Αγαπημένο πιάτων παιδιών και μεγάλων!
Γιουβαρλάκια, από το τούρκικο yuvarlak που σημαίνει σφαιρικός. Ακόμη μια τούρκικη λέξη για ένα φαγητό συνηθισμένο και αγαπημένο στη χώρα μας. Δεν είναι βέβαια πάντα σφαιρικά (στο σπίτι μας τα συνηθίζουμε ωοειδή). Στη σημερινή ανάρτηση είναι η συνταγή μου για γιουβαρλάκια αυγολέμονο αλλά σε επόμενες αναρτήσεις θα δείτε και τους ‘αλλους άλλους τρόπους που τα μαγειρεύω.
Τα υλικά τους είναι λίγο-πολύ παρόμοια σε όλες τις συνταγές. Τελευταία πρόσθεσα μια δυό φορές και άλλα λαχανικά ή μυριστικά στον κιμά ή στη σούπα, αλλά παρόλο που δεν ήταν άσχημα, όταν λέμε γιουβαρλάκια εννοούμε πάντα τα κλασικά! Η αλήθεια είναι ότι οι δικοί μου δεν ήθελαν να ξαναβάλω ούτε καρότο ούτε τίποτε άλλο “νεωτερικό” στη σούπα αυτή.
Το μόνο που διαφοροποιώ κάθε φορά ανάλογα την ώρα που θα φάμε τα γιουβαρλάκια μας (και τις συνθήκες…) είναι η ποσότητα του νερού που προσθέτω. Αν τα προορίζω για μεσημεριανό βάζω λιγότερο νερό, να γίνει πιο σφικτή η σάλτσα μου. Αν τα προορίζω για βράδυ ή αν υπάρχει κάποιος άρρωστος στο σπίτι, ή αν κάνει πολύ κρύο τα φτιάχνω πιο …σουπάτα!Βάζω λοιπόν περισσότερο νερό και γίνονται νόστιμη παρηγορητική και θερμαντική σουπίτσα!
Έχω κάπως ξεχωρίσει τις συνταγές κατά εποχή. Το Χειμώνα τα προτιμούμε αυγολέμονο, το Καλοκαίρι με μπόλικη ντομάτα, την Άνοιξη με γιαχνερά χόρτα. Στο αυγολέμονο τα μαγειρεύω με τον τρόπο που τα έφτιαχνε η γιαγιά μου. Τα “περνώ” πρώτα όπως θα δείτε από ελαιόλαδο. Έτσι μου φαίνεται γίνονται πιο νόστιμα. Κάποια φορά που απλά τα έριξα σε βραστό νερό , μας άρεσαν λιγότερο…
Υλικά
Η κούπα μου είναι 250 ml
½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
1 αυγό
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/3 κούπας άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 ως 3/4 κούπας ρύζι (γλασέ ή καρολίνα)
2 -3 κουταλιές ελαιόλαδο για τον κιμά
Αλάτι
Πιπέρι
1/3 -1/2 κούπας ελαιόλαδο για την κατσαρόλα
1 ή 1,5 ή 2 lt νερό (ανάλογα αν θέλουμε σούπα η σφικτή σάλτσα αυγολέμονο).
Προαιρετικά, 1-2 κύβους λαχανικών ανάλογα με την ποσότητα του νερού που θα προσθέσουμε.
Για το αυγολέμονο, 2 αυγά και το χυμό 2-3 λεμονιών (περίπου 1/4 της κούπας ή λίγο παραπάνω αν βάλουμε πολύ νερό)
Επί το έργον
Δείτε στο κατατοπιστικό video μας, όλη τη διαδικασία!
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Ζυμώνουμε πολύ καλά όλα τα υλικά του κιμά. Προσθέτουμε το ρύζι πλυμένο σε σουρωτήρι. Αφήνουμε το μείγμα –αν έχουμε χρονικό περιθώριο – για μια ώρα, να ανακατευτούν οι μυρωδιές και οι γεύσεις.
Πλάθουμε στρογγυλά ή μακρόστενα γιουβαρλάκια. Ανάλογα με το μέγεθος θα φτιάξουμε 16-20. Στο βραστήρα ή σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό να βράσει. Όταν κοντεύει να βράσει το νερό, βάζουμε σε μια άλλη σε πλατιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτουμε τα γιουβαρλάκια, σε μια στρώση αν είναι δυνατόν για ευκολία μας.Τα σωτάρουμε από τη μια πλευρά και με ένα κουτάλι τα γυρίζουμε αν μπορούμε και από την άλλη μεριά , αλλά δεν είναι και εντελώς απαραίτητο. Ωστόσο έχει βράσει το νερό.Το αδειάζουμε στην κατσαρόλα με τα γιουβαρλάκια προσεκτικά ώστε να πέφτει ανάμεσά τους και όχι πάνω τους για να μη διαλυθούν.
Αλατίζουμε λίγο, χαμηλώνουμε λίγο τη θερμοκρασία και αφήνουμε να βράσουν μισή ώρα ως 40 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο νερό αλλά όχι τα τελευταία 10 λεπτά του βρασμού (να προλάβει να αποκτήσει γεύση). Χτυπάμε τα αυγά σε ένα ευρύχωρο σκεύος ή πολύ μεγάλο πιάτο και προσθέτουμε λίγο λίγο το χυμό λεμονιού. Με μια κουτάλα παίρνουμε ζουμί από την κατσαρόλα και το ρίχνουμε στο αυγολέμονο.
Όταν γεμίσει το πιάτο, τραβάμε την κατσαρόλα από το μάτι και αδειάζουμε το αυγολέμονο, ανακατεύοντας με την κουτάλα της σούπας αν φτιάχνουμε σούπα ή κουνώντας την κατσαρόλα πέρα δώθε. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι και αποσύρουμε οριστικά πριν αρχίσεινα κοχλάζει. Περιμένουμε 5 λεπτά και σερβίρουμε τα γιουβαρλάκια ζεστά (ως καυτά…).
Παρατηρήσεις
1)Προσωπικά προτιμώ τα γιουβαρλάκια μου με διπλοαλεσμένο κιμά, αλλά άλλοι τον θέλουν πιο χοντροκομμένο. Είναι θέμα επιλογής.Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι με το διπλοαλεσμένο, θέλουν λιγότερο χρόνο βρασμού…
2)Αν θέλουμε προσθέτουμε στη σούπα 1 φλυτζανάκι του καφέ ρύζι ή λίγο κουάκερ. Τους πηγαίνει πολύ και δένει όμορφα τη σούπα μας.
3) Με τον παραπάνω τρόπο μαγειρέματος, τα γιουβαρλάκια διατηρούν το σχήμα τους και παίρνουν γεύση από το σωτάρισμα στο ελαιόλαδο. Το νερό που προσθέτουμε πρέπει να βράζει για να μη διαλυθούν. Δοκιμάστε τον, και χρησιμοποιείστε ανάλογη ποσότητα νερού αν θέλετε σούπα ή φρικασέ. Μπορούμε να προσθέσουμε ένα κύβο λαχανικών για ενίσχυση της γεύσης της σούπας μας.
4)Για να μη κολλλήσουν τα γιουβαρλάκια στην κατσαρόλα πρέπει να είναι απόλυτα στεγνή και το λάδι να κάψει (αλλά να μην καπνίσει).
5)Η γιαγιά μου έβαζε στο σωτάρισμά τους ελάχιστο βούτυρο “από το καλό”, δηλαδή στακοβούτυρο. Τους πηγαίνει, δεν λέω, αλλά το παραλείπουμε πια για ευνόητους λόγους…
Ειδικά μ'αυτά τα κρύα, δεν έχω λόγια γι' αυτή τη σουπίτσα!
Μάρθα δεν έχεις άδικο! Κρύα ακούμε έχετε κι εκεί…
Ένα φαγητό που σου ζεσταίνει τη ψυχή! Ό,τι πρέπει για τις μέρες του χειμώνα!
Και την ψυχή και το σώμα :-)!
Από τις πιο νόστιμες και αγαπημένες σουπίτσες, μικρών και μεγάλων!
Μου άρεσε που τα σοτάρεις, έτσι νοστιμίζουν περισσότερο. Εγώ πάντως τα αγαπώ λευκά, αυγολέμονο. Δεν τα συνηθίζω κοκκινιστά, ίσως γιατί και στην περιοχή μου δεν τα συνηθίζουν. Με σάλτσα από φρέσκια ντομάτα το καλοκαίρι φτιάχνουμε κεφτεδάκια.
Καλό σου απόγευμα.
Φιλάκια.
Είναι πιο ελαφριά από τα κεφτεδάκια, αφού αποφεύγεις το τηγάνισμα και τα συνηθίζουμε… Αλλά αυγολέμονο είναι αξεπέραστα!
Σούπα δεν τα εχω φαει ποτε τα γιουβαρλάκια και όπως τα προτείνεις δεν προκειται να διαλυθουν χμ, τυπώνω τη συνταγή για το Σαββατοκύριακο. Ευχαριστώ!
Μαίρη περιμένω εντυπώσεις…
Όχι κι εσύυυυυυυυυυυ!!! Αφού αυτό το φαγητό είναι… μπλιάχ, γιατί το μαγειρεύετε όλες οι μαμάδες;;;;;;;;;;;;;;;;;;
Μη μου πεις πως δεν σ' αρέσουν! Α! είσαι σπάνια περίπτωση!
Θεϊκό φαγάκι!
Μ' αρέσει πολύ το αυγολέμονο αλλά χαίρομαι που το μαγειρεύεις και με ντομάτα! Νόμιζα ότι είμαι η μόνη!
Φιλιά!
Ερμιόνη και πολύ συχνά μάλιστα το καλοκαίρι! Τους πηγαίνει και η ντομάτα!
Λοιπόν Βαγγελιώ μου δεν έχω ξαναδει μακρόστενα γιουβαρλάκια! Πολύ μου αρέσουν! Γενικά τα γιουβαρλάκια αυγολέμονο είναι απο τα πλέον αγαπημένα μου και έτσι όπως τα βλέπω στην οθόνη θέλω να χυμίξω!
Καλό ΣΚ να έχεις Βαγγελιώ μου φιλάκια!
Μη μου πεις Έρη! Εγώ όταν είδα ότι η λέξη σημαίνει σφαιρικός εξεπλάγην!
Δεν τα εχω κανει ποτέ να τα σωταρω πρώτα με λαδι… σιγουρα θα εχεουν αλλη γευση … θα τα δοκιμασω ετσι την αλλη φορα που θα τα φιαξω..συνήθως τα ρίχνω στο βραστό νερο.. με αυγολεμονο… ωραιο φαγακι….φιλακια πολλα..
Ρούλα ναι, κατά τη γνώμη μου είναι νοστιμότερα. Αν τα φτιάξεις πες μας τη γνώμη σου, ναι;
Κι εμέις το συνηθίζαμε στο σπίτι μας. Μόνο το σωτάρισμα με παραξένεψε. Δεν το κάναμε 🙂
Είναι ο οικογενειακός μας τρόπος Κική :-).
Τι πρωτότυπα γιουβαρλάκια! Μεγάλα, στενόμακρα και σωταρισμένα, πρώτη φορά βλέπω τέτοια συνταγή. Σίγουρα είναι πεντανόστιμα!
Φιλάκια, καλό Σ/Κ!
Μαίρη γίνονται πολύ νόστιμα! Να τα δοκιμάσεις!
Το λατρεύω αυτό το φαγητό!!!! Από τα αγαπημένα μου είναι!!! Προσπάθησα, απέτυχα! Η μητέρα μου τα κουτσοκαταφέρνει, αλλά σαν τη γιαγιά μου…. τρώω ολόκληρη κατσαρόλα!!!!! (Αν και τα δικά σου, μούρλια φαίνονται!!) χιχι!
Τέλεια η συνταγή σου και ευχαριστούμε πολύ!!!!
Να έχεις ένα υπέροχο σ/κο!!
Φιλάκια!!!
Χριστίνα δοκίμασε τον τρόπο μου. Θα δεις πόσο εύκολα γίνονται και πόσο νόστιμα είναι. Να είσαι καλά κορίτσι μου!
πολυ ωραιο φαγητο ηθελα να κανω μια αρωτηση μια κ αρχαριος που ειμαι οταν σωταρετε τον κυμα κ το ριχνετε στην κατσαρολα ριχνουμε μονο τον κυμα η κ το λαδι που εχει τηγανιστει ??? ευχαριστω πολυ
Δεν ρίχνω τον κιμά(γιουβαρλάκια) στο νερό που βράζει. Ρίχνω το βραστό νερό στα γιουβαρλάκια, μέσα στην κατσαρόλα που έχει γίνει το σωτάρισμα, προσέχοντας μάλιστα να μην πέσει πάνω τους για να μη διαλυθούν. Καλή επιτυχία!
Γειά σου πατρίδα με τα τελεία γιουβαρλακια σου!
Τα έφτιαξα σήμερα λόγω βροχής στην Αθήνα. Ήξερα τον τρόπο της γιαγιάς μου πού ήταν από τη Σμύρνη, αλλά με την πρόσθεση του τηγανίσματος και του κύβου λαχανικών, έγιναν μακράν πιό νόστιμα. Υιοθετούνται, μακράν.
Βαρβάρα.
εισαι θεα της μαγειρικης εγω το κανα κιολας πολυ καλο νοστημοτερο απο οτι περιμενα μαρεσετε γιατι εκτος που μας τα εξηγειτε ολα αναλητικα ειστε κ απλως ανθρωπος χωρις πολλα πολλα εμενα μ,αρεσετε σας το χω ξαναπει κ θα το ξαναπω πολλες φορες ακομα τιμη μας που ειματε κρητικοι κ τιμη μας να εχουμε ανθρωπους σαν εσας να μαθαινουμε κ μεις που δεν εχουμε ανθρωπους να μας διξουν
Ευχαριστώ πολύ! Εντάξει, υπερβάλλετε στο χαρακτηρισμό αλλά με κάνετε και νοιώθω πολύ κολακευμένη. Χαίρομαι που βοηθώ… Να είστε καλά και καλές γιορτές!
Η καλυτερη συνταγη για γιουβαρλακια!
Καλή σας ημέρα! Το μεσημεριανό μας για σήμερα έχει γιουβαρλάκια σούπα αυγολέμονο! Αν μου επιτρέπετε να καταθέσω τις δικές μου παραλλαγές/προσθήκες…
α) περνάω τα γιουβαρλάκια με ένα λεπτό στρώμα αλευριού
β) προσθέτω στη σούπα κομμένα σε μικρά κομμάτια πατάτα και καρότο αλλά και φύλλα λάχανου, το πόσο του ταιριάζουν, δεν λέγεται!
Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στο να χυλώνει πολύ όμορφα η σουπίτσα.
Σας ευχαριστώ για τον χώρο και τον χρόνο σας!
[…] Όταν μαλακώσει και το ρύζι χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών και λίγο λίγο από το ζωμό της μαγειρίτσας και αδειάζουμε στην κατσαρόλα το αυγολέμονο. Αναλυτικά η διαδικασία για το αυγολέμονο στα γιουβαρλάκια. […]
Τα έφτιαξα σήμερα , ήταν Η πρώτη φορά που φτιάχνω γιουβαρλακια και βγήκαν απλά απίστευτα, εξαφανίστηκαν σχεδόν όλα, ειναι τα καλύτερα που εχω φάει και ήταν και πολύ εύκολη η διαδικασία, ευχαριστούμε παρα πολυ για αυτήν την υπέροχη συνταγή!!!
Πόσο χαίρομαι που σας πέτυχαν! Είναι το αγαπημένο φαγητό των παιδιών μου και επειδή κι εγώ το θεωρώ εύκολο το κάνω πολύ συχνά! Κι εγώ σας ευχαριστώ που εμπιστευτήκατε τη συνταγή για την “πρώτη φορά γιουβαρλάκια”!
Καλημέρα και ευχαριστούμε για την υπέροχη συνταγή. Την έχω κάνει ήδη δύο φορές και ξετρελαθηκαν. Ήθελα να ρωτήσω ωστόσο για πόσα άτομα είναι η συνταγή αυτή.
Ευχαριστώ
Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Χαίρομαι που σας αρέσουν! Συνήθως με 1/2 κιλό κιμά κάνω γύρω στα 16 μεγαλούτσικα γιουβαρλάκια. Πόσες μερίδες θα γίνουν, εξαρτάται… Μερικές φορές τα παιδάκια χορταίνουν με 3, αλλά οι έφηβοι θέλουν 5! 🙂 Εξαρτάται λοιπόν από το πόσο πεινασμένα άτομα θα τραπεζώσουμε ;-).