Νηστίσιμα μπισκότα βρώμης

Μια συνταγή κι ένα μεγάλο ευχαριστώ! 

Για την ταγή όπως λέμε τη βρώμη στην Κρήτη είναι ξανακάνει αναφορά στην προηγούμενη συνταγή μπισκότων που είχα δώσει πριν από λίγα χρόνια. Πάντα κρυφογελώ όταν προσφέρω αυτά τα μπισκότα ή την κρεμμυδόπιτα με νιφάδες βρώμης σε ανθρώπους που έχουν ζήσει την Κατοχή. Όταν αποκαλύπτω τα συστατικά τους  οι αντιδράσεις είναι σχεδόν ταυτόσημες!

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα το συνδέουν όχι με την υγιεινή διατροφή αλλά με την κατάσταση… «Εξαναφτάξαμε να τρώμε ταγή» είναι το γενικό συμπέρασμα, αν και όλοι ξέρουν ότι  οι νιφάδες βρώμης είναι ακριβότερες από το αλεύρι. Αλαφροζυγίζουν όμως και δεν χρειαζόμαστε πολλές, αφήστε που αυξάνουν την διατροφική αξία των μπισκότων μας!

Τα μπισκότα λοιπόν της συνταγής που είχα δημοσιεύσει τότε έχουν γίνει πολύ αγαπητά. Πολλά σχόλια και μηνύματα στο facebook μου λένε ότι αρέσουν πολύ και ότι μετά την πρώτη φορά που κάνουν αυτούσια τη συνταγή  πολλές φίλες αυτοσχεδιάζουν!  Χυμός αντί νερό, πετιμέζι ή χαρουπόμελο αντί ζάχαρης, σοκολατένιες σταγόνες, χαρουπάλευρο, κακάο και άλλες αντικαταστάσεις! 

 

Είπα λοιπόν να παρέμβω κι εγώ στην αρχική εκδοχή πριν από λίγες μέρες που τα ξανάφτιαξα και οι παρεμβάσεις ήταν τόσο επιτυχημένες που μάλλον θα καθιερωθούν!  Η προσθήκη πολτού κάποιου φρούτου ήταν από τις πρώτες παραλλαγές που σκέφτηκα και «υποψήφια» φρούτα ήταν οι μπανάνες, τα μήλα και τα αχλάδια, μ’ αυτήν ακριβώς τη σειρά. Επειδή μήλο υπήρχε στο σπίτι τη συγκεκριμένη στιγμή, επιλέχτηκε μήλο. Η  εκδοχή με την μπανάνα θα είναι στην επόμενη δοκιμή γιατί  η μαμαδίστικη γεύση αυτών των μπισκότων μάλλον θα ενισχύεται από τη μυρωδιά μιας γλυκιάς ώριμης μπανάνας!

 

 

Εντάξει, έχουν και ψεγάδια! Δυστυχώς δεν μπορεί νκανείς να αντισταθεί στο δευτεροτριτοτέταρτο και όσο κι αν είναι πιο υγιεινά από άλλα, αυτό είναι ένα πρόβλημα! 

Υλικά:

¾ κούπας  (180ml)  ελαιόλαδο

1,5 κούπα (320 gr) ζάχαρη κατά προτίμηση καστανή

2/3 κούπας (125 gr) πολτός μήλου

½ κούπα (125 ml) χυμό πορτοκαλιού

2 κουταλιές της σούπας  (30ml) ξύδι

2 κούπες (200gr) νιφάδες βρώμης

2,5 κούπες (340-350 gr) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κουταλάκια του γλυκού ( 10 ml) μπέικιν

1 κουταλάκι του γλυκού (5ml) σόδα

1 κουταλάκι του γλυκού (5ml) αλάτι

1-1,5 κουταλάκι του γλυκού (5-7,5ml) κανέλα

½  κουταλάκι του γλυκού (2,5ml) γαρύφαλλο

½ κούπα (80-100gr) σταφίδες

Περίπου 50 gr αμύγδαλα ή καρύδια χοντροαλεσμένα

Επί το έργον:

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τις νιφάδες, το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Αλέθουμε ένα μέτριο μήλο στο multi για να πάρουμε τον πολτό.  Σε μια λεκάνη ανάμειξης αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και προσθέτουμε τον πολτό μήλου (ας μη λιώσει η ζάχαρη, μόνο να αναμειχθούν).

