Αυγά μάτια με ντομάτα και ένα “κρητικό” croque madame!

Το απόλυτο καλοκαιρινό ελληνικό fast food!

 
 
 
Εντάξει, περισσότερο από τη συνταγή που πιστεύω ότι την
γνωρίζουν και οι πιο αρχάριοι, σήμερα θέλω να σας δείξω μια πρόταση
σερβιρίσματος αυτού του νόστιμου καλοκαιρινού πιάτου. Και λέω καλοκαιρινού,
γιατί άλλη γεύση έχει με τις καλοκαιρινές ντομάτες, κι άλλη με τις σάλτσες του
χειμώνα ακόμη κι αν είναι σπιτικές. 
 
Εγώ αποφεύγω να το φτιάχνω το χειμώνα παρόλο που έχω σχεδόν πάντα σπιτική σάλτσα ντομάτας, ενώ αντίθετα είναι από τα πιο αγαπημένα μου πιάτα το καλοκαίρι. Είναι η εναλλακτική συνταγή της στραπατσάδας και
αρκετοί προτιμούν αυτή την εκδοχή των αυγών με ντομάτα. Στο σπίτι μας πάντως είμαστε μισοί-μισοί…
 
Η παρασκευή απλή και ταχύτατη. 
αυγα μάτια
Για κάθε 1 αυγό  βάζω 1-3 κουταλιές
ελαιόλαδο στο τηγάνι – ανάλογα πόσο σοβαρή είναι η δίαιτα που κάνω- και περίπου 120ml ( περίπου μισή κούπα)
τριμμένη ντομάτα. Αφού κάψει το ελαιόλαδο στο τηγάνι μου (χωρίς να καπνίσει) προσθέτω
την ντομάτα, αλατίζω ελάχιστα,  χαμηλώνω
σε μέτρια την θερμοκρασία και αφήνω να βράσει 2-3 λεπτά , ως ότου απορροφηθούν
τα περισσότερα υγρά της ντομάτας. 
 
 αυγα μάτια1
 
Σπάω κάθε ένα αυγό σε ένα πιατάκι και αφήνω
να γλιστρήσει μέσα στην σάλτσα. Αλατίζω ξανά ελάχιστα τα αυγά και σκεπάζω το
τηγάνι μου. Αφήνω να βράσουν σκεπασμένα 2 λεπτά περίπου αν τα θέλω μελάτα και
λίγο παραπάνω αν θέλω να σφίξει ο κρόκος. 
 
 
 
Αν θέλω –ή αν θέλουν οι υπόλοιποι- προσθέτω  μια χούφτα τρίμματα φέτας ή ξινομυζήθρα λίγο
πριν αποσύρω το τηγάνι από το μάτι. Αν οι ντομάτες είναι υπαίθριες προτιμώ να μην αλλοιώσω με τυρί τη γεύση τους.  Πασπαλίζω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
 
 
Σερβίρω κανονικά σε 
πιάτα 
Κολάζ2
ή κάνω ένα  … κρητικό croque madame :
Βρέχω ελαφρά ( ή καθόλου αν είναι πολύ αφράτες)  κριθαροκουλούρες (μικρές ή κανονικές) και βάζω πάνω  σε κάθε μια ένα αυγό μαζί με μπόλικη σάλτσα!

 

 
 

 

 
Καλημέρα!

Print Friendly, PDF & Email