Λικέρ σοκολάτας με ρακή (ή μήπως σιρόπι σοκολάτας ή μήπως γλάσο σοκολάτας;)

3 σε 1 το είπα εγώ!

Ένα πολύ ενδιαφέρον λικέρ για τα εορταστικά κεράσματα, αλλά και για το κλείσιμο ενός εορταστικού γεύματος αν δεν θέλουμε να το επιβαρύνουμε με γλυκό. Ένα κρεμώδες λικέρ που προκαλεί για διπλή δόση!

Στο παρελθόν έφτιαχνα λικέρ σοκολάτας με νερό και ρακή, με πολυήμερη αναμονή  και πολύμηνη (3 μήνες!) ωρίμανση. Τούτο εδώ  είναι το πιο γρήγορο λικέρ σοκολάτας που έχω φτιάξει και η ιδέα του προέκυψε από ιταλικό περιοδικό συνταγών που έπεσε πρόσφατα στα χέρια μου.

H μετάφραση της google μπορεί να μην είναι ιδανική, αλλά τα συμφραζόμενα βοηθούν… Εξάλλου έκανα λίγο τα δικά μου αφού οινόπνευμα ποτοποιίας είναι πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατον να βρω (και υποθέτω ότι το πρόβλημα δεν το έχω μόνο εγώ…). Όπως σχεδόν όλα μου τα λικέρ έφτιαξα και αυτό με ρακή και όπως πάντα δεν το μετάνιωσα!

Έτσι άλλαξα κάπως τις αναλογίες των υλικών αυξάνοντας την ποσότητα του οινοπνεύματος (πρότεινε 200ml οινόπνευμα 95ο σε 1 lt γάλα, κι εγώ έβαλα διπλάσια ποσότητα ρακής αφού είναι πολύ χαμηλότερη –πάνω κάτω μισή- η περιεκτικότητά της σε οινόπνευμα).    Μου έκανε εντύπωση ο λίγος χρόνος αναμονής  και γι αυτό το τόλμησα.

Στην πραγματικότητα μπορούμε να το δοκιμάσουμε αμέσως, αλλά μετά από 2-3 μέρες  είναι καλύτερο. Κράτησα λοιπόν τους χρόνους και το άρωμα του κακουλέ που πρότεινε το περιοδικό. Το ωραίο είναι ότι κατά τη διάρκεια της παρασκευής του διαπίστωσα ότι η κρέμα του κακάο που είναι η βάση του, είναι εξαιρετικό σιρόπι σοκολάτας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως γλάσο σε σοκολατόπιτες. Το θέμα είναι να συγκρατηθούμε και να μην το φάμε πριν το χρησιμοποιήσουμε!

Το λικέρ είναι κρεμώδες και όχι διαυγές όπως εξάλλου είναι όλα τα λικέρ με γάλα. Διατηρείται στο ψυγείο για 15 μέρες, κι έτσι δεν φτιάχνουμε πολύ. Ίσα για τις γιορτές. Κρατείστε όμως τη συνταγή και για την κρέμα κακάο , τι κακάο… Σοκολάτα κανονική είναι , ρευστή και εθιστική!

Υλικά:

60 gr κακάο σκόνη καλής ποιότητας

250-300 gr ζάχαρη

3-4 λοβούς κακουλέ ή ¼ κουταλάκι σκόνη κακουλέ

500ml πλήρες γάλα

400 ml ρακή

Επί το έργον:

Σε ευρύχωρη κατσαρόλα ανακατεύουμε το κακάο κοσκινισμένο, τα σποράκια ή τη σκόνη του κακουλέ, και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το γάλα. Βάζουμε το μείγμα να βράσει και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μισό της αρχικής.

Ανακατεύουμε συνεχώς να γίνει ομοιογενές το μείγμα και να μη πιάσει. Αφήνουμε να σιγοβράζει για 10 λεπτά ανακατεύοντας και μετά χαμηλώνουμε λίγο ακόμη τη θερμοκρασία και ανακατεύουμε για άλλα 10 λεπτά. Θα έχουμε μια πηκτή κρέμα κακάο, σαν σοκολάτα ρευστή, εξαιρετικής γεύσης!

Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Προσθέτουμε τη ρακή και ανακατεύουμε να διαλυθεί η κρέμα στο ποτό. Περνάμε από πολύ λεπτό φίλτρο το ποτό μας (στην περίπτωσή μου χρησιμοποίησα τούλι πυκνής ύφανσης και μάλιστα τετράδιπλο) , το βάζουμε σε καθαρό μπουκάλι και το αποθηκεύουμε στο ψυγείο.

Το ανοίγουμε σε 3 μέρες και το καταναλώνουμε σε 15 μέρες. Σερβίρουμε με πάγο, μετά από ένα γεύμα ή συνοδεύουμε γλυκά, ή γαρνίρουμε κρέμες και μους ή τούρτες και κέικ!

Παρατηρήσεις:

  • Η αναλογία στο περιοδικό ήταν 1 lt γάλα 200 ml οινόπνευμα. Οι δοκιμαστές μου βρήκαν ότι είναι αρκετά δυνατό με τα 400 ml ρακής , οπότε μπορούμε να την ελαττώσουμε λίγο. Μπορούμε βέβαια στη θέση της ρακής να βάλουμε άλλο λευκό οινοπνευματώδες χωρίς ιδιαίτερο άρωμα.
  • Η ζάχαρη «παίζει» πάντα ανάλογα με το πόσο γλυκά θέλουμε τα λικέρ μας. Αυτό εδώ, επειδή το βλέπω και ως τέλειωμα γεύματος, θεωρώ ότι είναι καλό με τα 250 gr αλλά αν σας αρέσουν πιο γλυκά τα λικέρ μπορείτε να την αυξήσετε μέχρι 300 gr.
  • Αυτό το λικέρ είναι παχύρευστο. Crème de cacao θα το λέγαμε. Καλό είναι να ανακινούμε το μπουκάλι πριν το σερβίρουμε.
  • Ακόμη κι αν δεν φτιάξετε το λικέρ, φτιάξτε την κρέμα του κακάου και χρησιμοποιείστε την ως πυκνό σιρόπι σοκολάτας πάνω από κρέμες και παγωτά ή ως γλάσο σε σοκολατόπιτες. Μια ιδέα αφρού αλατιού ή καυτερού ροζ πιπεριού σ’ αυτήν την περίπτωση, νομίζω ότι θα της ταιριάζει πολύ!

Εύχομαι να το βρείτε απολαυστικό αν το φτιάξετε!

Print Friendly, PDF & Email