Vegan/vegetarian

Παστέλι γενικώς (VIDEO)

Παστέλι γενικώς (VIDEO)

Μελένια παστέλια με σουσάμι, με αμύγδαλο, με φιστίκι, με ό,τι μας αρέσει!

 
Παστέλι γενικώς (VIDEO)
Πριν αρχίσουν οι χριστουγεννιάτικες αναρτήσεις, ένα ακόμη νηστίσιμο γλυκό . Νηστίσιμο , υγιεινό, πολύτιμο διατροφικά και ιδιαίτερα
εύκολο. Ένα γλυκό με ρίζες στην αρχαιότητα (η σησαμίς των αρχαίων) που ακόμη και στις μέρες μας έχει φανατικούς φίλους .
Παστέλι γενικώς (VIDEO)
Ασβέστιο, φώσφορος , κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρος , βιταμίνες είναι μόνο μερικά από τα θρεπτικά στοιχεία που περιέχει αυτό το εξαιρετικά απλό παραδοσιακό μας παρασκεύασμα.
Είναι γνωστό ότι το μέλι ήταν βασική γλυκαντική ουσία των αρχαίων και η ανάμειξή του με ξηρούς καρπούς έδινε μερικά από τα πιο
συνηθισμένα γλυκά των προγόνων μας.
Παστέλι γενικώς (VIDEO)
Ειδικά ο συνδυασμός του με σουσάμι αναφέρεται από τον Ηρόδοτο από τον 5ο αιώνα προ Χριστού! Λέγεται ακόμη ότι το «ίντριον» που αναφέρεται στην Ιλιάδα του Ομήρου είναι ένα είδος παστελιού.
Παστέλι γενικώς (VIDEO)
Αλλά και από τα βυζαντινά χρόνια έχουμε αναφορές και μάλιστα με το όνομα πάστελλος και παστέλλι (Φ.Κουκουλές)!  Γλύκισμα για χαρές αφού τα συστατικά του συνδέονται με τη γονιμότητα. Ακόμη και σήμερα σε πολλά νησιά μας προσφέρεται σε αρραβώνες γάμους και βαφτίσεις . Δεν θα ξεχάσω τα υπέροχα μελεκούνια που μας προσέφεραν σε γάμο στη Ρόδο απλωμένα ανάμεσα σε λεμονόφυλλα.
Παστέλι γενικώς (VIDEO)
Σήμερα το παστέλι γίνεται σε πολλές παραλλαγές  με σκέτο μέλι ή με μείγμα μελιού με ζάχαρη. Η ζάχαρη το σκληραίνει , το καραμελώνει. Τα πολύ σκληρά παστέλια περιέχουν μέχρι και μισή –μισή ποσότητα μελιού –ζάχαρης. Εγώ προτιμώ εκείνο που γίνεται με σκέτο μέλι γιατί γίνεται πιο μαλακό.
Παστέλι γενικώς (VIDEO)
Επειδή θεωρώ πιο πρακτική  τη μέτρηση των υλικών με όγκους, έχω καταλήξει ότι η αναλογία που μας αρέσει και δίνει παστέλια με καλή υφή είναι 1:3 . Δηλαδή ένα μέρος μελιού -3 μέρη σουσαμιού ή ξηρών καρπών. Πολλές φορές βάζω ελάχιστο μέλι παραπάνω (μια  κουταλιά για κάθε κούπα της αρχικής δόσης ας πούμε…) . Δεν φτιάχνω μεγάλες ποσότητες από ένα είδος. Προτιμώ την ποικιλία.
Παστέλι γενικώς (VIDEO)
Έτσι με ½ κούπα μέλι και 1,5 κούπα από ξηροκάρπια ή σουσάμι κάθε φορά τα παστελάκια μου γίνονται γρήγορα και πολύ εύκολα. Όλος ο κόπος είναι το καθάρισμα , το πλύσιμο και το καβούρδισμα του σουσαμιού ή των ξηρών καρπών. Πάντως αυτή τη φορά είδα ότι κυκλοφορούν ωραιότατα σωστά καβουρδισμένα αμύγδαλα στα καταστήματα ξηρών καρπών κι αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος ετοιμασίας ειδικά για το παστέλι αμυγδάλου ελαχιστοποιείται!
Παστέλι γενικώς (VIDEO)
Έχουμε λοιπόν και λέμε…

Παρατηρήσεις

1)Ο χρόνος βρασμού που δίνω παραπάνω αφορά την πολύ μικρή ποσότητα της μισής κούπας μελιού. Το μέλι κατ’ αρχήν γίνεται πιο ρευστό και μετά ξαναδένει. Το τελικό δέσιμο μπορεί να γίνει βέβαια και μετά την προσθήκη του σουσαμιού ή των ξηρών καρπών. Το δοκιμάζουμε ρίχνοντας μισό κουταλάκι μείγματος σε ένα ποτήρι νερό. Αν βυθιστεί χωρίς να «σπάσει» είναι έτοιμο. Το καλύτερο είναι να έχουμε θερμόμετρο γι αυτή τη δουλειά . Εγώ προσθέτω τα υλικά μου όταν το μέλι έχει φτάσει στους 125 βαθμούς  συνεχίζω το βράσιμο για 1-2 λεπτά μέχρι να ξεκολλά σαν μια μάζα το παστέλι μου.

2)Αν βάλουμε ολόκληρα τα αμύγδαλα ή τα φιστίκια (ή τα καρύδια ή τα φουντούκια) καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε μια κούπα ξηρούς καρπούς και μισή σουσάμι (λειτουργεί σαν συνδετικός κρίκος!).

3)Μπορούμε να ανακατέψουμε τους ξηρούς καρπούς και να κάνουμε ένα παστέλι πολλών γεύσεων …

4)Για να γίνει πιο τραγανό-σκληρό το παστέλι μας προσθέτουμε 2 κουταλιές ζάχαρη στις παραπάνω ποσότητες μελιού ή δένουμε παραπάνω το μέλι. Για να γίνει πιο ελαστικό αυξάνουμε λίγο το μέλι (1 κουταλιά ανά κούπα, όπως αναφέρω παραπάνω νομίζω ότι είναι αρκετή).

5)Αρωματίζουμε τα παστέλια με ξύσμα εσπεριδοειδών, κανέλα  ή/και γαρύφαλλο τριμμένα αλλά και με ελάχιστη σκόνη  χιώτικης μαστίχας.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο