λακέρδας και παστών ή μαριναρισμένων μικρών ψαριών, όπως η σαρδέλα και ο γαύρος.
μαγειρεμένα είναι από λίγα πράγματα που δεν δοκιμάζω), επειδή είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά που έχει αποδειχθεί ότι είναι τα καλύτερα λιπαρά για τη διατροφή μας.
κόβουμε. Λένε ότι η καλύτερη λακέρδα είναι η πολίτικη, εντούτοις σε όλα τα νησιά συνηθίζουμε να παστώνουμε ψάρια με καλά αποτελέσματα.
Υλικά
Ψάρι τόνος ή παλαμίδα ή τορίκι
Αλάτι μεσαίο (αυτό που γράφει ριζάτο)
Φύλλα δάφνης, ή άλλα αρωματικά
Διάφορα πιπέρια
Ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα, μπόλικο λεμόνι και λίγο φρέσκο ελαιόλαδο
Επί το έργον
Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το ψάρι μας σε χοντρούτσικες φέτες και αφαιρούμε τα εντόσθια (δεν χρησιμοποιούμε το κεφάλι). Το πλένουμε πολύ καλά και το αφήνουμε σε κρύο νερό 2-3 ώρες να αφήσει όλο το αίμα του. Αλλάζουμε στο διάστημα αυτό 2-3 φορές το νερό ώστε να βγαίνει καθαρό. Δεν πρέπει να έχει αίμα το ψάρι μας. Με πολύ λεπτό σύρμα αφαιρούμε το νωτιαίο μυελό που είναι κοντά στο κεντρικό κόκκαλο. Έτσι δεν θα μυρίζει βαριά η λακέρδα μας.
Κλείνουμε το μπολ και τοΑπλώνουμε αλάτι σε μπολ (που θα χωράει τα κομμάτια του ψαριού σε μια στρώση) ώστε να καλυφθεί ο πάτος του. Σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας τα κομμάτια του ψαριού και τα βάζουμε έτσι ώστε να ακουμπά η κομμένη πλευρά στο αλάτι. Πασπαλίζουμε και από πάνω με αρκετό αλάτι, αλλά δεν γεμίζουμε το μπολ, μόνο στις κομμένες επιφάνειες των κομματιών
του ψαριού.
Βάζουμε στο ψυγείο για 8-10 μέρες. Κάθε 2-3 μέρες ελέγχουμε και αδειάζουμε το υγρό που πιθανόν να έχει αφήσει το ψάρι και φροντίζουμε να ακουμπούν σε αλάτι οι φέτες μας.
Όταν περάσει ο παραπάνω χρόνος, βγάζουμε τις φέτες του ψαριού, αφαιρούμε το δέρμα και τις ξεπλύνουμε πολύ καλά. Φτιάχνουμε μια ελαφρά άλμη (σε 1,5 λίτρο νερό 1-2 κουταλιές σούπας αλάτι ριζάτο) και βάζουμε τα κομμάτια του
ψαριού μας σ’ αυτήν για άλλες 10 μέρες. Όταν περάσουν και αυτές είναι έτοιμο πιά για κατανάλωση αλλά και για να το
διατηρήσουμε στο λάδι.
Ξεπλένουμε καλά τα κομμάτια, τα βάζουμε σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα (που έχουν όμως κρυώσει) προσθέτουμε κόκκους πιπεριών, φύλλα δάφνης ή άλλα αρωματικά της αρεσκείας μας και γεμίζουμε το βάζο με ελαιόλαδο, να καλύπτεται το ψάρι μας.
Το διατηρούμε στο ψυγείο. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, το βγάζουμε λίγο πιο νωρίς για να έλθει το λάδι σε θερμοκρασία
δωματίου , και το περιχύνουμε με μπόλικο λεμόνι.
Παρατηρήσεις
- Πολλοί συστήνουν η συντήρηση να γίνεται με σπορέλαιο γιατί το ελαιόλαδο πήζει στο ψυγείο. Δεν καταλαβαίνω το λόγο.Λίγο αφού σερβίρουμε το μεζέ μας το πηχτό ελαιόλαδο αποκτά τη συνήθη υφή του. Αρκεί βέβαια το λάδι μας να είναι απαλό για να μη καλύψει τη γεύση του ψαριού.
- Πριν να βάλουμε τις φέτες στο ελαιόλαδο, δοκιμάζουμε μια ακρούλα. Αν μας φανεί πολύ αλμυρό μπορούμε να το ξαρμυρίσουμε αφήνοντάς το σε νερό για λίγο , και αλλάζοντας πιθανόν το νερό 2-3 φορές. Πάντως ούτως ή άλλως, το ψάρι μας είναι παστό και είναι αλμυρό.
- Χρησιμοποιούμε ριζάτο αλάτι, γιατί το πιο λεπτό θα απορροφηθεί πολύ εύκολα και θα γίνει πολύ αλμυρή η λακέρδα μας ενώ το πολύ χονδρό δεν θα λιώσει και δεν θα την «πιάσει».
- Για να λιώσει εύκολα το αλάτι στο νερό για την άλμη, το χτυπάω στο multi με λίγο νερό και μετά προσθέτω το υπόλοιπο.
- Η διαδικασία του παστώματος, υποτίθεται ότι γίνεται εκτός ψυγείου. Ίσως το χειμώνα, αν διαθέτουμε χώρο που δεν θερμαίνεται από καλοριφέρ. Τώρα το καλοκαίρι νομίζω ότι είναι καλύτερα να διατηρούμε τη λακέρδα μας σε όλες τις φάσεις στο ψυγείο. Δεν είμαστε για πειράματα με τέτοιες ζέστες και ούτε για να πετάμε τρόφιμα με τέτοιες τιμές και σε τέτοιες συνθήκες…
- Αν κατά την αφαίρεση του δέρματος μας μείνουν κομματάκια πάνω του, τα σερβίρουμε με λεμονόλαδο, αφού τα ξαρμυρίσουμε με σκέτο νερό για λίγο. Οι άκρες του ψαριού έχουν ήδη “ψηθεί”.
- Αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε τη λακέρδα για μακροπρόθεσμη φύλαξη , μπορούμε να φιλετάρουμε το ψάρι και κάνουμε το πάστωμα σε δύο διήμερες ή τριήμερες φάσεις.
Καλησπέρα, μη το δει ο σύζυγος θα με βάλει να φτιάξω, εγώ το γαύρο προτιμώ αυτό έτσι κι έτσι.
Ξανθή είναι μεζές για όσους πίνουν ουζάκι αλλά και με τα όσπρια ταιριάζει τέλεια! Καθένα έχει τη χάρη του!
Σήμερα ο ψαράς μου είπε έχω κάτι για σένα φρέσκια παλαμίδα.
Με έπεισε και τώρα αρχίζω τη διαδικασία.
Πόσο μ' αρέσει να τις βλέπω αυτές τις φωτογραφίες με τις λακέρδες, πω πω σάλια μού τρέχουν! Αλλά η αλήθεια είναι, πως δε με βλέπω να μπαίνω στον κόπο να τις κάνω! Μ' έβαλες όμως στον κόπο να πάω να τις αγοράσω αύριο!
Μάρθα η σπιτική έχει άλλη γεύση! Αν βρίσκεις φρέσκα ψάρια να το αποφασίσεις κάποια στιγμή!
Πω πω τι μου κάνεις?! κι ότι έλεγα στον άντρα μου χθες βράδυ ότι πεθύμησα παστά!! το κακό είναι ότι δεν μπορώ να τα συνοδέψω με το απαραίτητο ουζάκι..! Πολύ ενδιαφέρουσες οι οδηγίες και οι συμβουλές!
Πολύ καλημέρα σας και φιλιά σας!!
Μακάρι να μπορούσα να σου στείλω Πέλα! Στην κατάστασή σου σχεδόν όλες ζηλεύαμε τα αλμυρά :-)!
Τι μεζεδάκι είναι αυτό! Vita μου σ ευχαριστώ για τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες! Συμφωνώ απόλυτα με όσα λες για το ελαιόλαδο! Το σπορέλαια έχουν άλλο αποτέλεσμα που το λέω "πλαστικό"! Χίλιες φορές το λαδάκι μας!
(Οι φωτογραφίες σου υπέροχες! Κοντεύω να δαγκώσω την οθόνη! Εσύ είσαι που θες μαθήματα?:))
Χα χα Αγγελική! Προσπαθείς να με παρηγορήσεις για τα φωτογραφικά μου κατορθώματα! Εντάξει υπάρχει μια βελτίωση από τον πρώτο καιρό αλλά όσο βλέπω τις δικές σας μερικών μερικών καταλαβαίνω τις αδυναμίες μου 🙂
se kathe wra mporw na faw lakerda!
eisai ultra-souper!
Οζλέμ περιμένουμε τη συνατγή σου. Πρέπει να έχεις καλύτερη συνταγή εσύ από μένα 🙂
ediksa tin sintagi sou ston adelfo mou ton Ali kai kollise sti selida sou giati einai megali douleia gia pollous anthropous kai gia mas einai "prepi" kai aksizei 100% na kanoume ypomoni.
Ε λοιπόν με ξεσήκωσες, θα το δοκιμάσω!!
Πες μου κάτι, πόσον καιρό αφού ετοιμαστεί διατηρείται στο ψυγείο???
Φαντάζομαι αρκετό!
Φιλιά, καλό απόγευμα!
Έλενα θεωρητικά αυτά μπορούν να κρατήσουν αρκετό καιρό στο ψυγείο. Εμείς τα τελειώνουμε σε 1-1,5 μήνα γιατί φτιάχνω 1-2 ψάρια, αλλά μέχρι και 3 μήνες λένε ότι διατηρούνται!
12 vres se ena soyrotiri me poly xontro alati kai alles 12 vres se alatonero einai arketh vra gia na ftiajeis mia palamida se lakerda
kai epeiseis einai kalhtera na th filetaroyme na min exei agkathia kai kokala
Ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο Ανώνυμε. Λίγες μου φαίνονται οι δώδεκα ώρες για χοντρό ψάρι, εκτός αν πρόκειται να το καταναλώσουμε αμέσως. Αν θέλουμε να το διατηρήσουμε δεν είναι λίγες; Φυσικά ο χρόνος ελαττώνεται αν βγάλουμε τα κόκκαλα αλλά και πάλι… Τι ψάρι χρησιμοποιείς και τι βάρους;
Οταν ημουν μικρη ετρωγα λακερδα με σοκολατα,
πλεον τρωω μονο λακερδα…. τελεια την εχεις ,
οπως ακριβως την κανει η γιαγια μου, χωρις τα πιπερι
Δεν μπορώ Μαργαρίτα μου να φανταστώ το συνδυασμό σου καθόλου :-)! ΄Να είσαι καλά και σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο! Το πιπέρι δεν είναι όντως απαραίτητο.
Τελικά η λακέρδα δοκιμάστηκε, είχες δίκιο που μου είπες στο fb ότι ήταν λεπτά κομμένη κι είναι λίγουλάκι αρμυρή. Βέβαια για μας που με το αλάτι δεν τα πάμε καλά.
Σε ευχαριστώ για τις πολύτιμες γνώσεις σου.
Ξανθή να τη βάζεις λίγο στο νερό να ξαλμυρίζει και μετά σε φρέσκο λάδι.
Έτσι θα διατηρηθεί περισσότερο πάντως. Ευχαριστώ 🙂
Σαν ερασιτέχνη ψαρά,επιτρέψετε μου κάποιες παρατηρήσεις.Α)Τα δευτερο-ξαδέλφια της παλαμίδας (ρίκια,κόπανα,ντάσκες,κ.λ.π.)ΔΕΝ κάνουν για λακερδοποίηση (κρατάνε μέσα στούς ιστούς πολύ αίμα,που δέν φεύγει με το πλύσιμο).Ο πιό απλός και σίγουρος τρόπος για την παρασκευή λακέρδας είναι να τεμαχίσουμε την παλαμίδα σε "φάλτσα" κομμάτια πάχους 0.5-1 εκ.και να την τοποθετήσουμε στην άλμη 15-20 μέρες εντός ψυγείου,στήν συνέχεια την ξεπλένουμε με νερό,και την βάζουμε στο μπώλ προσθέτοντας σογιέλαιο (έχει την ιδιότητα να μήν "πήζει" στο ψυγείο).Σερβίρουμε με ελαιόλαδο και λεμόνι.Υ.Γ.Για να μην μας πιάσει κορόιδα ο ψαρομανάβης και μας πουλήσει άλλα αντ'αλλων,ο πιο σίγουρος τρόπος για να βεβαιωθείτε οτι η παλαμίδα είναι γνήσια,είναι το να βάλετε το δάχτυλο σας στο στόμα της.Η παλαμίδα έχει πολλά "ψιλά" δόντια,ενώ τα "ξαδέρφια" της δέν έχουν.
Ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες! Πολύ χρήσιμες! Να είστε καλά!
Την κατεβάζω σε pdf και τη φυλάω τη συνταγή αυτή. Η λακέρδα είναι το πιό αγαπημένο μου από παιδάκι. Αν και πολύ φοβάμαι πως θα χρειαστεί να περιμένω μέχρι να μετακομίσω στην Κρήτη γιά να βρω τόσο φρέσκο ψάρι. Ευχαριστώ Vita μου.
Tha tin dokomasw sintoma afton ton tropo. Ftiaxnw lakerda 2 fores ton xrono, grigora gia grigori katanalwsei. Sintagi mpampa: 12 wres sourotiri me xontro alati, xeplima, 12 wres sto ksidi, kseplima kai meta se ladi me skordo kai mpaxarika. To trwme opws einai me to ladi tou, xwris lemoni. Vevaia oi palamides einai sxetika mikres edw.
To katharisma tou notieou mialou kai se pagwmeno nero gia na figi to aimai den ta exw kanei pote kai me vlepw na ta iothetw.
Filia stin omorfi kriti!
Ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο και για τον ωραίο σύντομο τρόπο που μας δίνεις! Θα τον υιοθετήσω κι εγώ για μικρές παλαμίδες!
ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ. ΜΟΥ ΑΡΕΣΗ ΠΟΛΛΗ ΗΛΑΚΕΡΔΑ!!!!!!!!!!!!!!
Καλησπερα, εξαιρετικη Δουλειά! Οπως και οι υπολοιπες συνταγες που εχεετε δωσει. Ασχολουμαι με αλλανοποιεια ερασιτεχνικα και γενικοτερα παρασκευες.
Επιχειρησα να κανω λακερδα απο τονακι. Σημερα πουβαφαιρεσα το αλατι για να βαλω σε αλμη τα κομματια Παρατηρησα τα εξης: Στο κρεας πανω υπαρχουν ιριδιζοντα πρασινα σημεια. Μπορεριτε να με διαφωτισετε τι εινσι; Μιας και βλεπω ότι διακρινονται αμυδρα και σε μια φωτογραφια σας.
Επισης στο κεντρο και γυρω απο αυτο του καθε κοματιου το κρεας ειναι μαυρο για 1 εκατοστο περιπου μετα γθνεται καφε…. Αυτο ειναι σημαδι οτι εχει χαλασει; Ή οτι το "επιασε" πολυ το αλατι;
Ευχαριστω …
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Μην ανησυχείτε. Έτσι γίνεται πράγματι. Αλλάζουν χρώμα από το αλάτι. Στη φετινή μου λακέρδα είχα μια πληροφορία ακόμη από τη φίλη μου από την Τουρκία που σχολιάζει πιο πάνω κι έβαλα στη δεύτερη άλμη φέτες πατάτας για να τραβήξουν το περίσσιο αλάτι. Μετά τις 10 μέρες τις έβγαλα και τη διατηρώ στο ελαιόλαδο και στο ψυγείο βέβαια.Καλή επιτυχία.
ΥΣ. Υποθέτω ότι τη διατηρούσατε στο ψυγείο και αφαιρούσατε τα υγρά. Έτσι δεν είναι;
…έτσι ακριβώς. Τη διατηρούσα στο ψυγειο με αρκετό χοντρο αλάτι. Δεν μου έβγαλε θγρα γιατι τα απορροφούσε το αλάτι, αλλά άλλαξα ολοκληρωτικά το αλάτι στις 5 ημέρες. Ευχαριστώ πολύ! 🙂
Καλησπέρα σας. Δεν ξέρω αν είστε ακόμη ενεργοί αλλά, τζίφος η προσπάθεια φίλε μου. Η παλαμίδα χάλασε σχεδόν, μέσα στην σαλαμούρα επί 10 μέρες. Γιατί την βάζετε στο νερό ρε παιδιά μετά το αλάτι? Πολύ στεναχωρήθηκα φίλε μου που την έχασα!! Ανέστης.
Δεν την διατηρήσατε στο ψυγείο; Λυπάμαι για την αποτυχία σας. Δεν μου έχει ξανασυμβεί. Κάτι θα πήγε στραβά.
[…] των ψαριών μου όπως άλλωστε αναφέρω και στη λακέρδα. Μπορεί να πήζει λίγο στο ψυγείο αλλά μέχρι να τον […]
γεια σας εγω την λακερδα την εχω κανει (με τονο ή παλαμιδα) με χοντρο/ ριζατο αλατι σε σουρωτηρι για να φευγουν τα υγρα. 48ωρες ειναι οκ. 10 μερες μου φαινεται υπερβολικο!
Το ιδιο κανω και τον σολωμό (φιλετο και οχι φετα για ν α μην εχει κοκκαλα και να κοβεται λεπτες φετες) αλλα βαζω και μαυρη ζαχαρη την 2η μερα και πολυ ανιθο στο βαζακι της συντηρησης
Καλημέρα σας. Πόσο καιρό διατηρείται την λακέρδα; Θα με ενδιέφερε η απάντησή σας γιατί το αλάτι παίζει και το ρόλο συντηρητικού. Η μέθοδός σας περιορίζει αρκετά τον χρόνο αναμονής, πράγμα πολύ βολικό! Αν διατηρείται και καιρό το ψαρικό, θα την επιχειρήσω την επόμενη φορά.Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.
Γεια σας Θέλω να ρωτήσω για την πατάτα, Όταν λέτε 2η σαλαμουρα τι εννοείτε ? η πρώτη ποτέ μπαίνει?
Καλή σας μέρα! Η πρώτη σαλαμούρα εννοώ ότι είναι το αλάτι που μπαίνουν στην αρχή τα κομμάτια του ψαριού. Η δεύτερη είναι η υγρή άλμη στην οποία διαλύουμε σε νερό το αλάτι. Ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και το σχόλιο!
πολύ ωραίες κ αναλυτικές οδηγίες! ευχαριστώ πολύ
Ευχαριστώ πολύ!
Η Κριτική κουζίνα είναι η καλυτερη
Ευχαριστώ πολύ!
Κορίτσια, αυτό που περιγράφεται παραπάνω ως λακέρδα, είναι ψευτοπαστό ψάρι. Η λακέρδα είναι άλλοπτάγμα και γίνεται με εντελώς διαφορετική διαδικασία που εμένα έτσι μου αρέσει. Φτιάχνω και γαύρο μαρινάτο και πολύ γαμάτο. \Μου αρέσουν πού και τα δύο εδέσματα.
Πείτε μας τη δική σας συνταγή. Εμείς αυτό λέμε λακέρδα κι επειδή είναι από πολίτισσα φίλη, δεν έχει αμφισβητηθεί μέχρι στιγμής. Πάντως είμαι ανοικτή στις καλοπροαίρετες παρεμβάσεις που αφορούν την αυθεντικότητα μιας συνταγής. Ευχαριστώ πολύ!
Ευχάριστουμε για την συνταγή σου και θα την κάνω , αλλά θέλω να ξέρω αν μπορώ να κάνω το ίδιο με σολομό .
Ευχαριστω
Δεν έχω κάνει παστό σολομό, έχει πιο μαλακό κρέας και ίσως να θέλει διαφοροποίηση στους χρόνους…
Ευχαριστω πολύ καλό!!!!!!!!
Να είστε καλά, χαίρομαι που σας άρεσε!