Έχετε πετιμέζι;
Δεν υπάρχει πιο νόστιμη γρανίτα από τούτη εδώ! Ίσως η νοστιμιά της να οφείλεται και στη σπανιότητά της τουλάχιστον εδώ στην περιοχή μας.
Μια από τις χαρές των παιδικών μας χρόνων τις ελάχιστες φορές που χιόνιζε στην περιοχή μας ήταν το σερβίρισμα του χιονιού με πετιμέζι. Συνωμοτικά και κρυφά από του γονείς μου, η γιαγιά μου πάντα μας έβαζε λίγο χιόνι με αρκετό πετιμέζι σε ένα μπολάκι για το καλό!
Φρόντιζε βέβαια να έχει δίπλα απαραίτητους τηγανίτες ή τηγανόπιτες σερβιρισμένα πάλι με πετιμέζι (έφτιαχνε απίστευτες ποσότητες εκείνη την εποχή) για να συμπληρώσει το κέρασμα. Δεν μπορώ να σας περιγράψω γεύση! Αν είστε κοντά σε χιονισμένη περιοχή και έχετε πετιμέζι δοκιμάστε το!
Υλικά
Καθαρό χιόνι
Πετιμέζι
Επί το έργον
Σε μπολ βάζουμε κουταλιές αφράτο χιόνι χωρίς να το πιέσουμε και το περιχύνουμε με πετιμέζι!
Οποιοδήποτε έδεσμα μοριακής γαστρονομίας με αφρούς και νιφάδες μετά από αυτό, θα είναι ελάχιστο…
update 17:35 : H καλή μου διαδικτυακή φίλη Ειρήνη που ζει στην Ιταλία, μας πληροφορεί με σχόλιο ότι το ίδιο κάνουν εθιμικά και στη Νότια Ιταλία! Kάντε μια αναζήτηση για granita di neve, θα εκπλαγείτε!
Χρόνια Πολλά! Τί φοβερή παράδοση είναι αυτή;;
ακριβως το ιδιο κανουν και στην νοτια ιταλια. μια φιλη απο την Πουλια μου μιλουσε συχνα για γρανιτα χιονιου με vin cotto.
δες εδω
http://www.paciulina.it/preparare-la-granita-di-neve/
Απίστευτο!
Αχ, βρε Βαγγελιώ με έβαλες τώρα σε μια σκέψη… Πετιμέζι καλό έχω, Χιόνι όμως που να βρω;
Ακόμη κι' αυτό που αχνοφαίνεται στην Πάρνηθα, άρχισε να λιώνει από το μεσημέρι.
Καλή Χρονιά να έχεις. Υγεία, Δύναμη, Χαμόγελο και Λεφτά (γιατί όχι…).
Καλή χρονιά, Ευαγγελία!
Αυτό το γλυκό έρχεται από την αρχαία Ελλάδα! Το έτρωγαν στα συμπόσια, αρκεί να εύρισκαν καθαρό χιόνι.
Κι εγώ έχω πετιμέζι αλλά όχι χιόνι!!!
Καλό σου βράδυ!
Καλημέρα !! Κ εδώ άρχισε να χιονίζει τωρα , θα το δοκιμάσω κ εγώ λογικά σε λίγη ώρα 🙂
Πολύ χαίρομαι που κρατάτε τις αρχέγονες παραδόσεις !
Φανταστική Ιδέα !! Ήθελα να σας πω πως έφτιαξα χαρουπόμελο με βάση ένα παλιότερο post σας. Αν θέλετε δείτε στο blog μου http://www.neanikon.gr/carobmolasses/ . Φυσικά κάνω αναφορά στην πηγή της συνταγής. Άρης