Εύκολο συνοδευτικό σε ελάχιστο χρόνο!
Οι πατάτες φούρνου είναι από τα συνοδευτικά που συμπληρώνουν πολλά κρέατα και ψαρικά, ψητά ή κατσαρόλας. Είναι βέβαια κι από μόνες τους ένα χορταστικό πιάτο που πολλές φορές μπορεί μαζί με μια σαλάτα να αποτελέσει ένα ελαφρύ γεύμα. Θέλουν όμως τον χρόνο τους και όλοι ξέρουμε ότι δεν τον έχουμε –ειδικά οι εργαζόμενες- πάντα στη διάθεσή μας!
Στο site υπάρχει ήδη συνταγή για πατάτες φούρνου, που όμως αν έχει κανείς μόνο μισή ώρα στη διάθεσή του δεν προσφέρεται, αφού σίγουρα θέλει περισσότερο χρόνο. Έχω έρθει (κι έρχομαι ακόμη) στη θέση της νοικοκυράς που σχολά από τη δουλειά και θέλει να εχει ένα συνοδευτικό μέχρι να ζεστάνει το λαδερό που έχει στο ψυγείο, ή το κοκκινιστό που περίσσεψε. Γι αυτό, έχω βρει ένα εύκολο και γρήγορο τρόπο για πατάτες φούρνου. Έτσι αποφεύγουμε το τηγάνι, που είναι βέβαια η γρήγορη λύση αλλά δεν συνιστάται για καθημερινή χρήση.
Εδώ λοιπόν ο τρόπος μου για πατάτες φούρνου στα γρήγορα! Το ελαφρύ προβράσιμο είναι η δική μου λύση, για γρήγορες πατάτες φούρνου (και ενίοτε πιο ελαφρές τηγανητές). Όταν λέω πατάτες φούρνου, δεν εννοώ πατάτες φούρνου σαν τηγανητές. Εννοώ πατάτες όπως του ψητού, αρτυμένες με τα μπαχαρικά που μας αρέσουν ή που ταιριάζουν με το πιάτο που θα τις συνοδεύσουμε. Πώς λέγανε παλιά στα μαγέρικα “μια σκέτη από πατάτες”; Ε, αυτές!
Δεν είναι λοιπόν τραγανές με την υφή των τηγανητών. Έχουν την κρούστα τους αλλά από μέσα είναι μαλακές και βελούδινες. Και δεν θέλουν πάνω από μισή ώρα για να ετοιμαστούν! Δηλαδή ο χρόνος παρασκευής είναι ελάχιστος αν ακολουθήσουμε μια σειρά: Βάζουμε νερό να βράσει-ανάβουμε φούρνο-καθαρίζουμε ωστόσο πατάτες και… η συνέχεια στο video!
Υλικά
Για 3-4 μέτριες πατάτες:
Αλάτι
1/4 κούπας ελαιόλαδο
Πιπέρι
2-3 κουταλιές χυμό λεμονιού
Ρίγανη ή πάπρικα ή μπούκοβο ή αρισμαρί (δεντρολίβανο) ή ό,τι αρωματικό ή μπαχαρικό μας αρέσει
1 κουταλιά βούτυρο (προαιρετικά)
(Η κούπα μου είναι η δοσομετρική των 250 ml και η κουταλιά μου 15 ml)
Επί το έργον
Δείτε την παρασκευή στο video, νομίζω πως δεν αφήνει απορίες! Δείτε και τις παρατηρήσεις, πάντα βοηθούν!
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Παρατηρήσεις
- Μπορούμε όταν τις βγάλουμε από τον φούρνο να τις πασπαλίσουμε με τυρί που λιώνει για πιο πλούσια γεύση (ή πιο πλήρες πιάτο…).
- Φροντίζουμε τα μπαχαρικά μας να ταιριάζουν με το φαγητό που θα συνοδεύσουν οι πατάτες μας. Η ρίγανη και το αρισμαρί πάνε πιο πολύ με λεμονάτα, τα καυτερά ταιριάζουν με κοκκινιστά. Αλλά αυτά είναι γούστα!
- Προτιμώ να τις κόβω με πιρούνι ή κουτάλι γιατί δεν θέλουμε εντελώς λεία επιφάνεια, γίνονται πιο ωραίες με το ακανόνιστο κόψιμο.
- Αντί να τις βάλουμε στο φούρνο μπορούμε αφού τις βράσουμε να τις περάσουμε από τηγάνι, με ελαιόλαδο ή με βούτυρο. Εδώ με λίγο βούτυρο.
- Αν ακολουθήσουμε τη σειρά που λέω στον πρόλογο της ανάρτησης, δεν θέλουν πάνω από μισή ώρα για να έχουν το χρώμα που φαίνεται στις φωτογραφίες. Βέβαια, ο χρόνος στον φούρνο μπορεί να είναι από 10 λεπτά ως όσο χρειαστούν για να γίνουν όσο ροδοκόκκινες μας αρέσουν!