Αυγά

Μικρά κέικ με ασπράδια αυγών και ελαιόλαδο

Μικρά κέικ με ασπράδια αυγών και ελαιόλαδο

Μικρές μερίδες γλύκας με τον απογευματινό μας καφέ!

Κέικ με ασπράδια αυγών και ελαιόλαδο, μικρές μερίδες γλύκας ίσα για να συνοδέψουμε το απογευματινό μας καφεδάκι. Τόσο μικρές, που τα συνήθη έξι που βγάζει αυτή η δόση έγιναν δέκα στη σημερινή παρασκευή. Και το μόνο «αμαρτωλό» στα συστατικά τους η ζάχαρη που κι αυτή μπορεί να ελαττωθεί, αν θέλουμε! Τα muffins μου λοιπόν σήμερα απευθύνονται σε όλους, ακόμη και σ’ αυτούς που αποφεύγουν αυγά και βούτυρο.

Μικρά κέικ με ασπράδια αυγών και ελαιόλαδο

Τα ασπράδια ήταν στο ψυγείο από άλλες παρασκευές που χρησιμοποιήθηκαν μόνο οι κρόκοι (θα δείτε στα προσεχή), και δεν ήθελα να πάνε χαμένα, ούτε ένα γλυκό άμεσης κατανάλωσης όπως η αγαπημένη μου πάβλοβα. Τα μικρά κέικ της σημερινής ανάρτησης ήταν ένας αυτοσχεδιασμός της στιγμής σε μια συνταγή με παρόμοια συστατικά αλλά με ολόκληρα αυγά και βούτυρο.

Μικρά κέικ με ασπράδια αυγών και ελαιόλαδο

Το βούτυρο, όπως θα ξέρουν οι τακτικοί αναγνώστες του site, το αντικαθιστώ σε όλα σχεδόν τα κέικ με ελαιόλαδο οπότε δίλλημα δεν είχα. Και για τα αυγά έχω μια καλή εναλλακτική που είχα αναφέρει στη συνταγή για τα πολύ δημοφιλή μπισκότα βρώμης. Εδώ, με δεδομένη την ύπαρξη των ασπραδιών, αυτοσχεδίασα και προέκυψαν αυτά τα νόστιμα μαφινάκια. Είχα και σταφίδες και καρύδια νέας εσοδείας, αντικατέστησα τα κράνμπερις και τα αμύγδαλα της αρχικής εκδοχής, και η παραλλαγή ολοκληρώθηκε! Σίγουρα έχουν καλύτερη υφή από αυτά που δεν περιέχουν καθόλου αυγό, και η μελένια επικάλυψη ταιριάζει περισσότερο με τα καρύδια παρά με τα αμύγδαλα!

Μικρά κέικ με ασπράδια αυγών και ελαιόλαδο

Η συνταγή απευθύνεται μάλλον σε ολιγομελείς παρέες και οικογένειες, εκτός βέβαια αν διπλασιάσουμε τη δόση, αλλά πού να βρίσκουμε τώρα 6 ασπράδια! Ίσως σε εποχές γιορτινές που παρασκευάζουμε πολλά γιορτινά εδέσματα που περιέχουν μόνο κρόκους, αλλά πιστεύω ότι έτσι όπως είναι, είναι πιο χρήσιμη γιατί πολλές φορές ψάχνουμε στα ολιγομελή πια νοικοκυριά μας τις μικρές δόσεις!

Μικρά κέικ με ασπράδια αυγών και ελαιόλαδο

Παρατηρήσεις

  • Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις σταφίδες με άλλα ξερά φρούτα (σύκα, βερίκοκα, δαμάσκηνα κλπ) και τα καρύδια με αμύγδαλα ή φουντούκια.
  • Η αρχική συνταγή είχε 2 αυγά. Τα αντικατέστησα με 3 ασπράδια και ελάττωσα λίγο το μπέικιν που ήταν ολόκληρο κουταλάκι γιατί τα ασπράδια λειτουργούν και ως διογκωτικό.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαλακό αλεύρι ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (στην τελευταία περίπτωση παραλείπουμε το μπέικιν). Αν τα ασπράδια είναι μικρότερων αυγών χρησιμοποιούμε 110 gr αλεύρι.
  • Επειδή είναι άδικο να ανάβουμε το φούρνο για τόσο μικρά παρασκευάσματα, φροντίζουμε να τα ψήσουμε παράλληλα με κάτι άλλο που να μη χρειάζεται άνοιγμα του φούρνου όσο ψήνεται (π.χ. μια τάρτα, ένα ακόμη μικρό κέικ κλπ). Εγώ χρειάστηκα όλο το φούρνο γιατί τα μοίρασα σε 10 φορμάκια, αλλά όταν τα μοιράζω σε 6 μερίδες, πάντα φτιάχνω και κάτι ακόμη.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο