VIDEOS

Γιουβαρλάκια αυγολέμονο (VIDEO)

Αγαπημένο πιάτων παιδιών και μεγάλων!

Γιουβαρλάκια, από το τούρκικο yuvarlak που σημαίνει σφαιρικός. Ακόμη μια τούρκικη λέξη για ένα φαγητό συνηθισμένο και αγαπημένο στη χώρα μας. Δεν είναι βέβαια πάντα σφαιρικά (στο σπίτι μας τα συνηθίζουμε ωοειδή). Στη σημερινή ανάρτηση είναι η συνταγή μου για γιουβαρλάκια αυγολέμονο αλλά σε επόμενες αναρτήσεις θα δείτε και τους ‘αλλους άλλους τρόπους που τα μαγειρεύω.

Τα υλικά τους είναι λίγο-πολύ παρόμοια σε όλες τις συνταγές. Τελευταία πρόσθεσα μια δυό φορές και άλλα λαχανικά ή μυριστικά στον κιμά ή στη σούπα, αλλά παρόλο που δεν ήταν άσχημα, όταν λέμε γιουβαρλάκια εννοούμε πάντα τα κλασικά! Η αλήθεια είναι ότι οι δικοί μου δεν ήθελαν να ξαναβάλω ούτε καρότο ούτε τίποτε άλλο “νεωτερικό” στη σούπα αυτή.

Το μόνο που διαφοροποιώ κάθε φορά ανάλογα την ώρα που θα φάμε τα γιουβαρλάκια μας (και τις συνθήκες…) είναι η ποσότητα του νερού που προσθέτω. Αν τα προορίζω για μεσημεριανό βάζω λιγότερο νερό, να γίνει πιο σφικτή η σάλτσα μου. Αν τα προορίζω για βράδυ ή αν υπάρχει κάποιος άρρωστος στο σπίτι, ή αν κάνει πολύ κρύο τα φτιάχνω πιο …σουπάτα!Βάζω λοιπόν περισσότερο νερό και γίνονται νόστιμη παρηγορητική και θερμαντική σουπίτσα!

Έχω κάπως ξεχωρίσει τις συνταγές κατά εποχή. Το Χειμώνα τα προτιμούμε αυγολέμονο, το Καλοκαίρι με μπόλικη ντομάτα, την Άνοιξη με γιαχνερά χόρτα. Στο αυγολέμονο τα μαγειρεύω με τον τρόπο που τα έφτιαχνε η γιαγιά μου. Τα “περνώ” πρώτα όπως θα δείτε από ελαιόλαδο. Έτσι μου φαίνεται γίνονται πιο νόστιμα. Κάποια φορά που απλά τα έριξα σε βραστό νερό , μας άρεσαν λιγότερο…

Υλικά:

Η κούπα μου είναι 250 ml

½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
1 αυγό
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/3 κούπας άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 ως 3/4 κούπας ρύζι (γλασέ ή καρολίνα)
2 -3 κουταλιές ελαιόλαδο για τον κιμά
Αλάτι
Πιπέρι
1/3 -1/2 κούπας ελαιόλαδο για την κατσαρόλα
1 ή 1,5 ή 2 lt νερό (ανάλογα αν θέλουμε σούπα η σφικτή σάλτσα αυγολέμονο).
Προαιρετικά, 1-2 κύβους λαχανικών ανάλογα με την ποσότητα του νερού που θα προσθέσουμε.
Για το αυγολέμονο, 2 αυγά και το χυμό 2-3 λεμονιών (περίπου 1/4 της κούπας ή λίγο παραπάνω αν βάλουμε πολύ νερό)

Επί το έργον:

Δείτε στο κατατοπιστικό video μας, όλη τη διαδικασία!

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!

Ζυμώνουμε πολύ καλά όλα τα υλικά του κιμά. Προσθέτουμε το ρύζι πλυμένο σε σουρωτήρι. Αφήνουμε το μείγμα –αν έχουμε χρονικό περιθώριο – για μια ώρα, να ανακατευτούν οι μυρωδιές και οι γεύσεις.

Πλάθουμε στρογγυλά ή μακρόστενα γιουβαρλάκια. Ανάλογα με το μέγεθος θα φτιάξουμε 16-20. Στο βραστήρα ή σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό να βράσει. Όταν κοντεύει να βράσει το νερό, βάζουμε σε μια άλλη σε πλατιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτουμε τα γιουβαρλάκια, σε μια στρώση αν είναι δυνατόν για ευκολία μας.Τα σωτάρουμε από τη μια πλευρά και με ένα κουτάλι τα γυρίζουμε αν μπορούμε και από την άλλη μεριά , αλλά δεν είναι και εντελώς απαραίτητο. Ωστόσο έχει βράσει το νερό.Το αδειάζουμε στην κατσαρόλα με τα γιουβαρλάκια προσεκτικά ώστε να πέφτει ανάμεσά τους και όχι πάνω τους για να μη διαλυθούν.


Αλατίζουμε λίγο, χαμηλώνουμε λίγο τη θερμοκρασία και αφήνουμε να βράσουν μισή ώρα ως 40 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο νερό αλλά όχι τα τελευταία 10 λεπτά του βρασμού (να προλάβει να αποκτήσει γεύση). Χτυπάμε τα αυγά σε ένα ευρύχωρο σκεύος ή πολύ μεγάλο πιάτο και προσθέτουμε λίγο λίγο το χυμό λεμονιού. Με μια κουτάλα παίρνουμε ζουμί από την κατσαρόλα και το ρίχνουμε στο αυγολέμονο.

Όταν γεμίσει το πιάτο, τραβάμε την κατσαρόλα από το μάτι και αδειάζουμε το αυγολέμονο, ανακατεύοντας με την κουτάλα της σούπας αν φτιάχνουμε σούπα ή κουνώντας την κατσαρόλα πέρα δώθε. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι και αποσύρουμε οριστικά πριν αρχίσεινα κοχλάζει. Περιμένουμε 5 λεπτά και σερβίρουμε τα γιουβαρλάκια ζεστά (ως καυτά…).

Παρατηρήσεις:

1)Προσωπικά προτιμώ τα γιουβαρλάκια μου με διπλοαλεσμένο κιμά, αλλά άλλοι τον θέλουν πιο χοντροκομμένο. Είναι θέμα επιλογής.Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι με το διπλοαλεσμένο, θέλουν λιγότερο χρόνο βρασμού…
2)Αν θέλουμε προσθέτουμε στη σούπα 1 φλυτζανάκι του καφέ ρύζι ή λίγο κουάκερ. Τους πηγαίνει πολύ και δένει όμορφα τη σούπα μας.
3) Με τον παραπάνω τρόπο μαγειρέματος, τα γιουβαρλάκια διατηρούν το σχήμα τους και παίρνουν γεύση από το σωτάρισμα στο ελαιόλαδο. Το νερό που προσθέτουμε πρέπει να βράζει για να μη διαλυθούν. Δοκιμάστε τον, και χρησιμοποιείστε ανάλογη ποσότητα νερού αν θέλετε σούπα ή φρικασέ. Μπορούμε να προσθέσουμε ένα κύβο λαχανικών για ενίσχυση της γεύσης της σούπας μας.
4)Για να μη κολλλήσουν τα γιουβαρλάκια στην κατσαρόλα πρέπει να είναι απόλυτα στεγνή και το λάδι να κάψει (αλλά να μην καπνίσει).
5)Η γιαγιά μου έβαζε στο σωτάρισμά τους ελάχιστο βούτυρο “από το καλό”, δηλαδή στακοβούτυρο. Τους πηγαίνει, δεν λέω, αλλά το παραλείπουμε πια για ευνόητους λόγους…

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Vita

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές