Vegan/vegetarian

Τρεις «πράσινες» ομελέτες

Τρεις «πράσινες» ομελέτες

 

 

Με σπαράγγια , ή με σταμναγκάθι, ή με αγκινάρες.

Τρεις «πράσινες» ομελέτες

Τα ανοιξιάτικα χόρτα και τα λαχανικά της είναι ιδανικά για ομελέτες. Αλλά και τα αυγά αυτή την εποχή είναι άφθονα (εννοώ βέβαια τα χωριάτικα γιατί πτηνοτροφείου ευτυχώς έχουμε όλο το χρόνο, και δεν είναι άσχημα αν είναι βιολογικά).Οι ομελέτες γίνονται γρήγορα, μπορούν να είναι  κύριο πιάτο ή ορεκτικό και τρώγονται ζεστές αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.

Τρεις «πράσινες» ομελέτες

Έτσι εύκολα και γρήγορα μπορούμε να φτιάξουμε ένα πλήρες πιάτο, χορταστικό, νόστιμο και με … μεγάλο εύρος θερμίδων. Μια ομελέτα μπορεί να είναι διαίτης ή βόμβα θερμίδων ανάλογα με την ποσότητα του λαδιού που θα χρησιμοποιήσουμε και ανάλογα με τι θα την εμπλουτίσουμε. Στις ανοιξιάτικες και αργότερα στις καλοκαιρινές ομελέτες δεν συνηθίζω τα αλλαντικά γιατί μου φαίνεται ότι γίνονται «βαριές». Τα λουκάνικα, τα απάκια , αλλά και τα άλλα αλλαντικά του εμπορίου θεωρώ ότι ταιριάζουν πιο πολύ στα χειμωνιάτικα σφουγγάτα αλλά και στις ομελέτες με πατάτες.

Ακόμη είναι τόσο ενδιαφέρουσα η γεύση μιας ομελέτας με χόρτα ή λαχανικά που δεν αξίζει να την καλύψουμε με το αλλαντικό. Και είναι βέβαια και σαφώς υγιεινότερη … Το πολύ να την εμπλουτίσω με κάποιο τυρί. Σ’ αυτή με τα σπαράγγια, ούτε τυρί δεν θέλω να βάζω. Είναι τόσο λεπτή η γεύση των άγριων σπαραγγιών που δεν θέλω να τη χαλάω με καμιά προσθήκη. Το πολύ 1-2 κουταλιές γάλα στα αυγά.

Τρεις «πράσινες» ομελέτες

Συνηθίζω και κάνω ατομικές τις ομελέτες μου σε αντικολλητικό τηγανάκι με διάμετρο 20-22cm. Επειδή  συνήθως πρέπει να πρωτοβράσουμε τα χόρτα για λίγο ή περισσότερο χρόνο, τα βράζω όλα μαζί και μετά κάνω τις ομελέτες μου.Όλα τα χόρτα και σχεδόν όλα τα λαχανικά μπορούν να γίνουν ομελέτα,ήμερα (τσιμούλια,  βλίτα κλπ) ή άγρια  γι αυτό δεν πετάμε ποτέ βρασμένα χόρτα.Έχουν τόσο κόπο να μαζευτούν, να καθαριστούν, να πλυθούν, και είναι τόσο νόστιμα με τα αυγά που μπορούμε  απολαύσουμε όσα μας περισσέψουν σαν ομελέτα. Κανένα τρόφιμο εν τέλει δεν πρέπει να πετάμε. Για όλα υπάρχουν λύσεις …ανακύκλωσης!

Παρατηρήσεις

1) Αν για κάποιο λόγο έχουμε ασπράδια αυγών, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τις ομελέτες μας 1 αυγό και 2 ασπράδια. Γίνονται πιο αφράτες και πιο υγιεινές .Και μόνο με ασπράδια γίνονται ωραίες οι ομελέτες (αν υπάρχει θέμα χοληστερίνης).

2) Μπορούμε τα τυριά να τα βάζουμε είτε μέσα στα χτυπημένα αυγά, τριμμένα ή κομμένα σε μικρούς κύβους , είτε με τους τρόπους που περιγράφονται παραπάνω.

3) Στην ομελέτα με τις αγκινάρες ταιριάζουν πολύ και τα ασπρομανίταρα κομμένα σε φετούλες. Τότε τα σωτάρουμε πρώτα ελαφρά στο λάδι να μαραθούν και μετά προσθέτουμε τις αγκινάρες.

4) Φυσικά η προσθήκη αλλαντικών είναι ελεύθερη αλλά όχι απαραίτητη κατά τη γνώμη μου…

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο