Το “αριστοκρατικό” γλυκό του κουταλιού!
Υλικά
25 μέτρια φιρίκια (ακαθάριστα ήταν 1800 και καθαρισμένα 1200 γραμμάρια)
½ κούπα χυμό λεμονιού
1 κουταλιά σούπας γεμάτη αλάτι (όχι κοφτή)
1 κιλό ζάχαρη
Νερό (Η θεία είπε: μέτρησε τη ζάχαρη με ένα ποτήρι και όσα ποτήρια είναι το κιλό η ζάχαρη, τόσα ποτήρια νερό θα βάλεις. Μη σας φανεί πολύ, τόσο χρειάζεται).
2-3 σωληνάκια βανίλια ( ή ½ κουταλάκι υγρή βανίλια )
5-6 καρφάκια γαρύφαλλο και προαιρετικά ένα μικρό, 2-3cm ξυλάκι κανέλας.
Τουλάχιστον 50 καρπούς αμυγδάλου.
Επί το έργον
Σε μια λεκάνη βάζουμε 5 -6 κούπες νερό, το χυμό λεμονιού, και το αλάτι και τα ανακατεύουμε να διαλυθούν. Πλένουμε τα φιρίκια και τα καθαρίζουμε από τα φλούδια τους, φροντίζοντας να μην αφήνουμε γωνίες με το μαχαίρι. Βγάζουμε το κέντρο που περιέχει τα σποράκια με το ειδικό εργαλείο ή με ένα μαχαιράκι και τα ρίχνουμε στο παραπάνω διάλυμα.
Όταν τελειώσουμε με το καθάρισμα, τα τρυπάμε με μια φουρκέτα σε διάφορα σημεία και τα ξαναβάζουμε στο λεκανάκι. Τα σκεπάζουμε με κάτι βαρύ για να βυθίζονται όλα.Αν χρειάζεται , προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη.Τα αφήνουμε 20 λεπτά (από την ώρα που θα πέσει το τελευταίο στη λεκάνη) μέσα στο διάλυμα αλατιού-λεμονιού.
Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό σε κατσαρόλα και σε δυνατή θερμοκρασία. Μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, (δεν χρειάζεται να βράσει) ξεπλένουμε πολύ καλά τα φιρικάκια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Μόλις αρχίσουν να βράζουν χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και αφήνουμε να βράζουν μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι μέτρια για να μην εξατμιστεί το νερό και δέσει το σιρόπι πριν να είναι έτοιμο το φιρίκι.
Αυτή η φάση μου πήρε περίπου 50 λεπτά. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι και αφήνουμε το γλυκό να μείνει στο σιρόπι του για 24 ώρες σκεπασμένο.
Ασπρίζουμε τα αμύγδαλα: σε κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει και τα ρίχνουμε μέσα. Όταν ξαναρχίσει ο βρασμός, αφήνουμε να βράσουν 30 δευτερόλεπτα ως ένα λεπτό και τα κατεβάζουμε(ή τα κατεβάζουμε αμέσως και τα αφήνουμε 2 λεπτά μέσα στο καυτό νερό).Δοκιμάζουμε αν ξεφλουδίζονται , τα πιο φρέσκα θέλουν ελάχιστα δευτερόλεπτα βράσιμο. Χύνουμε το ζεστό νερό και τα βάζουμε σε κρύο. Βγάζουμε λίγα λίγα από το νερό, τα τρίβουμε ανάμεσα στα δάκτυλά μας και το φλούδι φεύγει. Τα αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν τελείως.
Την επομένη, βάζουμε τις βανίλιες και τα γαρύφαλλα και ξαναβράζουμε το γλυκό μας μέχρι το σιρόπι να δέσει. Αυτή η φάση μου πήρε άλλα 20 λεπτά. Δοκιμάζουμε το δέσιμο όπως στα υπόλοιπα γλυκά του κουταλιού (π.χ. στο πορτοκάλι γλυκό του κουταλιού) Λίγο πριν το κατεβάσουμε ρίχνουμε τα ασπρισμένα αμυγδαλάκια που έχουν πια στεγνώσει.
