Κλασικά γεμιστά με κιμά στο φούρνο
Posted on 4 Ιουνίου 2015 by Vita in Αλμυρές, Κιμάς, Κυρίως πιάτα, Κυρίως πιάτα, Λαχανικά, Παραδοσιακές, Ρύζι
Αρχές Ιουνίου. Σιγά σιγά καλοκαιριάζει κι αυτό στη δική μου κουζίνα σημαίνει γεμιστά συχνά πυκνά… Είναι το αγαπημένο μας φαγητό οικογενειακώς είτε τα «ορφανά» γεμιστά είτε τα γεμιστά με κιμά. Όπως έγραφα στην ανάρτηση για ταορφανά, τα θεωρώ εύκολο φαγητό γιατί τις περισσότερες φορές γεμίζω μόνο ντομάτες και πιπεριές που αδειάζουν εύκολα.
Υπολογίζω πάνω κάτω 2 ώρες μαζί με το ψήσιμό τους, χρόνος που για τόσο χορταστικό και πλήρες φαγητό δεν θεωρείται πολύς. Με δεδομένο ότι συνήθως χρειάζονται μιάμιση ώρα στο φούρνο, θέλω μισή μόνο ώρα για την προετοιμασία τους. Τόσο γρήγορα γίνονται αν πάρει κάποιος το κολάι τους …
ντομάτες αλλά εδώ στην Κρήτη έχουμε τις τελευταίες ντομάτες των θερμοκηπίων που ακριβώς επειδή οι παραγωγοί θα ξεπατώσουν τα φυτά τους έχουν μείνει αράντιστες και χωρίς πολλά λιπάσματα. Έτσι είναι πιο μικρές , αλλά πιο σφικτές και πιο νόστιμες από τις θερμοκηπιακές του χειμώνα. Μέχρι και σάλτσα πολύ επιτυχημένη έχω φτιάξει μ’ αυτές γιατί τις βρίσκουμε και σε πολύ καλές τιμές στις λαϊκές μας.
διάφορες φάσεις. Η γιαγιά μου ας πούμε δεν πρωτομαγείρευε τον κιμά. Τον έβαζε
ωμό στα γεμιστά που έφτιαχνε.
Η μαμά μου νιόπαντρη τη δεκαετία του 1960 που έβριθε από νεωτερισμούς στην ελληνική κουζίνα, άρχισε να τσιγαρίζει πρώτα τον κιμά και τα συνοδευτικά του και μετά να προσθέτει το ρύζι και να γεμίζει τα λαχανικά. Μάλιστα από πάνω πασπάλιζε με φρυγανιά τα γεμιστά της..
Όταν πρωτοέφαγα γεμιστά με κιμά στην πεθερά μου ενθουσιάστηκα! Τα καλύτερα γεμιστά που είχα φάει ! «Τι λες κορίτσι μου που θα πρωτομαγειρέψω τον κιμά. Άσε που είναι χάσιμο χρόνου άσε που πώς θα νοστιμίζουν τα πιπέρια κι οι ντομάτες αν δεν ρουφήξουν το ζουμί του;».
Η πεθερά μου είχε καθιερώσει τον παλιό τρόπο: ωμός ο κιμάς στο γέμισμα. Είχε όμως ένα δυο «μυστικά» στο ψήσιμο όπως θα δείτε παρακάτω που μαζί με τον ωμό κιμά έκαναν τη διαφορά στα γεμιστά της.
Τα γεμιστά της ήταν ζουμερά χωρίς να είναι νερουλά, με το ρύζι καλοβρασμένο αλλά όχι λασπωμένο και δεν έβγαινε ξερό και καμένο από τα λαχανικά όπως συμβαίνει πολύ συχνα. Τα δεύτερα καλύτερα γεμιστά μου τα κάνει ακόμη η κουνιάδα μου, φυσικά με τη συνταγή της πεθεράς μου. Εγώ το προσπαθώ, και το έχω πλησιάσει αρκετά…
Όπως βέβαια συμβαίνει μ’ αυτά τα παραδοσιακά πιάτα που φτιάχνουμε όλοι σε όλη την Ελλάδα, η γεύση τους έχει να κάνει και με τις αναμνήσεις που κουβαλούν. Έτσι για τον καθένα , η συνταγή του είναι η καλύτερη! Ας καταθέσω λοιπόν και τη δική μου καλύτερη, τη συνταγή της πεθεράς μου.
Υλικά:
Για 12-14 ντομάτες και πιπεριές μετρίου μεγέθους:
Περίπου ½ κιλό κιμάς
μοσχαρίσιος
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
½ κούπα ρύζι καρολίνα ή μπλου ροζ
¾ -1 κούπα ελαιόλαδο (ανάλογα με το αν ο κιμάς είναι άπαχος ή κανονικός)
Μαϊντανό ψιλοκομμένο (περίπου ¾ κούπας χωρίς να τον
πατήσουμε)
2-3 κλαδάκια φρέσκο δυόσμο ή 1 κουταλάκι ξερό
Αλάτι
Πιπέρι
Προαιρετικά 2-3 πατάτες
Επί το έργον:
Τις αδειάζουμε προσεκτικά (με κοφτερό κουταλάκι τις ντομάτες) να μη σπάσουν.Αν θέλουμε -εμείς δεν θέλουμε- βάζουμε ελάχιστη ζάχαρη ή/και αλάτι σε κάθε ντομάτα ειδικά αν «ξινίζουν».
Βάζουμε σε μια ευρύχωρη λεκάνη τον κιμά .
Τρίβουμε στον τρίφτη της ντομάτας το κρεμμύδι ή το χοντροαλέθουμε στο multi και το προσθέτουμε στον κιμά.
Αλέθουμε στο multi και το εσωτερικό από τις περισσότερες ντομάτες (τουλάχιστον 4) και το προσθέτουμε κι αυτό.
![]() |
Χωρίς το νερό βέβαια! |
Ψιλοκόβουμε στο μείγμα τα μυρωδικά και προσθέτουμε το ρύζι αφού το ξεπλένουμε και αλατοπιπερώνουμε.
ζυμώνουμε πολύ καλά.
η γέμιση φουσκώνει), τα σκεπάζουμε με τα καπάκια τους και τα αραδιάζουμε
στο ταψί.
Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Αλέθουμε το εσωτερικό από τις υπόλοιπες ντομάτες, το αλατίζουμε ελαφρά και περιχύνουμε τα γεμιστά. Αν βάλουμε πατάτες, τις κόβουμε σε κυδωνάτες φέτες, τις αλατίζουμε και τις βάζουμε ανάμεσα στα λαχανικά.
-60 λεπτά) βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και τα γυρίζουμε με τη βοήθεια ΔΥΟ
κουταλιών σούπας.
μετρήσουμε για κάθε λαχανικό που θα γεμίσουμε ένα μεγαλούτσικο κεφτεδάκι από
σκέτο κιμά. Τα δικά μου λαχανικά ήταν μέτριου (προς μικρό) μεγέθους γι αυτό και είναι μέτρια
τα κεφτεδάκια…
Μετά προσαρμόζουμε ανάλογα τα υπόλοιπα υλικά.
για να δέσει με το άμυλο του τον κιμά. Η ποσότητα που προτείνω μπορεί να
αυξηθεί λίγο και να ελαττώσουμε λίγο τον κιμά.
από ντομάτες και πιπεριές. Τότε όμως αυξάνετε ο χρόνος παρασκευής.
εσωτερικό τους είναι αρκετό και για τη γέμιση και για το ταψί. Χονδρικά, για
μισό κιλό κιμά θέλουμε το εσωτερικό από 3-4
ντομάτες, και λίγο λιγότερες για το
ταψί. Αν λοιπόν γεμίζουμε κι άλλα λαχανικά, θα χρησιμοποιήσουμε κι άλλες ντομάτες
εκτός απ’ αυτές που θα γεμίσουμε.
στο ψήσιμο. Η τριμμένη ντομάτα πάνω από τα γεμιστά εξασφαλίζει τις περισσότερες
φορές τα υγρά που χρειαζόμαστε για το
ψήσιμο.
![]() |
Χωρίς προσθήκη ίχνους νερού, στη φάση που τα γύρισα! |
Αυτό, το γύρισμα, είναι και το δεύτερο μυστικό. Είναι πολύ εύκολο όταν γίνει με
2 κουτάλια και εξασφαλίζει ότι το ρύζι
αλλά και τα λαχανικά θα ψηθούν σωστά.
Σχετικά
Προφίλ cancel
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.
Το αγαπημένο φαγητό του γιου μου. Ένα ταψί ήταν δικό του. Τώρα τα μαγειρεύει μόνος του αλλά πάντα λέει ότι οι ντομάτες εκεί είναι αλλιώς. Ντομάτες υπαίθριες μου είπαν στη λαϊκή όχι ακόμη κι όποιος λέει ότι έχει λέει ψέματα.
Εγώ περνάω ελαφρά από το τηγάνι το μείγμα.
Εγώ λατρεύω τα ορφανά γεμιστά, αλλά πάντα με κιμά τα μαγειρεύω, γιατί όλοι οι υπόλοιποι στο σπίτι με κιμά τα θέλουν.
Με ωμό κιμά δεν τα έχω φτιάξει και όλο λέω κάποια στιγμή να το επιχειρήσω, έχω μεγάλη περιέργεια πως θα γίνουν.
Σίγουρα θα ακολουθήσω την συνταγή σου Βαγγελιώ μου, με τα tips της πεθερούλας!
Το αγαπημένο μου φαγητό!Ευχαριστω για καταπληκτική συνταγή!
Αναμφισβήτητα η γεύση μας είναι συνδεδεμένη με μνήμες και μας κάνει να επιθυμούμε τέτοιου είδους φαγητά. Φαγητά που μας πηγαίνουν πίσω στο χρόνο όταν η μάνα μας μας κυνήγαγε γιά να τα φάμε, και τώρα τα νοσταλγούμε.
Και η δική μου η μάνα αμαγείρευτο τον έβαζε τον κιμά και η νοστιμιά τους ήταν μοναδική!
Σ΄ευχαριστώ γιά την ανάρτηση, μα πιό πολύ γιά τις μνήμες.
Τα γεμιστά τα έμαθα από την κρητικια πεθερά μου. Όμως ο λαός στο σπίτι (είμαστε πολλοί τι να κάνουμε;) τα θέλει ορφανά κι ετσι γίνεται το δικό τους. Τα πρώτα για φέτος ήδη φτιάχτηκαν κι έγινε σφαγή πάνω στη λαμαρίνα. Καλό καλοκαίρι!!!
Πραγματικά ή καλύτερη συνταγή ολων ! Επιτέλους τα γεμιστά μου δεν γίνονται πια λαπαδες αλλά σπυρωτα και πεντανοστιμα ! Τρελαθηκαμε από τη νοστιμιά ! Συγχαρητήρια!
Παρα πολυ καλο και αναλυτικο ποστ ειδικα για μας τις αρχαριες! Ευχαριστουμε πολυ!
[…] Κλασικά γεμιστά με κιμά στο φούρνο […]
Μου αρέσουν σκέτα χωρίς κιμά αλλά όπως λέει και μια φίλη πιο κάτω οτι πει ο υπόλοιπος λαός στο σπίτι. Θα τα δοκιμάσω με ωμό κιμά να σε σίγουρη την επόμενη φορά και πιστεύω οτι θα βγουν τέλεια. Από τα πιο αγαπημένα φαγητά μικρών και μεγάλων αν όχι το καλύτερο…
[…] Εκτός από τα κλασσικά γεμιστά (πάντα με ρύζι, σπάνια με κιμά), τους γνωστούς ντολμάδες με αμπελόφυλλα (που τους […]
Polu wraia suntagh…
Euxaristw pou thn moirastikes mazi mas…
Kalo kalokairi…
Ευχαριστώ πολύ! Να είστε καλά!
[…] Κλασικά γεμιστά με κιμά στο φούρνο […]
Ο φουρνος στον αέρα ή στις αντιστάσεις;
Καλό απόγευμα. Εγώ συνηθίζω τις αντιστάσεις, αλλά πολλοί τα ψήνουν στον αέρα, σε λίγο χαμηλώτερη θερμοκρασία.
[…] αυτό που λέμε «απίστευτες»! Σας έχω μιλήσει ήδη για τα αξεπέραστα γεμιστά της και για το θαυμάσιο φύλλο της. Κι έχω ακόμη αρκετά να […]
ΤΕΛΕΙΟ!!!! ΜΠΡΑΒΟ
Ευχαριστώ πολύ!
ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΝΑ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΣΩ!!!
Ευχαριστώ κι εγώ για την εμπιστοσύνη! Χαίρομαι που σας άρεσαν!
Θέλω να τα φτιάξω αύριο και έχω την εξής απορία: το ταψί θα το σκέπασω?
Όχι! Απλώς όταν ψηθούν από τη μια πλευρά θα τα γυρίσετε με τη βοήθεια 2 κουταλιών και από την άλλη. Καλή επιτυχία!