Χειμωνιάτικο, νόστιμο παραδοσιακό πιάτο!
Με κουνουπίδι τελικά μπορούμε να φτιάξουμε πολλά πράγματα. Υλικό «της μόδας» αλλά και της παράδοσης. Τα τελευταία χρόνια το βλέπω σε πάρα πολλές διαφορετικές παρασκευές από εκείνες που είχα συνηθίσει. Τριμμένο σαν ρύζι, συστατικό διαφόρων ζυμαριών, μέχρι και «μπριζόλες» κουνουπιδιού είδα πρόσφατα κάπου.
Λαχανικό που προτιμάται σε δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων βλέπετε, οπότε έχει αναβαθμίσει τη θέση του στις επιλογές εκείνων που προσέχουν το βάρος τους. Όπως και να το φτιάξουμε, μοντέρνα ή παραδοσιακά, το κουνουπίδι έχει και φίλους και εχθρούς. Η σχετικά βαριά μυρωδιά του –που γίνεται πιο έντονη αν είναι μπαγιάτικο- απωθεί κάποιους. Η αλήθεια είναι όμως πως αν συνδυαστεί σωστά δίνει μερικά από τα πιο νόστιμα χειμωνιάτικα γιαχνάκια. Ιδανικά συνδυάζεται με μάραθο, αλλά και με άνηθο ή μαϊντανό δεν είναι καθόλου άσχημο.
Τον τελευταίο καιρό έχω σχεδόν πάντα κουνουπίδι γιατί διατηρείται αρκετές μέρες, γεγονός που με εξυπηρετεί στην τρέχουσα κατάσταση. Όταν είναι ολόφρεσκο θα βράσουμε λίγο για σαλάτα, και το υπόλοιπο θα γίνει γιαχνί σκέτο ή με κρέας όπως τούτο εδώ της σημερινής συνταγής. Αν περισσέψει βραστό, φτιάχνουμε “λουκουμάδες” κουνουπιδιού με λίγο κουρκούτι.
Δεν χρειάζεται πολύ κρέας, ίσα να πάρει μυρωδιά «να το βρωμέσουμε» που λέμε εδώ, δηλαδή να πάψει να είναι νηστίσιμο το φαγητό μας. Υπενθυμίζω πως τα μη νηστίσιμα φαγητά στην Κρήτη τα λέμε λερ(γ)ιά, δηλαδή λερωμένα… Επίσης δεν χρειάζεται να είναι από τις πρώτες μερίδες του χοιρινού. Ίσως είναι καλύτερο μάλιστα με λιπαρά κομμάτια αν δεν έχουμε πρόβλημα με τις θερμίδες και το λίπος. Προσωπικά θεωρώ πιο κατάλληλες τις πανσέτες για τούτο το πιάτο.
Υλικά
500-700 gr χοιρινό με λίγο λίπος (κατά προτίμηση πανσέτες)
700 gr κουνουπίδι χωρισμένο σε μπουκετάκια (ή μέχρι και 1 κιλό γι αυτήν την ποσότητα κρέατος)
1/3 της κούπας (περίπου 80 ml) ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
2-3 σκελίδες σκόρδο
100 ml κρασί (συνήθως έχω ροζέ)
1 κουταλιά πελτέ ή 200 gr σπιτική σάλτσα ντομάτας ή από κονσέρβα
5-6 κλαδάκια άνηθο ή μάραθο
Αλάτι
Πιπέρι
Προαιρετικά 1-2 μέτριες πατάτες
Επί το έργον
Μαραίνουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο και προσθέτουμε το χοιρινό σε μικρές μερίδες. Αλατίζουμε ελαφρά. Όταν αλλάξει χρώμα και αρχίσει να τσιτσιρίζει σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε το σκόρδο (εγώ το βάζω απλώς σπασμένο), λίγο νερό και σιγομαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία να μαλακώσει λίγο. Προσθέτουμε το κουνουπίδι σε μπουκετάκια, και τον μάραθο ή τον άνηθο ψιλοκομμένο.
Προσθέτουμε και τον πελτέ διαλυμένο σε μισή κούπα νερό ή τη σάλτσα ντομάτας. Αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε το φαγητό μας μέχρι να μαλακώσει το κουνουπίδι και να μελώσει η σάλτσα. ΔΕΝ ανακατεύουμε, κουνάμε πέρα δώθε την κατσαρόλα.
Να μείνουν ολόκληρα τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού, αλλα να έχουν μαλακώσει όσο μας αρέσει. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νεράκι. Αφήνουμε να μαρουβίσει κανένα δεκάλεπτο και σερβίρουμε. Προσθέτουμε λίγο ακόμη πιπέρι στο σερβίρισμα.
Παρατηρήσεις
- Αν βάλουμε πατάτες τις προσθέτουμε κανένα δεκάλεπτο πιο μπροστά από το κουνουπίδι.
- Μπορούμε ακόμη να βάλουμε και καρότα (αρέσουν στα μικρά παιδιά και για το χρώμα τους), αλλά προσωπικά δεν τα θέλω σε αυτό το πιάτο, μάλλον το «γλυκαίνουν» περισσότερο απ’ όσο μας αρέσει.
- Το φαγητό είναι χειμωνιάτικο κι ως εκ τούτου στην πιο παραδοσιακή του εκδοχή θέλει πελτέ ή σάλτσα ντομάτας. Εγώ έτυχε και είχα 2 ώριμες φρέσκες και έτσι αυτή τη φορά το έφτιαξα με φρέσκια, λίγη παραπάνω από την ποσότητα που λέω (η σάλτσα είναι πιο συμπυκνωμένη).
- Αν προτιμήσουμε άπαχο μέρος του χοιρινού, αυξάνουμε λίγο το ελαιόλαδο.
- Ο μάραθος ή ο άνηθος εδώ δεν κυριαρχούν, μπαίνουν μόνο για μυρωδιά. Άλλο φαγητό είναι το ανοιξιάτικο γιαχνί όπου κυριαρχούν τα πράσινα και κάποιες φορές μπαίνει και λίγο κουνουπίδι, όπως άλλο φαγητό είναι και το κουνουπίδι με πράσα και άλλα λαχανικά…