Απίστευτο «λευκό» στιφάδο με κουνέλι!

1-DSC_0700

Είναι πια γνωστό στους περισσότερους αναγνώστες της σελίδας, ότι το blog μου συμμετέχει στον διαγωνισμό που για τα FOODBLOGAWARDS 2015 διοργανώνει το  BHMAgourmet για το καλύτερο blog του 2015 στην κατηγορία των  BEST TRADITIONAL RECIPES (Παραδοσιακές Συνταγές) .

1-DSC_0707

Όταν με ενημέρωσαν ότι χορηγός για τα βραβεία της κατηγορίας είναι η Aegeanairlines, ειλικρινά το χάρηκα γιατί παρόλο που δεν είναι εταιρεία τροφίμων, μου επιτρέπει να παρουσιάσω διάφορες συνταγές που συνδέονται με προορισμούς των πτήσεών της. Έμπνευση από τους προορισμούς της Aegean,και  δημιουργία με τη δική μου «κρητική» παρέμβαση! 

1-DSC_0696

Έτσι σκοπεύω σε επόμενες αναρτήσεις να παρουσιάσω συνταγές  από προορισμούς που έχω επισκεφτεί, από προορισμούς που ονειρεύομαι , από προορισμούς μακρινούς και κοντινούς.  Με τις δικές μου όμως παρεμβάσεις, με υλικά που προέρχονται από την Κρήτη ,  με τη δική μου -τέλος πάντων- ματιά.

 

1-DSC_0658

Ο πρώτος που επέλεξα να συνδέσω με συνταγή είναι ο πιο κοντινός μου από τους προορισμούς της Aegean, το Ηράκλειο. Θεωρώ δίκαιο ο πρώτος προορισμός, να είναι προορισμός-πρόταση προς τους αναγνώστες της σελίδας. Το Μεγάλο Κάστρο της καρδιάς μας, η Χώρα όπως την έλεγαν οι παππούδες μας.

1-DSC_0646

 

Δεν γίνεται  να πω πολλά λόγια για την πρωτεύουσά μας  σε μια μόνο ανάρτηση. Το  μόνο που θα αναφέρω εδώ είναι ότι ακόμη και ο πιο απαιτητικός ταξιδιώτης θα βρει πολλούς λόγους για να την επισκεφτεί . Όποιο είδος τουρισμού κι αν έχει στο μυαλό τους , το Ηράκλειο είναι τόπος για να τον πραγματώσει.

1-DSC_0649

Ηρακλειώτικη λοιπόν , κρητική συνταγή,  η πρώτη του αφιερώματος. Με ένα κρέας  που σε όλη την Κρήτη αγαπούμε πολύ,  όσο πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Στιφάδο με κουνέλι ! Παλιά , πολύ παλιά συνταγή στιφάδου με τη σύγχρονη όμως παρέμβαση της φίλης μου της Χρ.  που είναι μια από τις καλύτερες μαγείρισσες που γνωρίζω.

1-DSC_0697

Όπως έχω αναφέρει στην σχετική ανάρτηση, το αυθεντικό κρητικό στιφάδο δεν περιέχει ντομάτα. Είναι «λευκό». Οι παλιές μαγείρισσες ακόμη και τώρα, δεν βάζουν φρέσκια ντομάτα στο στιφάδο. Πελτέ ή σπιτική σάλτσα όταν το φτιάχνουν κόκκινο ή τίποτα όταν το φτιάχνουν «λευκό». Η συνταγή λοιπόν της Χρ.  είναι μια προσαρμογή της παλιάς συνταγής με δυο ουσιαστικές παρεμβάσεις: α) προσθέτει  βαλσάμικο ξύδι, ένα εντελώς σύγχρονο προϊόν για τα δεδομένα της Κρήτης και β) μαγειρεύει το στιφάδο της με μια συγκεκριμένη τεχνική που ακολούθησα κατά γράμμα και βγήκε ένα εξαιρετικό πιάτο.

1-DSC_0704

Όσοι παρακολουθείτε το blog θα γνωρίζετε ότι δεν χρησιμοποιώ ποτέ τις  φράσεις  «το καλύτερο», «το πιο νόστιμο» και άλλες συναφείς  για κάποια δική μου συνταγή. Δεν μου αρέσει να «ευλογώ τα γένια» που δεν έχω άλλωστε. Οι συνταγές μου είναι απλά η δική μου εκδοχή για διάφορα σκευάσματα. Μια φορά μόνο έχω χρησιμοποιήσει το χαρακτηρισμό «το πιο νόστιμο»  σε φύλλο για τυροπιτάκια,  για συνταγή που δεν ήταν δική μου αλλά φίλης μου. 

1-DSC_0656

Σήμερα είναι η δεύτερη φορά που θα  χαρακτηρίσω με τέτοιο τρόπο συνταγή του blog. Το στιφάδο της Χρ. είναι το καλύτερο στιφάδο με κουνέλι που έχω δοκιμάσει και ίσως ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματος κουνελιού μαζί με το τηγάνισμα. Ο χαρακτηρισμός «απίστευτο» του τίτλου της συνταγής  δεν είναι καθόλου υπερβολή, σας βεβαιώνω.

1-DSC_0700

 

Υλικά:

1 κουνέλι περίπου 1,5 κιλό

1-1,5 κιλό κρεμμύδια

1 κούπα ελαιόλαδο

¼ κούπας βαλσάμικο ξύδι

¼ κούπας κοινό ξύδι από κρασί (ένα σφηνάκι  ακόμη για το ξιδόνερο του μαριναρίσματος)

½ κούπα λευκό κρασί

½ κούπα ρακή

Αλάτι

Πιπέρι

Κύμινο

2-3 φύλλα δάφνης

Επί το έργον:

1-stifado

Κόβουμε σε μερίδες το κουνέλι προσέχοντας να μην σπάσουμε αν είναι δυνατόν τα κοκαλάκια του αλλά να κοπεί σε κλειδώσεις. Το βάζουμε σε ξιδόνερο για 1-2 ώρες.

1-DSC_0534

Σε πλατιά και ρηχή κατσαρόλα (κατά προτίμηση) βάζουμε το κουνέλι, τα δύο είδη ξυδιών ,το κρασί και το αλάτι .

1-stifado1

Βράζουμε  στο μέγιστο της θερμοκρασίας του ματιού, σκεπασμένο για 10 λεπτά. Έτσι κατεβάζει κι άλλα υγρά. Ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε να βράζει μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά του.

1-stifado2

Ωστόσο κόβουμε σε φετάκια τα κρεμμύδια. Όταν  το κουνέλι μας απορροφήσει όλα τα υγρά του, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το ελαιόλαδο.

1-stifado3

Ανακατεύουμε να λαδωθούν και να σωταριστούν όλα τα κρεμμύδια και όταν αρχίσει να «τσιτσιρίζει» το φαγητό μας σβήνουμε με  τη ρακή.

1-DSC_0549

Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τη δάφνη , σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία ώστε να σιγομαγειρεύεται.

1-DSC_0554

Στην δική μου κουζίνα και επειδή η κατσαρόλα μου είναι πολύ καλή για αργό μαγείρεμα, κατέβασα το μάτι στη διαβάθμιση 3 με μέγιστο το 9. Δεν ανακατεύουμε πια , ξεσκεπάζουμε σπάνια, κουνάμε πότε πότε την κατσαρόλα πέρα δώθε και αν χρειαστούμε υγρά προσθέτουμε κρασί.

1-DSC_0641

Το στιφάδο μας είναι έτοιμο όταν έχει μαλακώσει εντελώς το κουνέλι και τα κρεμμύδια, όταν έχουν απορροφηθεί τα υγρά και έχει μείνει με τη σάλτσα του.

1-DSC_0650

Πήρε περίπου 2 ώρες μετά που σκέπασα την κατσαρόλα αλλά δεν περιγράφεται! Σερβίρουμε σκέτο ή με τηγανητές πατάτες και ζυμωτό χωριάτικο ψωμί.

1-DSC_0658

Παρατηρήσεις:

1)Η προσθήκη ρακής στα κρέατα τα μαλακώνει και τους προσθέτει γεύση. Όταν μου πρωτοείπε η μάνα μου ότι βάζανε ρακή στα σκληρά κρέατα  για να μαγειρευτούν σωστά όταν δεν υπήρχαν χύτρες ταχύτητας , είχα μείνει έκπληκτη αλλά τώρα τη συνηθίζω κι εγώ. Έτσι δεν εξεπλάγην όταν την είδα στα υλικά του στιφάδου της Χρ.

2)Τα μπαχαρικά είναι δική μου επιλογή. Και η ίδια η δημιουργός της συνταγής μου είπε «βάλε ό,τι συνηθίζεις». Το κύμινο όπως έχω ξαναγράψει είναι απαραίτητο συστατικό του στιφάδου, τουλάχιστον στα μέρη μας οπότε δεν διανοήθηκα να το παραλείψω. Αν θέλουμε μπορούμε  να προσθέσουμε και μπαχάρι.

3) Μ’ αυτόν τον τρόπο μπορούμε να φτιάξουμε και μοσχάρι, βοδινό ή κοτόπουλο στιφάδο. Φυσικά και λαγό.

4)Στην  περιοχή μας σπάνια έφτιαχναν στιφάδο με μικρά ολόκληρα κρεμμυδάκια. Κόβουμε σε φέτες ή σε μισές ροδέλες μεγάλα κρεμμύδια.  Υποθέτω όμως ότι και με μικρά κρεμμυδάκια στιφάδου η συνταγή θα είναι το ίδιο υπέροχη.

5)Προτίθεμαι να δοκιμάσω τη συνταγή με πετιμέζι και κοινό ξύδι αντί για βαλσάμικο. Είναι μια αντικατάσταση που μου είχε προτείνει παλιότερα γνωστός κρητικός σεφ και όπου την έχω δοκιμάσει ήταν επιτυχής.Θα επανέλθω με τα αποτελέσματα…

 

«Λευκό» στιφάδο με κουνέλι
Write a review
Εκτύπωση
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Υλικά
  1. 1 κουνέλι περίπου 1,5 κιλό
  2. 1-1,5 κιλό κρεμμύδια
  3. 1 κούπα ελαιόλαδο
  4. ¼ κούπας βαλσάμικο ξύδι
  5. ¼ κούπας κοινό ξύδι από κρασί (λίγο ακόμη για το ξιδόνερο του μαριναρίσματος)
  6. ½ κούπα λευκό κρασί
  7. ½ κούπα ρακή
  8. Αλάτι
  9. Πιπέρι
  10. Κύμινο
  11. 2-3 φύλλα δάφνης
Οδηγίες
  1. Κόβουμε σε μερίδες το κουνέλι προσέχοντας να μην σπάσουμε αν είναι δυνατόν τα κοκαλάκια του αλλά να κοπεί σε κλειδώσεις. Το βάζουμε σε ξιδόνερο για 1-2 ώρες. Σε πλατιά και ρηχή κατσαρόλα (πλακερό ή σωτέζα ) βάζουμε το κουνέλι, τα δύο είδη ξυδιών ,το κρασί και το αλάτι . Βράζουμε στο μέγιστο της θερμοκρασίας του ματιού, σκεπασμένο για 10 λεπτά. Έτσι κατεβάζει κι άλλα υγρά. Ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε να βράζει μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά του. Ωστόσο κόβουμε σε φετάκια τα κρεμμύδια. Όταν το κουνέλι μας απορροφήσει όλα τα υγρά του, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε να λαδωθούν και να σωταριστούν όλα τα κρεμμύδια και όταν αρχίσει να «τσιτσιρίζει» το φαγητό μας σβήνουμε με τη ρακή. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τη δάφνη , σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία ώστε να σιγομαγειρεύεται. Στην δική μου κουζίνα και επειδή η κατσαρόλα μου είναι πολύ καλή για αργό μαγείρεμα, κατέβασα το μάτι στη διαβάθμιση 3 με μέγιστο το 9. Δεν ανακατεύουμε πια , ξεσκεπάζουμε σπάνια, κουνάμε πότε πότε την κατσαρόλα πέρα δώθε και αν χρειαστούμε υγρά προσθέτουμε κρασί. Το στιφάδο μας είναι έτοιμο όταν έχει μαλακώσει εντελώς το κουνέλι και τα κρεμμύδια, όταν έχουν απορροφηθεί τα υγρά και έχει μείνει με τη σάλτσα του. Πήρε περίπου 2 ώρες μετά που σκέπασα την κατσαρόλα αλλά δεν περιγράφεται! Σερβίρουμε σκέτο ή με τηγανητές πατάτες και ζυμωτό χωριάτικο ψωμί.
Σημειώσεις
  1. 1)Η προσθήκη ρακής στα κρέατα τα μαλακώνει και τους προσθέτει γεύση. Όταν μου πρωτοείπε η μάνα μου ότι βάζανε ρακή στα σκληρά κρέατα για να μαγειρευτούν σωστά όταν δεν υπήρχαν χύτρες ταχύτητας , είχα μείνει έκπληκτη αλλά τώρα τη συνηθίζω κι εγώ. Έτσι δεν εξεπλάγην όταν την είδα στα υλικά του στιφάδου της Χρ.
  2. 2)Τα μπαχαρικά είναι δική μου επιλογή. Και η ίδια η δημιουργός της συνταγής μου είπε «βάλε ό,τι συνηθίζεις». Το κύμινο όπως έχω ξαναγράψει είναι απαραίτητο συστατικό του στιφάδου, τουλάχιστον στα μέρη μας οπότε δεν διανοήθηκα να το παραλείψω. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και μπαχάρι.
  3. 3) Μ’ αυτόν τον τρόπο μπορούμε να φτιάξουμε και μοσχάρι, βοδινό ή κοτόπουλο στιφάδο. Φυσικά και λαγό.
  4. 4)Στην περιοχή μας σπάνια έφτιαχναν στιφάδο με μικρά ολόκληρα κρεμμυδάκια. Κόβουμε σε φέτες ή σε μισές ροδέλες μεγάλα κρεμμύδια. Υποθέτω όμως ότι και με μικρά κρεμμυδάκια στιφάδου η συνταγή θα είναι το ίδιο υπέροχη.
  5. 5)Προτίθεμαι να δοκιμάσω τη συνταγή με πετιμέζι και κοινό ξύδι αντί για βαλσάμικο. Είναι μια αντικατάσταση που μου είχε προτείνει παλιότερα γνωστός κρητικός σεφ και όπου την έχω δοκιμάσει ήταν επιτυχής.
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
cretangastronomy.gr https://www.cretangastronomy.gr/

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email