Vegan/vegetarian

Ζουρναδάκια: τα κρητικά σαραγλάκια

Ζουρναδάκια: τα κρητικά σαραγλάκια

Ζουρνάδες Κρήτης (χωρίς  κλαρίνα και νταούλια -ε, τέτοια δεν έχουμε !!!)

Πολύ μ’ αρέσουν οι εκφράσεις που μας απενοχοποιούν από την αναβλητικότητα και την αμέλεια. Πόσο βολικό είναι που «ο  Άγιος περιμένει 40 χρόνια» , που «η γιορτή κρατάει 40 μέρες (κατ’ άλλους 8)  και το πιο συχνό «κάλλιο αργά παρά ποτέ»
Ζουρναδάκια: τα κρητικά σαραγλάκια
! Εκ φύσεως είμαι «της αναβολής» και της «τελευταίας ώρας» , εκ των συνθηκών πολυάσχολη τις τελευταίες μέρες. Έτσι δεν  πρόλαβα να σας παρουσιάσω φέτος το γλυκάκι μου για τη γιορτή του Αγίου Αντωνίου.
Ζουρναδάκια: τα κρητικά σαραγλάκια
Όσοι λοιπόν πιστεύουν ότι η γιορτή κρατάει 8 μέρες τουλάχιστον, ας το θεωρήσουν κέρασμα  για τη γιορτή μας (έχουμε Αντώνη στο σπίτι μας). Ζουρναδάκια ή ζουρνάδες το σημερινό γλυκό.
Η συνταγή από παμπάλαιο τετράδιο της οικογένειάς μου, και τα υλικά σε δράμια. Δεν γνωρίζω γιατί ονομάζονται  ζουρναδάκια. Ίσως από το κυλινδρικό σχήμα τους.  Πάντως  με το όνομα αυτό  υπάρχει συνταγή και στο  βιβλίο των Ν. και Μ. Ψιλάκη “Κρητική Κουζίνα” (σελ. 310, Ε’ Έκδοση, Καρμάνωρ 1997) , παρόλο που διαφέρει σε αρκετά σημεία από τη δική μου. Η ουσιαστική διαφορά στο γλυκάκι
αυτό από τα σαραγλάκια, είναι στο σιρόπιασμα  που γίνεται με βύθισμα των γλυκών στο σιρόπι. Δηλαδή δεν τα περιχύνουμε.
Ζουρναδάκια: τα κρητικά σαραγλάκια
Κατά τα άλλα η τεχνική της κατασκευής τους  είναι η ίδια με εκείνη που φτιάχνουμε τα σαραγλάκια. Κατά μία εκδοχή είναι νηστίσιμο γλυκό γιατί μπορούμε να το φτιάξουμε με ελαιόλαδο (αφού το «κάψουμε»)  και όχι με βούτυρο.

Παρατηρήσεις

1) Άλλος τρόπος για να τα φτιάξουμε είναι ο εξής: Απλώνουμε ένα φύλλο χωρίς να το βουτυρώσουμε στην επιφάνεια εργασίας μας και σκορπάμε πάνω του  γέμιση.Το σκεπάζουμε με ένα ακόμη και ξαναπασπαλίζουμε με γέμιση. Τα τυλίγουμε μαζί  σε κύλινδρο περικλείοντας και τη γέμιση (χωρίς τη βελόνα).

Κόβουμε μικρά ρολάκια με πάχος 1,5 cm περίπου και τα βάζουμε στο ταψί με την κομμένη επιφάνεια προς τα πάνω. Καίμε το λάδι ή το βούτυρο και τα περιχύνουμε ομοιόμορφα (με ένα κουτάλι καλύτερα για να πέσει μια κουταλιά στο καθένα) .

2)Όταν θα έχουν τραβήξει το σιρόπι μπορούμε να τα βάλουμε σε χάρτινες θήκες για ευκολότερο σερβίρισμα.

3) Μπορούμε να τα βουτήξουμε σε λιωμένη σοκολάτα ή να κάνουμε μερικά σχέδια με λιωμένη σοκολάτα στην επιφάνειά τους.

4) Για να είναι όμορφα τα ζουρναδάκια μου, έκοβα το τελευταίο εκατοστό από τους σουρωμένους κυλίνδρους  ώστε να είναι στρωτές οι άκρες τους. Αυτά τα  «τρίμματα» τα έβαλα σε μια άκρη του ταψιού και όταν ψήθηκαν τα ράντισα με 2-3 κουταλιές σιρόπι. Δεν ήταν για σερβίρισμα σε ξένους , αλλά ήταν …κόλαση!

 

Και πάλι χρόνια πολλά στους εορτάζοντες των ημερών : Αντώνηδες και Αντωνίες αλλά και Θανάσηδες και Αθανασίες, Ευθύμηδες και Ευθυμίες. Να τους χαιρόμαστε όσοι τους έχουμε και να είναι γεροί κι ευτυχισμένοι!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο