Παταταλίδικο αλλά με τι πατάτες ! (Κοτόπουλο με πατάτες μπλουμ)

Αγαπημένο, πανεύκολο, παραδοσιακό,  χορταστικό!

Όλοι γνωρίζουν ότι η πατάτα είναι τροφή που εισήλθε στον διατροφικό χάρτη της Ευρώπης σχετικά πρόσφατα. «Έδεσε» όμως με το γευστικό ταμπεραμέντο της γηραιάς ηπείρου –και όχι μόνο- και κατέληξε να είναι ένα από τα είδη διατροφής με πολύ μεγάλη κατανάλωση.

Σ’ αυτό βοήθησε και το γεγονός ότι ταιριάζει αρμονικά με όλα τα άλλα λαχανικά, με όλα τα κρέατα, δηλαδή με όλα σχεδόν τα υπόλοιπα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Αναρωτηθείτε πόσες συνταγές ξέρετε με πατάτες. Αναρωτηθείτε επίσης, πόσα παιδάκια ξέρετε που δεν τους αρέσουν, (ιδιαίτερα οι τηγανητές);

 

Η καταγωγή της πατάτας είναι από την Ν.Αμερική, από τα μακρινά υψίπεδα των Περουβιανών Άνδεων. Την έφεραν στην Ευρώπη οι Ισπανοί τον 16o αιώνα. Ειδικότερα στην Ελλάδα την έφερε ο Καποδίστριας γύρω στο 1800-1828 και είναι πολλοί οι αστικοί μύθοι που συνοδεύουν την εισαγωγή της στην χώρα μας, με πιο γνωστό εκείνο που λέει ότι για να προωθήσει την κατανάλωσή της, την κλείδωνε σε αποθήκες ώστε να θεωρηθεί πολύτιμη και να επιδιώκεται η απόκτησή της ακόμη και με κλοπή (ο νοών νοήτω…).

H φωτογραφία από εδώ

Στην Κρήτη ο διασημότερος τόπος παραγωγής πατάτας είναι το Οροπέδιο Λασιθίου. Όχι άδικα αφού το υψόμετρο της περιοχής (850 m) , η σύσταση του εδάφους και οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούν εκεί ( δροσερά καλοκαίρια, και χειμώνες πιο ψυχροί από το υπόλοιπο νησί) ευνόησαν την καλλιέργεια της πατάτας από τα πρώτα χρόνια που έκανε την εμφάνισή της στην Κρήτη. Φαίνεται ότι τα γεώμηλα όπως ονομάστηκαν κατ’ αρχήν οι πατάτες στη χώρα μας , βρήκαν συνθήκες παρόμοιες με εκείνες του τόπου καταγωγής τους και ευδοκίμησαν στο οροπέδιο της Δίκτης, το μεγαλύτερο της Κρήτης.

 

Όταν τις πρωτοέφερε στην Κρήτη από την Νάξο  κάποιος εθελοντής της κρητικής επανάστασης ονόματι Ζερβουδάκης, στα τέλη του 19ου αιώνα, αντιμετωπίστηκαν  με κάποια επιφύλαξη από τους Λασιθιώτες. Μάλιστα Οι Ν. και Μ. Ψιλάκη  αναφέρουν ότι στην αρχή χρησιμοποιούσαν τα βλαστάρια του φυτού- της παταθιάς όπως το λέμε- για φαγητό και με τους κονδύλους έπαιζαν μπάλα τα παιδιά!

 

 

Αργότερα όμως απετέλεσαν ένα από τα κυριότερα προϊόντα του Οροπεδίου, που εκτός από πατάτες παράγει πεντανόστιμα και καλόβραστα όσπρια, μήλα, αχλάδια, σιτηρά, και σταφύλια. Όμως το 65% της καλλιεργημένης του έκτασης, αντιστοιχεί σε πατατοκαλλιέργεια.

Η ποιότητα της λασιθιώτικης πατάτας είναι αξεπέραστη. Πολλοί εκτός νησιού κρητικοί, λένε ότι πιο πολύ απ’ όλα τα προϊόντα μας τους λείπουν οι πατάτες. Ίσως γιατί από τα υπόλοιπα όλο και κάτι βρίσκουν….Η νοστιμιά τους οφείλεται σύμφωνα με τους ειδικούς, στη σύσταση του εδάφους, στις ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες, στην εμπειρία των παραγωγών, στο γεγονός ότι το φυτό αφήνεται να ολοκληρώσει φυσιολογικά τον βιολογικό του κύκλο.

Έτσι εξηγείται και το ότι οι πατάτες Λασιθίου διατηρούνται περισσότερο από τις άλλες χωρίς να σαπίζουν, να σκουληκιάζουν ή να φυτρώνουν. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχει γίνει στροφή των παραγωγών σε βιολογική καλλιέργεια πατάτας και ελπίζουμε πλέον σε πατάτες χωρίς λιπάσματα και φυτοφάρμακα.

Η φωτογραφία από εδώ

Το φαγητό που δίνω παρακάτω είναι από τα πιο λιτά φαγητά της ελληνικής –και όχι μόνο της κρητικής- κουζίνας. Την διαφορά την κάνει η ποιότητα της πατάτας. Δεν βάζω πολλά μπαχαρικά ή άλλα αρτύματα αν έχω καλές πατάτες .Οι σύγχρονοι διατροφολόγοι μπορεί να λένε ότι ο συνδυασμός κρέας-πατάτες δεν είναι ο καλύτερος αλλά ποιος μπορεί να αντισταθεί;

 

Υλικά:

1 κοτόπουλο νεαρό σε ηλικία γύρω στο 1,5 κιλό.
1 κιλό πατάτες
1 βαθύ πιάτο τριμμένη ντομάτα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ κούπα λάδι
Αλάτι-πιπέρι

Επί το έργον:

Κόβουμε σε μερίδες το κοτόπουλο και το βάζουμε σε νερό μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει μισή κούπα ξύδι για μισή ώρα.

 

Μαραίνουμε λίγο το κρεμμύδι με το λάδι και προσθέτουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και λίγο αλάτι. Τα γυρίζουμε να τσιγαριστούν απ’ όλες τις μεριές, προσθέτουμε μια κούπα νερό και αφήνουμε να βράζουν σε μέτρια θερμοκρασία περίπου μισή ώρα ή λίγο παραπάνω. Πρέπει να έχουν μισοψηθεί.

 

 Προσθέτουμε τις πατάτες κομμένες σε μεγάλες φέτες , την ντομάτα λίγο ακόμη αλατάκι, λίγο πιπέρι και λίγο νερό. Αφήνουμε να γίνει το φαγητό μας σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά , ως ότου μαλακώσουν οι πατάτες μας και μείνει με τη σάλτσα του. Σβήνουμε το μάτι της κουζίνας, αφήνουμε 10 λεπτά να μαρουβίσει, και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 

Παρατηρήσεις:

1)Μπορούμε μετά το τσιγάρισμα να σβήσουμε με κρασί το κοτόπουλο.Δεν το συνηθίζω σ’ αυτό το φαγητό.Προτιμώ να βάζω το κοτόπουλο στο ξυδόνερο. Μ΄αρέσει να επικρατεί η μυρωδιά της ντομάτας.

 

2)Το ίδιο φαγητό γίνεται και με άλλα είδη κρέατος. Με κρέας κατσίκας είναι πολύ πιο νόστιμο. Τότε όμως αλλάζει πολύ ο χρόνος μαγειρέματος. Η κατσίκα (αίγα όπως τη λέμε εδώ) θέλει αρκετή ώρα για να γίνει και είναι προτιμότερο η φάση του μαγειρέματος πριν να προσθέσουμε τις πατάτες,  να γίνει σε χύτρα ταχύτητας. Πολύ νόστιμο είναι και με ζυγούρι, δηλαδή χρονιάρικο αρνί.

Πηγές:
http://www.agrolasithi.gr/lasithi/lakes_rivers.aspx?SubMenu=1
http://www.krassanakis.gr
http://www.slh.gr/
 Ψιλάκης Μ.&Ν, «Κρητική παραδοσιακή κουζίνα», Καρμάνωρ, Ηράκλειο 1995

Καλή όρεξη! 

 

Print Friendly, PDF & Email