Αναμειγνύουμε με το χέρι ή με μια σπάτουλα.  Βάζουμε το ξύδι στο χυμό πορτοκαλιού και διαλύουμε τη σόδα πάνω από την λεκάνη ανάμειξης γιατί φουσκώνει. Ανακατεύουμε ξανά και προσθέτουμε τις σταφίδες, τους ξηρούς καρπούς και το μείγμα αλευριού και νιφάδων. Αναμειγνύουμε πάλι και αφήνουμε να μείνει κανένα μισάωρο.

Παίρνουμε με ένα κουταλάκι του γλυκού ή με το χέρι μας μικρές ποσότητες από το μείγμα  και πλάθουμε τα μπισκοτάκια σαν μικρά κεφτεδάκια. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρινάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί  σε κάποια απόσταση γιατί θα απλώσουν.

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο, στη μεσαία σχάρα, για 25 ως 30 λεπτά ανάλογα με το φούρνο και την επιλογή μας. Ελέγχουμε να έχουν κοκκινίσει λίγο οι πάτοι τους. Αφήνουμε να κρυώσουν στο ταψί για να σκληρύνουν λίγο και τα αποθηκεύουμε σε κουτί μπισκότων.

Παρατηρήσεις:

  • Δεν καβούρδισα τα αμύγδαλα και νομίζω ότι δεν χρειάζεται. Βγάζουν αρκετό άρωμα και μόνο με το ψήσιμό τους και δεν θέλουμε να καλύψουν τα υπόλοιπα αρώματα.
  • Σε μια μικρή ποσότητα ζύμης πρόσθεσα σταγόνες σοκολάτας και όπως είναι φυσικό ταίριαξαν τέλεια!
  • Τα αρώματα μπορούν να ενισχυθούν και με ξύσμα πορτοκαλιού. Ενώ ο αρχικός σκοπός μου ήταν να βάλω το ξύσμα από το πορτοκάλι, το ξέχασα! Από άλλες όμως συνταγές βουτημάτων γνωρίζω ότι ταιριάζει πολύ με τα κανελογαρύφαλλα.

Για μια ακόμη φορά τα στατιστικά μας  επιβεβαίωσαν την  στήριξη και την αγάπη σας. Οι παραδοσιακές συνταγές της Κρήτης που αναζητούμε συνεχώς με συνέπεια και αγάπη γι αυτό που κάνουμε, αλλά και οι σύγχρονες που παρουσιάζουμε με χρήση των  προϊόντων του νησιού μας, φαίνεται να σας ενδιαφέρουν και μας το δείχνετε! Δεσμευόμαστε ότι θα εξακολουθήσουμε με την ίδια συνέπεια, σε πείσμα των καιρών. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων  του Νοεμβρίου από τα Analytics  έδειξαν:

 

Κι έτσι, για την ιστορία οι 5 δημοφιλέστερες συνταγές του Νοέμβρη ήταν γλυκές:

  1. Κυδώνι γλυκό του κουταλιού

  2. Μηλόπιτα τριφτή εύκολη και οικονομική 

  3. Νηστίσιμο κέικ μήλου

  4. Κουλουράκια κανέλας με ελαιόλαδο

  5. Μηλοπιτάκια νηστίσιμα

Αν και το κυδώνι ήταν πρώτο, τα μήλα είχαν την τιμητική τους! 

Σας ευχαριστούμε πολύ!

 

Print Friendly, PDF & Email