Σοκολατένιο κέικ κολοκυθιού (και σε παραλλαγή σοκολατόπιτας)

Μια γλυκιά σοκολατοκολοκυθόπιτα με πράσινο κολοκύθι!

Την προηγούμενη Κυριακή κέικ με αβοκάντο, σήμερα σοκολατόπιτα με πράσινα κολοκύθια, δεν θ’ αφήσω μου φαίνεται λαχανικό για λαχανικό να μη το χρησιμοποιήσω αυτή την εποχή στη ζαχαροπλαστική. Υπόσχομαι ότι δεν θα βάλω ΚΑΙ με καρότο την άλλη Κυριακή! Εξάλλου υπάρχει τέτοιο στο site!

Όχι ότι είναι η πρώτη φορά που φτιάχνω γλυκιά συνταγή με πράσινο κολοκύθι, ήδη έχει δημοσιευτεί γλυκιά κολοκυθόπιτα-κέικ και έχει καλές κριτικές. Πάντα αυτά τα κέικ γίνονται ζουμερά και με το ελαιόλαδο εντείνεται η αίσθηση της υγρασίας τους. Αυτό εδώ είναι διαφορετικό από το προηγούμενο γιατί είναι σοκολατένιο! Και μάλιστα είναι και κέικ και ζουμερή σοκολατόπιτα αν προσθέσουμε σιρόπι σοκολάτας. 

Συνήθως φτιάχνω αυτά τα κέικ με το εσωτερικό των κολοκυθιών που γεμίζω. Αυτή τη φορά όμως χρησιμοποίησα ολόκληρα κολοκύθια που ξεμείνανε και λίγο ακόμη θα ήταν για πέταμα. Η συνταγή είχε χρόοοονια να γίνει. Συνήθως αυτά τα απομεινάρια τα χρησιμοποιώ σε αλμυρές συνταγές (κολοκυθοκεφτέδες, κολοκυθοτηγανίτες κλπ).  Είχα δει όμως αυτή τη συνταγή σε πρόσφατο ξεφύλλισμα του τετραδίου μου και την είχα βάλει στο πρόγραμμα. 

 

Την τελευταία στιγμή μάλιστα έκανα δυο παρεμβάσεις. Δυο μπανάνες έτοιμες να λιώσουν κόπηκαν σε κομματάκια και στόλισαν την επιφάνεια. Η έμπνευση της τελευταίας στιγμής να σιροπιαστεί με σιρόπι σοκολάτας η πίτα μου,  μπορεί να κάλυψε τη διακόσμηση  αλλά ταίριαξε με το κέικ και το μετέτρεψε σε μια ωραία σοκολατόπιτα. 

 

Επειδή όλο και κάποια κολοκύθια θα μας βρίσκονται από τώρα και πέρα, θεώρησα καλό να δημοσιεύσω σήμερα τη συνταγή παρόλο που είναι το δεύτερο κέικ μέσα σε μια εβδομάδα. Εξάλλου έτσι σοκολατένιο, μπορεί να το πει κανείς και γιορτινό λόγω της ημέρας, παρόλο που τέτοια κέικ τα έχω για καθημερινά λόγω των «ευτελών» και φθηνών υλικών, της γρήγορης παρασκευής και της ελάχιστης φροντίδας.

Α, και μη πείτε σε κανένα ότι περιείχε κολοκύθι… Κανείς δεν θα το καταλάβει!

Υλικά:

2 κολοκύθια περίπου 300 gr (να βγουν 2 κούπες τριμμένο)

Ελάχιστο αλάτι (για γλυκό το θέλουμε…)

150 ml (2/3 κούπας μείον 1 κουταλιά)  ελαιόλαδο καλής ποιότητας

320-240 gr (1,5 κούπα ή λίγο λιγότερη)  ζάχαρη

2 αυγά

280 gr (2 κούπες) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Περίπου 50 gr ( 6 κουταλιές σούπας) κακάο για γλυκά

80 ml (1/3 κούπας) γάλα

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Ξύσμα πορτοκαλιού ή άλλου εσπεριδοειδούς

½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν

Προαιρετικά, ½ κούπα καρύδια (αρχική συνταγή)  ή κομματάκια φρούτων (παραλλαγή…)

Για το (προαιρετικό) σιρόπι σοκολάτας:

Περίπου 30 gr (3-4 κουταλιές σούπας)  κακάο

110 gr (1/2 κούπα) ζάχαρη

125 ml (1/2 κούπα) νερό

Λίγη (50 gr)  σοκολάτα (αν έχουμε)

Επί το έργον:

Τρίβουμε το κολοκύθι και το αλατίζουμε ελάχιστα. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε να στραγγίξει εκτός αν προέρχεται από το εσωτερικό κολοκυθιών (που είναι πιο υδαρές) οπότε το περιμένουμε λίγο και το στραγγίζουμε ελαφρά. Ανακατεύουμε σε μπολ το κακάο με το αλεύρι  και το μπέικιν.  Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Σε άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ του χεριού ή με το χέρι  το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη ,  τα αυγά, την κανέλα  και το γάλα ( ζάχαρη και λάδι και μετά ένα ένα τα αυγά και στο τέλος το γάλα) και όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα προσθέτουμε το ξύσμα και το τριμμένο κολοκύθι (σ’ αυτή τη φάση το σφίγγουμε λίγο να αφήσει κάποια υγρά).

Προσθέτουμε και το μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα. Αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψάκι 26 νούμερο (μπορούμε και να το καλύψουμε με χαρτί ψησίματος αντί να το λαδώσουμε). Στρώνουμε την επιφάνεια και αραδιάζουμε τα καρύδια ή τα φρούτα σε φετάκια.

Ψήνουμε για 55-60 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σχάρα σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες. Αν χρειαστεί καλύπτουμε μετά τα 45 λεπτά το κέικ μας. Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι αν είναι έτοιμο και το βγάζουμε από το φούρνο. 

Το αφήνουμε να κρυώσει.

Αν θέλουμε να το σιροπιάσουμε, βάζουμε τα υλικά του σιροπιού σε ένα κατσαρολάκι και τα βράζουμε. Μόλις πάρει βράση το σιρόπι χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία και βράζουμε για 10 λεπτά. Στο τέλος αν θέλουμε προσθέτουμε τη σοκολάτα σε κομματάκια.

Όταν κρυώσει το κέικ το τρυπάμε αρκετές φορές με ένα σουβλάκι ή με το κυλινδρικό σκέλος από ένα ανοιχτήρι   και με ένα κουτάλι απλώνουμε το σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

Παρατηρήσεις:

1)Η αρχική συνταγή περιέχει καρύδια και όχι φρούτα.  Αν είχα σπασμένα καρύδια θα έβαζα και τα καρύδια και τις μπανάνες. Του πάνε… Οι μπανάνες θα μπορούσε –υποθέτω-  να είναι φράουλες ή άλλο φρούτο εποχής αλλά κι αυτές ήταν αρωματικές και γλυκιές και ταίριαξαν.

2)Η αρχική συνταγή έχει κοινό αλεύρι για όλες τις χρήσεις και για φουσκωτικό μπέικιν και σόδα, οπότε έχει 1 κουταλιά χυμό λεμονιού. Εγώ έβαλα αλεύρι που φουσκώνει  μόνο του αλλά πρόσθεσα ½ κουταλάκι μπέικιν.

3)Το σιρόπι της σοκολάτας είναι πιο ρευστό αν δεν βάλουμε τη σοκολάτα και εισχωρεί πιο εύκολα στο εσωτερικό. Επειδή δεν την ήθελα πολύ μαλακή, μου άρεσε που έμεινε στην επιφάνεια σαν γλάσσο. Όχι ότι δεν εισχώρησε και στο εσωτερικό της δηλαδή…

Χρόνια Πολλά σε όλους τους εορτάζοντες της ημέρας! 

Print Friendly, PDF & Email