Γλυκά

Λικέρ λεμονιού σε δυο εκδοχές: διάφανο και κρεμώδες

Λικέρ λεμονιού σε δυο εκδοχές: διάφανο και κρεμώδες

Ετοιμάστε τα τώρα για το Πάσχα!

Τα λικέρ με εσπεριδοειδή είναι τα αγαπημένα μου. Είναι  ιδιαίτερα αρωματικά και γλυκόπιοτα και αποτελούν ιδανική συνοδεία για τα μικρά κεράσματα . Επίσης είναι  κατάλληλα για το κλείσιμο ενός  καλού γεύματος γιατί είναι χωνευτικά και επί πλέον χρησιμοποιούνται  για να αρωματίσουν κέικ, σοκολατάκια και άλλα γλυκά. Έτσι πάντα έχω 2-3 στο ντουλάπι μου.
Λικέρ λεμονιού σε δυο εκδοχές: διάφανο και κρεμώδες

Τα λικέρ λεμονιού μάθαμε και στην Ελλάδα να τα λέμε limoncello αλλά εγώ δεν θα χρησιμοποιήσω αυτή την ονομασία για το δικό μου. Οι αναγνώστες του blog θα έχουν καταλάβει ότι δίνω ιδιαίτερη σημασία στις ονομασίες και δεν μου αρέσει να τις χρησιμοποιώ για τα «κάτι σαν …» , παρά μόνο για τα αυθεντικά σκευάσματα. Το limoncello  είναι ιταλικό λικέρ και για την παρασκευή του δεν χρησιμοποιείται βέβαια ρακή! Το δικό μου γίνεται με ρακή.

Λικέρ λεμονιού σε δυο εκδοχές: διάφανο και κρεμώδες
Την ώρα της φωτογράφισης κατέφθασαν οι αροδαρές της Σταυροπροσκύνησης από τη μάνα μου…

Όπως έχω ξαναγράψει στην Κρήτη τα λικέρ τα έφτιαχναν ανέκαθεν με ρακή ή με κονιάκ. Το κονιάκ το χρησιμοποιώ κυρίως σε σκουρόχρωμα  λικέρ . Όταν φτιάχνω λικέρ με ανοιχτόχρωμες φλούδες ή φρούτα προτιμώ τη ρακή για να μην αλλοιώνεται το λαμπερό τους χρώμα. Φέτος έφτιαξα το λικέρ του λεμονιού σε δύο εκδοχές. Με σιρόπι νερού και ζάχαρης όπως έκανα πάντα και σε μια εντελώς νέα με σιρόπι γάλακτος-ζάχαρης .

Το αποτέλεσμα της πρώτης ήταν αυτό που ήξερα αλλά το δεύτερο ήταν αποκάλυψη! Κρεμώδες, δροσερό , γλυκό και φινετσάτο λικέρ που το απολαμβάνει κάποιος και ολόσκετο, χωρίς κανένα συνοδευτικό. Η ιδέα ήταν από εδώ και προσάρμοσα στα δικά μου δεδομένα τη συνταγή.

Παρατηρήσεις

1)Χρησιμοποίησα  3 κούπες ρακή και 150 γραμμάρια φλούδες λεμονιού. Μετά από τις 10 μέρες εκχύλισης, πήρα τη μια κούπα από το υγρό για το λικέρ κρέμα  και πρόσθεσα στο υπόλοιπο εκχύλισμα το σιρόπι ζάχαρης για το διάφανο λικέρ. Έτσι δοκιμάσαμε και τις δυο εκδοχές.

2)Προτίμησα να δώσω σε γραμμάρια την ποσότητα από τις φλούδες λεμονιού γιατί τα λεμόνια είναι διάφορων μεγεθών . Τα δικά μου ήταν τόσο μεγάλα που καθένα τους αντιστοιχούσε σε δύο μικρά.

3)Η ποσότητα της ζάχαρης εξαρτάται από το πόσο γλυκά μας αρέσουν τα λικέρ, γι αυτό λέω από 2/3 -1 κούπα.

4)Περνάω τα λικέρ μου από σήτα την οποία “ενισχύω” με μπαμπάκι ανάμεσα σε τούλι. Έτσι και καλή διήθηση γίνεται και δεν πέφτουν ίχνη μπαμπακιού στο υγρό.

5)Εννοείται ότι τα λεμόνια πρέπει να είναι ακέρωτα και αράντιστα!

 

Καλή εβδομάδα! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο