Ταχινοπιτάκια με καρύδια και σταφίδες

Ένα γλύκισμα για όλες τις ώρες  με απλά υλικά!

Έπρεπε να αναπιάσω το προζύμι μου γιατί  είχαν περάσει 2 μήνες  από την τελευταία φορά που το έκανα και δεν ήθελα να εξασθενίσει τελείως. Όπως έχω ξαναγράψει είναι ένα υλικό που το σέβομαι και λόγω της ηλικίας του!

Περίπου εξήντα (ναι καλά διαβάσατε, 60!!!) χρόνια «αναπιάνεται»  αδιάκοπα και δεν μου πάει να το αφήσω να χαλάσει. Πάντα  κρατώ σε 2 διαφορετικά μπολάκια για να προλάβω τυχόν ατυχήματα. Εγώ το έχω ήδη 20 χρόνια και ευτυχώς τίποτα άσχημο δεν έχει συμβεί. 

 

Η συνταγή για τα ταχινοπιτάκια μου είναι με μαγιά αλλά έχω πια μάθει να κάνω τις αντικαταστάσεις. Άλλωστε όλες οι παραδοσιακές συνταγές με μαγιά από αντίστοιχες με προζύμι έχουν προκύψει.Εδώ λοιπόν θα δώσω και τις 2 παραλλαγές ώστε να μπορούν οι φίλοι του προζυμιού να το χρησιμοποιήσουν.

Η ζύμη είναι παραλλαγή της ζύμης για ανεβατά κουλουράκια με αισθητά μειωμένη τη ζάχαρη αφού προστίθεται αρκετή στη γέμιση. Πιο πλούσιο και πιο γλυκό κέρασμα λοιπόν τα ταχινοπιτάκια μου. Την έχω φτιάξει στο σπίτι μου αμέτρητες φορές και με μαγιά και με προζύμι, πάντα με επιτυχία!

Τα ταχινοπιτάκια αν και νηστίσιμα είναι μια πολύ καλή λύση για όλες τις εποχές και όλες τις ώρες. Με ρύθμιση στην ποσότητα της ζάχαρης μπορεί να γίνουν ακόμη πιο υγιεινά, αν και είναι ήδη πιο υγιεινά από άλλα γλυκίσματα.

Περιέχουν μόνο τα λιπαρά από το ταχίνι που θεωρείται τροφή με «καλές θερμίδες» και με πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Η συνταγή επίσης μπορεί να γίνει και αλάδωτη, όπως πολλές συνταγές με ταχίνι (δείτε παρατηρήσεις).

Η προσθήκη καρυδιών και σταφίδας κάνει αυτά τα ταχινοπιτάκια ακόμη πιο λαχταριστά  και το μόνο τους κακό είναι πως δεν μπορείς να μείνεις μόνο σε ένα! Γι αυτό προσπαθώ να τα κάνω μικρού σχετικά μεγέθους. Από κει και πέρα η κατανάλωσή τους είναι και μια άσκηση αυτοσυγκράτησης…

Υλικά:

Για τη ζύμη:

Περίπου 500 gr αλεύρι

60-80 gr ζάχαρη

120 ml κανελόζουμο

60 ml ελαιόλαδο

30 ml ρακή ή άλλο ποτό (λευκό ποτό ή κονιάκ ή λικέρ της επιλογής μας)

5-6 κομπάκια μαστίχα

50 gr μαγιά φρέσκια ή 150 gr προζύμι φρεσκοαναπιασμένο

Για τη γέμιση:

150 gr ταχίνι

100 gr σταφίδες

50-80 gr καρύδια

3- 6 κουταλιές σούπας  ζάχαρη

Περίπου 3 κουταλάκι κανέλα

Για το γαρνίρισμα , ζάχαρη άχνη.

Επί το έργον:

Φτιάχνουμε πρώτα το μείγμα της μαγιάς ή του προζυμιού. Αν χρησιμοποιήσουμε μαγιά, την διαλύουμε στο χλιαρό  κανελόζουμο , προσθέτουμε λίγη από τη ζάχαρη της συνταγής και 100 gr από το αλεύρι και αφήνουμε να φουσκώσει ( γίνεται γρήγορα, οπότε έχουμε την έγνοια της…).

Αν χρησιμοποιήσουμε προζύμι, προσθέτουμε στο φρεσκοαναπιασμένο προζύμι μας το μισό από το κανελόζουμο και  λίγο αλεύρι και τα αφήνουμε να φουσκώσει. Εδώ μπορεί να πάρει αρκετή ώρα. 

Και στις δύο περιπτώσεις  συνεχίζουμε ως εξής: Βάζουμε σε λεκάνη ανάμειξης το μείγμα του προζυμιού ή της μαγιάς και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη ( Πριν την προσθέσουμε την αλέθουμε μαζί με τη μαστίχα στο multi. Έτσι και η μαστίχα γίνεται σκόνη και η ζάχαρη λεπταίνει και διαλύεται ευκολότερα). Προσθέτουμε  τη ρακή και το υπόλοιπο κανελόζουμο (στην εκδοχή με το προζύμι).  

Ανακατεύουμε το μείγμα και  προσθέτουμε και το αλεύρι. Η ζύμη δεν πρέπει να κολλά στα χέρια. Ζυμώνουμε πολύ καλά, για αρκετή ώρα (10 λεπτά πάνω κάτω) να γίνει λεία και ελαστική η ζύμη. Εγώ σ’ αυτή τη συνταγή χρησιμοποιώ το σταθερό μίξερ με το γάντζο  και ζυμώνω για 5-6 λεπτά σε μεσαία ταχύτητα γιατί θέλω να ζυμωθεί καλά η ζύμη μου. Όμως η ποσότητα είναι μικρή και ζυμώνονται εύκολα και με το χέρι.

Αφήνουμε τη ζύμη να ανεβεί και να διπλασιαστεί σχεδόν σε όγκο. Όταν είναι έτοιμη, την πατάμε να κατεβεί και την χωρίζουμε σε τρία μέρη. Ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε χοντρό φύλλο, όσο γίνεται πιο κοντά στο σχήμα του παραλληλόγραμμου (περίπου 20Χ30 ήταν τα δικά μου φύλλα).

Αλείφουμε κάθε φύλλο με το 1/3 της ποσότητας του ταχινιού (περίπου 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας) αφήνοντας από τη μια μακριά άκρη ακάλυπτα 2-3 εκατοστά. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη  (1-2 κουταλιές σούπας) , καρύδια και σταφίδες  και όση κανέλα θέλουμε. Τυλίγουμε σε χαλαρό ρολό και κολλάμε την ακάλυπτη άκρη πιέζοντας λίγο.

Κόβουμε σε κομμάτια 3 cm , τα πατάμε ελαφρά και τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος με λίγη απόσταση μεταξύ τους για να έχουν περιθώριο να φουσκώσουν. Αφήνουμε να ανεβούν.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο, στη μεσαία σχάρα,  για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και στην επιφάνεια και στον πάτο.

Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και πασπαλίζουμε με αχνοζάχαρη. Τα διατηρούμε σε μπολ που σκεπάζει.

Τα απολαμβάνουμε στο πρωινό και το απογευματινό μας, με καφέ ή χυμούς  φρούτων ή με ροφήματα της επιλογής μας. 

Παρατηρήσεις:

1)Με τη μαγιά η όλη διαδικασία γίνεται γρήγορα σχετικά. Ανάμεσα σε κάθε φούσκωμα παίρνει περίπου 1 ώρα. Με το προζύμι είναι λίγο απρόβλεπτοι οι χρόνοι, αλλά και πάλι ανάλογα με την θερμοκρασία περιβάλλοντος  δεν παίρνει πολύ χρόνο γιατί η ζύμη είναι πολύ απλή.

2)Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη νωπή μαγιά με ξηρή. Η αναλογία είναι 1:3 οπότε  2 φακελάκια των 8 γραμμαρίων είναι αρκετά. Έτσι γλυτώνουμε και το ανέπιασμα  γιατί στην περίπτωση αυτή αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί από την αρχή.

3)Η συνταγή μπορεί να γίνει αλάδωτη όπως είπαμε παραπάνω, Αντί ελαιόλαδο μπορούμε να βάλουμε στη ζύμη μια κουταλιά σούπας ταχίνι διαλυμένο σε 3 κουταλιές νερό.

4)Διατηρώ το προζύμι μου στο ψυγείο και είναι ένας πηκτός χυλός δηλαδή έχει  αρκετή υγρασία (φαίνεται η υφή του φρεσκοαναπιασμένου στις φωτογραφίες) . Ίσως με πιο στεγνό προζύμι να χρειαστεί  λιγότερο αλεύρι.

Η ανάρτηση αυτή έγινε στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο διαγωνισμό για τα FOODBLOGAWRDS 2016 που διοργανώνει το ΒΗΜΑgourmet, με χορηγό της κατηγορίας μας τα Super Markets Μασούτης.  Χρησιμοποιήσαμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις από τη σειρά προϊόντων Mr. Grand καθώς και  το ταχίνι  και το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο από τη σειρά …ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΟΥ.  

 

 

Ταχινοπιτάκια με καρύδια και σταφίδες
Write a review
Εκτύπωση
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Υλικά
Για τη ζύμη
  1. Περίπου 500 gr αλεύρι
  2. 60-80 gr ζάχαρη
  3. 120 ml κανελόζουμο
  4. 60 ml ελαιόλαδο
  5. 30 ml ρακή ή άλλο ποτό
  6. 5-6 κομπάκια μαστίχα
  7. 50 gr μαγιά φρέσκια ή 150 gr προζύμι φρεσκοαναπιασμένο
Για τη γέμιση
  1. 150 gr ταχίνι
  2. 100 gr σταφίδες
  3. 50-80 gr καρύδια
  4. 3- 6 κουταλιές σούπας ζάχαρη
  5. Περίπου 3 κουταλάκι κανέλα
  6. Για το γαρνίρισμα , ζάχαρη άχνη.
Φτιάχνουμε πρώτα το μείγμα της μαγιάς ή του προζυμιού. Αν χρησιμοποιήσουμε μαγιά, την διαλύουμε στο χλιαρό κανελόζουμο , προσθέτουμε λίγη από τη ζάχαρη της συνταγής και 100 gr από το αλεύρι και αφήνουμε να φουσκώσει ( γίνεται γρήγορα, οπότε έχουμε την έγνοια της…). Αν χρησιμοποιήσουμε προζύμι, προσθέτουμε στο φρεσκοαναπιασμένο προζύμι μας το μισό από το κανελόζουμο και λίγο αλεύρι και τα αφήνουμε να φουσκώσει. Εδώ μπορεί να πάρει αρκετή ώρα. Και στις δύο περιπτώσεις συνεχίζουμε ως εξής
  1. Βάζουμε σε λεκάνη ανάμειξης το μείγμα του προζυμιού ή της μαγιάς και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη ( πριν την προσθέσουμε την αλέθουμε μαζί με τη μαστίχα στο multi, έτσι και η μαστίχα γίνεται σκόνη και η ζάχαρη λεπταίνει και διαλύεται ευκολότερα), τη ρακή και το υπόλοιπο κανελόζουμο (στην εκδοχή με το προζύμι). Ανακατεύουμε το μείγμα και προσθέτουμε και το αλεύρι. Η ζύμη δεν πρέπει να κολλά στα χέρια. Ζυμώνουμε πολύ καλά. Εγώ σ’ αυτή τη συνταγή χρησιμοποιώ το σταθερό μίξερ με το γάντζο και ζυμώνω για 5-6 λεπτά σε μεσαία ταχύτητα γιατί θέλω να ζυμωθεί καλά η ζύμη μου . Όμως η ποσότητα είναι μικρή και ζυμώνονται εύκολα και με το χέρι. Αφήνουμε τη ζύμη να ανεβεί και να διπλασιαστεί σχεδόν σε όγκο. Όταν είναι έτοιμη, την πατάμε να κατεβεί και την χωρίζουμε σε τρία μέρη. Ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε χοντρό φύλλο, όσο γίνεται πιο κοντά στο σχήμα του παραλληλόγραμμου (περίπου 20Χ30 ήταν τα δικά μου φύλλα) . Αλείφουμε κάθε φύλλο με 2 γεμάτες κουταλιές ταχίνι αφήνοντας από τη μια μακριά άκρη ακάλυπτα 2-3 εκατοστά. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη (1-2 κουταλιές σούπας) , καρύδια και σταφίδες και όση κανέλα θέλουμε. Τυλίγουμε σε χαλαρό ρολό και κολλάμε την άκρη πιέζοντας λίγο. Κόβουμε σε κομμάτια 3 cm , τα πατάμε ελαφρά και τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος με λίγη απόσταση μεταξύ τους για να έχουν περιθώριο να φουσκώσουν. Αφήνουμε να ανεβούν. Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και στην επιφάνεια και στον πάτο. Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και πασπαλίζουμε με αχνοζάχαρη. Τα διατηρούμε σε μπολ που σκεπάζει, αφού κρυώσουν.
Σημειώσεις
  1. 1)Με τη μαγιά η όλη διαδικασία γίνεται γρήγορα σχετικά. Ανάμεσα σε κάθε φούσκωμα παίρνει περίπου 1 ώρα. Με το προζύμι είναι λίγο απρόβλεπτοι οι χρόνοι, αλλά και πάλι ανάλογα με την θερμοκρασία περιβάλλοντος δεν παίρνει πολύ χρόνο γιατί η ζύμη είναι πολύ απλή.
  2. 2)Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη νωπή μαγιά με ξηρή. Η αναλογία είναι 1:3 οπότε 2 φακελάκια των 8 γραμμαρίων είναι αρκετά. Έτσι γλυτώνουμε και το ανέπιασμα γιατί στην περίπτωση αυτή αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί από την αρχή.
  3. 3)Η συνταγή μπορεί να γίνει αλάδωτη όπως είπαμε παραπάνω, Αντί ελαιόλαδο μπορούμε να βάλουμε στη ζύμη μια κουταλιά σούπας ταχίνι διαλυμένο σε 3 κουταλιές νερό.
  4. 4)Διατηρώ το προζύμι μου στο ψυγείο και είναι ένας πηκτός χυλός δηλαδή έχει αρκετή υγρασία (φαίνεται η υφή του φρεσκοαναπιασμένου στις φωτογραφίες) . Ίσως με πιο στεγνό προζύμι να χρειαστεί λιγότερο αλεύρι.
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Κρήτη: Γαστρονομικός Περίπλους https://www.cretangastronomy.gr/

 

Print Friendly