Με σπαράγγια , ή με σταμναγκάθι (ή βλίτα το καλοκαίρι), ή με αγκινάρες.
Τα ανοιξιάτικα χόρτα και τα λαχανικά της είναι ιδανικά για ομελέτες. Αλλά και τα αυγά αυτή την εποχή είναι άφθονα (εννοώ βέβαια τα χωριάτικα γιατί πτηνοτροφείου ευτυχώς έχουμε όλο το χρόνο, και δεν είναι άσχημα αν είναι βιολογικά).Οι ομελέτες γίνονται γρήγορα, μπορούν να είναι κύριο πιάτο ή ορεκτικό και τρώγονται ζεστές αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.
Έτσι εύκολα και γρήγορα μπορούμε να φτιάξουμε ένα πλήρες πιάτο, χορταστικό, νόστιμο και με … μεγάλο εύρος θερμίδων. Μια ομελέτα μπορεί να είναι διαίτης ή βόμβα θερμίδων ανάλογα με την ποσότητα του λαδιού που θα χρησιμοποιήσουμε και ανάλογα με τι θα την εμπλουτίσουμε. Στις ανοιξιάτικες και αργότερα στις καλοκαιρινές ομελέτες δεν συνηθίζω τα αλλαντικά γιατί μου φαίνεται ότι γίνονται «βαριές». Τα λουκάνικα, τα απάκια , αλλά και τα άλλα αλλαντικά του εμπορίου θεωρώ ότι ταιριάζουν πιο πολύ στα χειμωνιάτικα σφουγγάτα αλλά και στις ομελέτες με πατάτες.
Ακόμη είναι τόσο ενδιαφέρουσα η γεύση μιας ομελέτας με χόρτα ή λαχανικά που δεν αξίζει να την καλύψουμε με το αλλαντικό. Και είναι βέβαια και σαφώς υγιεινότερη … Το πολύ να την εμπλουτίσω με κάποιο τυρί. Σ’ αυτή με τα σπαράγγια, ούτε τυρί δεν θέλω να βάζω. Είναι τόσο λεπτή η γεύση των άγριων σπαραγγιών που δεν θέλω να τη χαλάω με καμιά προσθήκη. Το πολύ 1-2 κουταλιές γάλα στα αυγά.
Συνηθίζω και κάνω ατομικές τις ομελέτες μου σε αντικολλητικό τηγανάκι με διάμετρο 20-22cm. Επειδή συνήθως πρέπει να πρωτοβράσουμε τα χόρτα για λίγο ή περισσότερο χρόνο, τα βράζω όλα μαζί και μετά κάνω τις ομελέτες μου.Όλα τα χόρτα και σχεδόν όλα τα λαχανικά μπορούν να γίνουν ομελέτα,ήμερα (τσιμούλια, βλίτα κλπ) ή άγρια γι αυτό δεν πετάμε ποτέ βρασμένα χόρτα.Έχουν τόσο κόπο να μαζευτούν, να καθαριστούν, να πλυθούν, και είναι τόσο νόστιμα με τα αυγά που μπορούμε απολαύσουμε όσα μας περισσέψουν σαν ομελέτα. Κανένα τρόφιμο εν τέλει δεν πρέπει να πετάμε. Για όλα υπάρχουν λύσεις …ανακύκλωσης!
Υλικά
1.Ομελέτα με σπαράγγια (σφαράγγια )
2 αυγά
Σπαράγγια
Αλάτι
Πιπέρι
2-4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές γάλα (προαιρετικά)
2 .Ομελέτα με σταμναγκάθι (ή με βλίτα το καλοκαίρι)
Σταμναγκάθι ή βλίτα
2 αυγά
Αλάτι
Πιπέρι
2-3 κουταλιές γάλα (προαιρετικά)
2-4 κουταλιές ελαιόλαδο
Λίγη γραβιέρα Κρήτης τριμμένη ή σε λεπτές φέτες.
3.Ομελέτα με αγκινάρες
2-3 αγκινάρες
2 αυγά
Αλάτι
Πιπέρι
2-3 κουταλιές γάλα (προαιρετικά)
2-4 κουταλιές λάδι
2-3 κουταλιές ξινομυζήθρα ή φέτα
Επί το έργον
Α. Για την ομελέτα με σπαράγγια
Καθαρίζουμε τα σπαράγγια. Τα σπαράγγια τα καθαρίζουμε με το χέρι και τα σπάμε εκεί που λυγίζουν .Έτσι δεν χρησιμοποιούμε το ξυλώδες τμήμα που μπορεί να έχουν. Σε μπόλικο αλατισμένο νερό που βράζει, ζεματάμε τα σπαράγγια για 5 λεπτά και τα στραγγίζουμε.Το ζουμάκι , ειδικά των σπαραγγιών δεν το πετάμε. Με αλάτι και λεμόνι είναι πεντανόστιμο και θεωρείται φάρμακο!Για κάθε μερίδα χρησιμοποιούμε τόσα , όσα να καλύπτεται το τηγανάκι μας. Χτυπάμε τα αυγά με το αλάτι (και το γάλα αν βάλουμε) και τα αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε στο τηγανάκι το λάδι και όταν ζεσταθεί(χωρίς να καπνίσει) βάζουμε τα σπαράγγια και τα γυρνάμε να τα πιάσει το λάδι και να τσιγαριστούν δυο τρία λεπτά. Ρίχνουμε το μείγμα των αυγών , και περιμένουμε να πήξει και να ψηθεί από τη μια πλευρά . Την τρυπάμε εδώ κι εκεί με το πιρούνι για να εισχωρεί το λάδι και να ψήνεται και στο εσωτερικό της. Την αναποδογυρίζουμε με ένα πιάτο ή ένα καπάκι κατσαρόλας ίσιο, και την αφήνουμε να γίνει και από την άλλη μεριά. Σερβίρουμε ζεστή η σε θερμοκρασία δωματίου με φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Β. Για την ομελέτα με το σταμναγκάθι
Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά το σταμναγκάθι.Σε αλατισμένο νερό που βράζει ,το ζεματίζουμε για 8-10 λεπτά. Ακολουθούμε την διαδικασία που περιγράφεται στην προηγούμενη ομελέτα.
Στο σερβίρισμα, απλώνουμε την γραβιέρα στην καυτή ομελέτα, τη διπλώνουμε και περιμένουμε 5 λεπτά πριν τη γευτούμε ώστε να μαλακώσει η γραβιέρα .
Γ. Για την ομελέτα με τις αγκινάρες
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες όπως περιγράφεται εδώ (δείτε και το σχετικό βίντεο που υπάρχει στο άρθρο). Τις ζεματάμε για 12-15 λεπτά σε νερό που βράζει, και τις κόβουμε σε λεπτές φετούλες.
Ακολουθούμε την προηγούμενη διαδικασία: Βάζουμε στο τηγανάκι το λάδι και όταν ζεσταθεί(χωρίς να καπνίσει) βάζουμε τις κομμένες αγκινάρες και τις γυρνάμε να τα πιάσει το λάδι και να τσιγαριστούν δυο τρία λεπτά. Ρίχνουμε το μείγμα των αυγών , και περιμένουμε να πήξει και να ψηθεί από τη μια πλευρά . Την τρυπάμε εδώ κι εκεί με το πιρούνι για να εισχωρεί το λάδι και να ψήνεται και στο εσωτερικό της. Μόλις αρχίσει να πήζει το αυγό, σκορπίζουμε την ξινομυζήθρα ή τη φέτα , ώστε να εγκλωβιστεί μέσα στο αυγό.
Αναποδογυρίζουμε και ολοκληρώνουμε το ψήσιμο της ομελέτας μας.
Παρατηρήσεις
1) Αν για κάποιο λόγο έχουμε ασπράδια αυγών, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τις ομελέτες μας 1 αυγό και 2 ασπράδια. Γίνονται πιο αφράτες και πιο υγιεινές .Και μόνο με ασπράδια γίνονται ωραίες οι ομελέτες (αν υπάρχει θέμα χοληστερίνης).
2) Μπορούμε τα τυριά να τα βάζουμε είτε μέσα στα χτυπημένα αυγά, τριμμένα ή κομμένα σε μικρούς κύβους , είτε με τους τρόπους που περιγράφονται παραπάνω.
3) Στην ομελέτα με τις αγκινάρες ταιριάζουν πολύ και τα ασπρομανίταρα κομμένα σε φετούλες. Τότε τα σωτάρουμε πρώτα ελαφρά στο λάδι να μαραθούν και μετά προσθέτουμε τις αγκινάρες.
4) Φυσικά η προσθήκη αλλαντικών είναι ελεύθερη αλλά όχι απαραίτητη κατά τη γνώμη μου…
Mια περιποιημένη με σταμναγκάθι παρακαλώ…..και λίγο παγωμένο κρασάκι!!!
Ke ta tria fainoun nostima alal thelo mia me sparaggia.
Μόνο μία έχουμε δικαίωμα να διαλέξουμε??
Εγώ μπορώ λίγο απ' όλες??
Υπέροχες και οι 3!!!!
κι εγώ σαν την Έλενα μια βουκίτσα από την καθεμιά θα πάρω!!!
Ολες αγαπημένες αλλά τελευταία δοκίμασα με αγκιναρούλες και ξετρελάθηκα πραγματικά!
Ειδα τις ομελέτες και ..ετρεξα μη χάσω!!!Εχω δηλώσει πολλές φορές την αγάπη μου για τα αυγά,και μου αρέσει πολύ ο τρόπος που επινοείς στις ομελέτες!!!Αυτή με τα τσιμούλια ειναι υπέροχη, τώρα θα δοκιμάσω και αυτές!!!!
Σε εχω αναζητήσει!!!κανόνισε να βρής λίγο χρόνο,,ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ!!!
Φιλιά πολλά!!!
υπέροχεςςςς!!!!!!μια με αγκινάρες παρακαλώ!!!!χιχι!απλώς …γιατι τις λατρεύωωωω!!
ευχαριστούμεεε!!!
Τώρα πώς να πω ότι δεν τρώω τα χόρτα, ρεζίλι θα γίνω. Θα τσιμπίσω να δοκιμάσω και βλέπουμε.
Θα τσακίσω όμως την προηγούμενη ανάρτηση, γι αυτό πήρα και τη συνταγή :-))
Φιλιά θαλασσένια.
μεγάλη ομελέτες σας.
Δώστε την εντύπωση ότι είναι πολύ νόστιμο.
Πριν από τα αυγά, στη συνέχεια, τη φράουλα.
Φυσικά μαζί σας σε λίγα υλικά για να δημιουργήσει αριστουργήματα.
Ένα μεγάλο μεγάλο φιλί.
Αυτή με τις αγκινάρες θα τη δοκιμάσω, μου άρεσε η ιδέα.
Φιλί
Η μανουλίτσα μου, σαν γνήσια γυναίκα κρητικού, τις φτιάχνει τις πράσινες ομελέτες και τις αγαπάμε όλοι μας! Η μόνη που δεν έχω δοκιμάσει είναι αυτή με το σταμναγκάθι.
Όσο για μένα έχω μία ιδιοτροπία με την ομελέτα: θέλω να είναι ολόκληρη στο γύρισμα δηλαδή να μη σπάσει, να μοιάζει με πιτούλα! Γι'αυτό χρησιμοποιώ ένα μεγάλο πιάτο αλλά το χειμώνα που θα μας έρθει θα ψάξω τα μαγαζιά εδω για να βρω το ειδικό ξύλινο "καπάκι" που υπάρχει…
εγώ παίρνω αυτήν με το σταμναγκάθι και το τυρί !!!!! φαίνεται όνειρο !!!!
* εχεις πάρει τα μειλς μου ????
φιλια πολλά πολλά πολλά
Maria B.
Και μόλις τέλειωσα το διάβασμα της συνταγής και λιποθυμώ!!Είναι το μόνο που δεν με απασχολούν οι θερμίδες!είναι τόσο τέλειες σε γεύση !Με σταμναγκάθι δεν έχω δοκιμάσει,αλλά θα ήθελα πολύ!!
Με σταμναγκάθι δεν έχω δοκιμάσει, πρέπει να είναι πολύ νόστιμο. Ο άντρας μου αγαπάει ιδιαίτερα τις ομελέτες και έχει παράπονο ότι δεν του φτιάχνω συχνά.
φιλάκια
καλό τριήμερο
Μια με αγκινάρες πλιζ!
Συγγνώμη, τί γκουρμεδιές είναι αυτές? Υπέροχες οι ομελέτες σου, ζουμερές, υγιεινές και χορταστικές!
Εγώ θα πάρω μία με σταμναγκάθι, που είναι αγαπημένο μου, καθώς είμαι Κρητικιά πάππου προς πάππου, που λένε!Καλό καλοκαίρι!
Λίλα μου ό,τι πρέπει ο συνδυασμός σου για τη ζέστη!
Πήτερ κι εμένα είναι η καλύτερή μου! Με τα άγρια πράσινα που είχα στην συγκεκριμένη, είναι η καλύτερη!
Έλενα φυσικά μπορείς να δοκιμάσεις απ' όλες!
Γαστερόπληκτη κι εγώ της ποικιλίας είμαι 🙂
Έφη είναι και της εποχής. Σε λίγο δεν θα τις έχουμε (τουλάχιστον φρέσκιες) οπότε ας τις απολαύσουμε!
Ριρή μου κι εμένα μου έλειψες! Όταν βρεθούμε έχουμε να πούμε κάμποσα 🙂
Ίριδα όπως και να τις φτιάξω τις τσακίζω τις άτιμες 🙂
Θαλασσένια δεν είσαι των λαχανικών; Περίεργο μου φαίνεται!
Annamaria μου πόσο όμορφα λόγια ξέρεις να λες!
Ζαμπία να τη δοκιμάσεις. Είναι από τα κλασικά κρητικά της εποχής και είναι θαυμάσια.
Μαρίνα κι εγώ ολόκληρες τις θέλω. Έχω ένα αλουμινένιο σκέπασμα από παλιά κατσαρόλα και είναι ιδανικό για γύρισμα. Ελαφρύ και επίπεδο!
Μαρία μου τα πήρα και σε έχω πάρει και στο σπίτι.Θα σου στείλω mail…
Αθηνά με όλο τα χόρτα, ακόμη και με τα βλίτα που περισσεύουν γίνεται υπέροχη!
Μανουσίνα είναι μια εύκολη λύση και για΄κύριο πιάτο αλλά και για ορεκτικό.Να αρχίσεις να φτιάχνεις. Με τη φαντασία που φαίνεται να έχεις στη μαγειρική είμαι σίγουρη ότι θα μας δώσεις νέες ιδέες.
Κική αμέσως! ό,τι θέλεις!
Ιωάννα ευχαριστώ! Και προ παντός εύκολες!
Χαραυγή καλώς ορισες! Ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο πατριώτισσα 🙂
Των λαχανικών είμαι, των χορταρικών δεν είμαι :-))
Ραδίκια, βλήτα, γλιστρίδες, βρούβες και άλλα τέτοια δεν με τρελαίνουν.
Στα λαχανικά όμως έχω μεγάλη συμπάθεια.
φιλάκια
Θαλασσένια μου γιατί; Υπάρχει πιο υγιεινή τροφή από τα χορταρικά; Εντάξει από τα λαχανικά παίρνεις αρκετά χρήσιμα συστατικά, αλλά τα χόρτα έχουν λιγότερα φυτοφάρμακα!
[…] σε μικρές φέτες αν θέλουμε να τις χρησιμοποιήσουμε σε ομελέτες και […]