Αλμυρά

Κουνουπίδι με χοιρινό

Κουνουπίδι με χοιρινό

Χειμωνιάτικο, νόστιμο παραδοσιακό πιάτο!

Με κουνουπίδι τελικά μπορούμε να φτιάξουμε πολλά πράγματα. Υλικό «της μόδας» αλλά και της παράδοσης. Τα τελευταία χρόνια το βλέπω σε πάρα πολλές διαφορετικές παρασκευές από εκείνες που είχα συνηθίσει. Τριμμένο σαν ρύζι, συστατικό διαφόρων ζυμαριών, μέχρι και «μπριζόλες» κουνουπιδιού είδα πρόσφατα κάπου.

Κουνουπίδι με χοιρινό

Λαχανικό που προτιμάται σε δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων βλέπετε, οπότε έχει αναβαθμίσει τη θέση του στις επιλογές εκείνων που προσέχουν το βάρος τους. Όπως και να το φτιάξουμε, μοντέρνα ή παραδοσιακά, το κουνουπίδι έχει και φίλους και εχθρούς. Η σχετικά βαριά μυρωδιά του –που γίνεται πιο έντονη αν είναι μπαγιάτικο- απωθεί κάποιους. Η αλήθεια είναι όμως πως αν συνδυαστεί σωστά δίνει μερικά από τα πιο νόστιμα χειμωνιάτικα γιαχνάκια. Ιδανικά συνδυάζεται με μάραθο, αλλά και με άνηθο ή μαϊντανό δεν είναι καθόλου άσχημο.

Κουνουπίδι με χοιρινό

Τον τελευταίο καιρό έχω σχεδόν πάντα κουνουπίδι γιατί διατηρείται αρκετές μέρες, γεγονός που με εξυπηρετεί στην τρέχουσα κατάσταση. Όταν είναι ολόφρεσκο θα βράσουμε λίγο για σαλάτα, και το υπόλοιπο θα γίνει γιαχνί σκέτο ή με κρέας όπως τούτο εδώ της σημερινής συνταγής. Αν περισσέψει βραστό, φτιάχνουμε “λουκουμάδες” κουνουπιδιού με λίγο κουρκούτι.

Κουνουπίδι με χοιρινό

Δεν χρειάζεται πολύ κρέας, ίσα να πάρει μυρωδιά «να το βρωμέσουμε» που λέμε εδώ, δηλαδή να πάψει να είναι νηστίσιμο το φαγητό μας. Υπενθυμίζω πως τα μη νηστίσιμα φαγητά στην Κρήτη τα λέμε λερ(γ)ιά, δηλαδή λερωμένα… Επίσης δεν χρειάζεται να είναι από τις πρώτες μερίδες του χοιρινού. Ίσως είναι καλύτερο μάλιστα με λιπαρά κομμάτια αν δεν έχουμε πρόβλημα με τις θερμίδες και το λίπος. Προσωπικά θεωρώ πιο κατάλληλες τις πανσέτες για τούτο το πιάτο.

Κουνουπίδι με χοιρινό

Παρατηρήσεις

  • Αν βάλουμε πατάτες τις προσθέτουμε κανένα δεκάλεπτο πιο μπροστά από το κουνουπίδι.
  • Μπορούμε ακόμη να βάλουμε και καρότα (αρέσουν στα μικρά παιδιά και για το χρώμα τους), αλλά προσωπικά δεν τα θέλω σε αυτό το πιάτο, μάλλον το «γλυκαίνουν» περισσότερο απ’ όσο μας αρέσει.
  • Το φαγητό είναι χειμωνιάτικο κι ως εκ τούτου στην πιο παραδοσιακή του εκδοχή θέλει πελτέ ή σάλτσα ντομάτας. Εγώ έτυχε και είχα 2 ώριμες φρέσκες και έτσι αυτή τη φορά το έφτιαξα με φρέσκια, λίγη παραπάνω από την ποσότητα που λέω (η σάλτσα είναι πιο συμπυκνωμένη).
  • Αν προτιμήσουμε άπαχο μέρος του χοιρινού, αυξάνουμε λίγο το ελαιόλαδο.
  • Ο μάραθος ή ο άνηθος εδώ δεν κυριαρχούν, μπαίνουν μόνο για μυρωδιά. Άλλο φαγητό είναι το ανοιξιάτικο γιαχνί όπου κυριαρχούν τα πράσινα και κάποιες φορές μπαίνει και λίγο κουνουπίδι, όπως άλλο φαγητό είναι και το κουνουπίδι με πράσα και άλλα λαχανικά…

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! Να προσέχουμε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο