Vegan/vegetarian

Απλή μακαρονάδα με σάλτσα ντομάτας και άρωμα βασιλικού

Απλή μακαρονάδα με σάλτσα ντομάτας και άρωμα βασιλικού

Οὐκ ἐν τῷ πολλῷ τό εὖ!

Θα μπορούσε να την πει κανείς και ναπολιτάνα παρόλο που έχει πολλές διαφορές από εκείνη που εμείς γνωρίζουμε ως ναπολιτάνα από τα ιταλικά εστιατόρια, με κυριότερη τον κρητικό αθότυρο. Τι να κάνουμε…Εμείς τον θεωρούμε το καλύτερο τυρί για μακαρόνια και ταιριάζει απίστευτα με τις σάλτσες ντομάτας και με το άρωμα του βασιλικού και του σκόρδου.

Απλή μακαρονάδα με σάλτσα ντομάτας και άρωμα βασιλικού

Πρέπει βέβαια να πω πως ναπολιτάνα στη Νάπολι λένε μια μακαρονάδα με σάλτσα που περιέχει και κρέας (δείτε την wiki), ενώ ως ναπολιτάνες εκτός Ιταλίας καταγράφονται πολλές σάλτσες ντομάτας.  Σε αξιόπιστα ιταλικά siteς και βιβλία συνταγών έχω βρει πολλές παραλλαγές.  Μέχρι και αντζούγιες προσθέτουν σε μια εκδοχή neapolitan pasta salad. Ετούτα εδώ -αν εξαιρέσουμε βέβαια τον αθότυρο- μάλλον είναι γνωστά ως Spaghetti al pomodoro.

Απλή μακαρονάδα με σάλτσα ντομάτας και άρωμα βασιλικού

Τούτη εδώ είναι μια δική μου εκδοχή, μια  πανεύκολη μακαρονάδα με την πιο απλή σάλτσα ντομάτας. Η εύκολη λύση, από τις συνταγές  που λες «έχω φαγητό» γιατί ετοιμάζεται σε μισή ώρα το πολύ. Ακόμη ένα «ντοματένιο» φαγητό λοιπόν σήμερα, γιατί ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος είναι οι μήνες της πιο νόστιμης ντομάτας.

Απλή μακαρονάδα με σάλτσα ντομάτας και άρωμα βασιλικού

Χρόνια και χρόνια τη φτιάχνω, καλοκαίρια και χειμώνες, αλλά τη συνηθίζω περισσότερο αυτή την εποχή. Το χειμώνα με καλή σπιτική διατηρημένη ντομάτα και ξερό βασιλικό και το καλοκαίρι με την υπαίθρια, κατά προτίμηση άνυδρη ντομάτα που μοσχομυρίζει. Καλό ελαιόλαδο, λίγο σκόρδο και αλατοπίπερο. Cucina povera, δεν έχει μόνο η Ιταλία ασχέτως –και μπράβο της- ότι έχει κατορθώσει μόνο η δική της να προβάλλεται παγκοσμίως!

Απλή μακαρονάδα με σάλτσα ντομάτας και άρωμα βασιλικού

Την έχω δοκιμάσει αυτήν τη μακαρονάδα και με παρμεζάνα και πολλοί θα πουν ότι υπερβάλλω όταν λέω ότι είναι νοστιμότερη με κρητικό αθότυρο, αλλά εγώ δεν την είπα ναπολιτάνα, την είπα; Εγώ τον προτιμώ χοντροτριμμένο, στον τρίφτη της ντομάτας και ο αθότυρος. Πολλοί και μ’ αυτό θα διαφωνήσουν, αλλά το αποτέλεσμα είναι που μετράει κι εδώ θεωρώ ότι αυτό είναι καλύτερο έτσι όπως το λέω. Φυσικά, γούστα είναι αυτά, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα!

Απλή μακαρονάδα με σάλτσα ντομάτας και άρωμα βασιλικού

 

Παρατηρήσεις

  • Δεν ψιλοκόβω ούτε το σκόρδο ούτε το βασιλικό, το πολύ σε 2-3 κομμάτια, με το βράσιμο δίνουν το άρωμά τους.  Απλώς τα βράζω όλα μαζί. Για εντονότερη γεύση μπορούμε να τα ψιλοκόψουμε.
  • Δεν παραβράζουμε αυτή τη σάλτσα. Εγώ βράζω 20 λεπτά τη φρέσκια ντομάτα και 15 την ντομάτα κονσέρβας από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός, σε μέτρια θερμοκρασία. Να βράζει αλλά να μη πιάσει.
  • Ακόμη κι αν σας αρέσουν τα πολυβρασμένα μακαρόνια, σε τούτη τη μακαρονάδα δεν τα παραβράζουμε. Όσο λέει η συσκευασία και λίγο λιγότερο! Και προτιμάμε εδώ τα ζυμαρικά τύπου σπαγγέτι από άλλα… Εγώ προτιμώ τα λεπτά, 10 νούμερο.
  • Η προσθήκη άλλων μυριστικών ή λαχανικών εδώ δεν συνιστάται, χαλάει την απλότητα της σάλτσας και μακραίνει το χρόνο προετοιμασίας. Ακόμη και το κρεμμύδι, εγώ το παραλείπω! Αν θέλουμε κάτι πιο σύνθετο θα φτιάξουμε άλλη σάλτσα!

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο