Vegan/vegetarian

Γλυκιά σάλτσα από δαμάσκηνα ή βανίλιες

Γλυκιά σάλτσα από δαμάσκηνα ή βανίλιες

Με πολλές χρήσεις και εφαρμογές!

Στη σημερινή ανάρτηση δεν θα εστιάσω τόσο στη συνταγή όσο σ’ αυτό το φρούτο που θα δείτε παρακάτω και που κανείς απ’ όσους ρώτησα δεν μπόρεσε να μου πει το επιστημονικό του όνομα ή έστω ένα κοινό όνομα που να χρησιμοποιείται ευρύτερα απ’ αυτό που έμαθα. Φυσικά η σάλτσα δαμάσκηνο ή βανίλια είναι υπέροχη και πολύ εύκολη αλλά δεν είναι το κύριο σημείο σ’ αυτό το post τουλάχιστον για μένα. Εσείς ελπίζω να βρείτε ενδιαφέρουσα τη συνταγή αλλά και να απαντήσετε στην απορία μου! 

Γλυκιά σάλτσα από δαμάσκηνα ή βανίλιες

Τα λιλιπούτεια φρουτάκια που θα δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες δεν είναι μύρτιλλα. Είναι ένα είδος μικροσκοπικής βανίλιας ιδιαίτερα αρωματικής, γλυκιάς και νόστιμης. Δείτε στις φωτογραφίες τη διαφορά μεγέθους με τις κανονικές βανίλιες οι οποίες μάλιστα δεν ήταν και ιδιαίτερα μεγάλες αφού προέρχονται από δέντρο που έχει στον κήπο του στενός συγγενής μου, χωρίς πολλά λιπάσματα και ραντίσματα. Θα έλεγα ότι έχουν μέγεθος ρώγας σταφυλιού (ποικιλίας με μικρές ρώγες, μη φανταστείτε ροζακί).

Γλυκιά σάλτσα από δαμάσκηνα ή βανίλιες 

Η μισή από την ποσότητα της γλυκιάς σάλτσας της ανάρτησης προέκυψε από δική τους επεξεργασία. Μπαλοτίνια μου τα είπαν. Η γειτόνισσα φίλη της μητέρας μου που μου έδωσε την έχει καταγωγή από άλλη περιοχή του νομού και μου είπε να φτιάξω μαρμελάδα με τα μπαλοτίνια μου, όπως τη μαρμελάδα με τα δαμάσκηνα ή τις βανίλιες. Αφού λοιπόν φάγαμε αρκετά (είναι πεντανόστιμα) χρησιμοποίησα τα υπόλοιπα για plum butter (φετινό κόλλημα) και αυτήν εδώ τη σάλτσα.

Γλυκιά σάλτσα από δαμάσκηνα ή βανίλιες
Αριστερά το …butter, δεξιά η σάλτσα

 Έχω αναζητήσει πολλές φορές και με διάφορες λέξεις αυτό το φρούτο διαδικτυακά. Τι σε διάφορες ομάδες του facebook που ασχολούνται με αναγνωρίσεις δεν απευθύνθηκα,  τι σε γεωπονικές ιστοσελίδες δεν έψαξα, τι  γνωστούς  δε ρώτησα, αποτέλεσμα κανένα! Επιστημονική ή άλλη ονομασία δεν βρήκα! Καθυστέρησα όσο μπορούσα την ανάρτηση ( ε να μη τελειώσουν και τα δαμάσκηνα…) κι αφού είδα κι απόειδα είπα σήμερα να δημοσιεύσω τη συνταγή και την απορία μου, μήπως και λυθεί τελικα! 

Γλυκιά σάλτσα από δαμάσκηνα ή βανίλιες

Τα μπαλοτίνια ήταν πεσκέσι από τον θείο που με προμήθευσε και τις βανίλιες αλλά κι ο ίδιος μικρές αμπουρνέλες μου τα είπε. Η ουσία είναι ότι πρόκειται για ένα πεντανόστιμο και πολύ γλυκό είδος βανίλιας με πολύ πιο έντονο άρωμα από τις συνηθισμένες βανίλιες. Ψάχνοντας λοιπόν για plums, prunes, δαμάσκηνα, βανίλιες, μπουρνέλες, αμπουρνέλες και λοιπά συναφή έπεσα κι εδώ. Τα πάνω δεξιά φρουτάκια στη φωτογραφία είναι σαν τα μπαλοτίνια μου!  

Γλυκιά σάλτσα από δαμάσκηνα ή βανίλιες

Παρόλο που στη φωτογραφία μάλλον είναι το ίδιο φρούτο, πληροφορία για το όνομά του δεν βρήκα. Μύρτιλλα επαναλαμβάνω δεν είναι, ούτε βέβαια μύρτα. Από δέντρο προέρχονται και είναι σίγουρα ποικιλία βανίλιας. Προσδοκώ λοιπόν στη λύση της απορίας μου από τους φίλους αναγνώστες, και πάω επιτέλους στη συνταγή!

Γλυκιά σάλτσα από δαμάσκηνα ή βανίλιες

Υλικά:

Βανίλιες ή δαμάσκηνα πολύ ώριμα (μαλακά αλλά γερά)

Ζάχαρη

Χυμό λεμονιού

Ξύλο κανέλας

(Δοσολογίες παρακάτω)

Επί το έργον:

Πλένουμε καλά τις βανίλιες και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τις βάζουμε σε κατσαρόλα και προσθέτουμε ελάχιστο νερό, ίσα να καλυφθεί ο πάτος της κατσαρόλας (ενδεικτικά για 1 κιλό σάρκα έβαλα 125 ml δηλαδή μισή κούπα νερό).

Γλυκιά σάλτσα από δαμάσκηνα ή βανίλιες
Τα μπαλοτίνια

Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε σε χαμηλή τη θερμοκρασία (στο 3 με μέγιστο το 9) και βράζουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν εντελώς τα φρούτα. Αφήνουμε να κρυώσουν μέχρι να μπορούμε να τα πιάσουμε και τα περνάμε από σουρωτήρι με μικρές ή μεγαλύτερες οπές (δείτε παρατηρήσεις). Μετράμε τον πολτό που θα προκύψει και προσθέτουμε την μισή σε όγκο ποσότητα ζάχαρης.

Γλυκιά σάλτσα από δαμάσκηνα ή βανίλιες
Οι βανίλιες

Για κάθε 3 κούπες πολτό προσθέτουμε ένα ξυλάκι κανέλας 5 cm και 1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού. Βράζουμε το μείγμα μέχρι να δέσει και να αποκτήσει υφή πηκτής σάλτσας. Η θερμοκρασία που είχε η σάλτσα όταν την απέσυρα από το μάτι ήταν 104 βαθμοί.

Γλυκιά σάλτσα από δαμάσκηνα ή βανίλιες

Αφήνουμε  10 λεπτά να σταματήσει ο βρασμός  και αδειάζουμε σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα που αφήνουμε να κρυώσουν αναποδογυρισμένα όπως κάνουμε στις μαρμελάδες. Όταν ανοίξουμε κάποιο βάζο διατηρούμε όση δεν χρησιμοποιήσουμε στο ψυγείο.

Γλυκιά σάλτσα από δαμάσκηνα ή βανίλιες

Παρατηρήσεις:

  • Στην παρασκευή της σάλτσας με τα μπαλοτίνια δεν αφαίρεσα τα κουκούτσια αλλά τα έβρασα μαζί με τα φρούτα. Είναι τόσο μικρά που θα πετούσα τα μισά αν το έκανα. Η υπόλοιπη διαδικασία ήταν η ίδια.
  • Ένα μέρος από τον πολτό τον πέρασα από ψηλή σήτα και έφτιαξα σιρόπι που χρησιμοποιήθηκε σαν βυσσινάδα!
  • Δοκιμάστε τη σάλτσα πάνω σε κρέμες, γιαούρτι, παγωτό αλλά και σε φρουτοσαλάτες και σε dressing σαλάτας. Το χειμώνα μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σε σάλτσες για ψητά κρέατα. 
  • Θα χαρώ πολύ να συμπληρώσετε τις πληροφορίες μου για το ιδιαίτερο αυτό φρουτάκι αν το έχετε συναντήσει και να μας πείτε πώς λέγεται στα μέρη σας!

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο