το ¼ του ελαιολάδου και ζυμώνουμε όλα τα υλικά πολύ καλά.
Παίρνουμε τα φύλλα του λάχανου, κόβουμε τα χοντρά κοτσάνια στα μικρά, ενώ τα μεγάλα τα χωρίζουμε σε 2 ή σε τρία κομμάτια (απομονώνοντας το κοτσάνι ) και τα αφήνουμε στην άκρη. Για τις ποσότητες που δίνω –αν το λάχανό μας είναι σωστό – θα φτιάξουμε 30-35 μεγαλούτσικους ντολμάδες
.
Βάζουμε στην άκρη κάθε φύλλου 1 κουταλιά γέμισης , το διπλώνουμε από πάνω και από τα πλάγια και το τυλίγουμε. Βάζουμε κάθε ντολμά με την ένωση προς τα κάτω σε πυρέξ ή σε γάστρα. Δεν πειράζει αν τους στριμώξουμε. Είναι καλύτερα να είναι σε μια στρώση αλλά δεν μας πειράζει αν γίνουν και δύο, ιδιαίτερα αν τους βάλουμε σε γάστρα. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και με 1-1,5 κούπα νερό, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο (αν τους βάλουμε σε πυρέξ) και τους βάζουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς, στην πρώτη σχάρα από το κάτω μέρος. Ψήνουμε για 1 ώρα, ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε για όση ώρα χρειαστεί να μαλακώσει εντελώς το λάχανο και να μαγειρευτεί στην εντέλεια το φαγητό μας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νεράκι όταν τους ξεσκεπάσουμε, ιδιαίτερα αν θέλουμε να φτιάξουμε την κρέμα αυγολέμονο με ζωμό.
Για τη σάλτσα:
Βάζουμε το υγρό (νερό με ζωμό ή νερό με κύβο) να βράσει και χτυπάμε στο multi ή με το χέρι τα αυγά με το κορν φλάουρ και τη ½ κούπα νερό. Μόλις βράσει το νερό προσθέτουμε ανακατεύοντας το μείγμα των αυγών , χαμηλώνουμε το μάτι και βράζουμε μέχρι να πήξει η κρέμα μας. Στο τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και όταν ξαναπάρει βράση το βούτυρο ή το ελαιόλαδο . Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε στην άκρη. Σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες και τους περιχύνουμε με όση κρέμα θέλουμε ή με σκέτο χυμό λεμονιού αν αποφεύγουμε τα αυγά.
Παρατηρήσεις
1)Αν το λάχανο είναι πολύ αφράτο μπορούμε πρώτα να το «ξεφυλλίσουμε» και μετά να ζεματίσουμε τα φύλλα.
2)Αν έχουμε κατεστραμμένα φύλλα λάχανου και τρυφερά κοτσάνια μπορούμε να τα κρατήσουμε για λαχανόρυζο…
3)Το κρεμμύδι είναι καλό να τριφτεί ή να αλεστεί. Μας χρειάζεται η υγρασία που αποδίδει έτσι. Για τον ίδιο λόγο βάζουμε και την ντομάτα (που οι περισσότεροι δεν την βάζουν αλλά τους πηγαίνει). Εγώ είχα μια από τις τελευταίες υπαίθριες και τη χρησιμοποίησα αυτή τη φορά.
4)Η κρέμα μπορεί να μην έχει τη λευκότητα που εμφανίζουν οι αντίστοιχες έτοιμες κρέμες, αλλά είναι πολύ πιο γευστική λόγω της νοστιμιάς που έχει ο ζωμός από τους ντολμάδες. Επίσης να ξαναζεσταθεί σε χαμηλή θερμοκρασία χωρίς να κόψει. Καλό είναι στο ξαναζέσταμα να προσθέσουμε 1-2 κουταλιές νερό.
UPDATE 20-1-2017: Νέος ευκολότερος τρόπος για την κρέμα. Χτύπησα στο μούλτι τα αυγά με το κορνφλάουρ και τη 1/2 κούπα νερό, ενώ έβραζε σε κατσαρόλα το υγρό (2 κούπες ζωμός + νερό). Άδειασα σε ευρύχωρο σκεύος τα αυγά και πρόσθεσα το χυμό λεμονιού χτυπώντας πάντα με πιρούνι. Πρόσθεσα το 1/3 περίπου του καυτού ζωμού χτυπώντας όπως το αυγολέμονο, και άδειασα το μείγμα στην κατσαρόλα. Πήρε 2-3 βράσεις και έπηξε όμορφα δίνοντας μια βελουτέ ωραία κρέμα.
Καλημέρα! Πολύ φωτεινή η σελίδα όπως κι εσύ το γράφω κι εδώ!!
Τους λαχανοντολμάδες τους ψήνω στη γάστρα τα τελευταία χρόνια.
Το "βάσανο" είναι ότι τα λάχανα δεν είναι όπως παλιά, δύσκολα βρίσκεις αφράτα και τα περισσότερα είναι άνοστα.
Καλημέρα όλη μέρα.! Εγώ την χάρηκα την αλλαγή. Είναι οπως έγραψα και χθες, πιο ευδιάκριτο,
και ξεκούραστο. .Για το συμφέρον του μπλοκ, και την προβολή του , ο τίτλος να ειναι πιο επιβλητικός. .
Ο επισκέπτης νομίζω ,οταν μπει και περιφέρεται δεν επιρρεάζεται απ' αυτό ….Ο τίτλος όμως πολλές φορές ειναι κράχτης …….να μην παραλείψω να πω ότι κάθε φορά που θα επισκεφθώ το μπλοκ χαίρομαι την όμορφη περιγραφή. ! Καλή συνέχεια. ……
Η αλλαγή είναι πολύ επιτυχής. Εκείνο που πρέπει να ξέρετε Vita ότι οι συνταγες σας μας έχουν λύσει τα χέρια ,μας έχουν ευφράνει τον ουρανίσκο και εκ των προτέρων ξέρουμε ότι η κατσαρόλα μας θα περιέχει νόστιμο φαγητό για την οικογένειά μας. Καλές γιορτές με υγεία για όλη την οικογένειά σας
Ειτε με σκουρα ειτε με φωτεινα χρωματα ειστε τελειοι!!!! βρισκω αυθεντικα φαγητα που ετρωγα μικρη στην Κρητη…..συγχαρητηρια!!!!!!!!!!!!!!!
Θα ξαναπώ ότι αν βρεθώ μπροστά σε λαχανοντολμάδες, μπορώ να φάω …. όλη την κατσαρόλα!
Είναι το φαγητό μου, τι να κάνω??
Ειδικά αν είναι τόσο πλούσιοι και νόστιμοι όπως οι δικοί σου!
Το νέο λουκ μου αρέσει πολύ όπως ήδη σου είπα, κάνει πιο "φωτεινές" τις νόστιμες συνταγές σου και τις αναδεικνύει ακόμη περισσότερο.
Οσο για τον τίτλο, εμένα προσωπικά δεν με ενοχλεί το μέγεθος, μην σου πω ότι μου αρέσει κιόλας έτσι και το βρίσκω πιο κομψό.
Εξάλλου εσύ δεν έχεις ανάγκη από τίτλους που να "φωνάζουν", φωνάζουν από μόνες τους οι νοστιμιές σου!
Φιλιά!
Αξεπέραστη!!! εσύ Βαγγελιώ μου, αλλά αξεπέραστοι και οι λαχανοντολμάδες σου.
Όμορφη και η νέα παρουσία του blog, φωτεινή διάθεση και "ανάταση" προκαλεί στην ψυχή και στα μάτια.
Χαιρετισμούς πολλούς.
συνονομματη μου μεγεια οι αλλαγες.προσωπικα μια χαρα μου φαινοταν και πρωτα αλλα καθε τι καινουργιο μας ανεβαζει την διαθεση.οσο για το φαγητο τι να πω;νηστευω κιολας.υπομονημεχρι τα χριστουγεννα και θα το τιμησω δεοντως.πολλα φιλια και να περνατε καλα.
Μου άρεσε η σκούρα όψη της σελίδας, έκανε πιο έντονα τα χρώματα και τις φωτογραφίες, σας πρωτογνώρισα όταν έψαχνα συνταγή για φιρίκι γλυκό του κουταλιού, ουαου!απίθανη συνταγή και η δική μου πληροφορία είναι φτιάξτε το και αφήστε το για 1-2 μήνες στο βάζο με τα μπαχαρικά του… Ξαφνιάστηκα όταν μπήκα και έπεσα σε άσπρη σελίδα αλλά εμένα με κέρδισαν πρώτα οι συνταγές με τον τρόπο που τις παρουσιάζετε α) φωτογραφίες & ιστορία β) συνταγή γ) τρόπος παρασκευής, δ) το κερασάκι στην όλη υπόθεση τα σχόλια σας και τέλος το γεγονός ότι οι συνταγές σας μας "βγαίνουν", ευχαριστώ, Μ.
Κανείς δεν μπορει να αντισταθεί Βαγγελιώ μου! Υπέροχα ντολμαδάκια, αυτά του φούρνου είναι τέλεια ιδέα και για πιατέλα σε τραπέζι, έτσι καλοψημένα! Φιλιά πολλά, καλές γιορτές, να περάσετε όμορφα!
Συγχαρητήρια για άλλη μια φορά. Δεν είχα σκεφτεί ποτέ να ψήσω λαχανοντολμάδες στο φούρνο. Μεγάλο πλεονέκτημα ότι δε χαλάει το σχήμα τους. Ευχαριστούμε για τις πολύ χρήσιμες συμβουλές και για την αναλυτική παρουσίαση των συνταγών. Μας διευκολύνετε απίστευτα.
Συγχαρητήρια για την συνταγή. Βγήκε ακριβώς. Πολύ γευστικοί οι λαχανοντολμάδες και το κυριώτερο την σάλτσα τη χρησιμοποιεί όποιος θέλει.
Φυσικά σας ψήφισα για τον διαγωνισμό. Καλή επιτυχία. !!!!!
Να είστε καλά! Ευχαριστώ για την ψήφο… Προσπαθώ να είμαι όσο γίνεται πιο ακριβής και χαίρομαι όταν μου λένε ότι αυτό βαγαίνει στις συνταγές μου!
Τέλειο!!!!
telio
Αγαπητή μου Κυρία..
Μια απλή ερώτηση θα ήθελα να σας κάνω με γνώμωνα πάντα την γεύση στο συγκεκριμένο πιάτο.
Θα μπορούσα στο μίγμα μοσχαρίσιου-χοιρινού κυμά,να προσέθετα λίγο λίπος από αρνί (αφαιρώντας εννοείται πριν την άλεση του κρέατος,αντιστοιχη ποσότητα λίπους 😉
Εχω την αίσθηση ότι θα δώσει νοστιμιά το λίπος του αρνιού…
Καλές γιορτές με υγεία ,αγάπη , υπομονή και ελπίδα για το καλύτερο στην πατρίδα και στον καθένα μας…
Γιατί όχι; Το αρνί συνδυάζεται άψογα με τα λαχανικά!Και ειδικά οι κιμάδες αποκτούν καλή υφή με λίγο λιπάκι… Καλά μαγειρέματα και καλές γιορτές!
Πολύ ωραίο και νόστιμο φαίνεται!! Αλλά και εύκολο! Έχω μια ερώτηση, αφού φτιάξουμε την κρέμα θα μπορούσαμε να την ρίξουμε στο ταψάκι με τους λαχανοντολμάδες;
Γιατί όχι; Φυσικά να μην τους ξαναβάλουμε στο φούρνο, για να είναι λίγο ρευστή. Πάντως σας βεβαιώνω ότι σ’ εμάς αρέσουν καλύτερα αυτοί εδώ παρά εκείνους που έχουν κιμά! Καλή επιτυχία!
Πεντανοστημο φαγητο, ειτε στην κατσαρολα,ειτε στον φούρνο.Ριχνω μια ιδεα που διαβασα κάποια στιγμη στο ιντερνετ, την δοκίμασα και έπιασε! Τέλος το τσιγάρισμα του λάχανου.Τοποθετούμε το λάχανο όπως είναι ολόκληρο στον καταψύχτη ή κατάψυξη μέσα σε σακούλα δεμένο.Το ξεχνάμε για μια εβδομάδα, και βουαλά.Η κατάψυξη ψύνει το λάχανο μέχρι μέσα.Το ξεπαγώνουμε και έτοιμο.Τα φυλα μαλακά και έτοιμα για γέμισμα αφού τα κόψουμε, πετώντας τα εξωτερικά.Απίστευτη ευκολία. Τώρα έχοντας λάχανο στην κατάψυξη είμαστε πάντα έτοιμη για λαχανοντολμάδες σε χρόνο ρεκόρ .Ελπίζω να βοήθησα.Καλες μαγειρικές.
Ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία! Μου τοείχαν ξαναπεί αλλά όχι με τόσες λεπτομέρειες ώστε να μπορώ να το δοκιμάσω! Θα βρω χώρο στην κατάψυξη και θα δω πώς θα γίνει!
το blog σας είναι εξαιρετικό. Το συμβουλεύομαι συχνά.
Θα δοκιμάσω στον φούρνο τους λαχανοντολμάδες,είμαι σίγουρη πως θα είναι υπέροχοι. Στην κατσαρόλα που τους κάνω,χρησιμοποιώ κοτόζουμο για να τους βράσω.
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Δοκιμάστε τους στο φούρνο. Εμείς τους προτιμούμε. Κάντε τους μόνο λίγο μεγαλύτερους από όσο συνηθίζετε στην κατσαρόλα!
Καλό χειμώνα από σήμερα με μια χειμωνιάτικη συνταγή! Ωραίοι οι ντολμάδες, το ίδιο νόστιμοι στην κατσαρόλα και στον φούρνο! Ωραιότεροι κι από της μάνας μου, που τους έκανε καταπληκτικούς. Ευχαριστώ και πάλι για τις αναλυτικές οδηγίες.
Ωωωω! Ευχαριστώ πολύ Ειρήνη μου! Πολύ τιμητική η σύγκριση με λαχανοντολμάδες μαμαδίστικους!
ΥΠΕΡΟΧΟΙ ΟΙ ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΣΟΥ……ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΛΙΓΟΥ ΑΝΙΘΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΕΜΑ…ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΤΗΝ ΤΡΩΣ ΜΕ ΤΟ ΚΟΥΤΑΛΙ….ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.
Εξαιρετική ιδέα! Θα δοκιμαστεί! Χρόνια Πολλά!
Πεντανόστιμοι λαχανοντολμάδες σαν της γιαγιάς Ασπασίας, που ήταν μικρασιάτισσα από τα Σώκια της Σμύρνης. Η μόνη αλλαγή που έκανα είναι επειδή δεν είχα ντομάτες, πρόσθεσα 4 ψιλοκομμένα μανιτάρια που δεν ξεχωρίζουν στη γέμιση αλλά δίνουν την απαραίτητη υγρασία!!! Ευχαριστώ για τις συνταγές σας!!!
Πολύ ωραία και ελαφριά παραλλαγή! Θα δοκιμαστεί!