Vegan/vegetarian

Τριφτή πίτα με φρούτα εποχής

Τριφτή πίτα με φρούτα εποχής

Ροδακινόπιτα, γιαρμαδόπιτα, βερικοκόπιτα, δαμασκηνόπιτα, φρουτόπιτα γενικώς!

Υπάρχει πιο ωραίο κέρασμα για ένα καλοκαιρινό απόγευμα από μια δροσερή σπιτική βυσσινάδα που συνοδεύεται από ένα φρουτένιο γλυκό; Ροδακινόπιτα, γιαρμαδόπιτα, κερασόπιτα, βερικοκόπιτα, δαμασκηνόπιτα, φρουτόπιτα ή fruit pie που λένε και στο χωριό μου,  αλλά εδώ τριφτή και μπισκοτένια!

Τριφτή πίτα με φρούτα εποχής

Α ναι, και με καφέ! Ειδικά μετά τη μεσημεριανή καλοκαιρινή ραστώνη, ένα γλυκό είναι μάλλον ανάγκη για τους περισσότερους! Και τα φρουτένια γλυκά είναι πιο ευπρόσδεκτα αυτή τη γλυκιά απογευματινή ώρα. Κι αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στον πειρασμό του παγωτού, όλα αυτά τα γλυκά συνδυάζονται τέλεια μαζί του!

Τριφτή πίτα με φρούτα εποχής

Συχνά φτιάχνω την αναποδογυρισμένη tutti frutti φρουτόπιτά μου αλλά τούτη εδώ  είναι πιο ελαφριά και για κάποιους πιο νόστιμη. Λιγότερο βούτυρο, λιγότερα αυγά (μόνο ένα για την ακρίβεια), λιγότερη ζάχαρη! Κι όμως πεντανόστιμη. Άλλης υφής βέβαια αφού η ζύμη της άλλης είναι σαν αφράτο κέικ ενώ τούτης εδώ είναι σαν τραγανό μπισκότο.

Τριφτή πίτα με φρούτα εποχής

Την πρωτόφτιαξα στη λογική της τριφτής μου μηλόπιτας – οι τακτικοί επισκέπτες μάλλον την γνωρίζετε γιατί είναι πολύ δημοφιλής την εποχή των μήλων- αλλά όπως θα δείτε έχει αρκετές διαφορές. Τα καλοκαιρινά φρούτα που προτείνω για τη γέμιση, είναι πολύ πιο ζουμερά από τα μήλα άρα έπρεπε να εξασφαλίσω κάποια «στεγανότητα» στη βάση.

Τριφτή πίτα με φρούτα εποχής

Επίσης, επειδή θεωρώ το άρωμα της κανέλας και του γαρύφαλλου κάπως πιο χειμωνιάτικα,  τα παρέλειψα και τα αντικατέστησα με τη βανίλια που θεωρώ ότι ταιριάζει περισσότερο. Έτσι μετά από πειράματα και δοκιμές η συνταγή κατέληξε στα παρακάτω!

Τριφτή πίτα με φρούτα εποχής

Υλικά:

Ζύμη:

420 gr (3 δοσομετρικές κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1,5 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν

1 τσιμπιά αλάτι

2 σωληνάκια βανίλιας

125 ml (1/2 κούπα) ελαιόλαδο

100 gr βούτυρο από το ψυγείο σε κομματάκια

110 gr (1/2 κούπα) ζάχαρη

1 κρόκος αυγού

45-60 ml (3-4 κουταλιές) νερό

Για τη γέμιση:

2-3 ροδάκινα ή γιαρμάδες ή 5-6 βερίκοκα (δείτε παρατηρήσεις)

110 gr ζάχαρη (καστανή ή λευκή)

1 σωληνάκι βανίλια

1 ασπράδι αυγού

Προαιρετικά, 2-3 κουταλιές καρύδα και 2-3 κουταλιές μαρμελάδα (δείτε παρατηρήσεις)

Για το σερβίρισμα 2-3 κουταλιές αχνοζάχαρη

Επί το έργον:

Ανακατεύουμε τα 4 πρώτα υλικά σε ένα μπολ. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο, τον κρόκο και τη ζάχαρη. Όταν ομογενοποιηθούν, προσθέτουμε μαζεμένο το μείγμα του αλευριού και ζυμώνουμε να ενσωματωθεί.

Τριφτή πίτα με φρούτα εποχής

Εδώ χρειάζεται το ελάχιστο νεράκι που αναφέρεται στα υλικά. Πρέπει να έχουμε μια τριφτή ζύμη. Παίρνουμε το 1/3  (όπως στη μηλόπιτα) και το βάζουμε στην κατάψυξη, και αφήνουμε την υπόλοιπη να περιμένει. Μετά από 30-45 λεπτά συνεχίζουμε την παρασκευή  της πίτας μας:

Τριφτή πίτα με φρούτα εποχής

Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις. Στρώνουμε σε βουτυρωμένη (ή καλυμμένη με χαρτί ψησίματος) φόρμα (24-26 νούμερο) την υπόλοιπη ζύμη, έτσι ώστε να έχει και τοιχώματα περίπου 2 cm. Χτυπάμε το ασπράδι λίγο ώστε να απλώνεται στην επιφάνεια και καθαρίζουμε τα φρούτα μας. Απλώνουμε το ασπράδι στην επιφάνεια και πασπαλίζουμε με τη μισή ζάχαρη. Στρώνουμε τα φρούτα και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε και με λίγο ινδοκάρυδο.

Τριφτή πίτα με φρούτα εποχής

Παίρνουμε το κομμάτι της ζύμης από την κατάψυξη και με τον τρίφτη της ντομάτας το τρίβουμε είτε κατευθείαν πάνω από τα φρούτα είτε πρώτα σε ένα πιάτο.

Τριφτή πίτα με φρούτα εποχής

Δεν πρέπει να πιέσουμε τα τρίμματα πάνω από τα φρούτα. Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου στη μεσαία σχάρα (ή ελάχιστα πιο κάτω από τη μεσαία).

Τριφτή πίτα με φρούτα εποχής

Αφήνουμε να κρυώσει, πασπαλίζουμε με λίγη αχνοζάχαρη και σερβίρουμε!

Τριφτή πίτα με φρούτα εποχής

Παρατηρήσεις:

  • Η γέμιση μπορεί να αποτελείται από φρούτα διαφόρων ειδών. Εδώ εγώ έχω βάλει ροδάκινα και βανίλιες. Γενικά θέλουμς να καλυφθεί η επιφάνεια της ζύμης με φρούτα, οπότε ανάλογα με το μέγεθός τους κανονίζουμε την ποσότητά τους. 
  • Πολύ ωραία πηγαίνει σ’ αυτήν την πίτα ένα στρώμα μαρμελάδας μαζί με το ασπράδι του αυγού, ειδικά αν είναι από το ίδιο φρούτο που θα χρησιμοποιήσουμε (εγώ δεν έφτιαξα ακόμη μαρμελάδα ροδάκινο γι αυτό δεν την έβαλα).
  • Αν σας αρέσουν τα «πολύ γλυκά» γλυκά, προσθέστε λίγη ακόμη ζάχαρη στη γέμιση, αλλά μην το παρακάνετε ειδικά αν τα φρούτα σας είναι πολύ γλυκά.
  • Αν τα φρούτα είναι πολύ ζουμερά και θέλουμε να διατηρηθεί η μπισκοτένια υφή, μπορούμε να προσθέσουμε (εκτός από την καρύδα) λίγη πούδρα αμυγδάλου ή άλλου ξηρού καρπού (τα αλέθουμε σαν αλεύρι στο multi).

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο