VIDEOS

Γιουβαρλάκια αυγολέμονο (VIDEO)

Αγαπημένο πιάτων παιδιών και μεγάλων!

Γιουβαρλάκια, από το τούρκικο yuvarlak που σημαίνει σφαιρικός. Ακόμη μια τούρκικη λέξη για ένα φαγητό συνηθισμένο και αγαπημένο στη χώρα μας. Δεν είναι βέβαια πάντα σφαιρικά (στο σπίτι μας τα συνηθίζουμε ωοειδή). Στη σημερινή ανάρτηση είναι η συνταγή μου για γιουβαρλάκια αυγολέμονο αλλά σε επόμενες αναρτήσεις θα δείτε και τους ‘αλλους άλλους τρόπους που τα μαγειρεύω.

Τα υλικά τους είναι λίγο-πολύ παρόμοια σε όλες τις συνταγές. Τελευταία πρόσθεσα μια δυό φορές και άλλα λαχανικά ή μυριστικά στον κιμά ή στη σούπα, αλλά παρόλο που δεν ήταν άσχημα, όταν λέμε γιουβαρλάκια εννοούμε πάντα τα κλασικά! Η αλήθεια είναι ότι οι δικοί μου δεν ήθελαν να ξαναβάλω ούτε καρότο ούτε τίποτε άλλο “νεωτερικό” στη σούπα αυτή.

Το μόνο που διαφοροποιώ κάθε φορά ανάλογα την ώρα που θα φάμε τα γιουβαρλάκια μας (και τις συνθήκες…) είναι η ποσότητα του νερού που προσθέτω. Αν τα προορίζω για μεσημεριανό βάζω λιγότερο νερό, να γίνει πιο σφικτή η σάλτσα μου. Αν τα προορίζω για βράδυ ή αν υπάρχει κάποιος άρρωστος στο σπίτι, ή αν κάνει πολύ κρύο τα φτιάχνω πιο …σουπάτα!Βάζω λοιπόν περισσότερο νερό και γίνονται νόστιμη παρηγορητική και θερμαντική σουπίτσα!

Έχω κάπως ξεχωρίσει τις συνταγές κατά εποχή. Το Χειμώνα τα προτιμούμε αυγολέμονο, το Καλοκαίρι με μπόλικη ντομάτα, την Άνοιξη με γιαχνερά χόρτα. Στο αυγολέμονο τα μαγειρεύω με τον τρόπο που τα έφτιαχνε η γιαγιά μου. Τα “περνώ” πρώτα όπως θα δείτε από ελαιόλαδο. Έτσι μου φαίνεται γίνονται πιο νόστιμα. Κάποια φορά που απλά τα έριξα σε βραστό νερό , μας άρεσαν λιγότερο…

Παρατηρήσεις

1)Προσωπικά προτιμώ τα γιουβαρλάκια μου με διπλοαλεσμένο κιμά, αλλά άλλοι τον θέλουν πιο χοντροκομμένο. Είναι θέμα επιλογής.Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι με το διπλοαλεσμένο, θέλουν λιγότερο χρόνο βρασμού…
2)Αν θέλουμε προσθέτουμε στη σούπα 1 φλυτζανάκι του καφέ ρύζι ή λίγο κουάκερ. Τους πηγαίνει πολύ και δένει όμορφα τη σούπα μας.
3) Με τον παραπάνω τρόπο μαγειρέματος, τα γιουβαρλάκια διατηρούν το σχήμα τους και παίρνουν γεύση από το σωτάρισμα στο ελαιόλαδο. Το νερό που προσθέτουμε πρέπει να βράζει για να μη διαλυθούν. Δοκιμάστε τον, και χρησιμοποιείστε ανάλογη ποσότητα νερού αν θέλετε σούπα ή φρικασέ. Μπορούμε να προσθέσουμε ένα κύβο λαχανικών για ενίσχυση της γεύσης της σούπας μας.
4)Για να μη κολλλήσουν τα γιουβαρλάκια στην κατσαρόλα πρέπει να είναι απόλυτα στεγνή και το λάδι να κάψει (αλλά να μην καπνίσει).
5)Η γιαγιά μου έβαζε στο σωτάρισμά τους ελάχιστο βούτυρο “από το καλό”, δηλαδή στακοβούτυρο. Τους πηγαίνει, δεν λέω, αλλά το παραλείπουμε πια για ευνόητους λόγους…

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές