κουλουράκια.
Υλικά
1 κούπα βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (250 γραμμάρια ήταν, βούτυρο αγελάδας σε αλουμινόχαρτο)
2 κούπες (440 gr) ζάχαρη
4 μέτρια αυγά
1 κούπα(250 ml) γάλα
Χυμός ενός πορτοκαλιού
Ξύσμα ενός μεγάλου λεμονιού
3-4 σωληνάκια βανίλιας ή ½ κουταλάκι υγρή βανίλια
1 γεμάτη κουταλιά της σούπας (20 ml) αμμωνία
1 κοφτή κουταλιά ( 10 ml) μπέικιν
Σήκωσαν τελικά 1300 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις ( η συνταγή έλεγε όσο σηκώσουν…)
Επί το έργον
Σε λεκάνη ανάμειξης βάζουμε τη ζάχαρη, τα αυγά και το βούτυρο και τα χτυπάμε να αναμειχθούν με το χέρι ή με το μίξερ χειρός. Δεν χρειάζεται πολύ χτύπημα. Προσθέτουμε το ξύσμα, τις βανίλιες και το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
Διαλύουμε την αμμωνία στο γάλα και το προσθέτουμε το διάλυμα στο μείγμα. Αφήνουμε το μίξερ (αν χρησιμοποιήσαμε) και συνεχίζουμε με το χέρι. Σε μια κούπα αλεύρι ανακατεύουμε το μπέικιν και την προσθέτουμε κι αυτή στο χυλό μας. Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που να κολλάει ελαφρά στα ακροδάκτυλα αλλά να πλάθεται.
Δεν πρέπει να γίνει σκληρή. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί καμιά ωρίτσα και πλάθουμε τα κουλουράκια στα σχήματα που μας αρέσουν.
Η ζύμη αυτή είναι εύπλαστη και μπορούμε να κάνουμε σχέδια. Ένα κομμάτι ζύμης όσο ένα μέτριο καρύδι δίνει ένα κανονικού μεγέθους κουλουράκι γιατί φουσκώνουν. Πολύ ωραία δείχνουν όταν ψηθούν τα διπλά στριφτά κουλουράκια, τα τριπλά και οι ροδελίτσες.
Τα αλείφουμε με ένα κρόκο αυγού που έχουμε αραιώσει με 1-2 κουταλιές νερό και τα ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 20 -25 λεπτά (προθερμασμένος φούρνος, μεσαία σχάρα).
Αφού κρυώσουν τα φυλάσσουμε. Διατηρούνται για αρκετό καιρό κλεισμένα σε μπολ για να μη παίρνουν υγρασία.
Παρατηρήσεις
1)Η συνταγή έλεγε ένα φακελάκι αμμωνία και καθόλου μπέικιν. «Φοβήθηκα» ότι τα 30 γραμμάρια αμμωνίας στις παραπάνω ποσότητες των υλικών θα είναι πολλά και έβαλα μια κουταλιά μόνο. Αντικατέστησα την υπόλοιπη με μπέικιν .
2)Γίνονται παραπάνω από 100 κανονικά κουλουράκια, 110 έφτιαξα εγώ!
3)Το αλεύρι μπορεί να « παίξει» στα γραμμάρια . Το δικό μου ήταν η κλασική παλιά μάρκα για όλες τις χρήσεις και πήρε 1300 γραμμάρια. Πάντως η ζύμη πρέπει να γίνει μαλακή αλλιώς σκληραίνουν. Με το ξεκούρασμα μάλιστα σφίγγει λίγο και γι αυτό δεν πρέπει να παρασυρθούμε με το αλεύρι.
4)Οι λιγότερο έμπειρες καλό είναι να ψήσουν το πρώτο ταψί πριν πλάσουν τα υπόλοιπα. Στο πρώτο δεκάλεπτο θα φανεί αν απλώνουν πολύ, οπότε θέλει λίγο αλεύρι ακόμη. Τα κουλουράκια φουσκώνουν αρκετά προς όλες τις διαστάσεις. Δεν απλώνουν να γίνουν πλακέ αν το αλεύρι είναι κανονικό.
Τέλεια φαίνονται, και του χρόνου να είσαι καλά!
Την αμμωνία την φοβάμαι λίγο γιατί κάποιες φορές την καταλαβαίνω στην γεύση και δεν την χρησιμοποιώ, βάζω μπέικιν και κάποιες φορές και σόδα…
Καλή Ανάσταση! 🙂
yperoxa koylourakia!!kali anastasi eyxome!!!
Λαχταριστά κουλουράκια και εύκολα, με έβαλες σε πειρασμό να τα κάνω, παρόλο που είχα αποφασίσει να μην ασχοληθώ με κουλουράκια φέτος! Πετυχημένη η συνταγή της…συμπεθέρας!
Πολύ όμορφα και του χρόνου να είσαι καλά!
Καλή Ανάσταση 🙂
Πολύ όμορφα σου έγιναν!
Και του χρόνου Βαγγελιώ μου, καλό Πάσχα εύχομαι!
Πολύ όμορφα πράγματι και όπως πάντα κατατοπιστική η συνταγή. Καλό Πάσχα σου εύχομαι Βαγγελιώ.
Μου αρεσουν πάρα πολύ αυτα τα κουλουράκια… τρώω μάλιστα με σειρά προτεραιότητας τα πλεχτά κια μετά τα στριφογυριστα (τα άλλα τα αφηνω για την υπόλοιπη οικογένεια)!
Και του χρόνου Βαγγελιώ μου και καλό Πάσχα!
Θα την φτιαξω αυριο γιατι μου φαινεται πολυ σωστη συνταγη!! Ομως πες μου, σε αερα τα ψηνεις ή σε αντιστασεις?? Συνηθως σε αερα ξερω εγω!
Εγώ έχω συνηθίσει τις αντιστάσεις. Υποθέτω ότι καλά θα είναι και στον αέρα, σε λίγο πιο χαμηλή θερμοκρασία (απ' ό,τι ξέρω έτσι πρέπει όταν ψήνουμε στον αέρα).
Καλή επιτυχία!
Τα εψησα στον αερα!! Εγιναν τελεια!!! Συγχαρητήρια για την συνταγη σου!!! Καλη Ανάσταση να έχουμε με υγεια !!
Τελικα τα εφτιαξα…φέτος, τώρα φουρνίζω! Οι οδηγίες είναι πολύ κατατοπιστικές και έγιναν πολύ νόστιμα! Προτείνεται ανεπιφύλακτα!
Χρησιμοποίησες κατα γράμμα τα υλικά;
Ναι, ακριβώς τις ποσότητες. Και αλεύρι τόσο μου πήρε, περίπου 1300 γρ.
Γειά κι από εμένα και καλό Πάσχα να έχουμε και φέτος! ‘Εχω μια απορία καιρό τώρα…για να γίνουν τραγανά (μπισκοτένια) πως πρέπει να είναι η ζύμη, όσο πιο μαλακή τόσο πιο τραγανά ?
Καλό Πάσχα και σε σένα. Κανονική πρέπει να είναι η ζύμη. Η σκληρή ζύμη τα κάνει σκληρά. Αυτά εδώ θέλουν σχετικά μαλακή ζύμη, και είναι τραγανά απ’ έξω και σχετικά απαλά από μέσα. Πιο τραγανά είναι τα βουτύρου αλλά πλάθονται σε λιγότερα σχήματα γιατί δεν γίνονται μεγάλα κορδόνια Εννοώ αυτή τη συνταγή: https://www.cretangastronomy.gr/2011/05/tsourekakia-pasxalina-koulourakia/
love it
μολις ξεφουρνισα.εγιναν γιγαντες.αφρατα.υπεροχα.την πρωτη τη μισοκαψα γιατι χαζευα!!!!!!!!!!!!!!!!!αλλα απο γευση!!!!γ@@@τα!!!!!!!
ευχαριστουμε και καλη ανασταση!!!!!
ΥΓ.εβαλα λιγωτερη ζαχαρη.
Ευχαριστώ που τα δοκιμάσατε! καλοφάγωτα και Καλό Πάσχα!
Καλησπερα!καλο πασχα!θα ηθελα να ρωτησω αν γινονται καλα κ με απλη μαργαρινη (δηλαδη χωρις βουτυεο γαλακτος)
Καλημέρα. Και βέβαια γίνονται. Βέβαια κατά τη γνώμη μου θα υστερούν σε άρωμα και γεύση, αλλά αν υπάρχουν λόγοι που θέλετε να αποφύγετε το βούτυρο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλη λιπαρή ουσία. Μια φίλη μου τα φτιάχνει με φυτίνη γιατί δεν της αρέσει η μυρουδιά του βουτύρου και είναι μια χαρά!
Βρηκα τη συνταγη σου και θα τη φτιαξω!! Μου θυμιζει τα κουλουρακια της μανουλας μου..Μονο μια ερωτηση αντι για αμμωνία μπορω να βαλω σοδα? Σε παρακαλώ αν γινεται να εχω μια απάντηση για να τα φτιάξω σύντομα! !Ευχαριστώ και καλη Ανασταση ευχομαι!!
Να βάλεις 1 κουταλάκι ακόμη μπέικιν καλύτερα. Η πολλή σόδα εμένα τουλάχιστον μου μυρίζει… Εναλλακτικά, φτιάξε αυτή την συνταγή που δεν έχει καθόλου αμμωνία: https://www.cretangastronomy.gr/2011/05/tsourekakia-pasxalina-koulourakia/ Καλή επιτυχία!
Κυρια Βαγγελιω μολις ξεφουρνισα το τελευταίο ταψι με τα κουλουρακια!!! Εγιναν τελεια εμφανισιμα και πολυ νοστιμα !!! Δεν εβαλα την αμμωνία αλλα διπλασιασα το μπεικιν!!! Σας ευχαριστώ πολύ να εχετε πολύ πολύ ομορφες γιορτες και την υγεία σας να μας ανεβαζετε τοσο νόστιμες συνταγες!!!! Χρονια πολλα και καλα! !!!!
Καλησπερα ❤ σας παρακολουθω καιρο κ εχω φτιαξει αρκετες συνταγες σας με επιτυχια☺ τωρα λεω να φτιαξω κ τα κουλουρακια… επειδη δεν αντεχω την μυρωδια της αμμωνιας στο ψησιμο, θα βαλω δυο κουταλιες του γλυκου μπεικιν ή της σουπας? Ευχαριστω πολυ κ καλο Πασχα να εχουμε ολοι ❤
Θα περιμένω το αποτέλεσμα ;-). Καλή επιτυχία!
Μωλης τα έφτιαξα…ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΑ!!!ΕΚΑΝΑ 7 ΤΑΨΙΑ!!!!
Σημερα τα εφτιαξα κ μυρισε το σπιτι βουτηρο ❤ εβαλα τελικα αμμωνια κ δεν με ενοχλησε καθολου… ευχαριστω για την συνταγη κ τις συμβουλες☺ Καλη Ανασταση να εχουμε κ καλο ευλογημενο Πασχα ❤
Χαίρομαι που αποφασίσατε να φτιάξετε ακριβώς τη συνταγή γιατί η αμμωνία είναι αυτή που τους δίνει την ιδιαίτερη υφή. Και ναι, δεν είναι πολλή σ’ αυτή τη συνταγή οπότε δεν ενοχλεί. Να είστε καλά κι εσείς και να περάσετε με υγεία, αγάπη και ευτυχία τις γιορτές και το Πάσχα!
τα εφτιαξα!!!!!!!!!!!!!τελεια !!!!οντος σαν τσουρεκακια,φουσκωτα και αφρατα .Μπραβο!!!
Χαίρομαι που σας πέτυχαν! Με υγεία και χαρά να τα απολαύσετε! Καλό Πάσχα!
Πάρα πολύ ωραία κουλουράκια!!!!!!!! Εύκολα και νόστιμα!!!!! Μοσχομύρισε το σπίτι!!!!
Geia sas, Tha mporousatai Na mou phtai se ti vathmo Kai poso allazh o Xronos pshshmatos gia fourno pou einai sto gas.
Sas Euxaristw
Καλημέρα. Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ φούρνο υγραερίου και δεν θέλω να σας πάρω στο λαιμό μου. Δεν υπάρχει κάποιος οδηγός του κατασκευαστή που να δίνει αξιόπιστες αντιστοιχίες;
Euxaristw, dustixos akoma kai otan akolouthw to antisthxo noumero sto Gas apo hlektriko fourno uparxoun allages, Gas oven have cold spots so even some of the cakes I have done from your blog I had to open the oven before 40mins to turn it around or to move it up or down. Tha sas pw pws mou vghkan. Kai pali Euxaristw.
Εύχομαι να πήγαν όλα καλά!
Perimenw thn ammonia eprepe na thn paraghlw den thn poulane edw 🙁 shmera h aurio me to kalo.
Βγήκαν τέλεια, μύρισε το σπίτι Πάσχα και Μαμά!!! Ειδια είναι η συνταγή της αλλά μόνο τα υλικά χωρις τον τροπο. Όπου και εάν διάβασα μου έλεγε να βάλω το υγραέριο στο 3, επειδή έχω διπλό φούρνο έβαλα τον ένα στο 3 και τον άλλο στο 4, επίσης τον ένα τον προθερμανα ενώ έκανα την ζύμη (γιατί φοβήθηκα τα κρύα σημεία) και τον άλλο όσο επλαθα. Στο 3 δεν γινοταν τίποτα!!!! Χρειάζονται να είναι στο 4 και πολύ προθέρμανση. Πάντα ξεχνάω ότι εκεί το ένα πορτοκαλί είναι ίσα με δυο εδώ!! Καλό Πάσχα να εχουμαι.
Χαίρομαι που πέτυχαν! Πολύ θα ήθελα να μας πείτε τον τρόπο της μαμάς σας!Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες σας για τις κουζίνες υγραερίου! Θα χρησιμοποιηθούν σίγουρα απ’ όσες φίλες έχουν τέτοια συσκευή! Καλό Πάσχα και σε σας!
Πολύ ωραία… Πρώτη φορά μου πετυχαίνουν κουλουρακια πασχαλινα… Φοβερή συνταγή… Η αμμωνία δεν ακούγεται καθόλου…Φοβερή
Χαίρομαι που σας άρεσαν! Ναι νομίζω ότι είναι τόσο σωστή η ποσότητα της αμμωνίας σ’ αυτή τη συνταγή που δίνει την τραγανότητα που θέλομε χωρίς να γίνεται δυσάρεστη! Καλοφάγωτα, Καλό Πάσχα!
…Πόσο πολύ μου θύμισαν τη γιαγιά μου! Έτσι ακριβώς τα έφτιαχνε και τα φύλαγε σε μαξιλαροθηκες, μαζί με λεμονόφυλλα και λεμονανθούς… Αχ η γιαγιάκα μου!… Επειδή αγαπώ το λεμόνι, έβαλα παραπάνω ξύσμα λεμονιού και λάιμ κι αντικατέστησα τον μισό χυμό πορτοκαλιού με χυμό ενός λεμονιού. Υπέροχα! Καλό Πάσχα να έχουμε!
Πόσο χαίρομαι που σας ξύπνησαν μνήμες! Οι παρεμβάσεις εξαιρετικές! Θα δοκιμαστούν!
ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ! ΤΟ ΕΙΠΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ, ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΟΙ ΚΡΙΤΕΣ! ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ … ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!! ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΑΣ !
Έχουν κάνει ρεκόρ επισκέψεων αυτές τις μέρες! Μάλλον αρέσουν σε πολλούς 😉 !
Είναι υπέροχα, όσο πρέπει γλυκά και από τις πιο ωραίες συνταγές που έχω δοκιμάσει τα τελευταία χρόνια! Συγχαρητήρια και για τον τρόπο παρουσίασης. Αυτή τη στιγμή ψήνω, ξεφουρνιζω και ξανά από την αρχή…Καλή Ανάσταση!
Ευχαριστώ πολύ που εμπιστευτήκατε τη συνταγή! Κι εγώ τα θεωρώ νόστιμα και εύκολα στη διαχείριση της ζύμης! Να είστε καλά, και του χρόνου!
I don’t have ammonia what should I Use ? And how much thank you!!!
You can use bicarbonate soda or baking powder at the same amount of ammonia, with a little difference at the final result. Thank you for your visit here and for your comment!
Καλησπέρα Καλό Πάσχα να έχουμε και καλή ανάσταση ετοιμάζομαι να κάνω τα κουλουράκια Εύχομαι να τα πετύχω μου φαίνονται τόσο νόστιμα και τόσο λαχταριστά
Καλό Πάσχα και σε σας! Εύχομαι να σας πετύχουν και να είναι αυτό που περιμένετε! Προσέξτε το αλεύρι. Καλύτερα να λείπει λίγο (συμπληρώνουμε) παρά να περισσεύει ;-). Καλή επιτυχία!
Καταπληκτικά κουλουράκια!
Δεύτερη χρονιά φέτος που τα έφτιαξα!
Χαίρομαι που σας αρέσουν! Καλοφάγωτα!
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά έφτιαξα τα κουλουράκια με τις εξής αλλαγές.
Έβαλα ολόκληρο το φακελάκι αμμωνίας,δηλ.30 γρ.και αντικατέστησα το γάλα με πρόβειο γιαούρτι.
Απίθανα,ακόμη καλύτερα από πέρυσι έγιναν,σκέτος αφρός, χωρίς να καταλαβαίνεις την αμμωνία.
Ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που καθιερώσατε τη συνταγή! Πράγματι σ’ αυτήν τη συνταγή η αμμωνία “χάνεται”. Ωραία η παραλλαγή με γιαούρτι, το έχω σε άλλες συνταγές με κουλουράκια και πραγματικά τα αφρατεύει!
Πολύ ωραία συνταγή φαίνεται. Ήθελα προτού τη δοκιμάσω να σας παρακαλούσα να μου γράψετε τις αναλογίες σε γραμμάρια γιατί με τις κούπες και τις κουταλιές μου ξεφεύγουν.
Η κούπα μου είναι η δοσομετρική των 250 ml και χωρά 135-140 γρ αλεύρι και 220 γρ ζάχαρη. Ελπίζω να βοήθησα! Καλή επιτυχία!
Ευχαριστώ πολύ…θα επιστρέψω απο εβδομάδα με σχόλιο.
Καλημέρα σας! Θα χαρώ να σας αρέσουν!
Βγήκαν τέλεια, ο αντρας μου με την κορούλα μου ξετρελαθηκαν…it’ s a keeper… που λένε και οι Άγγλοι. Σας εύχομαι ολόψυχα Καλό Πάσχα να περάσετε, με υγεία.♥️
Χαίρομαι που σας πέτυχαν! Και του χρόνου! Καλό Πάσχα σε σας, στην οικογένειά σας και σε όλον τον κόσμο! να είμαστε καλά και να περάσουμε τα δύσκολα γρήγορα…
Καλησπέρα σας!Καλό Πάσχα με υγεια! Καλύτερα να διορθώσετε τον όρο κούπα και να γράψετε φλιτζάνι..Εγώ τα κάνα κ δεν πλαθοταν η ζύμη λόγω του ότι μέτρησα στη κούπα..
Η κούπα μου είναι η δοσομετρική και τα μετρώ όλα με αυτήν. Είναι 250 ml. Δεν ξέρω τι κούπα χρησιμοποιήσατε εσείς, πρώτη φορά μου λένε πως υπάρχει θέμα σ’ αυτή τη συνταγή!
μου αρεσουν οι συνταγες σας και θα ηθελα να μου στελνετε
Συμπληρώστε τα στοιχεία σας στη φόρμα κάτω αριστερά στη σελίδα και θα έρχονται στο e-mail σας! Ευχαριστώ πολύ!
Τα έφτιαξα κατά γραμμμα έγιναν τελειαααα
Πολύ χαίρομαι που σας πέτυχαν! Και του χρόνου να είμαστε καλά, με υγεία και καλύτερες συνθήκες! Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!
Συγχαρητήρια είστε υπέροχη.
Σας ευχαριστώ πολύ για το τόσο επαινετικό σχόλιο! Να είστε καλά! Καλό Πάσχα!
Πεντανόστιμα κουλουράκια, την αμμωνία δεν την καταλαβαίνεις,τα αγαπήσαμε!!! Χριστός Ανέστη!
Σας ευχαριστώ που δοκιμάσατε τη συνταγή! Αληθώς Ανέστη!
Τα έφιαξα σήμερα,Μ.Δευτέρα,Έγιναν τέλεια !! Ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή αυτή.Καλή Μεγαλοβδομάδα και καλή Ανάσταση.