Πώς ένα ricotta cake μεταμορφώθηκε σε κέικ μυζήθρας
Το Πάσχα που μας πέρασε πήρα ένα υπέροχο δώρο από ένα πολυαγαπημένο κοριτσάκι που τα τελευταία χρόνια ζει εκτός Ελλάδας. Ξέρει το κόλλημά μου με τις συνταγές και το δώρο της ήταν ένα βιβλίο μαγειρικής της Yvette Van Boven.
Η συγγραφέας είναι ολλανδέζα και το πρωτότυπο βιβλίο είναι στα ολλανδικά αλλά το κορίτσι μου φρόντισε να το βρει στα αγγλικά από τα οποία κάτι σκαμπάζω…
Είναι ένα βιβλίο με home made συνταγές πολύ ωραίες και απλές (πολλές περιγράφονται και με φωτογραφικό “βήμα-βήμα”) και εκείνο που μου έκανε εντύπωση είναι ότι η μαγείρισσα -αν και βορειοευρωπαία -χρησιμοποιεί μεσογειακά αρωματικά και ελαιόλαδο στα πάρα πολλά σκευάσματά της.
Σήμερα λοιπόν που είναι τα γενέθλια της κοπελιάς μας, της αφιερώνω το κέικ που προσάρμοσα από το παραπάνω βιβλίο στα κρητικά υλικά και είμαι σίγουρη ότι θα της αρέσει και θα ήθελε να το δοκιμάσει. Κράτησα την κεντρική ιδέα αλλά άλλαξα αρκετά πράγματα στην αρχική συνταγή.
Καταρχήν δεν έβαλα ρικόττα. Πού να βρω ένα ολόκληρο κιλό ρικόττα και γιατί να την ψάχνω στο κάτω κάτω, όταν έχω γύρω μου άφθονη γλυκειά μυζήθρα που την αντικαθιστά θαυμάσια.
Επίσης, επειδή φέτος δεν έφτιαξα μαρμελάδα λεμόνι που είχε η ολλανδική συνταγή, έβαλα μαρμελάδα βερίκοκο, ώστε αφενός να τελειώνει ένα βαζάκι που είχε ξεμείνει από πέρυσι για να φτιάξω καινούρια φέτος, και αφετέρου να τη συνδυάσω με την επικάλυψη. Στην επικάλυψη η Yvette Van Boven χρησιμοποιεί χουρμάδες που δένει με φύλλα ζελατίνας και κρασί Μαρσάλα.
Ελλείψει τέτοιου κρασιού, και επειδή ήθελα κάτι πιο καλοκαιρινό έφτιαξα μια αυτοσχέδια κομπόστα βερίκοκο και μάλιστα στο φούρνο. Σας παραδίδω λοιπόν την ανασκευασμένη συνταγή και σας συστήνω να τη δοκιμάσετε. Είναι ένα ελαφρύ κέικ μυζήθρας που θα μπορούσε να κλείσει ένα γεύμα σαν επιδόρπιο , αλλά και να συνοδεύσει τον απογευματινό μας καφέ.
Υλικά
Για το κέικ:
1 κιλό γλυκιά μυζήθρα
(νωπό ανθότυρο)
5 αυγά
½ κούπα ζάχαρη
1- 1,5 κούπα μαρμελάδα βερίκοκο
1 κουταλιά ξύσμα επεριδοειδούς (έβαλα πορτοκαλιού)
2 σωληνάκια βανίλιας ή μισό κουταλάκι υγρή βανίλια
1/3 κούπας κορν φλάουρ
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν
Για την επικάλυψη:
Μισό κιλό βερίκοκα
½ κούπα ζάχαρη
1/3 κούπας λικέρ της αρεσκείας μας , κατά προτίμηση ανοιχτόχρωμο για να μη χαλάσει το χρώμα του βερίκοκου (εγώ έβαλα σπιτικό κουμ κουάτ)
Λίγο ξύλο κανέλας
Επί το έργον
Πλένουμε τα βερίκοκα , βγάζουμε τα κουκούτσια και τα απλώνουμε με το κομμένο μέρος προς τα κάτω, όπως είναι υγρά σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, βάζουμε λίγο ξύλο κανέλας και τα περιχύνουμε με το λικέρ.Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Ετοιμάζουμε τη φόρμα που θα βάλουμε το κέικ. Αν δεν έχουμε 26 νούμερο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα τσέρκι που θα το βάλουμε πάνω σε αλουμινόχαρτο ή σε ταψί ή σε φύλλο σιλικόνης. Ζωγραφίζουμε ένα κύκλο με οδηγό το τσέρκι πάνω σε χαρτί κουζίνας και κόβουμε ένα κυκλικό δίσκο 2-3 εκατοστά πιο έξω από τον κύκλο που σχηματίζουμε. Κάνουμε ψαλιδιές ανα 5-6 εκατοστά μέχρι τον κύκλο. Λαδώνουμε το τσέρκι και στρώνουμε τον χάρτινο δίσκο στο εσωτερικό του, λαδωμένο κι αυτόν.
Ανάβουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε τη μαρμελάδα και το ξύσμα. Η δική μου ήταν κανονική στη ρευστότητα και ενσωματώθηκε εύκολα στο μείγμα. Αν είναι πολύ σκληρή ας την μαλακώσουμε πρώτα λίγο σε ένα μπολ, με ελάχιστο νερό αν χρειάζεται και με ένα πιρούνι.
Κόβουμε τη μυζήθρα σε ένα άλλο μπολ την πατάμε με ένα πιρούνι ή με τα χέρια μας να γίνει σαν κρέμα, όπως στα καλιτσούνια, και την προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών. Προσθέτουμε και το κορν φλάουρ μέσα στο οποίο έχουμε βάλει το μπέικιν. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα. Βάζουμε το κέικ και τα βερίκοκα στο φούρνο. Το κέικ είναι έτοιμο σε 1 ώρα περίπου. Πρέπει η επιφάνειά του να έχει ένα χρυσό χρώμα και όταν βυθίζουμε ένα μαχαίρι να βγαίνει στεγνή η λάμα του.
Η κομπόστα χρειάζεται κανένα μισάωρο ακόμη. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει τουλάχιστον 15 λεπτά χωρίς να βγάλουμε το τσέρκι. Το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Το τρυπάμε με ένα μεταλλικό ή ξύλινο σουβλάκι εδώ κι εκεί και από πάνω βάζουμε με ένα κουτάλι το σιρόπι πρώτα και μετά την κομπόστα βερίκοκο προσεκτικά ένα ένα κομμάτι ώστε να μη χαλάσει το σχήμα τους.
Βάζουμε στο ψυγείο το γλυκό μας και το σερβίρουμε κρύο. Ταιριάζει πολύ και με παγωτό.
Παρατηρήσεις
1) Σκοπεύω να δοκιμάσω αυτό το κέικ και με άλλο συνδυασμό μαρμελάδας και επικάλυψης. Είναι πολύ ωραίο και ελαφρύ. Θα σας ενημερώσω με update
2) Καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε για το κέικ και την κομπόστα σκεύη που να χωράνε στο φούρνο μας ώστε να τα ψήσουμε ταυτόχρονα .Έτσι έχουμε οικονομία χρόνου και ενέργειας.
3) Θα μπορούσε να καλυφτεί με κάποια κρέμα τυριού ή σαντιγί. Τότε το μείγμα θα μπορούσε να μπει και σε 28 νούμερο φόρμα.
Χρόνια Πολλά κοριτσάκι!
Λοιπόν αυτό θα το φτιάξω έχω και Κρητική μυζήθρα (αν και νομίζω ότι κάποια ψυχή δεν θα επιτρέψει να την κάνω κέικ)έχω όμως κι από την πατρίδα μου.
Τα φρούτα είναι στο φόρτε τους θα κάνω εργασιοθεραπεία και όχι μόνο.
Πολλά φιλιά και Χρόνια Πολλά και στη φίλη σου.
Ξανθή υποθέτω ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε μαλακό τυρί ήπιας γεύσης, όχι ξινό. Η εορτάζουσα είναι βαφτισιμιά μας, παιδί μας στα χρόνια!
Εμένα η ρικότα μου θυμίζει το δικό μας ανθότυρο…ειναι κρίμα να χαλάσεις τη μυζήθρα Ξανθη για το κεικ 🙂
καλημέρα σας κυρίες μου :)))
Μοιάζει πράγματι η ρικόττα με το ανθότυρο. Η κρητική μυζήθρα είναι πιο νόστιμη από τα δύο. Εδώ βέβαια είναι άφθονες οπότε τις κάνουμε και γλυκάκια 🙂
Υπέροχο, ανάλαφρο, δροσερό γλυκάκι!
Να χαίρεσαι και την φίλη σου, χρόνια της πολλά και καλά!
Φιλάκια!
Βαφτισιμιά μου η κοπελιά Έλενα! Ευχαριστώ για τις ευχές!
Με αυτά τα συστατικά και τις ικανότητές σας ήταν προφανές ότι βγήκε μια πανέμορφη τούρτα.
Ταλαντούχος.
Ένα μεγάλο φιλί.
Ανναμαρία εσύ μπορείς να το φτιάξεις με ρικόττα! Έτσι είναι εξάλλου η αυθεντική συνταγή!
Εξαιρετική η "αναδόμηση" της Ολλανδικής Συνταγής Βαγγελιώ μου.
Γειά στα χέρια σου 🙂
Καλημέρες και καλή εβδομάδα εύχομαι.
Πηνελόπη η αλήθεια έιναι ότι την εξαφάνισαν σε χρόνο ρεκόρ. Καλή βδομάδα να έχουμε!
Αυτό το κέικ φαίνεται απίθανο!!
Δροσερό, μυρωδάτο, φρουτένιο, ελαφρύ και ελληνικότατο!
Εύγε σου Βαγγελιώ μου!!
Φιλιά!
Ερμιόνη δεν περίμενα κι εγώ ότι θα έβγαινε τόσο καλό! Ευχαριστώ!
Ωχ αμάν! Τί ωραίο κεϊκ είναι αυτό; Να επιχειρήσω να το φτιάξω, αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν βλέπω να το βγάζω έτσι όμορφο. Με τα γλυκά έχω τρομερό θέμα!
Γειά στα χέρια σου Vita! Πολύ θα ήθελα ένα κομματάκι!
Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα!
Γιατί κοπέλα μου τα φοβάσαι; Άλλωστε η εμφάνιση δεν είναι το παν σε κάθε περίπτωση :-). Μακάρι να μπορούσα να σου στείλω!
Sounds delicious for this recipe! It's make me hungry 🙂 i can't wait to eat this!
Thank you! Your blog is very nice!
Πως μου ξέφυγε εμένα αυτή η συνταγή? Πρόλαβα κομματάκι????
Την επόμενη φορά Λίλα. Λέω να το φτιάξω και με κόκκινα φρούτα!