Vegan/vegetarian

Κλασικά πασχαλινά κουλουράκια, εύκολα και γρήγορα!

Στην Κρήτη τα λέμε τσουρεκάκια αμμωνίας!
Το έχω ξαναγράψει ότι στα μέρη μας οι ονομασίες είναι ανάποδες: τσουρεκάκια λέμε τα κουλουράκια του Πάσχα και αυγοκούλουρα ή ψωμιά πασχαλινά λέμε τα τσουρέκια. Τσουρεκάκια λοιπόν για τις κρητικές τα σημερινά μου
κουλουράκια.
Οι κλασικές παραδοσιακές συνταγές θέλουν τα κουλουράκια  του Πάσχα με αμμωνία. Δεν τα φτιάχνω με τέτοια συνταγή  ομολογουμένως πολύ συχνά μιας και οι περισσότεροι  στο σπίτι προτιμούν τα  βουτυράτα και τριφτά τσουρεκάκια βουτύρου που έδωσα πέρυσι. Φέτος όμως αποφάσισα να κάνω τα πιο κλασικά και παραδοσιακά τσουρεκάκια αμμωνίας.
Αυτά  που όταν ανοίγεις το φούρνο για να δεις σε πιο στάδιο ψησίματος βρίσκονται, σε αναγκάζουν να κλείνεις τα μάτια από το …αμμωνιακό κύμα που εκπέμπουν. Μυρωδιά Πάσχα στο σπίτι , που εξαφανίζεται  όμως όταν τα τρως!
Αμέτρητες πάλι συνταγές στα οικογενειακά τετράδια ! Διάλεξα μια εύκολη, με λογικές ποσότητες υλικών δοκιμασμένη και κλασική. Της συμπεθέρας λέει η προέλευση στην παρένθεση του τίτλου. Γέλασα από μέσα μου γιατί δεν ξέρω ποιας απ’ όλες τις συμπεθέρες αφορά…
Δίνει όμως ωραία κουλουράκια . Απ’ αυτά που κάνουν κριτς στο δόντι  και από μέσα είναι αφράτα. Και είναι και πολύ εύκολα. Ακόμη και με το χέρι δουλεύονται τα υλικά, έτσι έλεγαν οι οδηγίες της συμπεθέρας που τα έβαζε μάλιστα όλα μαζί κατά που γράφω. Εγώ χρησιμοποίησα μίξερ χεριού στο πρώτο στάδιο για μεγαλύτερη ευκολία. Τραγανή κρούστα, απαλό εσωτερικό, άρωμα λεμονιού και βανίλιας. Άρωμα Πάσχα σε μια βροχερή και κρύα Μεγάλη Δευτέρα.

Παρατηρήσεις

1)Η συνταγή έλεγε ένα φακελάκι αμμωνία και καθόλου μπέικιν. «Φοβήθηκα» ότι  τα 30 γραμμάρια αμμωνίας στις  παραπάνω ποσότητες των υλικών θα είναι πολλά και έβαλα μια κουταλιά μόνο. Αντικατέστησα την υπόλοιπη με μπέικιν .

2)Γίνονται παραπάνω από 100 κανονικά κουλουράκια, 110 έφτιαξα εγώ!

3)Το αλεύρι μπορεί να « παίξει» στα γραμμάρια  . Το δικό μου ήταν η κλασική παλιά μάρκα για όλες τις χρήσεις  και πήρε 1300 γραμμάρια. Πάντως η ζύμη πρέπει να γίνει μαλακή αλλιώς σκληραίνουν. Με το ξεκούρασμα μάλιστα σφίγγει λίγο και γι αυτό δεν πρέπει να παρασυρθούμε με το αλεύρι.

4)Οι λιγότερο έμπειρες καλό είναι να ψήσουν το πρώτο ταψί πριν πλάσουν τα υπόλοιπα. Στο πρώτο δεκάλεπτο θα φανεί αν απλώνουν πολύ, οπότε  θέλει λίγο αλεύρι ακόμη. Τα κουλουράκια φουσκώνουν αρκετά προς όλες τις διαστάσεις. Δεν απλώνουν να γίνουν πλακέ αν το αλεύρι είναι κανονικό.

Καλή Μεγάλη Εβδομάδα να έχουμε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές