Vegan/vegetarian

Νηστίσιμα ροξάκια με πορτοκάλι

Νηστίσιμα ροξάκια με πορτοκάλι

Όλο αρώματα! Πορτοκάλι, κακάο, κανέλα, γαρύφαλλο!

Νηστίσιμα ροξάκια με πορτοκάλι

Όσοι έχουμε ζήσει στη Θεσσαλονίκη αλλά και όσοι την έχουν απλά επισκεφτεί δεν μπορεί παρά να έχουν δοκιμάσει το γλυκάκι τούτο που υπάρχει σε όλα τα ζαχαροπλαστεία και αρτοποιεία και μάλιστα σε διάφορα σχέδια και μεγέθη.

Νηστίσιμα ροξάκια με πορτοκάλι

Το πρωτοδοκίμασα φοιτήτρια του ΑΠΘ, από φούρνο της γειτονιάς μου και  η πρώτη δοκιμή δεν με ενθουσίασε. Ήταν ένα μεγάλο ατομικό ροξ (ή μήπως ρωξ;) με διάμετρο περίπου 10 cm. Αργότερα, όταν άρχισα να εγκλιματίζομαι και να μαθαίνω τα καλά της πόλης τα ροξάκια ήταν από τα γλυκάκια που είχαμε συχνά στο φοιτητικό σπίτι γιατί δεν ήταν πολύ ακριβά και διατηρούνταν αρκετές μέρες.

Νηστίσιμα ροξάκια με πορτοκάλι

Η τύχη το έφερε και όσα σπίτια κι αν άλλαξα ως φοιτήτρια έπεφτα σε γειτόνισσες πολύ νοικοκυρές και μαστόρισσες στην κουζίνα. Κι όπως από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου μαζεύω συνταγές, ζήτησα την συνταγή για τα ροξάκια από γειτόνισσα που μας φίλευε ό,τι καλό έφτιαχνε . Θα φτιάξω τα εξαιρετικά της μελομακάρονα κάποια στιγμή για το site.

Νηστίσιμα ροξάκια με πορτοκάλι

Παρεμπιπτόντως, τυχαία σήμερα σε συνάντηση που είχα με άλλους φοιτητές εκείνης της εποχής στη Θεσσαλονίκη, σχολιάζαμε πόσο φιλικοί ήταν μαζί μας οι γείτονές μας και πόσο εύκολο είχαν το φίλεμα! Φυσικά ελλείψει κουζίνας στο φοιτητικό σπίτι, τα πρωτοέφτιαξα στο πατρικό μου.

Νηστίσιμα ροξάκια με πορτοκάλι

Τελικά στο τετράδιό μου υπάρχουν αρκετές συνταγές για ροξάκια αλλά αυτές που συνηθίζω είναι κυρίως δύο. Ετούτη η νηστίσιμη είναι από τη Θεσσαλονικιά γειτόνισσά μου ενώ η άλλη με το γάλα και τα αυγά είναι παρακαλώ από κρητικιά κουμπάρα μου. Το γλυκάκι τώρα είναι πανελλήνιο και το φτιάχνουμε πια ευρέως και στην Κρήτη.

Νηστίσιμα ροξάκια με πορτοκάλι

Φυσικά εδώ δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσουμε σπορέλαιο που έλεγε και η αρχική συνταγή. Προφανώς στην κρητική version η λιπαρή ουσία είναι το καλής ποιότητας ελαιόλαδο.  Παρά αυτή τη μετατροπή, είναι  φυσικό να πάρει τη θέση της η συνταγή στη στήλη με τα «πανωμερίτικα» του site!

Νηστίσιμα ροξάκια με πορτοκάλι

Σήμερα θα δώσω την νηστίσιμη συνταγή γιατί αυτά τα ροξάκια είναι πιο ελαφριά από τα άλλα με τα αυγά και το γάλα. Μέχρι τα Χριστούγεννα  ελπίζω να τα καταφέρω να τα φτιάξω κι αυτά.  Πρέπει να επισημάνω ότι εγώ τα φτιάχνω σχετικά μεγάλα όταν είναι για την οικογένεια και μικρότερα όταν είναι για κέρασμα. Επίσης επειδή  στην οικογένεια αρέσει κυρίως η σοκολατένια ζύμη, φτιάχνω σε ίσες ποσότητες τις δυο ζύμες.

Νηστίσιμα ροξάκια με πορτοκάλι

Ας δούμε λοιπόν τα νηστίσιμα αρωματικά ροξάκια μου, τη συνταγή της αξέχαστης γειτόνισσάς μου Ε.Τ.,  αλλά με ελαιόλαδο κι όχι με σπορέλαιο!

 

Παρατηρήσεις

  • Στους δικούς μου αρέσει περισσότερο η καφέ πλευρά των ροξ κι γι αυτό χωρίζω τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Οι περισσότεροι ανακατεύουν στο 1/3 της ζύμης το κακάο και την κανέλα. Τότε θα κρατήσουμε λίγο παραπάνω αλεύρι για τη λευκή ζύμη (μισή κούπα, που είναι 70 gr περίπου). Η ζύμη πρέπει να είναι κανονική σ’ αυτά τα ροξάκια. Να μην είναι σκληρή αλλά ούτε να κολλά στα χέρια.
  • Στην συγκεκριμένη παρασκευή, αντικατέστησα 1 κούπα λευκής ζάχαρης με 1 κούπα καστανής. Τους πήγαινε, αλλά δεν θα συνιστούσα αντικατάσταση  όλης της λευκής με καστανή γιατί θα σκουρύνει πολύ το χρώμα τους (εκτός αν δεν μας ενοχλεί…).
  • Το μέγεθος των ροξ εξαρτάται από το μάκρος του μεσαίου κορδονιού το οποίο βέβαια επιφέρει μεταβολή και στο μάκρος τους εξωτερικού φύλλου ποτ το καλύπτει. Αν κάνουμε λεπτό και μακρύ κορδόνι θα γίνουν πιο μικρά και βέβαια πιο πολλά. Για κέρασμα είναι πιο όμορφα έτσι, αλλά για οικογενειακή κατανάλωση ας είναι λίγο πιο μεγάλα.
  • Το σιρόπιασμα μπορεί να γίνει με αντίστροφες θερμοκρασίες απ’ αυτές που προτείνω παραπάνω. Ζεστό σιρόπι-κρύα ροξάκια. Στο σιρόπι που σιγοβράζει, προσθέτουμε τα κρύα ροξάκια και τα αφήνουμε 1-2 λεπτά. Προτιμάμε αυτήν την εκδοχή αν φτιάξουμε τα ροξάκια λίγες μέρες νωρίτερα από τη μέρα που θα τα χρειαστούμε για να είναι φρεσκαρισμένα όταν τα σερβίρουμε.
  • Αν περισσέψει λίγο σιρόπι το κρατάμε στο ψυγείο για λουκουμάδες, τηγανίτες κλπ.
  • Στην καφέ ζύμη μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε λίγα τριμμένα καρύδια, αλλά μπορούμε και να πασπαλίσουμε τα ροξάκια στο σερβίρισμα με καρύδι.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Τοποθέτηση Προϊόντος

Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο