Μικρές μερίδες γλύκας με τον απογευματινό μας καφέ!
Κέικ με ασπράδια αυγών και ελαιόλαδο, μικρές μερίδες γλύκας ίσα για να συνοδέψουμε το απογευματινό μας καφεδάκι. Τόσο μικρές, που τα συνήθη έξι που βγάζει αυτή η δόση έγιναν δέκα στη σημερινή παρασκευή. Και το μόνο «αμαρτωλό» στα συστατικά τους η ζάχαρη που κι αυτή μπορεί να ελαττωθεί, αν θέλουμε! Τα muffins μου λοιπόν σήμερα απευθύνονται σε όλους, ακόμη και σ’ αυτούς που αποφεύγουν αυγά και βούτυρο.
Τα ασπράδια ήταν στο ψυγείο από άλλες παρασκευές που χρησιμοποιήθηκαν μόνο οι κρόκοι (θα δείτε στα προσεχή), και δεν ήθελα να πάνε χαμένα, ούτε ένα γλυκό άμεσης κατανάλωσης όπως η αγαπημένη μου πάβλοβα. Τα μικρά κέικ της σημερινής ανάρτησης ήταν ένας αυτοσχεδιασμός της στιγμής σε μια συνταγή με παρόμοια συστατικά αλλά με ολόκληρα αυγά και βούτυρο.
Το βούτυρο, όπως θα ξέρουν οι τακτικοί αναγνώστες του site, το αντικαθιστώ σε όλα σχεδόν τα κέικ με ελαιόλαδο οπότε δίλλημα δεν είχα. Και για τα αυγά έχω μια καλή εναλλακτική που είχα αναφέρει στη συνταγή για τα πολύ δημοφιλή μπισκότα βρώμης. Εδώ, με δεδομένη την ύπαρξη των ασπραδιών, αυτοσχεδίασα και προέκυψαν αυτά τα νόστιμα μαφινάκια. Είχα και σταφίδες και καρύδια νέας εσοδείας, αντικατέστησα τα κράνμπερις και τα αμύγδαλα της αρχικής εκδοχής, και η παραλλαγή ολοκληρώθηκε! Σίγουρα έχουν καλύτερη υφή από αυτά που δεν περιέχουν καθόλου αυγό, και η μελένια επικάλυψη ταιριάζει περισσότερο με τα καρύδια παρά με τα αμύγδαλα!
Η συνταγή απευθύνεται μάλλον σε ολιγομελείς παρέες και οικογένειες, εκτός βέβαια αν διπλασιάσουμε τη δόση, αλλά πού να βρίσκουμε τώρα 6 ασπράδια! Ίσως σε εποχές γιορτινές που παρασκευάζουμε πολλά γιορτινά εδέσματα που περιέχουν μόνο κρόκους, αλλά πιστεύω ότι έτσι όπως είναι, είναι πιο χρήσιμη γιατί πολλές φορές ψάχνουμε στα ολιγομελή πια νοικοκυριά μας τις μικρές δόσεις!
Υλικά
3 ασπράδια αυγών
100 gr ζάχαρη
75 ml λάδι
30 ml (2 κουταλιές σούπας) γάλα ή γιαούρτι
110-120 gr αλεύρι (δείτε παρατηρήσεις)
50 gr καρύδια
50 gr σταφίδες
½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
1/2 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν
Για την επικάλυψη, λίγο μέλι (1 κουταλάκι του γλυκού) και τρούφα σοκολάτας ή καρύδα, ή απλώς λίγη αχνοζάχαρη!
Επί το έργον
Βάζουμε στις θήκες μιας φόρμας για μικρά κέικ τα γνωστά χάρτινα φορμάκια. Μπορούμε να φτιάξουμε 6 μεγαλύτερα ως και 10 μικρότερα. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ανακατεύουμε τα στερεά υλικά (εκτός της ζάχαρη) σ’ ένα μπολ. Χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη να ομογενοποιηθούν και να γίνουν μια σφικτή κρέμα.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα να ενσωματωθούν στο μείγμα των αυγών. Μοιράζουμε το μείγμα με ένα κουτάλι σε 6-8 θήκες.
Ψήνουμε τα μαφινάκια στον προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, για 25-35 λεπτά (ανάλογα το μέγεθος των muffins που θα επιλέξουμε), σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες ψησίματος των κέικ.
Αλείφουμε με λίγο μέλι (μόνο στην κορυφή έβαλα εδώ) και πασπαλίζουμε με τρούφα σοκολάτας ή πασπαλίζουμε με άχνη ή τα διακοσμούμε αυτή την εποχή όπως εδώ.
Παρατηρήσεις
- Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις σταφίδες με άλλα ξερά φρούτα (σύκα, βερίκοκα, δαμάσκηνα κλπ) και τα καρύδια με αμύγδαλα ή φουντούκια.
- Η αρχική συνταγή είχε 2 αυγά. Τα αντικατέστησα με 3 ασπράδια και ελάττωσα λίγο το μπέικιν που ήταν ολόκληρο κουταλάκι γιατί τα ασπράδια λειτουργούν και ως διογκωτικό.
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαλακό αλεύρι ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (στην τελευταία περίπτωση παραλείπουμε το μπέικιν). Αν τα ασπράδια είναι μικρότερων αυγών χρησιμοποιούμε 110 gr αλεύρι.
- Επειδή είναι άδικο να ανάβουμε το φούρνο για τόσο μικρά παρασκευάσματα, φροντίζουμε να τα ψήσουμε παράλληλα με κάτι άλλο που να μη χρειάζεται άνοιγμα του φούρνου όσο ψήνεται (π.χ. μια τάρτα, ένα ακόμη μικρό κέικ κλπ). Εγώ χρειάστηκα όλο το φούρνο γιατί τα μοίρασα σε 10 φορμάκια, αλλά όταν τα μοιράζω σε 6 μερίδες, πάντα φτιάχνω και κάτι ακόμη.