Όπως έχω ξαναγράψει, στα τετράδιά μου υπάρχουν παραπάνω από πενήντα συνταγές με λαδερά κουλουράκια, πολλές με …ονοματεπώνυμο.Αν λογαριάσω κι αυτές που γυροφέρνουν μέσα στα βιβλία μαγειρικής σε μικρά χαρτάκια, δεν θα προλάβω να τις φτιάξω όλες ποτέ! Έτσι φαντάζομαι θα συμβαίνει σε κάθε σπίτι εδώ στην Κρήτη όπου οι περισσότερες συνταγές για κουλουράκια γίνονται με λάδι ελιάς.
Τα υλικά είναι πάνω κάτω ίδια, σε διαφορετικές όμως αναλογίες και γι αυτό με διαφορετικό τελικό αποτέλεσμα. Τον τελευταίο καιρό έχω βαλθεί να ξαναδοκιμάζω μερικές από τις ξεχασμένες-δοκιμασμένες συνταγές μου. Η αφορμή για να ασχοληθώ με τούτη εδώ ήταν η ορθογραφία του τίτλου!
Το τετράδιο είναι από τα πρώτα «συστηματικά» μου συνταγοτετράδια και γι αυτό παλιό και ξεχασμένο. Πόσο καιρό είχα να δω την κανέλα με δύο Λ! Είχα ξεχάσει αυτή τη γραφή εντελώς!
Διαβάζοντας τα υλικά αναρωτήθηκα γιατί «κανέλας». Σε όλα σχεδόν τα λαδοκούλουρα κανέλα δεν βάζουμε; Κι όμως εδώ ίσως ο συνδυασμός των υπόλοιπων υλικών και η έλλειψη άλλου αρώματος κάνει πιο έντονη τη μυρωδιά της. Γίνονται σχετικά πιο σκούρα, πράγμα όμως που καθόλου δεν ενοχλεί!
Η πορτοκαλάδα είναι η χαρακτηριστική λέξη που γράφω στις συνταγές μου όταν δεν βάζω αναγκαστικά χυμό πορτοκαλιού . Συνήθως αυτή στις παλιές συνταγές ήταν η συμπυκνωμένη πορτοκαλάδα που πολλές φορές έμπαινε στις ζύμες χωρίς να αραιωθεί. Χρησιμοποιούνταν το καλοκαίρι ελλείψει πορτοκαλιών. Τα βαλένθια (ή μήπως βαλέντζια) δεν τα είχαμε ανέκαθεν εδώ…
‘Εφτιαξα τη μισή δόση αλλά προσάρμοσα τις ποσότητες των φουσκωτικών με δεδομένο ότι τα 250 περίπου ml της δοσομετρικής
κούπας που χρησιμοποιώ είναι αρκετά περισσότερα από τα ml του κοινού φλιτζανιού του τσαγιού.
Προαιρετικά 1 κούπα σουσάμι (αποφλοιωμένο ή αναποφλοίωτο)
Επί το έργον
Αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και προσθέτουμε τα οινοπνευματώδη και τα αρωματικά. Διαλύουμε τη σόδα και την αμμωνία (τις έχουμε βάλει μαζί σε ένα ποτηράκι) στην πορτοκαλάδα και τα προσθέτουμε. Ρίχνουμε τις τρεις κούπες αλεύρι
ανακατεύοντας απαλά και προσθέτουμε το υπόλοιπο σταδιακά, να μη μας ξεφύγει και μας κάνει σκληρή τη ζύμη μας.
Πρέπει να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι. Αφήνουμε να μείνει κανένα μισάωρο και αρχίζουμε να πλάθουμε τα κουλουράκια μας. Ανάλογα με το πόσο γρήγορες είμαστε ανάβουμε τώρα το φούρνο στους 170 βαθμούς ( ή αργότερα, όταν θα έχουμε μισογεμίσει το πρώτο ταψί).
Πλάθουμε μικρά κουλουράκια και αν θέλουμε τα κυλούμε σε σουσάμι που έχουμε καθαρίσει, ξεπλύνει και απλώσει σε βαμβακερή πετσέτα.
Τα αραδιάζουμε σε ταψί. Ψήνουμε για 25 με 30 λεπτά στη μεσαία σχάρα του φούρνου.
Τα φυλάσσουμε σε κουτί μπισκότων.
Παρατηρήσεις
1)Δεν είχα κονιάκ και χρησιμοποίησα λικέρ μαζί με τη ρακή. Η ρακή που είναι χαρακτηριστικό υλικό πολλών κρητικών κουλουριών, μπορεί να αντικατασταθεί με άλλο άχρωμο και άοσμο οινοπνευματώδες απ’ ότι μου έχει πει φίλη που μένει εκτός Κρήτης και δεν την βρίσκει πάντα.
2) Για να κολλήσει το σουσάμι καλύτερα στα κουλουράκια το πασπαλίζουμε με ένα κουταλάκι ζάχαρη και ανακατεύουμε .
3)Με τις παραπάνω ποσότητες έγιναν 2 ταψάκια της κουζίνας κουλουράκια (60 όχι πολύ μεγάλα κουλουράκια). Στο ένα δεν έβαλα σουσάμι γιατί δεν μου έφτασε αυτό που είχα , αλλά δεν ήταν καθόλου άσχημα!
4)Προσέχουμε να μη παραπέσει το αλεύρι γιατί γίνονται σκληρά. Με το ξεκούρασμα , η πολύ μαλακή ζύμη στρώνει τελικά!
5)Update 22-2-2019: Επειδή πολλές φίλες θέλουν να αποφύγουν το αλκοόλ, ήδη έχει γραφεί σε κάποιο από τα σχόλια και το συμπληρώνω κι εδώ ότι μπορεί να αντικατασταθεί με χυμό πορτοκαλιού (να γίνει 1 κούπα δηλαδή αντί μισή) ή γάλα ή κανελόνερο.
Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!
Κουλουράκια που μοσχοβολάνε κανέλα, αποκλείεται να μην μου αρέσουν!!
Πάντως η κανέλα είναι σωστά γραμμένη και με ένα αλλά και με δύο λάμδα 😉
Φιλιά Βαγγελιώ μου, καλό απόγευμα!
Ολα καλα αλλα γιατι δεν γραφεται την ποσοτητα των γραμμαριων του καθε υλικου.οταν λετε κουπα τι ενοειται?μεγαλη μικρη τι ειδους ?ενω με τα γραμμαρια δεν θα πεσει κανεις εξω.ευχαριστω!
Καλησπέρα σας! Έχω γράψει πολλές φορές εδώ μέσα ότι η κούπα μου είναι η δοσομετρική κούπα των 250 ml που είναι μονάδα μέτρησης γενικά αποδεκτή στην γραφή συνταγών. Και σ’ αυτή τη συνταγή, πάνω ακριβώς από τα υλικά αναφέρω ποιά κούπα είναι. Στις πιο πρόσφατες συνταγές προσπαθώ να γράφω και όγκο και μάζα!
Από τα πιο αγαπημένα, ειδικά μέσα στην δική μου οικογένεια, Βαγγελιώ μου.
Πολλές φορές δεν τα "προλαβαίνω" στην κατανάλωση 😉
Προημερών η θεία Ελένη μού έδωσε ένα ταπεράκι με τέτοια κουλουράκια, μικρά, στρογγυλά, σουσαμένια. Τα τσάκισα μέχρι το επόμενο πρωί. Και είχα και τύψεις που κατέστρεφα τη δίαιτα. Αλλά είναι τόοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοσο νόστιμα, μα τόοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοσο νόστιμα!
Ταψάκι και για μένα; Όχι…;
Τελικά οσα κουλουράκια και να φτιάξει κανείς ποτέ δεν φτάνουν!
Καλό απόγευμα 🙂
πολυ ωραια τα εκανα
Ευχαριστώ που τα δοκιμάσατε και χαίρομαι που σας άρεσαν!
Τελικά η πορτοκαλάδα είναι φυσικός χυμός ή πορτοκαλάδα με ανθρακικό?
Δεν είναι πορτοκαλάδα με ανθρακικό. Αυτή την εποχή βάζουμε χυμό πορτοκαλιού. Το καλοκαίρι βάζουμε αραιωμένη συμπυκνωμένη ή μη αραιωμένη αν μας αρέσουν πιο γλυκά. Και αυτό γινόταν παλιότερα, όταν δεν είχαμε βαλέντσια το καλοκαίρι… Τώρα εγώ βάζω πάντα χυμό ή από τη δική μου συμπυκνωμένη πορτοκαλάδα (αν έχει μείνει).
Σ ευχαριστώ πολύ πολύ για την άμεση απάντηση… θα τα κάνω σήμερα και θα ενημερώσω για το αποτέλεσμα..!!!
Φαίνονται τέλεια
Δεν ξέρω αν είναι τέλεια, πάντως είναι πολύ νόστιμα και αρωματικά 😉 ! Ευχαριστώ πολύ!
Τι μπορω να βαλω αντι για ρακι;
Οποιοδήποτε ποτό χωρίς έντονο άρωμα (βότκα, ρούμι κλπ) ή κάποιο λικέρ που να σας αρέσει το άρωμά του! Καλή επιτυχία!
Μπορώ να μη βάλω αμμωνία όποτε έβαζε η μαμά μου πάντα μου μύριζε;
Παρόλο που η αμμωνία τους δίνει μια πιο τραγανή υφή, μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με σόδα ή μπέικιν. Πείτε μου το αποτέλεσμα αν δεν σας πειράζει…
κουλουράκια κανέλας
την ιδια κανει η γιαγια μου και η μαμα απο κρητη πολλα χρονια με την μονη διαφορα βαζουν αμυγδαλο αλεσμενο και το σισαμι μεσα στην ζυμη.τελεια
Ωραία ιδέα το αμύγδαλο! Κι εγώ έχω συνταγή με σουσάμι μέσα στη ζύμη! Όλα τα κρητικά λαδοκούλουρα έχουν πολλά κοινά. Χαιρετισμούς στη μαμά και τη γιαγιά σας!
Τα έφταξα είναι τέλεια ..και από άρωμα και γεύση…!!
Τα έφταξα είναι τέλεια ..και από άρωμα και γεύση…!!
Χαίρομαι! Ευχαριστώ που εμπιστευτήκατε τη συνταγή!
Καλησπέρα!!!!! Χωρίς τα οινοπνευματώδη δεν γίνεται? Γιατί θα ήθελα να τα φτιάξω για τα κορίτσια μου που τους αρέσουν πολύ….. Ευχαριστω πολύ!!!!
Παρόλο που το οινόπνευμα εξατμίζεται σε μεγάλο ποσοστό με το ψήσιμο (και με δεδομένο ότι η συνταγή βγάζει πολλά κουλουράκια), αν θέλετε να το αποφύγετε αντικαταστείστε το με χυμό πορτοκαλιού (να γίνει 1 κούπα δηλαδή αντί μισή) ή γάλα ή κανελόνερο. Καλή επιτυχία!
Τα κουλουράκια είναι τέλεια!!!
Τις φορές που τα φτιάχνω για το σπίτι λόγω παιδιών αντικαθιστώ το αλκοόλ με χυμό πορτοκαλιού και το σουσάμι το βάζω στη ζύμη.
Επίσης, την πρώτη φορά που δεν είχα αμμωνία, την αντικατεστησα με σόδα.Μια χαρά έγιναν, αλλά ελαφρώς λιγότερο τραγανά.
Χαίρομαι που σας άρεσαν. Έτσι! Μπορούμε να αλλάξουμε ένα υγρό υλικό με ένα άλλο (με μικρή διαφορά στη γεύση, άλλοτε θετική, άλλοτε αρνητική). Πάντως το αλκοόλ εξατμίζεται όταν ψήνεται το σκεύασμα. Εγώ δεν βάζω αλκοόλ σε ωμά παρασκευάσματα αν πρόκειται να καταναλωθούν από παιδιά, αλλά δεν θέλω να σας επηρεάσω. Ναι, η αμμωνία τα κάνει πιο τραγανά τα βουτήματα γι αυτό την περιέχουν πολλές παλιές συνταγές, αλλά μπορεί να αντικατασταθεί με σόδα!
Είναι φανταστικα τα φτιάχνω συχνά θα σας εάν εύκολο να μου πείτε μια συνταγή για κουλουράκια λεμονιού με έντονη γεύση λεμόνι σας ευχαριστώ πολύ
Σας ευχαριστώ πολύ! Αν βάλετε στην αναζήτηση (πάνω δεξιά) κουλουράκια λεμονιού θα σας βγάλει σε αρκετές συνταγές. Εμείς προτιμούμε τα λεμονιού πορτοκαλιού και αυτά που λέω τραγανα!
Μόλις τα έκανα, είναι υπέροχα!!!!
Σ ευχαριστούμε πολύ που μοιράστηκες μαζί μας την συνταγή σου!!!
Σας ευχαριστώ κι εγώ που τα δοκιμάσατε και χαίρομαι που σας άρεσαν!
Γεια σας,
Εάν δεν υπάρχει αμωνία, τι χρειάζεται να την αντικαταστήσει;
Μπορείτε να βάλετε μπέικιν ή παραπάνω σόδα, αλλά η αμμωνία τα κάνει πιο τραγανά!
Τέλεια!!! Τα φτιάχνω κάθε εβδομάδα δεν τα προλαβαίνω!!!!
Χαίρομαι που τα καθιερώσατε! Σας ευχαριστώ πολύ!
Τα φτιάχνω κάθε μήνα,είναι φανταστικά! Βάλτε κ τρίμμα από ένα πορτοκάλι κ απογειώνονται!
Ευχαριστούμε για την παρέμβαση και για το επαινετικό σχόλιο!