Μοναστηριακή συνταγή!
μπισκοτολούκουμου θα λέγαμε, ή μια άλλη εκδοχή για τα «κουραμπιεδάκια» με λουκούμι.
Υλικά
Μέτρια ή μεγάλα λουκούμια με διάφορες γεύσεις
Φύλλα κρούστας για γλυκά ( το 1/3 του αριθμού των λουκουμιών)
Ελαιόλαδο (ή βούτυρο ή μείγμα τους-αν δεν νηστεύουμε)
Για το σερβίρισμα, αχνοζάχαρη και αν μας αρέσει ανθόνερο.
Επί το έργον
Κόβουμε στα δύο κάθε λουκούμι. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρολάκι να κάψει και μετά το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
Κόβουμε τα φύλλα κρούστας σε τρία ίσα μέρη (η στενή αρχική πλευρά να είναι η μεγαλύτερη στα κομμάτια που θα προκύψουν, το μήκος τους ας πούμε). Αλείφουμε κάθε κομματάκι του φύλλου με ελαιόλαδο και βάζουμε στην άκρη του τα κομμάτια του λουκουμιού. Τυλίγουμε σαν πουράκι, ή σαν μπουρεκάκι ή σαν τριγωνάκι και αραδιάζουμε σε λαδωμένο πυρέξ.
Όταν τελειώσουμε αλείφουμε τα γλυκάκια μας με ελαιόλαδο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς φούρνο (στη μεσαία σχάρα) για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει το φύλλο.
Όταν κρυώσουν ελαφρά τα ραντίζουμε αν θέλουμε με ανθόνερο και τα πασπαλίζουμε με αχνοζάχαρη. Διατηρούνται για αρκετές μέρες τραγανά και νόστιμα αν τα φυλάξουμε σε κουτί μπισκότων που κλείνει καλά.
Παρατηρήσεις
1)Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπουκίτσες λουκουμιών. Θα βάζουμε 2-3 σε κάθε κομμάτι φύλλου.
2) Συνηθίζω να κάνω τα γλυκάκια με 2-3 διαφορετικές γεύσεις λουκουμιών και δίνω διαφορετικό σχήμα σε κάθε γεύση. Έτσι π.χ. τα πουράκια είχαν λουκούμια με γεύση περγαμόντο, τα μπουρεκάκια με γεύση τριαντάφυλλο και τα τριγωνάκια με γεύση μαστίχα.
3)Αν τα λουκούμια έχουν άρωμα τριαντάφυλλο ταιριάζει τέλεια το ράντισμα με ροδόνερο και αν έχουν άρωμα περγαμόντο ή λεμόνι ταιριάζει το ανθόνερο περισσότερο. Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε σκόνη βανίλιας ή μαστίχας στην αχνοζάχαρη. Της φωτογραφίας ήταν σε διάφορες γεύσεις και δεν τα ράντισα όλα (είχα μόνο ανθόνερο και ράντισα μόνο εκείνα τα λουκούμια περγαμόντο).
4)Συνηθίζω μαζί με τα λουκουμάκια να τυλίγω στο φύλλο και μισό σπασμένο καρύδι ή άλλους χοντροκομμένους ξηρούς καρπούς. Δεν είχα σπασμένα αυτή τη φορά και το παρέλειψα. Αν έχετε εύκαιρα, δοκιμάστε τα κι έτσι. Ακόμη πιο αναβαθμισμένα λουκουμάκια!
Το τέλειο γλυκάκι, όχι μόνο για τις νηστείες, μα και σαν τρατάρισμα το καλοκαίρι με ένα ποτήρι κρύο νεράκι!
Ωραία ιδέα Βαγγελιώ μου!
Φιλιά, καλό μήνα!