Vegan/vegetarian

Γλυκά γεμιστά ψωμάκια ή κουλούρια (νηστίσιμα)

Γλυκά γεμιστά ψωμάκια ή κουλούρια (νηστίσιμα)

Αφράτα και νόστιμα!

Μισογεμάτα βαζάκια με γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες στο ψυγείο μέρες τώρα με προκαλούσαν να αδειάσω το ράφι και να ελευθερώσω λίγο χώρο. Έτσι χθες αναμένοντας μουσαφιράκι είπα να φτιάξω ένα δυο γλυκά ψωμάκια-κουλουράκια για κέρασμα. Όχι πολλά, δεν θέλω να μένουν μέρες τα γλυκά στο σπίτι.

Γλυκά γεμιστά ψωμάκια ή κουλούρια (νηστίσιμα)

Μια ποσότητα για να γλυκαθούμε, να φιλέψουμε το μουσαφίρη αλλά να μη μείνουν να μπαγιατέψουν. Άλλωστε είναι τόσο εύκολα! Και οι ζύμες –το ξέρουν δα όσες κι όσοι ζυμώνουν- τόσο χαλαρωτικές που κάποιες φορές θαρρώ πως είναι ξέδομα… Ξέδομα που χρειαζόμαστε μετά από κούραση ή στενάχωρες σκέψεις. Αν ξαναχρειαστούν τα ξανακάνω χωρίς δεύτερη σκέψη. 

Γλυκά γεμιστά ψωμάκια ή κουλούρια (νηστίσιμα)

Δεν ήθελα βούτυρο, αυγά και γάλα στη ζύμη μου, σε λίγο θα φτιάξουμε τσουρέκι. Έψαξα τις συνταγές μου για ανεβατά κουλουράκια μα οι ποσότητες των υλικών ήταν μεγάλες γι αυτό που είχα διάθεση να κάνω, αφήστε που ήθελα να χρησιμοποιήσω και κάποια από τις μαρμελάδες που έλεγα παραπάνω. Έτσι λοιπόν απλά είδα την πιο απλή σε υλικά και έφτιαξα τα γεμιστά ψωμάκια που βλέπετε με ποσότητες «με το μάτι», που όμως μετρήθηκαν για να καταγράψω τη συνταγή.

Γλυκά γεμιστά ψωμάκια ή κουλούρια (νηστίσιμα)

Ήθελα τα υγρά να «σηκώσουν» πάνω κάτω μισό κιλό αλεύρι και να μη ζυμώνω όλο το απόγευμα. Να τα λοιπόν! Τόσο εύκολα που θαρρώ πως πήρε περισσότερο χρόνο το γράψιμο αυτής της ανάρτησης από την παρασκευή τους. Τόσο νόστιμα που ίσα που πρόλαβαν να μείνουν ένα δυο για να τα φωτογραφήσω σήμερα με φυσικό φως!

Γλυκά γεμιστά ψωμάκια ή κουλούρια (νηστίσιμα)

Υλικά:

200 ml κανελόζουμο

125 ml ελαιόλαδο

110-130 gr ζάχαρη

125 ml χυμό πορτοκαλιού

12 gr ξηρή μαγιά (1,5 φακελάκι)

Ξύσμα ενός μέτριου πορτοκαλιού

550-600 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις

6-10 κουταλιές μαρμελάδα της επιλογής μας

Λίγο ακόμη ελαιόλαδο για το πλάσιμο

Λίγο σουσάμι για το πασπάλισμα

Επί το έργον:

Φτιάχνουμε πρώτα το κανελόζουμο και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό. Αδειάζουμε όλα τα υγρά υλικά σε μπολ ανάμειξης και προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη μαγιά.

Γλυκά γεμιστά ψωμάκια ή κουλούρια (νηστίσιμα)

Ανακατεύουμε να διαλυθούν και μετά προσθέτουμε το αλεύρι. Ζυμώνουμε να ενσωματωθεί με τραβήγματα και διπλώματα, μέχρι η κολλώδης ζύμη που έχουμε να γίνει ελαστική (5-6 λεπτά). Αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ανεβεί. Ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος θα πάρει μια ώρα πάνω κάτω. Όταν είναι έτοιμη την ξαναζυμώνουμε να κατεβεί και την χωρίζουμε σε 6-8 ίσα μέρη.

Γλυκά γεμιστά ψωμάκια ή κουλούρια (νηστίσιμα)

Σε λαδωμένη επιφάνεια απλώνουμε με το χέρι κάθε κομμάτι σε μακρόστενο φυλλαράκι. Στη μέση βάζουμε 1-1,5 κουταλιά μαρμελάδα απλωμένη σε λωρίδα και την κλείνουμε. Στρέφουμε σε κουλουράκι ή σε ψωμάκι και αραδιάζουμε σε ταψάκι στρωμένο με χαρτί ψησίματος με την πλευρά του κλεισίματος προς τα κάτω. Αφήνουμε να περιμένουν μισή ώρα και τα  πασπαλίζουμε με σουσάμι. Δεν χρειάζονται άλειμμα γιατί η επιφάνειά τους είναι λαδωμένη και κολλά εύκολα το σουσάμι.

Γλυκά γεμιστά ψωμάκια ή κουλούρια (νηστίσιμα)

Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς, στη μεσαία σχάρα, για 30-35 λεπτά.

Γλυκά γεμιστά ψωμάκια ή κουλούρια (νηστίσιμα)

Παρατηρήσεις:

  • Το κανελόζουμο ή κανελόνερο χρησιμοποιείται πάρα πολύ συχνά στα αρτοσκευάσματα της Κρήτης. Βράζουμε 1-2 ξυλάκια κανέλας σε νερό, αφήνουμε να χλιαρύνει χωρίς να βγάλουμε το ξυλάκι και το χρησιμοποιούμε στα ζυμώματα. Αυτή τη φορά το έβρασα μέσα στην πυρέξ δοσομετρική κούπα στο φούρνο μικροκυμάτων σε 1 λεπτό!
  • Το ζύμωμα μπορεί να γίνει με μίξερ σταθερό ή χεριού με το εξάρτημα για τις ζύμες, αλλά εγώ για τέτοιες ποσότητες υλικών θεωρώ μεγαλύτερο κόπο το πλύσιμο της συσκευής παρά το ζύμωμα. Είναι και χαλαρωτικό είπαμε…
  • Η ζύμη είναι μαλακή και κολλά ελαφρά αλλά διευκολύνει πολύ το πλάσιμό της σε λαδωμένη επιφάνεια. Στρώνει τελείως.
  • Προτιμούμε σφικτές μαρμελάδες για γέμισμα και ειδικά εδώ δεν χρειάζεται περισσότερη από 1-1,5 κουταλιά σε κάθε ψωμάκι γιατί η ζύμη είναι πολύ αφράτη και μπορεί η μαρμελάδα να βγει έξω στο ψήσιμο. Γι αυτό στρώνουμε και με χαρτί το ταψί μας.
  • Μπορούμε να προσθέσουμε κι άλλα αρώματα στη ζύμη (μαστίχα, μαχλέπι κλπ), άλλωστε ζύμη ανεβατών κουλουριών είναι, αλλά προτίμησα να μην καλύπτεται το άρωμα της κανέλας και του ξύσματος που ήταν ολόφρεσκο!
  • Γέμισα δύο ψωμάκια με στραγγισμένο και στεγνωμένο γλυκό κουταλιού περγαμόντο! Ακόμη κι εδώ το περγαμόντο έδειξε την κλάση του!

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο