Το cretangastronomy.gr στην 6η Γιορτή Πορτοκαλιού στο Φόδελε!

Την Κυριακή που μας πέρασε βρεθήκαμε με φίλους στην 6η Γιορτή Πορτοκαλιού που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Φόδελε “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος” με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. Το Φόδελε είναι ένα πανέμορφο χωριό στα σύνορα σχεδόν του νομού Ηρακλείου με το νομό Ρεθύμνης. Βρίσκεται στο μέσο κοιλάδας, κατάφυτης από πορτοκαλεώνες και διαρρέεται από τον ποταμό Παντομάντρη. Τα πορτοκάλια του είναι φημισμένα σε όλη την Κρήτη και είναι από τα νοστιμότερα του νησιού!

Το χωριό σφύζει από ζωή και εκείνη η μέρα είναι για όλους μια μεγάλη γιορτή! Η πλατεία του χωριού διαμορφώθηκε έτσι ώστε να γίνει ένα μεγάλο γλέντι με μουσική, χορό και φυσικά γεύσεις! Οι άνθρωποι του πολιτιστικού συλλόγου μας δώρισαν ένα κουτί με αρκετές λιχουδιές και μπορούσαμε να αγοράσουμε ό,τι τραβούσε η όρεξή μας. Δοκιμάσαμε γλυκά του κουταλιού, πορτοκαλόπιτα, κουλουράκια με πορτοκάλι, σιμιγδαλένιο χαλβά με πορτοκάλι, παγωτό με γεύση πορτοκάλι, πορτοκαλάδα, λεμονάδα, αρωματική ρακή και λικέρ και το καταευχαριστηθήκαμε!

Μαζί με εμάς, πλήθος επισκεπτών είδαν από κοντά τις φετινές δράσεις του συλλόγου, γεύτηκαν τα παραδοσιακά γλυκά και τα  προϊόντα των παραγωγών και έλαβαν μέρος στο γλέντι που ακολούθησε, με το συγκρότημα ‘’Ρεμπέτικα Μονοπάτια’’, Φοδελιανούς καλλιτέχνες κρητικής μουσικής, και το ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ σε παράσταση δρόμου με ακροβατικά ξυλοπόδαρα.

 

Κάναμε βόλτα στο δασάκι γύρω από τον ποταμό και περπατήσαμε στα γραφικά σοκάκια του χωριού. Βρεθήκαμε στην περίφημη βυζαντινή εκκλησία των Εισοδίων που χρονολογείται στον 11ο αιώνα. Επισκεφτήκαμε και το μουσείο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου στο οποίο η είσοδος ήταν δωρεάν ειδικά για την ημέρα. Η φυσική ομορφιά του μέρους είναι ιδιαίτερη και αξίζει να το επισκεφτεί κάποιος.

Οι διοργανωτές ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από την προσέλευση του κόσμου που ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Πολλοί επισκέπτες έφυγαν με τσάντες γεμάτες πορτοκάλια και με ένα χαμόγελο στα χείλη! Όσοι δεν ήσασταν εκεί, φροντίστε να τα καταφέρετε του χρόνου! Μέχρι τότε δείτε μερικές προτάσεις μας με εσπεριδοειδή για να πάρετε μια γεύση και εσείς από Φόδελε!

 

Print Friendly, PDF & Email