Vegan/vegetarian

Τα αλάδωτα της Μεγαλοβδομάδας: ταχινόσουπα με κοφτό μακαρονάκι

Τα αλάδωτα της Μεγαλοβδομάδας: ταχινόσουπα με κοφτό μακαρονάκι

Παραδοσιακό πιάτο της  Μεγάλης Τετάρτης και της Μεγάλης Παρασκευής

Η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας είναι η πιο αυστηρή νηστεία του χρόνου. Ακόμη και όσοι δεν τηρούν τις υπόλοιπες νηστείες, τούτη τη βδομάδα δεν τρώνε «λεριά». Λεριά λέμε στην Κρήτη τα μη νηστίσιμα τρόφιμα. Πολλοί ίσως να νηστεύουν  για να απολαύσουν καλύτερα τα πασχαλινά εδέσματα. Η στέρηση αυξάνει την όρεξη…
Τα αλάδωτα της Μεγαλοβδομάδας: ταχινόσουπα με κοφτό μακαρονάκι
Οι περισσότεροι πια πιστεύουν  πως η νηστεία είναι προσωπικό ζήτημα κι έτσι οι περισσότεροι, ακόμα και οι θρησκευόμενοι την προσαρμόζουν στα μέτρα τους. Βέβαια με τις γαριδομακαρονάδες και τις σοκολατόπιτες είναι αστείο να μιλάμε –δεν εξαιρώ τον εαυτό μου- για δοκιμασία και πειθαρχία και για νηστεία τελικά.  Έτσι νηστεύει κανείς όλο το χρόνο που λέει ο λόγος…
Τα αλάδωτα της Μεγαλοβδομάδας: ταχινόσουπα με κοφτό μακαρονάκι
Παλιότερα τα πιάτα της Μεγάλης εβδομάδας ήταν λιτά και ταπεινά. Με εξαίρεση την Μεγάλη Τρίτη και την Μεγάλη Πέμπτη που κάποιοι έτρωγαν λαδωμένο φαγητό (χαρακτηριστικά είναι τα ντολμαδάκια της Μεγάλης Πέμπτης) , τις υπόλοιπες μέρες ήταν επιβεβλημένη η αποχή και από το λάδι.  Η κατανάλωση λαδιού ήταν απαγορευμένη ακόμη και το Μεγάλο Σάββατο μέχρι την ώρα της Ανάστασης.  «Ένα
μόνο Σάββατο από όλα τα Σάββατα της χρονιάς νηστεύεται το λάδι . Το Μεγάλο Σάββατο» επιμένει η μάνα μου και το τηρεί ακόμη.
΄
Η σημερινή σουπίτσα είναι ένα από αυτά τα παλιά απλά μεγαλοβδομαδιάτικα πιάτα. Δυο υλικά όλα κι όλα κι όμως είναι νόστιμη και σχετικά χορταστική. Ειδικά για βράδυ είναι ιδανική. Την συνήθιζαν την Μεγάλη Τετάρτη ή τη Μεγάλη Παρασκευή ή για δείπνο της παραμονής της μέρας που θα κοινωνούσαν. Είχα ξεχάσει πόσο νόστιμη ήταν. Παρόλο που η μάνα μου τη φτιάχνει πολύ συχνά-όποτε νηστεύει  το λάδι- εγώ είχα χρόνια να τη γευτώ. Λάθος!
Τα αλάδωτα της Μεγαλοβδομάδας: ταχινόσουπα με κοφτό μακαρονάκι

Δείτε και το update στις παρατηρήσεις!

Παρατηρήσεις

1)Και το ταχίνι κόβει όπως το αυγολέμονο! Γι αυτό πρώτα χτυπάμε με κρύο νερό και μετά προσθέτουμε σταδιακά καυτό νερό.

2)Εννοείται ότι μπορούμε να βάλουμε οποιοδήποτε ζυμαρικό μας αρέσει, αλλά το κοφτό μακαρονάκι ταιριάζει πιο πολύ απ’ όλα γιατί το ζουμάκι το διαπερνά και το νοστιμίζει.

3)update 11-4-2023

Από τον φίλο της σελίδας κύριο John Sarchianakis, ειδικό επί του θέματος…

Υπέροχο και υψηλής διατροφικής αξίας. Επειδή το ταχίνι περιέχει 50% λιπαρά (αλλά καλά λιπαρά) υποκαθιστά σε πολύ μεγάλο βαθμό το ελαιόλαδο. Καλό είναι βέβαια όταν καταναλώνουμε φαγητό με ταχίνι ,μετά σαν επιδόρπιο ,να καταναλώνουμε μερικούς ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια κλπ) ώστε τα αμινοξέα που περιέχονται σ αυτούς να βοηθούν στη μέγιστη απορρόφηση πρωτεϊνών και λοιπών θρεπτικών συστατικών. Είναι χρήσιμο γι’ αυτούς που νηστεύουν για πολύ καιρό. Κι ένα μικρό τιπ. Όταν διαλύσουμε το ταχίνι στο νερό και πριν βάλουμε το βραστό νερό για τη διαδικασία τύπου “αυγολέμονο” ,προσθέτουμε λίγο παγωμένο νερό (από ψυγείο ,μισό κρασοπότηρο περίπου),συνεχίζουμε την ανάδευση στο μείγμα να αραιώσει λίγο και μετά αρχίζουμε να ρίχνουμε το ζεστό. Αυτό βοηθάει στο να μην μας “κόψει” και μπορεί να γίνει και για το κανονικό αυγολέμονο.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο