Αλμυρά

Σουπιές με μάραθο

Σουπιές με μάραθο

Ακαταμάχητος συνδυασμός!

Δύσκολοι καιροί για χορταρικά… Όσοι δεν έχουν την ευχέρεια περιπάτων στας εξοχάς, πρέπει να προσέχουν πολύ την απολύμανση ειδικά αν πρόκειται να τα καταναλώσουν ωμά. Έτσι οι ποικιλίες περιορίζονται και τα πιάτα μας γίνονται μάλλον «μονοποικιλιακά». Σουπιές με μάραθο λοιπόν, μόνο με μάραθο στη σημερινή ανάρτηση και για μας οπωσδήποτε με το μελάνι τους !

Σουπιές με μάραθο

Τα μάραθα είναι χορταράκι που αφθονεί αυτήν την εποχή (αναζητείστε το όσοι περπατάτε στην εξοχή) αλλά πωλείται και σε όλα σχεδόν τα μανάβικα πια. Κι όπως δεν καταναλώνεται ωμό, προσφέρεται για μαγειρέματα! Να εξηγήσω όμως ότι το φαγητό δεν είναι «μονοποικιλιακό» εξ ανάγκης. Οι σουπιές με τα μάραθα είναι παραδοσιακό πιάτο της Κρήτης, πιο παραδοσιακό ακόμη κι από τις σουπιές με σπανάκι.

Σουπιές με μάραθο

Τα μάραθα βλέπετε είναι άφθονα αυτή την εποχή σε όλες μας τις εξοχές και προσφερόταν πολύ πιο εύκολα (και πιο οικονομικά…) από το καλλιεργημένο σπανάκι στον καθένα. Δεν λέω, καλή και η ποικιλία αρωματικών χορταριών, αλλά και αυτών η αναζήτηση έχει μεγαλύτερο κόπο ενώ τα μάραθα δεν τα προλαβαίνεις όπου φυτρώνουν! Κι όπως η περίοδος της αφθονίας των είναι η Σαρακοστή, θα μπορούσα να πω πως τα βάζουμε σε πάρα πολλά φαγητά και πίτες!

Σουπιές με μάραθο

Φυσικά και σ’ αυτό το πιάτο εμείς προσθέτουμε και το μελάνι της σουπιάς. Έχει άλλη νοστιμιά, δένει αλλιώς τη σάλτσα και είτε στη λεμονάτη είτε στην «κόκκινη» εκδοχή απογειώνει το πιάτο (για να χρησιμοποιήσω κι εγώ μια έκφραση του συρμού). Όταν λέω κόκκινη εκδοχή δεν εννοώ βέβαια με φρέσκια ντομάτα παρόλο που στις μέρες μας βρίσκουμε και φρέσκιες αυτή την εποχή. Είναι από τα πιάτα που ταιριάζουν με τη «γλύκα» του πελτέ ή της σπιτικής σάλτσας ακόμη και της σάλτσας κονσέρβας.

Σουπιές με μάραθο

 Εννοείται πως οι λάτρεις του λεμονιού μπορούν να προσθέσουν και λεμόνι! Επίσης εννοείται ότι όσοι “φοβούνται” το μελάνι μπορούν να το παραλείψουν. Δεν το συστήνουμε, αλλά περί ορέξεως…

Υλικά:

Για 700-1000 gr σουπιές

180-220 ml ελαιόλαδο

1 μεγάλο ή 2μέτρια ξερά κρεμμύδι

125-150 ml  κρασί λευκό ή ροζέ

1 μεγάλο μάτσο μάραθα (150-200 gr) ζυγισμένα καθαρισμένα

1 μεγάλη κουταλιά πελτέ, ή  200 -250ml χυμό ντομάτας από κονσέρβα

Προαιρετικά, χυμό λεμονιού κατά το γούστο μας στο σερβίρισμα

Λίγο αλάτι

Επί το έργον:

Καθαρίζουμε τις σουπιές και κρατάμε το σακουλάκι με το μελάνι τους. Αν είναι μικρές τις αφήνουμε ολόκληρες, αν είναι μεγάλες τις κόβουμε σε 4 ή σε 6 κομμάτια.  Καθαρίζουμε και πλένουμε και τα μάραθα και τα κόβουμε σε κομμάτια μήκους 5-6 cm.

Σουπιές με μάραθο

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο με το κρεμμύδι σε καρεδάκια να τσιγαριστεί και προσθέτουμε τις σουπιές. Τις γυρίζουμε να αλλάξουν χρώμα, αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια θερμοκρασία και να απορροφήσουν τα υγρά τους και σβήνουμε με το κρασί. Αν τα μάραθα είναι άγρια τα προσθέτουμε αμέσως, αν είναι καλλιεργημένα αφήνουμε να μαλακώσουν λίγο οι σουπιές (βράζουν πιο εύκολα). Προσθέτουμε και τον πελτέ (δείτε παρατηρήσεις) ή τον χυμό ντομάτας και αλατίζουμε ελαφρά. 

Σουπιές με μάραθο

Διαλύουμε μελάνι από  1-2 σακουλάκια αν είναι μικρές ή από ½ σακουλάκι αν είναι μεγάλη σε λίγο νερό και περιχύνουμε το φαγητό. Σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν εντελώς οι σουπιές και τα μάραθα και να μείνει το φαγητό με δεμένη μελωμένη σάλτσα. Αφήνουμε να μαρουβήσει και σερβίρουμε.

Σουπιές με μάραθο

Παρατηρήσεις:

  • Παλιότερα τον πελτέ τον διαλύαμε σε νερό πριν τον προσθέσουμε στο φαγητό. Τα τελευταία χρόνια τον προσθέτω στην κατσαρόλα και τον διαλύω στα υγρά του φαγητού «τρίβοντάς» τον στον πάτο της κατσαρόλας με ένα κουτάλι. Κάπου είχα διαβάσει ότι βγάζει καλύτερά το άρωμά του και διαπίστωσα ότι ισχύει!
  • Τα πρώτα νούμερα στα υλικά αφορούν τα 700 gr (τόσο περίπου ζυγίζει μια μεγάλη σουπιά) και τα δεύτερα το κιλό (αν έχουμε μικρές συνήθως βάζουμε 1 κιλό).
  • Το μελάνι πολλοί το περνούν από σήτα αφού το διαλύσουν σε κρασί ή σε νερό. Είναι πιο «ομαλή» στη γλώσσα η αίσθηση, μπορείτε να το δοκιμάσετε όσοι δεν έχετε εξοικειωθεί με τη χρήση του στα μαγειρέματά σας!
  • Εδώ εγώ είχα μια μεγάλη σουπιά (700 gr) , οπότε έβαλα μόνο το μισό σακουλάκι μελάνι. Χρειάζεται περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού μελάνι (αδιάλυτο). Το πιάτο είναι μαύρο, αλλά έτσι πρέπει!

Καλά να είμαστε, καλά να περνάμε ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ για όσο χρειάζεται!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο