VIDEOS

Βελούδινα σοκολατάκια με ζαχαρούχο γάλα (VIDEO)

Βελούδινα σοκολατάκια με ζαχαρούχο γάλα (VIDEO)
Όσοι έχουν μεγαλώσει σε αστικές και ημιαστικές περιοχές μετά από τη δεκαετία του 60 , γνωρίζουν πολύ καλά το ζαχαρούχο γάλα. Ένα γάλα μακράς διαρκείας που είχε ασυνήθιστα μεγάλη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα κατανάλωση στη χώρα μας.
Βελούδινα σοκολατάκια με ζαχαρούχο γάλα (VIDEO)
Η εξήγηση που δίνεται είναι ότι αφενός το φρέσκο παστεριωμένο γάλα κυκλοφορούσε μόνο στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη, και αφετέρου δεν είχε όλος ο κόσμος ηλεκτρικά ψυγεία και η διατήρηση του νωπού γάλατος  δεν ήταν εύκολη.
Βελούδινα σοκολατάκια με ζαχαρούχο γάλα (VIDEO)
Το ζαχαρούχο είναι ένα συμπυκνωμένο γάλα, δηλαδή του έχει αφαιρεθεί μια ποσότητα νερού. Παράλληλα, έχει προστεθεί μια ποσότητα ζάχαρης έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να έχει μια ιδιαίτερα γλυκιά γεύση και να διατηρείται για αρκετό καιρό.
Αυτή εξάλλου είναι και η αιτία της ανακάλυψής του: η ανάγκη διατήρησης για πολλές μέρες αυτής ης πολύτιμης ανθρώπινης τροφής. Λέγεται ότι επινοήθηκε από τον αμερικάνο Gail Borden to 1854. Αφορμή της ενασχόλησής του με το θέμα,  ήταν ο θάνατος ενός μωρού από δηλητηρίαση λόγω κατανάλωσης αλλοιωμένου γάλατος, σε ένα υπερατλαντικό ταξίδι το 1852. Λίγο αργότερα- το 1861-  η επινόησή του δικαιώθηκε όταν ο στρατός των Βορείων στον αμερικάνικο εμφύλιο του παράγγελνε τεράστιες ποσότητες και πλούτισε από την πατέντα του!
Βελούδινα σοκολατάκια με ζαχαρούχο γάλα (VIDEO)
Το ζαχαρούχο είναι το γάλα με το οποίο μεγαλώσαμε πολλοί και το θυμόμαστε όχι μόνο σαν ρόφημα, αλλά και σαν άλειμμα στο ψωμί μας και σαν συστατικό πολλών γλυκισμάτων. Ακόμη και σήμερα η κατανάλωση του εβαπορέ και του ζαχαρούχου στην Ελλάδα είναι αρκετά υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αν και έχει υποχωρήσει τις τελευταίες δεκαετίες.
Βελούδινα σοκολατάκια με ζαχαρούχο γάλα (VIDEO)
Εμείς, εδώ και πάρα πολλά χρόνια , δεν το καταναλώνουμε σαν ρόφημα. Πάντα όμως υπάρχει στο ντουλάπι μου τουλάχιστον ένα κουτί γιατί μερικές αγαπημένες συνταγές το έχουν σαν βασικό και αναντικατάστατο συστατικό.

Βελούδινα σοκολατάκια με ζαχαρούχο γάλα (VIDEO)

Τέτοια είναι και η συνταγή για τα σημερινά –μάλλον τα χθεσινά- σοκολατάκια. Όπως έχετε αντιληφθεί, πάντα στις γιορτές το καθιερωμένο μου κέρασμα είναι σοκολατάκι (δείτε εδώ κι εδώ). Αυτά εδώ είναι τόσο εύκολα που δεν είναι ανάγκη να είναι γιορτή για να τα φτιάξουμε.
Πάντα δεν θέλουμε να έχουμε ένα κέρασμα στο σπίτι μας; Συνοδέψτε τα με ένα λικεράκι. Αυτή τη φορά είχα ωραιότατο λικέρ κουμ κουάτ και χρησιμοποίησα τέτοιο και στο μείγμα της σοκολάτας μου.

Παρατηρήσεις

1. Γίνονται περίπου 50 σοκολατάκια με μαλακιά υφή τρούφας που λιώνουν στο στόμα. Εγώ τα προτιμώ σε θερμοκρασία δωματίου και δεν τα βάζω στο ψυγείο. Αν δεν τα καταναλώσετε αμέσως μπορείτε να τα διατηρήσετε στο ψυγείο αλλά βγάλτε τα λίγη ώρα πριν τα σερβίρετε.

2. Φυσικά μπορούμε να προσθέσουμε αντί καρύδια, άλλους ξηρούς καρπούς της επιλογής μας όπως φουντούκια ή καβουρντισμένα αμύγδαλα, αλλά θεωρώ ότι τα καρύδια είναι πιο μαλακά και ταιριάζουν περισσότερο στην απαλή βελουδένια γεύση που έχουν τα συγκεκριμένα σοκολατάκια.Μάλιστα, προτιμώ να κόβω σε μικρά κομμάτια τα καρύδια με μαχαίρι γιατί αν τα αλέσω η σκόνη αλλοιώνει την υφή της σοκολάτας.

3.Τις πληροφορίες για το ζαχαρούχο γάλα τις βρήκα εδώ:

http://www.historyreport.gr/index.php/%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%B6%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%95%CF%86%CE%B5%CF%85%CF%81%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/715-2010-10-29-15-17-44

http://www.womenonly.gr/article.asp?catid=13755&subid=2&tag=12936&pubid=1046476

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο