Αλμυρά

Xταπόδι κοκκινιστό

Xταπόδι κοκκινιστό

Μεζές από τους λίγους, αλλά και κυρίως πιάτο!

Μπορεί να μας απασχολεί από τώρα το πασχαλινό μενού, αλλά ωστόσο ας απολαύσουμε νόστιμα νηστίσιμα πιάτα με θαλασσινά και όχι μόνο! Το χταπόδι προσφέρεται, γιατί μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους και συνδυάζεται με πολλά υλικά. Αν βάλετε στην αναζήτηση του site τη λέξη χταπόδι θα το βρείτε συνδυασμένο με πολλά υλικά αλλά και απλό κρασάτο, συνταγή από τις πιο δημοφιλείς!

Xταπόδι κοκκινιστό

Η αλήθεια είναι ότι εμείς το συνηθίζουμε περισσότερο από όλα τα άλλα θαλασσινά. Και για τον παραπάνω λόγο (τους πολλαπλούς συνδυασμούς), και  γιατί είναι νόστιμο, και κυρίως γιατί τα διατροφικά του στοιχεία είναι λιγότερο επιβαρυντικά για τις αιματολογικές μας εξετάσεις από όλων των υπολοίπων. Ρίξτε μια ματιά  στον παρακάτω πίνακα που αφορά τη χοληστερόλη…

Xταπόδι κοκκινιστό

Πληροφορίες για την περιεκτικότητα των θαλασσινών σε χοληστερόλη ανά 100gr   

Είδος Χοληστερόλη mg
Καλαμάρι 233 mg
Γαρίδες 200 mg
Καραβίδες 133 mg
Μύδια 100 mg
Αστακός 90 mg
Στρείδια 63 mg
Καβούρι 60 mg
Χταπόδι 48 mg

Πηγή 

Xταπόδι κοκκινιστό

Μπορεί βέβαια να είναι λίγο βαρύ στο στομάχι, αλλά αυτό ρυθμίζεται από τον τρόπο μαγειρέματος, από την ποσότητα και φυσικά από ένα καλό, χωνευτικό, ανθρακούχο νερό!

Xταπόδι κοκκινιστό

Η σημερινή συνταγή αφορά ένα κλασικό σαρακοστιανό φαγητό που όμως καταναλώνεται και σε περιόδους που δεν νηστεύουμε. Αυτή την εποχή κοκκινίζουμε το χταπόδι με ντομάτα από κονσέρβα ή σπιτική σάλτσα αλλά όλο το καλοκαίρι φτιάχνουμε το κοκκινιστό χταπόδι με φρέσκια ντομάτα.

Xταπόδι κοκκινιστό

Γενικά είναι ένα εύκολο και νόστιμο πιάτο που μπορεί να μπει στη μέση του τραπεζιού ως μεζές αλλά μπορεί να γίνει και ένα χορταστικό κύριο πιάτο ειδικά αν το συνοδεύσουμε με πιλαφάκι ή τηγανητές πατάτες. Ταιριάζει δε τέλεια με όλες τις πράσινες σαλάτες εποχής! Φαγάκι που έχω φτιάξει αμέτρητες φορές (αυτή ήταν η τρίτη για φέτος), κι ένας Θεός ξέρει γιατί δεν είχα γράψει ακόμη τη συνταγή εδώ μέσα! 

Xταπόδι κοκκινιστό

 

Υλικά:

Περίπου 700-800 gr χταπόδι (ένα, ή δύο πιο μικρά)

180 ml (3/4 κούπας) κρασί 

30 ml  ( 2κουταλιές) ξίδι

400-500 gr ντομάτα τριμμένη (κονσέρβα ή φρέσκια)

125-150 ml (1/2- 2/3 κούπας) ελαιόλαδο

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ή 2 μέτρια

2-3 σκελίδες σκόρδο

Πιπέρι

Μπαχάρι ή κύμινο

2 φύλλα δάφνης

Επί το έργον:

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το χταπόδι. Το βάζουμε σε μια κατσαρόλα ολόκληρο ή αν είναι πολύ μεγάλο σε κομμάτια, με τα υγρά που έχει συγκρατήσει από το πλύσιμο, και μαγειρεύουμε στο μέγιστο της θερμοκρασίας του ματιού μέχρι να αρχίσει να βράζει.

Xταπόδι κοκκινιστό

Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία και αφήνουμε να βγάλει τα υγρά του. Μόλις τα απορροφήσει προσθέτουμε το κρασί και το ξίδι. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι, να είναι σχεδόν έτοιμο. Το βγάζουμε σε ένα σκεύος και το κόβουμε σε κομμάτια μεγέθους μεγάλης μερίδας. Αφήνουμε τις άκρες των πλοκαμιών πιο μακριές για να φαίνονται όμορφα στο πιάτο. 

Xταπόδι κοκκινιστό

Αδειάζουμε στην κατσαρόλα ξανά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σκόρδο. Μόλις ξαναπάρει βράση προσθέτουμε την ντομάτα και τα μπαχαρικά.

Xταπόδι κοκκινιστό

Μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να δέσει η σάλτσα (περίπου ένα 20λεπτο, μετά την προσθήκη της ντομάτας). Σερβίρουμε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου και συνοδεύουμε με τηγανητές πατάτες ή κάποιο “ψευτοπίλαφο”!

Xταπόδι κοκκινιστό

Παρατηρήσεις:

  • Το φαγητό μπορεί να γίνει και στη χύτρα ταχύτητας μέχρι τη φάση που θα προσθέσουμε την ντομάτα.
  • Έχω ξαναγράψει ότι το φρέσκο χταπόδι για να είναι μαλακό πρέπει να είναι καλά παραγουλιασμένο ή να έχει μείνει 2-3 μέρες στην κατάψυξη. Για το κατεψυγμένο δεν τίθεται θέμα…
  • Συνήθως βάζω ροζέ κρασί αλλά ταιριάζουν όλα τα κρασιά, ακόμη και τα ημίγλυκα.
  • Αν χρησιμοποιήσουμε ντομάτα από κονσέρβα ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νεράκι μέχρι να βράσει. Πάντως όταν θα την προσθέσουμε πρέπει να είναι σχεδόν έτοιμο το χταπόδι γιατί το σφίγγει.
  • Το χταπόδι όπως έχουμε ξαναπεί δεν αλατίζεται. Αφήστε που μερικές φορές τα κατεψυγμένα μπορεί να τα έχουν ήδη αλατίσει και είναι αλμυρά περισσότερο απ’ όσο πρέπει.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Οι φωτογραφίες της ανάρτησης  περιέχουν τοποθέτηση προϊόντος.  Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα  που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο