Τα πιο υγιεινά και εύκολα μπισκότα βρώμης

Και μια ενδιαφέρουσα πρόταση αντικατάστασης των αυγών σε συνταγές!

Υποθέτω-αν κρίνω από τις απόψεις των ηλικιωμένων που ρώτησα-
ότι κανείς στην κατοχική και τη μεταπολεμική Ελλάδα δεν περίμενε ότι η βρώμη θα
θεωρούνταν κάποτε πολύτιμη τροφή.Το ρόβι και η ταγή (όπως ονομαζόταν η βρώμη στην Κρήτη) ήταν συστατικό του ψωμιού της κατοχής, οπότε είναι φορτισμένα με άσχημες μνήμες. Τα δυο αυτά δημητριακά καλλιεργούνταν στην Κρήτη και αργότερα χρησιμοποιήθηκαν ως ζωοτροφές.
 
 

Το κουάκερ, οι γνωστές νιφάδες βρώμης(εισαγόμενες πια) επανήλθαν στην διατροφή μας τη δεκαετία του 1960 και εμπλούτιζαν παιδικές σούπες και άλλα φαγητά . Οι σύγχρονοι διαιτολόγοι κατατάσσουν την βρώμη στις καλύτερες τροφές και τα οφέλη της είναι πολλαπλά για την υγεία κι έτσι σήμερα όλο και περισσότεροι εντάσσουν τη βρώμη στο διαιτολόγιό τους.

 
 

Φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, πρωτεΐνες, απ’ όλα τα καλά περιέχει το πολύτιμο δημητριακό. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι η χρήση της βρώμης συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση της
χοληστερίνης και στον έλεγχο του βάρους.

 
 

Τα αγγλοαμερικάνικης προέλευσης cookies βρώμης είναι από τα πιο αγαπημένα παιδικά μπισκότα εδώ και πολλά χρόνια. Είναι ένας καλός τρόπος για να καταναλωθεί το πολύτιμο δημητριακό. Η συνταγή μου είναι παραλλαγή μιας εγγλέζικης που είχα βρει πριν πολλά πολλά χρόνια σε ένα βιβλίο συνταγών, προσαρμοσμένη όμως στα δικά μας, τα μεσογειακά δεδομένα.Τα παιδιά μου τα λάτρευαν και τα έφτιαχνα πολύ συχνά όσο ήταν μικρά. Γίνονται γρήγορα και εύκολα και είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα.

 
 

Η συνταγή περιείχε βούτυρο και αυγά τα οποία έχουν αντικατασταθεί στη δική μου
εκδοχή. Το ελαιόλαδο πολύ νωρίς πήρε τη θέση του βουτύρου και εντελώς πρόσφατα τα αυγά αντικαταστάθηκαν με ένα μείγμα που δεν κόστισε καθόλου στο τελικό αποτέλεσμα!

Σε ξένο site συνταγών διάβασα πρόσφατα ότι για κάθε αυγό
μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 1 κουταλάκι μπέικιν, 1 κουταλιά νερό και μία
κουταλιά ξύδι. Το δοκίμασα σ’ αυτή τη συνταγή και τα μπισκότα πέτυχαν!

 
 
 
Υλικά:
 
1 κούπα σταφίδες
1 κούπα νερό
¾ κούπας ελαιόλαδο
1,5 κούπα ζάχαρη (κατά προτίμηση μισή λευκή-μισή σκούρα)
2 κουταλάκια μπέικιν- 2 κουταλιές νερό- 2 κουταλιές ξύδι (ή
δύο αυγά)
2 βανίλιες (σωληνάκια)
2,5 κούπες αλεύρι
1 κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι κανέλα σκόνη
½ κουταλάκι γαρύφαλλο σκόνη
2 κούπες νιφάδες βρώμης
½ κούπα χοντροτριμμένους ξηρούς καρπούς
 
Επί το έργον:
 
 
Βάζουμε τις σταφίδες να μουσκέψουν στο νερό για μισή ώρα πάνω κάτω.
 
 
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τις νιφάδες της βρώμης , τη σόδα, το αλάτι
τα μυρωδικά και τους ξηρούς καρπούς και τα ανακατεύουμε.
 
 
Σε μια κούπα βάζουμε τα …εναλλακτικά των αυγών και τα διαλύουμε.
 
 

Σε μπολ ανάμειξης χτυπάμε ελαφρά το ελαιόλαδο με τις ζάχαρες και προσθέτουμε το «εναλλακτικό διάλυμα» (ή τα αυγά, αν βάλουμε αυγά) και τις σταφίδες μαζί με το νερό τους.

 
 
Προσθέτουμε τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα. Το μείγμα είναι σχετικά υδαρές. Το αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεκουραστεί.
 
 

Η βρώμη τραβάει τα υγρά και γίνεται πιο συμπαγές τελικά, αλλά δεν πλάθεται με το χέρι.

 
 

Με ένα κουταλάκι βγάζουμε μικρές κουταλιές από το μείγμα σε λαμαρινάκι στρωμένο με χαρτί κουζίνας (αραιά γιατί απλώνουν).

 
 
 
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο , στη μεσαία σχάρα, για 20 λεπτά περίπου. Τα αφήνουμε να μείνουν στο ταψάκι για λίγο-οπότε σκληραίνουν λίγο- και μετά τα βγάζουμε. Τα διατηρούμε σε μπολ που κλείνει καλά, αλλά το σκεπάζουμε αφού κρυώσουν εντελώς. Γίνονται   70-80 μπισκότα.
 
 
Παρατηρήσεις:
 
1) Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι ξηρό καρπό έχουμε στο
σπίτι. Κατά τη γνώμη μου, ταιριάζουν πολύ τα αμύγδαλα και τα φουντούκια.
 
2)Μπορούμε να προσθέσουμε νιφάδες σοκολάτας  στο μείγμα μας για σοκολατένια γεύση στα
μπισκότα μας.
 
3)Το site που πρότεινε την αντικατάσταση των αυγών έλεγε το ξύδι να είναι λευκό αλλά επειδή δεν είχα έβαλα κλασικό ξύδι από σταφύλι. Δεν έχω δοκιμάσει ακόμη την αντικατάσταση σε άλλες συνταγές.
 
 
4)Επειδή γίνονται λεπτά, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σαν μπισκότα παγωτού . Επίσης αν τα ενώσουμε ανά δύο με μαρμελάδα ή κάποια σοκολατένια κρέμα (μερέντα, νουτέλα, ή γκανάς) έχουμε ένα ωραιότατο υγιεινό κέρασμα.
 
 
Καλή εβδομάδα!
 
 

 

 

Print Friendly, PDF & Email