Το πρώτο νηστίσιμο φαγητό της φετινής Μεγάλης Σαρακοστής είναι …υπόσχεση. Όταν έγραψα την συνταγή για τα καλαμαράκια του κουτιού στο τηγάνι με κρασί, πήρα κάμποσα emails και μηνύματα, να γράψω και τη συνταγή για τα καλαμαράκια με ντομάτα και με κρεμμυδάκια . Υποσχέθηκα λοιπόν να γράψω τη συνταγή την «επόμενη Σαρακοστή» γιατί έχω καθιερώσει οι συνταγές μου να συνοδεύονται από τις φωτογραφίες της ετοιμασίας.
Υλικά
1 κουτί καλαμαράκια
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
½ κούπα ελαιόλαδο
1 βαθύ πιάτο τριμμένη ντομάτα ή 1 κούπα σάλτσα σπιτική ή ένα κουτί ντοματάκια κονκασέ
½ κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
Πιπέρι
Ελάχιστο αλάτι
Προαιρετικά, 2-3 σκελίδες σκόρδο
Επί το έργον
Σε ρηχή κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι τσιγαρίζουμε μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε την ντομάτα, το μαϊντανό, το σκόρδο (αν βάλουμε) και αφήνουμε να βράσει η σάλτσα μας μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμη. Ο χρόνος είναι πολύ λιγότερος αν χρησιμοποιήσουμε σπιτική σάλτσα ή ντοματάκια κονσέρβας.Αλατοπιπερώνουμε. Προσοχή στο αλάτι γιατί τα καλαμαράκια είναι αλμυρά. Αν χρησιμοποιήσουμε σάλτσα με αλάτι δεν αλατίζουμε καθόλου.
Ανοίγουμε το κουτί και αδειάζουμε τα καλαμαράκια σε ένα πιάτο. Πετάμε το υγρό της κονσέρβας και αν θέλουμε τα ξεπλένουμε ελαφρά. Τα προσθέτουμε στην σάλτσα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για κανένα δεκάλεπτο. Τα σερβίρουμε ζεστά, και τα συνοδεύουμε με πατάτες τηγανητές, ρύζι ή ζυμαρικό.
Παρατηρήσεις
1)Δεν ξεπλένω τα καλαμαράκια αλλά δεν χρησιμοποιώ όλο το υγρό της κονσέρβας σ’ αυτή τη συνταγή, μόνο όσο κρατήσουν τα καλαμαράκια. Θεωρώ ότι δεν προσθέτει νοστιμιά και επί πλέον μαυρίζει κάπως τη σάλτσα. Κάποιοι το προσθέτουν θεωρώντας ότι νοστιμίζει το φαγητό…
2) Μπορούμε να παραλείψουμε το μαϊντανό και να αυξήσουμε τα κρεμμυδάκια. Σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε τα μπαχαρικά που βάζουμε στις σουπιές στιφάδο και έχουμε ένα γρήγορο στιφάδο πολύ νόστιμο.
Το πόσο μου αρέσουν αυτά τα καλαμαράκια κονσέρβας δεν λέγεται. Σκέτα με λαδολέμονο τα τρωω πολλά χρόνια τώρα. Το ότι μπορούν να μαγειρευτούν και να γίνουν ένα ακόμη φαγητό είναι χρήσιμο και πολύ έξυπνο!!
εχω να φαω καλαμαρια κονσερβας μη σου πω εδω και 30 χρονια, δηλαδη οσα χρονια βρισκομαι στην ιταλια, αλλα την γευση τους την θυμαμαι ακομη!!!
καλη σου ημερα
Ευκολία τα καλαμαράκια του κουτιού, ούτε καθάρισμα ούτε να γεμίζει ο τόπος μελάνια!!! Και δείχνουν και υπέροχα!!!
Τι μου θυμισες Βαγγελιω μου! Η γιαγια μου εφτιαχνε πολυ συχνα αυτα τα καλαμαρακια κονσερβας, και συνηθως με σαλτσα ντοματα, οπως στη δικια σου συνταγη! Κι εγω, οπως η Ειρηνη, μπορει να εχω και 30 χρονια να φαω, αλλα τωρα που ειδα τα δικα σου, τα λιμπιστικα και θα παω να παρω…
Φιλια!
Δεν τους είχα και πολύ μεγαλή αδυναμία, όπως στις περισσότερες κονσέρβες άλλωστε, αλλά η μάνα μου τα έτρωγε μετά μανίας με μπόλικο λεμόνι και λάδι.
Εδώ εσύ έδωσες πια άλλο "τόνο" Βαγγελιώ μου.
Πω πω πω πω πω πω πω!
Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ κοκκινιστά καλαμαράκια!
Πρέπει να είναι νόστιμα στην κόκκινη σαλτσούλα τους!
Φαγητάκι εξπρές για μεγάλες πείνες μας έφτιαξες Βαγγελιώ μου!
Φιλιά πολλά!
Τα καλαμαράκια κονσέρβας ομολογώ ότι ποτέ δεν μου άρεσαν, όμως εσύ τα έκανες να δείχνουν πραγματική λιχουδιά Βαγγελιώ μου!
Φιλιά!
Βαγγελιώ μου εγώ τα κάνω σαλάτα, η μητέρα τα μαγειρεύει περίπου όπως εσύ και προσθέτει μέσα στη σάλτσα ρύζι καρολίνα. Πολύ νόστιμο φαγάκι!!!
Φιλιά!
Τα απογείωσες τα κονσερβοκαλαμαράκια, Βαγγελιώ μου!
Εμείς τα τρώγαμε σαλάτα με μπόλικο λεμονάκι αλλά τα μαγειρεύουμε κάπως έτσι, Βαγγελιώ μου, αλλά με πελτέ ντομάτας και μυρωδικά χόρτα.
Μου άρεσε η πρότασή σου με τα ντοματάκια, θα είναι πιο ελαφρά και νόστιμα. Θα τα δοκιμάσω.
Φιλιά.
Ωραία συνταγή! Γρήγορη και πολύ νόστιμη! Μεταμορφώθηκαν τα καλαμαράκια κονσέρβας! Μπράβο!
Πολλά φιλιά!
Καλησπερα!Στα Χανια τα κανουμε κοκκινιστα με μαραθο πολυ πολυ και ειναι θεικα!
Τα λατρευω τα καλαμαρακια γενικως,αυτο το φαγακι το κανω κι εγω ετσι,συνηθεια απο τη μαμα,σ,ευχαριστουμε παντως Βαγγελιω μου για ολα που μας προσφερεις να εισαι καλα καλη συνεχεια!!!!!
το εφτιαχνε η μανούλα μου κ τώρα το φτιάχνω κι εγώ το μόνο που προσθέτω έξτρα είναι καυτερή πιπεριά μιας και μαυτό το πρόσθετο κατάφερα να το τρώει κι ο σύζυγος που γενικά δεν τρώει θαλασσινά.
Μ αρεσουν πολυ
Ευχαριστώ πολύ!
Η συνταγή σας με πήγε πίσω στα παιδικά χρόνια.
Πίστη αντιγραφή της Γιαγιάς.
Εύγε!
Σας ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι όταν οι συνταγές μου ξυπνούν μνήμες!