Αλμυρά

Κλασικά γεμιστά με κιμά στο φούρνο

Κλασικά γεμιστά με κιμά στο φούρνο
Γρήγορα και εύκολα ακόμη και για αρχάριες…
Προειδοποίηση: ανάρτηση μακρινάρι, περάστε άμεσα στη συνταγή οι βιαστικοί/ές!
Κλασικά γεμιστά με κιμά στο φούρνο

 Αρχές Ιουνίου. Σιγά σιγά καλοκαιριάζει κι αυτό στη δική μου κουζίνα  σημαίνει γεμιστά συχνά πυκνά… Είναι το αγαπημένο μας φαγητό οικογενειακώς είτε τα «ορφανά» γεμιστά  είτε τα γεμιστά με κιμά. Όπως έγραφα στην ανάρτηση για τα ορφανά,  τα θεωρώ εύκολο φαγητό γιατί τις περισσότερες φορές γεμίζω μόνο ντομάτες και πιπεριές που αδειάζουν εύκολα.

Υπολογίζω πάνω κάτω 2 ώρες μαζί με το ψήσιμό τους, χρόνος που για τόσο χορταστικό και πλήρες φαγητό δεν θεωρείται πολύς. Με δεδομένο ότι συνήθως  χρειάζονται  μιάμιση ώρα στο φούρνο, θέλω μισή μόνο ώρα για την προετοιμασία τους. Τόσο γρήγορα γίνονται αν πάρει κάποιος το κολάι τους …

Κλασικά γεμιστά με κιμά στο φούρνο
Αυτή την εποχή μπορεί να μην έχουν ακόμη εμφανιστεί οι υπαίθριες
ντομάτες αλλά εδώ στην Κρήτη έχουμε τις τελευταίες ντομάτες των θερμοκηπίων που ακριβώς επειδή οι παραγωγοί θα ξεπατώσουν τα φυτά τους έχουν μείνει αράντιστες και χωρίς  πολλά λιπάσματα. Έτσι είναι πιο μικρές , αλλά πιο σφικτές και πιο νόστιμες από τις θερμοκηπιακές  του χειμώνα. Μέχρι και σάλτσα πολύ επιτυχημένη έχω φτιάξει μ’ αυτές γιατί τις βρίσκουμε και  σε πολύ καλές τιμές στις λαϊκές μας.
Τα  πρώτα λοιπόν γεμιστά κάθε χρόνο τα φτιάχνω τέτοια εποχή. Δεν ξέρω αν σε κάποια πρωτοποριακά αγροκτήματα έχουν ήδη παραχθεί υπαίθριες – ο μανάβης μου ισχυρίζεται ότι ακόμη δεν έχουν κυκλοφορήσει- αλλά εμείς οι κοινοί θνητοί  έτσι κι αλλιώς  δεν  έχουμε ακόμη τέτοιες.  Όπου νάναι βέβαια θα έχουμε και τις υπέροχες καλοκαιρινές
Κλασικά γεμιστά με κιμά στο φούρνο
Τα γεμιστά στο σπίτι μας έχουν μεγάλη ιστορία και πέρασαν διάφορες φάσεις. Η γιαγιά μου ας πούμε δεν πρωτομαγείρευε τον κιμά. Τον έβαζε ωμό στα γεμιστά που έφτιαχνε.Η μαμά μου  νιόπαντρη τη δεκαετία του 1960 που έβριθε από νεωτερισμούς στην ελληνική κουζίνα, άρχισε να τσιγαρίζει πρώτα τον κιμά και τα συνοδευτικά του και μετά να προσθέτει το ρύζι και να γεμίζει τα λαχανικά. Μάλιστα από πάνω πασπάλιζε με φρυγανιά τα γεμιστά της..
Κλασικά γεμιστά με κιμά στο φούρνο

Όταν πρωτοέφαγα γεμιστά με κιμά στην πεθερά μου ενθουσιάστηκα! Τα καλύτερα γεμιστά που είχα φάει ! «Τι λες κορίτσι μου που θα πρωτομαγειρέψω τον κιμά. Άσε που είναι χάσιμο χρόνου άσε που  πώς θα νοστιμίζουν τα πιπέρια κι οι ντομάτες αν δεν ρουφήξουν το ζουμί του;». Η πεθερά μου είχε καθιερώσει τον παλιό τρόπο: ωμός ο κιμάς στο γέμισμα. Είχε όμως ένα δυο «μυστικά» στο ψήσιμο όπως θα δείτε παρακάτω που μαζί με τον ωμό κιμά έκαναν τη διαφορά στα γεμιστά της.

Κλασικά γεμιστά με κιμά στο φούρνο

Τα γεμιστά της ήταν ζουμερά χωρίς να είναι νερουλά, με το ρύζι καλοβρασμένο αλλά όχι λασπωμένο και δεν έβγαινε ξερό και καμένο από τα λαχανικά όπως συμβαίνει πολύ συχνα. Τα δεύτερα καλύτερα γεμιστά μου τα κάνει ακόμη η κουνιάδα μου, φυσικά με τη συνταγή της πεθεράς μου. Εγώ το προσπαθώ, και το έχω πλησιάσει αρκετά… Όπως βέβαια συμβαίνει μ’ αυτά τα παραδοσιακά πιάτα που φτιάχνουμε όλοι σε όλη την Ελλάδα, η γεύση τους έχει να κάνει και με τις αναμνήσεις που κουβαλούν. Έτσι για τον καθένα , η συνταγή του είναι η καλύτερη! Ας καταθέσω λοιπόν και τη δική μου καλύτερη, τη συνταγή της πεθεράς μου.

Κλασικά γεμιστά με κιμά στο φούρνο

Παρατηρήσεις

1)Ένας καλός τρόπος για να υπολογίσουμε τον κιμά, είναι να μετρήσουμε για κάθε λαχανικό που θα γεμίσουμε ένα μεγαλούτσικο κεφτεδάκι από σκέτο κιμά. Τα δικά μου λαχανικά ήταν μέτριου (προς μικρό) μεγέθους γι αυτό και είναι μέτρια τα κεφτεδάκια…Έτσι ο κιμάς μου ήταν περίπου 400 γραμμάρια όταν τον ζύγισα για τις ανάγκες της ανάρτησης.  Έτσι έκανα όταν ήμουν αρχάρια και σπάνια έπεφτα έξω στις ποσότητες. Μετά προσαρμόζουμε ανάλογα τα υπόλοιπα υλικά.

2)Εμείς όταν λέμε γεμιστά με κιμά, εννοούμε με λίγο ρύζι ίσα για να δέσει με το άμυλο του τον κιμά. Η ποσότητα που προτείνω μπορεί να αυξηθεί λίγο και να ελαττώσουμε λίγο τον κιμά.

3)Εννοείται ότι μπορούμε να γεμίσουμε κι άλλα λαχανικά εκτός από ντομάτες και πιπεριές. Τότε όμως αυξάνετε ο χρόνος παρασκευής.

4)Εγώ βάζω αρκετές ντομάτες σε σχέση με πιπεριές, οπότε το εσωτερικό τους είναι αρκετό και για τη γέμιση και για το ταψί. Χονδρικά, για μισό κιλό κιμά θέλουμε το εσωτερικό  από 3-4 ντομάτες,  και λίγο λιγότερες για το ταψί. Αν λοιπόν γεμίζουμε κι άλλα λαχανικά, θα χρησιμοποιήσουμε κι άλλες ντομάτες εκτός απ’ αυτές που θα γεμίσουμε.

5)Τα «μυστικά» της πεθεράς μου όπως θα διαπιστώσατε είναι τα εξής:  πρόσθετε ελάχιστο ή καθόλου νερό στο ψήσιμο. Η τριμμένη ντομάτα πάνω από τα γεμιστά εξασφαλίζει τις περισσότερες φορές τα υγρά  που χρειαζόμαστε για το ψήσιμο. Αν προσθέσουμε νερό θα το κάνουμε όταν γυρίσουμε τα γεμιστά στο ταψί. Αυτό, το γύρισμα, είναι και το δεύτερο μυστικό. Είναι πολύ εύκολο όταν γίνει με 2 κουτάλια και εξασφαλίζει ότι το ρύζι αλλά και τα λαχανικά θα ψηθούν σωστά.

6)Το παράκανα με τις παρατηρήσεις! Ζητώ συγνώμη από τις πιο έμπειρες, αλλά τέτοιες αναρτήσεις αφορούν περισσότερο τις πιο νέες νοικοκυρές και πρέπει να είναι αναλυτικές, έτσι δεν είναι;

Καλή σας μέρα και καλό Καλοκαίρι!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο