Τα αλάδωτα της Μεγαλοβδομάδας: ταχινόσουπα με κοφτό μακαρονάκι

Παραδοσιακό πιάτο της  Μεγάλης Τετάρτης και της Μεγάλης Παρασκευής
 
 
Η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας είναι η πιο αυστηρή νηστεία
του χρόνου. Ακόμη και όσοι δεν τηρούν τις υπόλοιπες νηστείες, τούτη τη βδομάδα
δεν τρώνε «λεριά». Λεριά λέμε στην Κρήτη τα μη νηστίσιμα τρόφιμα. Πολλοί ίσως να νηστεύουν  για να απολαύσουν καλύτερα τα πασχαλινά εδέσματα. Η στέρηση
αυξάνει την όρεξη…
        

 

 
Οι περισσότεροι πια πιστεύουν  πως η νηστεία είναι προσωπικό ζήτημα κι έτσι οι περισσότεροι, ακόμα και οι θρησκευόμενοι την προσαρμόζουν στα μέτρα τους. Βέβαια με τις γαριδομακαρονάδες και τις
σοκολατόπιτες είναι αστείο να μιλάμε –δεν εξαιρώ τον εαυτό μου- για δοκιμασία
και πειθαρχία και για νηστεία τελικά.  Έτσι νηστεύει κανείς όλο το χρόνο που λέει ο λόγος…  
 
 
Παλιότερα τα
πιάτα της Μεγάλης εβδομάδας ήταν λιτά και ταπεινά. Με εξαίρεση την Μεγάλη Τρίτη
και την Μεγάλη Πέμπτη που κάποιοι έτρωγαν λαδωμένο φαγητό (χαρακτηριστικά είναι τα ντολμαδάκια της Μεγάλης Πέμπτης) , τις υπόλοιπες μέρες
ήταν επιβεβλημένη η αποχή και από το λάδι.  Η
κατανάλωση λαδιού ήταν απαγορευμένη ακόμη και το Μεγάλο Σάββατο μέχρι την ώρα της Ανάστασης.  «Ένα 
μόνο Σάββατο από όλα τα Σάββατα της χρονιάς νηστεύεται το λάδι . Το
Μεγάλο Σάββατο» επιμένει η μάνα μου και το τηρεί ακόμη. 
 
΄
Η σημερινή σουπίτσα είναι ένα από αυτά τα παλιά απλά
μεγαλοβδομαδιάτικα πιάτα. Δυο υλικά όλα κι όλα κι όμως είναι νόστιμη και σχετικά
χορταστική. Ειδικά για βράδυ είναι ιδανική. Την συνήθιζαν την Μεγάλη Τετάρτη ή
τη Μεγάλη Παρασκευή ή για δείπνο της παραμονής της μέρας που θα κοινωνούσαν.
Είχα ξεχάσει πόσο νόστιμη ήταν. Παρόλο που η μάνα μου τη
φτιάχνει πολύ συχνά-όποτε νηστεύει  το
λάδι- εγώ είχα χρόνια να τη γευτώ. Λάθος! 
 
 
Υλικά (για 2-3 πιάτα)
 
1 κούπα κοφτό μακαρονάκι
2 κουταλιές  σούπας ταχίνι
Αλάτι
 
Επί το έργον:
 
 
Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα μακαρονάκια σύμφωνα με τις
οδηγίες του πακέτου. Φροντίζουμε στο τέλος να μείνει με τόσο νερό ώστε να
σκεπάζεται το ζυμαρικό. Αν είναι πολύ, αδειάζουμε λίγο στο νεροχύτη…
 
 
Αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω
στο μάτι να σιγοβράζει. 
 
 
Σε ένα βαθύ πιάτο βάζουμε το ταχίνι με 3-4 κουταλιές
νερό σε θερμοκρασία δωματίου και τα ανακατεύουμε ζωηρά να γίνουν σαν κρέμα. Το ταχίνι ασπρίζει, γίνεται ακόμη πιο κολλώδες και παραδόξως πιο πηχτό με το νερό. 
 
 
Προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη και μετά σιγά καυτό νερό από την κατσαρόλα με το
μακαρονάκι, συνεχίζοντας το κτύπημα όπως κάνουμε στο αυγολέμονο. Όταν βάλουμε
αρκετό νερό , αδειάζουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από
το μάτι. 
 
 
Αφήνουμε να σταθεί 5 λεπτά και σερβίρουμε. 
 
Παρατηρήσεις:
 
1)Και το ταχίνι κόβει όπως το αυγολέμονο! Γι αυτό πρώτα
χτυπάμε με κρύο νερό και μετά προσθέτουμε σταδιακά καυτό νερό.
 
2)Εννοείται ότι μπορούμε να βάλουμε οποιοδήποτε ζυμαρικό μας
αρέσει, αλλά το κοφτό μακαρονάκι ταιριάζει πιο πολύ απ’ όλα γιατί το ζουμάκι το
διαπερνά και το νοστιμίζει.

 

 

Print Friendly, PDF & Email