VIDEOS

Χαλβάς με σιμιγδάλι (VIDEO)

Χαλβάς με σιμιγδάλι (VIDEO)

Ο κλασικός κι αγαπημένος σιμιγδαλένιος χαλβάς! 

Προτελευταία εβδομάδα της Σαρακοστής –πότε πέρασε!- και οι περισσότεροι πια νηστεύουν. Πολλοί βέβαια μόνο και μόνο για να φάνε με μεγαλύτερη όρεξη τον πασχαλινό οβελία. Κι αυτό θα πείτε μια προετοιμασία πασχαλινή είναι …

Χαλβάς με σιμιγδάλι (VIDEO)

Υπάρχει καλύτερο νηστίσιμο γλυκό από το σιμιγδαλένιο χαλβά; Παρόλο που όλοι γνωρίζουν τη βασική συνταγή του 1-2-3-4, σε κάθε τόπο μικρές λεπτομέρειες δημιουργούν διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα. Τουλάχιστον 6 παραλλαγές του υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Σουσαμοχαλβάδες, με σιμιγδάλι, με αλεύρι, με μέλι, με πετιμέζι, με αμύγδαλα, με φιστίκια , με χυμό πορτοκαλιού, με κουκουνάρι , με σταφίδες, με γλυκά του κουταλιού!

Χαλβάς με σιμιγδάλι (VIDEO)

Αν και τον φτιάχνουμε σε όλη την Ελλάδα, θεωρείται ότι η προέλευση του είναι τουρκική όπως άλλωστε και η ονομασία του που προέρχεται από την τουρκική λέξη helva. Όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς από μια βόλτα στο διαδίκτυο ο χαλβάς είναι γλυκό που αν και η ονομασία του (και πιθανόν η αρχική του προέλευση ) έχει τούρκικη ρίζα, συναντάται στα Βαλκάνια και σε όλη την Ανατολή. Τουρκία, Συρία , Λίβανος Ιράν , Ιράκ, και όλα τα κράτη του Κόλπου, ακόμη και Ινδία στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν φτιάχνουν τις δικές τους παραλλαγές .

Χαλβάς με σιμιγδάλι (VIDEO)

Στην Κρήτη τον εμπλουτίζουμε με τι άλλο; Με σταφίδες και αμύγδαλα που τουλάχιστον στο παρελθόν υπήρχαν σε κάθε σπίτι, και μερικές φορές με γλυκό του κουταλιού. Τις περισσότερες φορές τον γλύκαιναν με μέλι ή πετιμέζι. Η γιαγιά μου έφτιαχνε ένα θαυμάσιο κουταλάτο χαλβά με αλεύρι και πετιμέζι.

Χαλβάς με σιμιγδάλι (VIDEO)

Στο τετράδιό της η συνταγή του σιμιγδαλένιου χαλβά αναφέρεται με τις αναλογίες 1,2,3,4 αλλά …κατά βάρος. Συγκεκριμένα λέει 100 δράμια λάδι, 200 σιμιγδάλι, 300 ζάχαρη και 1 οκά νερό! Δηλαδή 320 γραμ λάδι, 640 σιμιγδάλι, 960 ζάχαρη , 1280 νερό! Σήμερα μόνο το πρόσεξα,  και την επόμενη φορά θα κάνω  μισή δόση με αυτές τις αναλογίες. Είμαι περίεργη…

Χαλβάς με σιμιγδάλι (VIDEO)

Αν και θεωρείται εύκολο γλυκό έχει κι αυτός τα μυστικά του. Η αλήθεια είναι ότι άλλοι τον προτιμούν καλοκαβουρντισμένο και άλλοι πιο ελαφρύ. Το καλοκαβουρντισμένος, δεν σημαίνει αναγκαστικά και σκούρος.

Χαλβάς με σιμιγδάλι (VIDEO)

Αν το καβούρντισμα του σιμιγδαλιού γίνει με υπομονή σε χαμηλή θερμοκρασία, δεν σκουραίνει πολύ και ταυτόχρονα αποκτά την ωραία μυρουδιά που χρειάζεται ο νόστιμος χαλβάς.
Σίγουρα ο χαλβάς μου δεν παίρνει ISO με τίποτα. Κάθε φορά και κάτι διαφορετικό θα κάνω… σε σημεία.

Χαλβάς με σιμιγδάλι (VIDEO)

Κάντε τις δικές προσθαφαιρέσεις και απολαύστε τον!

Παρατηρήσεις

1) Αν βάλουμε σταφίδες τις ρίχνουμε στο σιρόπι . Έτσι φουσκώνουν λίγο. Φυσικά αν χρησιμοποιήσουμε γλυκό του κουταλιού δεν βάζουμε σταφίδες!

2) Αν βάλουμε αμύγδαλα, φυστίκια ή κουκουνάρι, τα καβουρντίζουμε μαζί με το λάδι.

3) Για να αποφύγουμε να βγάλει το λάδι του ο χαλβάς μετά που θα κρυώσει, αφενός καλοκαβουρντίζουμε το σιμιγδάλι και αφετέρου προσθέτουμε το σιρόπι λίγο λίγο και όχι μαζεμένο.Μπορεί να έχει περισσότερο κόπο αλλά έχει τη σημασία του…

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο