Το γλυκό της Κυριακής!
Μπορεί το καλοκαίρι να μην εμφανίστηκε δυναμικά φέτος αλλά ήδη τα καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά έχουν πανηγυρικά πάρει τη θέση τους στο τραπέζι μας.
Επειδή η αλήθεια είναι ότι τα γλυκά ψυγείου δεν «μυρίζουν» ακόμη, προτιμήσαμε για σήμερα ένα γλυκό ρολό με ανοιξιάτικες φράουλες και γλυκιά μυζήθρα. Κρεμώδες αλλά όχι παγωμένο, γλυκό όσο πρέπει και για επιδόρπιο και για συνοδευτικό του καφέ ή του χυμού μας.
Στη γέμιση μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλα φρούτα εποχής ή γλυκά κουταλιού ή φρουί γλασέ πολύχρωμα . Η κρητική γλυκιά μυζήθρα (νωπό ανθότυρο τη λένε οι Χανιώτες) θα μπορούσε να είναι και άλλο μαλακό φρέσκο τυρί, αλλά μ’ αυτήν αυτό το διαφορετικό ρολό έχει πιο ρουστίκ γεύση.
Η ζύμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τάρτες ή ταρτάκια. Αυτό είναι και η διαφορετικότητα αυτού του ρολού. Δεν έχει τη σπογγώδη υφή ενός παντεσπανιού αλλά είναι κάπως μπισκοτένιο. Το γαρνίρισμα με σοκολατένιο σιρόπι μπορεί να αντικατασταθεί με κάποια άλλη γλυκιά σάλτσα φρούτων ή με σκέτη αχνοζάχαρη!
Εύκολο λοιπόν γλυκό σήμερα! Και οικονομικό. Κι όμως η εμφάνισή του δεν υστερεί από εκείνη πιο πολύπλοκων και πιο δαπανηρών γλυκών.
Υλικά:
Α. Για τη ζύμη:
80 gr βούτυρο
300 gr αλεύρι
59 gr ζάχαρη
1 αυγό
Ελάχιστο αλάτι
Β. Για τη γέμιση:
250gr μυζήθρα
250 gr φράουλες
100 gr ζάχαρη
100 gr τριμμένο αμύγδαλο ή 80 gr ινδοκάρυδο
1 αυγό
Και για το άλειμμα
30-50 gr βούτυρο
Για την επικάλυψη:
1 κρόκο αυγού διαλυμένο σε ελάχιστο νερό
½ δόση σάλτσα σοκολάτας σπιτική ή αντίστοιχη ποσότητα έτοιμης
Ή 100 gr σοκολάτα και 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
Μερικές φράουλες και φύλλα μέντας
Επί το έργον:
Πλένουμε τις φράουλες και τις αφήνουμε να στραγγίξουν. Φτιάχνουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να περιμένει.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Πατάμε με το πιρούνι τη μυζήθρα να γίνει σαν κρέμα και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε και τις φράουλες κομμένες σε τέταρτα ή σε όγδοα αν είναι μεγάλες.
Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ανοίγουμε με τον πλάστη το ζυμάρι πάνω σε χαρτί ψησίματος σε φύλλο, με μέγεθος περίπου όσο το ταψί της ηλεκτρικής κουζίνας. Το αλείφουμε με το βούτυρο.
Βάζουμε τη γέμιση και της δίνουμε κυλινδρικό σχήμα. Φτιάχνουμε το ρολό, σκεπάζοντας πρώτα από το πλάι τη γέμιση και τυλίγοντας σε κύλινδρο.
Αλείφουμε με τον κρόκο αυγού, μεταφέρουμε μαζί μα το χαρτί στο λαμαρινάκι του φούρνου και ψήνουμε για 50-60 λεπτά (ή μέχρι να ροδίσει) σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα.
Αφήνουμε να κρυώσει και περιχύνουμε με τη σάλτσα σοκολάτας ή με ό,τι άλλο αποφασίσουμε να το σερβίρουμε. Αν προτιμήσουμε την σοκολάτα, θα την λιώσουμε σε μπεν μαρί (όπως δείχνω εδώ) μαζί με το ελαιόλαδο και όταν ρευστοποιηθεί θα γαρνίρουμε το γλυκό μας.
Παρατηρήσεις:
1)Το τριμμένο αμύγδαλο ή η καρύδα χρησιμεύουν στο να τραβήξουν τα υγρά που θα προκύψουν από το φρούτο και έτσι να είναι κάπως συμπαγής η κρέμα του γλυκού. Μπορούν να αντικατασταθούν με 2-3 κουταλιές κορν φλάουρ ή τριμμένα μπισκότα (πολύ ωραία παραλλαγή). Σε κάθε περίπτωση, δοκιμάστε την γλυκύτητα της γέμισης (πριν προσθέσετε το αυγό) για να μη γίνει υπερβολικά γλυκιά αλλά ούτε και άγλυκη.
2)Το ίδιο ισχύει αν προτιμήσουμε να χρησιμοποιήσουμε γλυκά του κουταλιού αντί φρέσκα φρούτα. Τα γλυκά πρέπει να μπουν στραγγισμένα και να προσαρμοστεί η ποσότητα της ζάχαρης.
3)Το ινδοκάρυδο στη γέμιση είναι αρκετά αρωματικό από μόνο του. Αν βάλουμε αμύγδαλο ή κορν φλάουρ μπορούμε να ενισχύσουμε τα αρώματα με εσάνς αμυγδάλου αν συνηθίζουμε τις εσάνς, ή βανίλια ή τριμμένη μαστίχα ή ξύσμα λεμονιού. Παρεμπιπτόντως, έχω γεμίσει αυτό το ρολό με μυζήθρα που έμεινε από ανεβατά καλιτσούνια (αρωματισμένη με κανέλα και δυόσμο) στην οποία πρόσθεσα κορνφλάουρ για τα υγρά και ταίριαζε πάρα πολύ!
Ωραία πρόταση Βαγγελιώ!