Μεζές από τους λίγους, αλλά και κυρίως πιάτο!
Μπορεί να μας απασχολεί από τώρα το πασχαλινό μενού, αλλά ωστόσο ας απολαύσουμε νόστιμα νηστίσιμα πιάτα με θαλασσινά και όχι μόνο! Το χταπόδι προσφέρεται, γιατί μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους και συνδυάζεται με πολλά υλικά. Αν βάλετε στην αναζήτηση του site τη λέξη χταπόδι θα το βρείτε συνδυασμένο με πολλά υλικά αλλά και απλό κρασάτο, συνταγή από τις πιο δημοφιλείς!
Η αλήθεια είναι ότι εμείς το συνηθίζουμε περισσότερο από όλα τα άλλα θαλασσινά. Και για τον παραπάνω λόγο (τους πολλαπλούς συνδυασμούς), και γιατί είναι νόστιμο, και κυρίως γιατί τα διατροφικά του στοιχεία είναι λιγότερο επιβαρυντικά για τις αιματολογικές μας εξετάσεις από όλων των υπολοίπων. Ρίξτε μια ματιά στον παρακάτω πίνακα που αφορά τη χοληστερόλη…
Πληροφορίες για την περιεκτικότητα των θαλασσινών σε χοληστερόλη ανά 100gr
Είδος Χοληστερόλη mg Καλαμάρι 233 mg Γαρίδες 200 mg Καραβίδες 133 mg Μύδια 100 mg Αστακός 90 mg Στρείδια 63 mg Καβούρι 60 mg Χταπόδι 48 mg
Μπορεί βέβαια να είναι λίγο βαρύ στο στομάχι, αλλά αυτό ρυθμίζεται από τον τρόπο μαγειρέματος, από την ποσότητα και φυσικά από ένα καλό, χωνευτικό, ανθρακούχο νερό!
Η σημερινή συνταγή αφορά ένα κλασικό σαρακοστιανό φαγητό που όμως καταναλώνεται και σε περιόδους που δεν νηστεύουμε. Αυτή την εποχή κοκκινίζουμε το χταπόδι με ντομάτα από κονσέρβα ή σπιτική σάλτσα αλλά όλο το καλοκαίρι φτιάχνουμε το κοκκινιστό χταπόδι με φρέσκια ντομάτα.
Γενικά είναι ένα εύκολο και νόστιμο πιάτο που μπορεί να μπει στη μέση του τραπεζιού ως μεζές αλλά μπορεί να γίνει και ένα χορταστικό κύριο πιάτο ειδικά αν το συνοδεύσουμε με πιλαφάκι ή τηγανητές πατάτες. Ταιριάζει δε τέλεια με όλες τις πράσινες σαλάτες εποχής! Φαγάκι που έχω φτιάξει αμέτρητες φορές (αυτή ήταν η τρίτη για φέτος), κι ένας Θεός ξέρει γιατί δεν είχα γράψει ακόμη τη συνταγή εδώ μέσα!
Υλικά:
Περίπου 700-800 gr χταπόδι (ένα, ή δύο πιο μικρά)
180 ml (3/4 κούπας) κρασί
30 ml ( 2κουταλιές) ξίδι
400-500 gr ντομάτα τριμμένη (κονσέρβα ή φρέσκια)
125-150 ml (1/2- 2/3 κούπας) ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ή 2 μέτρια
2-3 σκελίδες σκόρδο
Πιπέρι
Μπαχάρι ή κύμινο
2 φύλλα δάφνης
Επί το έργον:
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το χταπόδι. Το βάζουμε σε μια κατσαρόλα ολόκληρο ή αν είναι πολύ μεγάλο σε κομμάτια, με τα υγρά που έχει συγκρατήσει από το πλύσιμο, και μαγειρεύουμε στο μέγιστο της θερμοκρασίας του ματιού μέχρι να αρχίσει να βράζει.
Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία και αφήνουμε να βγάλει τα υγρά του. Μόλις τα απορροφήσει προσθέτουμε το κρασί και το ξίδι. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι, να είναι σχεδόν έτοιμο. Το βγάζουμε σε ένα σκεύος και το κόβουμε σε κομμάτια μεγέθους μεγάλης μερίδας. Αφήνουμε τις άκρες των πλοκαμιών πιο μακριές για να φαίνονται όμορφα στο πιάτο.
Αδειάζουμε στην κατσαρόλα ξανά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σκόρδο. Μόλις ξαναπάρει βράση προσθέτουμε την ντομάτα και τα μπαχαρικά.
Μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να δέσει η σάλτσα (περίπου ένα 20λεπτο, μετά την προσθήκη της ντομάτας). Σερβίρουμε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου και συνοδεύουμε με τηγανητές πατάτες ή κάποιο “ψευτοπίλαφο”!
Παρατηρήσεις:
- Το φαγητό μπορεί να γίνει και στη χύτρα ταχύτητας μέχρι τη φάση που θα προσθέσουμε την ντομάτα.
- Έχω ξαναγράψει ότι το φρέσκο χταπόδι για να είναι μαλακό πρέπει να είναι καλά παραγουλιασμένο ή να έχει μείνει 2-3 μέρες στην κατάψυξη. Για το κατεψυγμένο δεν τίθεται θέμα…
- Συνήθως βάζω ροζέ κρασί αλλά ταιριάζουν όλα τα κρασιά, ακόμη και τα ημίγλυκα.
- Αν χρησιμοποιήσουμε ντομάτα από κονσέρβα ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νεράκι μέχρι να βράσει. Πάντως όταν θα την προσθέσουμε πρέπει να είναι σχεδόν έτοιμο το χταπόδι γιατί το σφίγγει.
- Το χταπόδι όπως έχουμε ξαναπεί δεν αλατίζεται. Αφήστε που μερικές φορές τα κατεψυγμένα μπορεί να τα έχουν ήδη αλατίσει και είναι αλμυρά περισσότερο απ’ όσο πρέπει.
Καλά να είστε, καλά να περνάτε!
Βρείτε μας:
Οι φωτογραφίες της ανάρτησης περιέχουν τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.
Πεντανόστιμο. Ό,τι πρέπει για τη σημερινή νηστεία το χταποδακι σου. Το συνοδεψαμε με φάβα!!!
Χαίρομαι που σας άρεσε! Καλό Πάσχα!