Μαλακά cookies βρώμης με ξερά φρούτα  και σοκολάτα

Μπουκιές ενέργειας με σταφίδες, ξερά σύκα, και άλλα!

Για την άποψη περί βρώμης των ηλικιωμένων του κύκλου μου σας έχω ξαναμιλήσει. Άλλη μια απόδειξη πως η γεύση της μνήμης είναι καθοριστική σε πολλές περιπτώσεις για τη σχέση μας με κάποια τρόφιμα. Άνθρωποι που έζησαν τα παιδικά τους χρόνια την περίοδο της κατοχής έχουν βγάλει από το διαιτολόγιό τους πολλές τροφές που σήμερα συστήνουν οι διαιτολόγοι.  Ταγή (βρώμη), χαρούπια, κολοκύθα, κριθάρι, έχουν συνδεθεί με πείνα και κακουχίες κι έτσι οι δικοί μας γονείς τα είχαν βγάλει από το διαιτολόγιό μας.

Οι νέοι όμως τα αναζητούν σε μπάρες  ενέργειας , σε πιο υγιεινές εκδοχές κέικ και βουτημάτων, σε αλμυρές και γλυκές παρασκευές. Και βέβαια δεν έχουν άδικο αφού πολλές από αυτές χαρακτηρίζονται ως superfoods. Αμφιλεγόμενος όρος, αλλά αν διαβάσουμε τα διατροφικά τους χαρακτηριστικά δεν είναι εντελώς άστοχος!

Κι αυτή η συνταγή είναι από τις πολλές που σκαρφίστηκα στο πλαίσιο της προσαρμογής για τις μικρούλες μου, επεμβαίνοντας σε παλιότερες συνταγές.  Έτσι έβαλα και αυγουλάκια και γιαουρτάκι και λίιιιγη σοκολάτα. Συνοδέψαμε λοιπόν εμείς τον καφέ μας κι εκείνες το χυμό τους με αυτά τα μαλακά cookies βρώμης, τα πήραμε και στην παραλία! Πολλές φίλες εξάλλου μου είχαν ζητήσει συνταγή με αυγά και γάλα όταν δημοσίευσα την κλασική συνταγή μου που είναι μάλιστα πολύ δημοφιλής.

 

Απέφυγα τους ξηρούς καρπούς γιατί η μικρή μικρή μας είναι πολύ μικρή για ξηροκάρπια. Θεωρώ πάντως ότι θα τους πηγαίνουν αν δεν υπάρχει λόγος αποφυγής. Επίσης άφησα τα φρούτα πολλή ώρα στο νερό για να γίνουν αρκετά μαλακά για τους ευαίσθητους ουρανίσκους!

 

Την πρώτη φορά φτιάχτηκαν με σταφίδες και goji berries και την δεύτερη με σταφίδες και ξερά σύκα. Επειδή βγαίνουν αρκετά- ικανοποιητική ποσότητα δίνει και η μισή δόση- δοκιμάστε συνδυασμούς και μεγέθη με μισή από την παρακάτω δόση.

Υλικά:

1 κούπα ξερά φρούτα (σταφίδες, σύκα, δαμάσκηνα, κλπ κλπ)

1 κούπα νερό

½ κούπα ελαιόλαδο

½ κούπα γιαούρτι

1,5 κούπα ζάχαρη

2 αυγά

2 βανίλιες

2,5 κούπες αλεύρι

1 κουταλάκι του γλυκού σόδα

1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο

2 κούπες νιφάδες βρώμης

100 gr σοκολάτα

Επί το έργον:

Βάζουμε τα φρούτα σε ένα μπολ και τα περιχύνουμε με το νερό. Κόβουμε τα μεγαλύτερα (σύκα, δαμάσκηνα κλπ) σε κομματάκια. Αφήνουμε να μουσκέψουν για 2-3 ώρες τουλάχιστον. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ αυγά, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και το γιαούρτι και σε ένα άλλο τα υπόλοιπα στερεά υλικά. Προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών τα μουσκεμένα φρούτα και το μείγμα των στερεών υλικών και ανακατεύουμε.

Πρέπει να έχουμε ένα σφικτό χυλό που να στέκει όταν τον βγάλουμε με κουταλάκι σε ταψί γι αυτό αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγες νιφάδες ή λίγο αλεύρι ακόμη.

Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 15 λεπτά και βγάζουμε με κουταλάκι σε ταψί σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους (3 περίπου εκατοστά) γιατί απλώνουν. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στη μεσαία σχάρα,  για 30 λεπτά περίπου ή λίγο λιγότερο αν μας αρέσουν πιο μαλακά.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν στο ταψί και τα βγάζουμε σε μπισκοτιέρα ή σε μπολ που σκεπάζει. Διατηρούνται αρκετές μέρες.

Παρατηρήσεις:

  • Η κούπα που αναφέρεται στα υλικά είναι 250ml και το κουταλάκι είναι 5ml
  • Tην μια από τις φορές που τα έφτιαξα άπλωσα μια ποσότητα από το μείγμα σε ορθογώνιο σχήμα πάνω σε χαρτί ψησίματος και έκοψα σε μπάρες το μπισκότο που σχηματίστηκε. Πολύ ωραία λύση για τις βιαστικές.
  • Η ζάχαρη μπορεί να είναι καστανή αλλά στα υλικά προτείνω την κοινή επειδή αυτή χρησιμοποίησα ελλείψει καστανής.
  • Αν βγάλουμε τη ζύμη με μεγάλο κουτάλι θα γίνουν 20 μπισκότα σε κάθε ταψί ενώ με το μικρό κουταλάκι γίνονται 30.
  • Η σοκολάτα αλέστηκε σε μικρά κομματάκια στο multi με αφού την είχα αφήσει στο ψυγείο να σκληρύνει. Πρόσθεσα λίγη ζάχαρη και διευκολύνθηκε πολύ η διαδικασία.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Print Friendly, PDF & Email