Φυλάσσουμε το γλυκό μας ζεστό, σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα, και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσει τελείως. Στο σερβίρισμα, βάζουμε στο πιατάκι και ένα δυο αμυγδαλάκια.
Παρατηρήσεις
1) Το τρύπημα με τη φουρκέτα μπορεί να γίνει και την ώρα του καθαρίσματος αλλά εγώ το έκανα αφού τα τέλειωσα για να μη αλλάζω μαχαίρι –εργαλείο αφαίρεσης κουκουτσιών- οδοντογλυφίδα. Επίσης χρησιμοποίησα οδοντογλυφίδα και όχι φουρκέτα γιατί δεν είχα. Λάθος! Σε μερικά οι τρυπίτσες δεν χάθηκαν εντελώς. Έπρεπε να χρησιμοποιήσω μια σακοράφα.
2) Βάζω τα αμύγδαλα σε νερό που ήδη βράζει όταν θέλω να τα ασπρίσω. Αν τα βάλουμε σε κρύο, μέχρι να πάρει βράση σκουραίνουν από το ίδιο τους το φλούδι!
3) Την ώρα που αποστειρώνω τα βάζα, βάζω και τα αμυγδαλάκια στο φούρνο για να φύγει και το τελευταίο ίχνος υγρασίας και να μη χαλάσουν το σιρόπι μου (ή τα “περνώ” για 1 λεπτό από τα μικροκύματα).
4)Η αναλογία ζάχαρης -φρούτου είναι 5:6 όπως είδατε. Και το νερό είπαμε: όσα ποτήρια η ζάχαρη, τόσα το νερό…
update 2022: Παρόλο που βάζουμε λεμόνι στην επεξεργασία των μήλων, καλό είναι να βάζουμε λίγο και στο δέσιμο του σιροπιού ειδικά αν το δέσουμε παραπάνω από το κανονικό. Δεν είναι αναγκαίο, αλλά βοηθά…
Τι ωραίο Vita μου, μου το θύμισες!
Αναλυτικότατη η παρασκευή του!
Φιλιά πολλά!
ΚΑΛΗΜΕΡΑΑΑΑΑΑΑ!!!!!
ΑΠΟ ΤΑ ΩΡΑΙΟΤΕΡΑ ΓΛΥΚΑΚΙΑ!!!!!
ΤΡΕΧΩ ΓΙΑ ΦΙΡΙΚΙΑ!!!!!…..
ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΜΕ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΤΕΛΕΙΑ ΜΑΓΕΙΡΙΣΣΑ!!!
ΦΙΛΙΑ!!!!
Υπέροχο γλυκό, ευχαριστούμε τη θεία για τα κόλπα που μας έμαθε!! Καλημέρα!!!
pethaino gia glyko firiki! Exo na faw omws apo tote puo phgaina sxoleio …. nomizo oti sto xorio muo den kanei kaneis pleon 🙁 Alla toulaxiston twra skerw pws ginetai :))
Το φιρίκι μου αρέσει πολύ! Το γλυκό σου είναι πολύ ωραίο και πολύ ωραίο το χρώμα του! Γεια στα χέρια σου!
Πολύ νοστημο το συγκεκριμενο γλυκακι… περσι δοκιμασα και τρελαθηκα!
Γεια στα χερια σου!
Νομίζω ήρθε η ώρα να το φτιάξω κι εγώ με τα "κολπάκια" της θείας, την οποία και ευχαριστούμε που τα μοιράστηκε μαζί μας!
Φιλιά!
Ότι γλυκό του κουταλιού και να μου προσφέρεις Βαγγελιώ μου, να σαι σίγουρη πως θα το τιμήσω δεόντως!
Τελειότατο μοιάζει :-))
τελειοοοοοο!!!!!την Κυριακή θα το δοκιμασωωωωωωωωω!!!ευχαριστούμεεεεεεεεεεεεε!!!
…irida…
Ωραίο σου έγινε Βαγγελιώ το γλυκάκι.
Πολύ ωραίο χρώμα έχει και το φιρίκι είναι ολόκληρο. Πολύ ωραίο. Δεν το έχω κάνει ποτέ αλλά έχω φάει γλυκό φιρίκι από το Βόλο.
΄Στείλε ένα βαζάκι να φάω τώρα που έχω υπογλυκαιμία :))
Φιλιά
Το μήλο το φιρίκι…τι ωραίο που έγινε…κι εγώ δεν έχω φάει ποτέ…ωραίες φωτό…
Δεν το έχω φιάξει ποτέ ουτε το έχω φάει…για τα φυρίκια τρελλένομαι…όντως έχουν ένα ωραίο άρωμα
αυτό βγαίνει και στο γλυκό;;; μήπως θα μπορούσαμε να βάλουμε τα αμύγδαλα μέσα στην καρδια των φυρικιων;; ερώτηση…κάνω..γίνεται;;; παντος φαίνεται πολύ ωραίο…μπράβο…φιλιά…καλό βράδυ..τι βράδυ δηλαδή που όπου νάναι ξημερώνει..χα..χα..
Έρι μου, ναι φέτος μπορώ να πω ότι έγινε πολύ καλό!
Λούρδη μου ευχαριστώ! Δεν σ' έκανα εγώ καλέ. Το ότι πήρες 1-2 συνταγές από δω δεν σημαίνει ότι δεν ήσουν από μόνη σου! Ευχαριστώ πολύ για τον καλό σου λόγο 🙂
Ξανθή κι εγώ το θεωρώ από τα ωραιότερα του κουταλιού. Είδες οι θείες; 🙂
Royal μου καλή δεν υπάρχουνε εκεί φιρικάκια;Να σου στείλω!
mia maria καλό έγινε πράγματι. Και το χρώμα του είναι ένα παλ σωμόν πολύ όμορφο!
Ελπινίκη μου και δεν είναι και δύσκολο τελικά, έτσι δεν είναι;
Έλενα πιστεύω ότι εσύ "τόχεις" με τόσα καλούδια που έχεις φτιάξει 🙂
Πηνελόπη τα γλυκά του κουταλιού δημιουργούν και τις λιγότερες τύψεις στους γλυκατζήδες , έτσι δεν είναι; 🙂
Ίριδά μου καλή επιτυχία και καλή απόλαυση αφού σ' αρέσει!
Μάριον φυσικά και στο Βόλο το φτιάχνουν επίσης υπέροχα αφού είναι περίφημα και τα δικά τους φιρίκια! Μακάρι να γινόταν διαδικτυακές αποστολές!
Εύα μου πρέπει να το δοκιμάσεις. Αν σου αρέσουν γενικά τα γλυκά του κουταλιού, τούτο είναι από τα καλύτερα.
Ρούλα φυσικά διατηρείται το άρωμα του φιρικιού! Να το φτιάξεις. Τα φιρίκια κυκλοφορούν άφθονα αυτή την εποχή!
Έγραψα ένα κατεβατό σχόλιο και δεν το πήρε!!! τώρα πως θα το ξαναγράψω όλο;
Λοιπόν έλεγα ότι ο άνδρας μου έχει καταγωγή από το οροπέδιο Λασιθίου και είχαμε πάει το καλοκαίρι και ο θείος του που έχει χωράφια μας προμήθευσε πατάτες, φασολάκια, ντομάτες και άλλα. Όλα τα προϊόντα εκεί είναι τέλεια!!! έχω βρεθεί πολλές φορές και στη γιορτή της πατάτας.
Οπότε καταλαβαίνω ότι και το φιρίκι είναι άλφα ποιότητας, αν και δεν έχω δοκιμάσει(πρέπει να έλθω χειμώνα). Πάντως η συνταγή είναι πολύ πετυχημένη και πολύ αναλυτική.
Πολύ μου άρεσαν σήμερα όσα διάβασα γιατί θυμήθηκα πόσο ωραία πέρασα το καλοκαίρι εκεί.
Φιλιά πολλά.
@
γίνεται εξαιρετικό !
🙂
Πραγματικά υπέροχο, να είχα ένα βαζάκι θα το τσάκιζα στη στιγμή!
Πόσο θαυμάσιο αυτά τα μήλα. Αγοράσαμε ένα βάζο αυτών στο Πήλιο και ήταν εξαιρετικές. Συγχαρητήρια σας μαγείρεμα είναι τέχνη.Ένα μεγάλο φιλί
Oxi poulaki mou edo den exoun firikia 🙁 Se euxaristo kai kato apo alles peristaseis tha sto trwga olo alla edw puo vriskomai fovamai oti den tha epizhsei thn diadromh 🙁
Ta filia mou
Μαρί μου! Την επόμενη φορά που θα κατεβείτε να συναντηθούμε κάπου στη μέση :-). Το Λασίθι είναι υπέροχος τόπος!
quartier libre κι εγώ όταν είναι επιτυχημένο το θεωρώ από τα ωραιότερα γλυκά!
Ανναμαρία είχα ανησυχήσει με την απουσία σου! Ευχαριστώ για τα καλά λόγια πάλι!
Royal μου αυτό με ανησυχεί κι εμένα! Η πρόσφατη εμπειρία από τα ταχυδρομεία δεν ήταν και η καλύτερη 🙂
ΤΟ ΠΕΤΥΧΑ!!!!!!ακολουθησα τις οδηγιες κατα γραμμα!εγινε ενα γλυκο κουταλιου καταπληκτικο!Μπραβο σε `σενα αλλα και στη ΘΕΙΑ σου.Πολλα γλυκα φιλια απο Αφροδιτη
Γεια σας ειμαι απο την Αθηνα μου εφεραν απο το Βολο φιρικια ωραια και μυ ρωδατα.διαβασα την συνταγη σας και τα εφτιαξα ποως ακριβος την γραφετε εγινε πραγματικα ενα εξαιρετικο και με ωραιο χρωμα γλυκο.σας ευχαριστω και σας ευχομαι καλη χρονια με υγεια και χαρα.
Γεια σας! Εφτιαξα το φυρικι γλυκο και εγινε καταπληκτικο… Στο σπιτι ενθουσιαστηκαν… Εχει απιστευτο αρωμα και γευση τελειως διαφορετική απο αυτες που εχουμε συνηθισει… Αλλωστε το μηλαρακι, απογειωνεται αν το ψησεις… Ειτε το κανεις μηλοπιτα, ειτε κομποστα , είτε γλυκο του κουταλιου!!!
Ευχαριστώ πολύ που δοκιμάσατε τη συνταγή και χαίρομαι που σας άρεσε! Να είστε καλά!
Ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα με τις οδηγίες για την παρασκευή του γλυκού! Το φιρικι είναι πολύ νόστιμο γλυκό και ευπαρουσιαστο . Ένα μηλαρακι και το πιατελακι γεμίζει. . . Δεν το έχω φτιάξει πολλές φορές και ο λόγος είναι αυτό που είπατε κι εσείς. Δεν γινόταν καλό. Επίσης το κόλπο με τα αμύγδαλα δεν το ήξερα παρόλο που είμαι νησιωτισσα και φτιάχνω και αμυγδαλωτα! Ντροπή μου. . . Ερώτηση: μου έδωσαν μια σακούλα γεμάτη μηλαρακια, όχι φιρικια όμως. Να δοκιμάσω να τα κάνω γλυκό; ; Περιμένω την απάντηση σας κυρία Ευαγγελία. . .Αν όχι τι προτείνετε να τα φτιάξω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Το έφτιαξα! Το πρώτο γλυκό του κουταλιού που έφτιαξα ποτέ! Γλυκό με φιρίκια. Έγινε εξαιρετικό! Πολύ όμορφο χρώμα, αρωματικό, όλα τέλεια! Στα αρώματα πρόσθεσα και δυο φυλλαράκια γκιούλι!
Ευχαριστώ πολύ για την συνταγή.
Συγχαρητήρια Ανδρονίκη μου! Ξεκίνησες από τα δύσκολα! Αφού πέτυχες αυτό να δοκιμάσεις και άλλα. Καλοφάγωτο, και του χρόνου να είσαι καλά. Ευχαριστώ που εμπιστεύτηκες τη συνταγή για την πρώτη σου φορά!