Το ίδιο νόστιμα στο τηγάνι ή στο φούρνο!
Βιαστικές αναρτήσεις, αναπάντητα σχόλια, αδιάβαστα emails , βιαστικά περάσματα από φιλικά blogs χωρίς σχολιασμούς, τρέξιμο, τρέξιμο , τρέξιμο… Και δεν έχει τελειώσει. Ζόρικες μέρες , πολλές δουλειές.
Ζητώ συγνώμη απ’ όλες τις φίλες και τους επισκέπτες του blog που αφήνω πολλά σχόλια αναπάντητα, αλλά και από τις φίλες foodbloggers που ενώ περνώ και βλέπω τις νοστιμιές τους, σπάνια σχολιάζω. Ελπίζω να μη κρατήσει για πολύ αυτή η πίεση…
Τα μαγειρέματα όμως, μαγειρέματα! Όλο και κάτι φτιάχνω γιατί η κουζίνα και η κατσαρόλα λειτουργούν χαλαρωτικά και ψυχοθεραπευτικά. Όσο κουρασμένη κι αν είμαι , στην κουζίνα ξαναζωντανεύω.
Το φαγητό, το γλυκό, το ζυμάρι, η πίτα δεν παύει να είναι δημιουργία. Και η δημιουργία κάνει καλό στην ψυχολογία μας όταν αφορά πράγματα που μας αρέσουν. Ξέρω ότι πολλές φίλες το καταλαβαίνουν αυτό που λέω γιατί το νοιώθουν κι αυτές…
Ας μη μακρηγορώ όμως. Τα σημερινά μου μπουρεκάκια -θα μπορούσα να γράψω πολλά για το όνομα και την προέλευσή του, αλλά είπαμε, δεν υπάρχει χρόνος αυτό τον καιρό- είναι ένα πεντανόστιμο finger food που μπορεί να σταθεί σε οποιοδήποτε μπουφέ, στη θέση μιας πίτας σ’ ένα τραπέζι, στη βεγγέρα με μπυρίτσες.
Μπορούμε να τα ψήσουμε στο φούρνο αλλά επειδή ο κιμάς είναι ήδη μαγειρεμένος, μπορούμε να τα τηγανίσουμε σε ελαιόλαδο και να έχουμε σε πολύ λίγο χρόνο έτοιμο ένα πολύ ωραίο μεζεδάκι.
Υλικά
400- 500gr κιμά μοσχαρίσιο
¼ κούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ή 2-3 μικρότερα
½ κούπα κρασί
1 κούπα τριμμένη ντομάτα και 1 κουταλιά πελτέ ή 1 κούπα πολτό ντομάτας
Αλάτι
Πιπέρι
1 αυγό
3 φρυγανιές τριμμένες
10-11 φύλλα κρούστας για πίτες
1/3 κούπας ελαιόλαδο +1 μεγάλη κουταλιά βούτυρο
(προαιρετικά) για το φύλλο
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Επί το έργον
Επί το έργον:
Δείτε την εκτέλεση στο κατατοπιστικό βίντεο μας! Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεό μας!
Ετοιμάζουμε τον κιμά: Σωτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο στο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τον κιμά. Ανακατεύουμε να αλλάξει χρώμα και όταν τραβήξει τα υγρά του σβήνουμε με το κρασί. Όταν το πιει , προσθέτουμε λίγο νεράκι και χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία. Μετά από 20 περίπου λεπτά προσθέτουμε την ντομάτα και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλο ένα εικοσάλεπτο, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να μελώσει η σάλτσα.Κατεβάζουμε από το μάτι τη σάλτσα και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρα. Αυτό γίνεται πιο γρήγορα αν την αδειάσουμε σε άλλο σκεύος. Προσθέτουμε την τριμμένη φρυγανιά και το αυγό και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Χωρίζουμε τα φύλλα σε τρία κόβοντας παράλληλα με τη στενή πλευρά. Ζεσταίνουμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο ώστε να λιώσει αλλά να μην κάψει (εγώ το βάζω σε μεσαία διαβάθμιση στο φούρνο μικροκυμάτων για ελάχιστο χρόνο. Με ένα πινελάκι λαδώνουμε κάθε φυλλαράκι πολύ λίγο και βάζουμε στη μια άκρη μια κουταλιά από το μείγμα του κιμά. Σκεπάζουμε τον κιμά, διπλώνουμε τις άκρες και ρολάρουμε να γίνει το μπουρεκάκι μας. Τα αραδιάζουμε σε χαρτί ψησίματος ή σε καθαρή πετσέτα. Τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν κι από τις δυο πλευρές και τα βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας. Πιθανόν να χρειαστεί να αυξομειώνουμε τη θερμοκρασία για να μη καίγονται. Τα σερβίρουμε κατά προτίμηση ζεστά αλλά αν δεν τα σκεπάσουμε παραμένουν τραγανά για ώρες και είναι νόστιμα και σε θερμοκρασία δωματίου.
Παρατηρήσεις
1)Μπορούμε όπως αναφέρω παραπάνω να τα ψήσουμε στο φούρνο αλλά τότε θα χρειαστούμε 30-40 λεπτά χρόνο ψησίματος στους 170-180 βαθμούς, ενώ με το τηγάνισμα είναι υπόθεση δεκαλέπτου.
2)Αν τα τηγανίσουμε μπορούμε να μη λαδώνουμε το φύλλο γιατί το λάδι εισχωρεί στο μπουρεκάκι και το κάνει τραγανό. Τότε προσθέτουμε λίγο περισσότερο (π.χ. 1/3 της κούπας) μέσα στον κιμά.
3) Αντί φρυγανιάς μπορούμε να βάλουμε τριμμένο τυρί . Ο στόχος είναι να υπάρχει ένα υλικό που να τραβάει τα περίσσια υγρά. Το αυγό δένει το μείγμα και δεν σκορπά ο κιμάς στο δάγκωμα!
4)Τα μπουρεκάκια διατηρούνται στην κατάψυξη. Μόλις τα φτιάξουμε τα καταψύχουμε απλωμένα σε ένα δίσκο για 1-2 ώρες και μετά τα βάζουμε σε σακούλα κατάψυξης. Όταν τα χρειαστούμε, τα τηγανίζουμε σε μέτρια θερμοκρασία (χωρίς να τα ξεπαγώσουμε) για να ζεσταθούν μέχρι το εσωτερικό τους χωρίς να καεί το φύλλο.
5) Επειδή η συσκευασία του φύλλου περιείχε 13 φύλλα, έφτιαξα με λίγη ξινομυζήθρα που δεν μου λείπει ποτέ τρίγωνα τυροπιτάκια , σε αλμυρή εκδοχή. Τίποτα δεν πάει χαμένο… Εννοείται ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το περίσσευμα από κιμά για μακαρόνια αφού το εμπλουτίσουμε με τυρί και αυγό και να φτιάξουμε τα λαχταριστά μπουρεκάκια μαζί με τυροπιτάκια αν περισσέψει φύλλο.
Βαγγελιώ μου μόλις τα είδα έτρεξα!!! Υπέροχα αγαπημένα!!! Πολλά φιλιά Κρητηκοπούλα μου!!!
Ευχαριστώ καλή μου! Να είσαι καλά!
Κι ύστερα εγώ θέλω να κάνω δίαιτα!! Καλή εβδομάδα!!
Ασε Ξανθή σου. Πονεμένη ιστορία η δίαιτα φέτος…
Bαγγελιώ μου ούτε να αγχώνεσαι, ούτε να στεναχωριέσαι, όλοι ξέρουμε από πεση και τρεξίματα, κανείς δεν πρόκειται να σε παρεξηγήσει.
Το μόνο που πρέπει να σε αγχώνει, είναι μήπως δεν φτάσουν για όλους τα πεντανόστιμα μπουρεκάκια σου!
Φιλιά, καλή βδομάδα!
Ευχαριστώ Έλενα! Μερικές μέρες νοιώθω σφυροκόπημα από 10 μεριές που λένε…
Πολύ όμορφα! Δείχνουν νοστιμότατα! Καλά ξεμπερδέματα με τα τρεξίματα!
Ευχαριστώ Μαρία μου!
Βαγγελιώ μου, μην ανησυχείς! Όλοι περνάμε δύσκολες και αγχωτικές περιόδους γεμάτες δουλειά και υποχρεώσεις! Θα περάσει και θα είσαι και πάλι στις επάλξεις!
Κερνιέμαι μπουρεκάκι γιατί πολύ το ζήλεψα!
Φιλάκια!
Ελπίζω να έλθω σύντομα στας επάλξεις :-)!
Λες Βαγγελιώ μου να σου κάνουμε μούτρα, που δεν μας απαντάς? Αυτό, ναι, θα είχε γέλιο! 🙂
Καλά ξεμπερδέματα στα τρεχάματα! Όλες τα περνάμε λίγο ή πολύ!
Υπέροχα τα μπουρεκάκια σου! Τα ονειρεύομαι με μια δροσερή μπυρίτσα….
Καλή βδομάδα και πολλά φιλάκια!
Αγγελική μου, εγώ νοιώθω άσχημα που έρχονται φίλες και σχολιάζουν κι εγώ δεν απαντώ ούτε εδώ ούτε στα blogs τους. Όσο και να το κάνεις , μια αγένεια είναι…
θα ήθελα ένα πιατάκι και με τα δύο είδη, παρακαλώσε Βαγγελιώ μου.
Καλά ξεμπερδέματα σύντομα, εύχομαι και το πόσο σε καταλαβαίνω δεν λέγεται :-)))
Καταλαβαίνω Πηνελόπη. Έχεις και μικρό παιδί, ένα παραπάνω!
Αγαπημένα μπουρεκάκια!
Έτσι τα έφτιαχνε και η γιαγιάκα μου, με μόνη αλλαγή ότι έβαζε και λίγο κεφαλοτύρι στο μίγμα του κιμά!
Καλή δύναμη Βαγγελιώ μου στα τρεξίματα σου!
Φιλιά!
Χαίρομαι Ερμιόνη που σου θυμίσανε τη γιαγιά σου. Κι η μαμά μου κεφαλοτύρι βάζει αλλά εγώ για να περιορίσω τα λιπαρά βάζω φρυγανιά.
Με τρέλανες βραδιάτικα! Με βλέπω να τρέχω να ψάχνω τα ντουλάπια!
Ευχαριστώ Αλίκη! Είναι πολύ ευχάριστο για ένα blogger να δημιουργεί τέτοια συναισθήματα :-)!
θα προτιμήσω τα ψητά (λόγω θερμίδων)!
Ευκαιρία να σου πω ότι μου αρέσει πολύ ο τρόπος που γράφεις! Με πολλά σχόλια και tips και αναλυτικά βήματα! Κάνεις ακόμη και πολύπλοκες συνταγές να φαίνονται απλές!
Ευχαριστώ πολύ για το τόσο θετικό σχόλιο! Να είσαι καλά.
Μπορεί κανείς να τα ελαφρύνει κι άλλο ελαττώνοντας το ελαιόλαδο του κιμά.
Ευτυχώς πατριώτισσα που δε σου μοιάζει η γυναίκα μου. 200 κιλά θα ήμουν τώρα.